Förmonterat Monolitiskt Golv: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Plattor Av Skumbetong Eller Betong "Marko" Och Ytong

Innehållsförteckning:

Video: Förmonterat Monolitiskt Golv: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Plattor Av Skumbetong Eller Betong "Marko" Och Ytong

Video: Förmonterat Monolitiskt Golv: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Plattor Av Skumbetong Eller Betong
Video: GERTEC: foamed concrete clc technology cellular concrete lightweight concrete 2024, Maj
Förmonterat Monolitiskt Golv: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Plattor Av Skumbetong Eller Betong "Marko" Och Ytong
Förmonterat Monolitiskt Golv: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Plattor Av Skumbetong Eller Betong "Marko" Och Ytong
Anonim

Tak som används i byggnader av både låga och flervåningstyper måste uppfylla mycket allvarliga krav. Det kanske bästa alternativet i många fall är en prefabricerad monolitisk lösning, vars historia avbröts orimligt i mitten av 1900 -talet. Idag blir den populär igen och förtjänar noggrann undersökning.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Av sin natur bildas ett prefabricerat monolitiskt golv av en balkblocksram. Vid kompetent utförande av arbetet och med hänsyn till alla finesser kan strukturen uppnå en mycket hög hållfasthet. Den viktigaste fördelen är ökat brandmotstånd, eftersom förekomsten av trädelar är utesluten. Ytterligare fördelar med det prefabricerade monolitiska blocket är:

  • frånvaro av sömmar under installation och hällning;
  • maximal utjämning av golv och tak;
  • lämplighet för arrangemang av mellanrumsgolv;
  • lämplighet för att ordna vindar och källare;
  • inget behov av att använda kraftfull konstruktionsutrustning;
  • eliminering av behovet av förstärkt isolering;
  • minskning av byggkostnader;
  • möjligheten att klara sig utan flera lager av golv, lägga golvbeläggningar direkt på de överlappande strukturerna;
  • maximal bekvämlighet att lägga elektrisk och rörledningskommunikation;
  • utmärkt kompatibilitet med väggar i bisarra geometriska former;
  • möjligheten att anpassa produkterna till önskade dimensioner direkt på byggarbetsplatser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förmonterade monolitiska strukturer används ganska ofta i processen för återuppbyggnad utan att demontera taket. Det är lätt att köpa block i olika former och andra komponenter i en helt färdig form.

Bland nackdelarna är det värt att notera det prefabricerade monolitiska golv är fortfarande svårare att göra än en rent träkonstruktion … Och kostnaderna växer; de tekniska fördelarna uppväger emellertid i allmänhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer

I de flesta fall bildas prefabricerade monolitiska golv i form av skumbetongplattor. Skillnaden mot andra strukturer är att kranar endast behövs för att lyfta och lägga ut block på en vägg eller på en tvärstång. Vidare utförs alla manipulationer manuellt. Blocken fungerar som ett slags icke-avtagbar formning. På detta sätt kan en mycket robust byggbräda formas.

Rigfri körning har också blivit ganska utbredd

Bild
Bild

Viktigt: i denna version läggs plattorna ut endast när huvudstäderna förstärks i enlighet med projektet. Vid beräkning av drift antas det att strukturen kommer att användas enligt ett monolitiskt schema. De resulterande belastningarna väljs och utvärderas i enlighet därmed.

Bild
Bild
Bild
Bild

Prefabricerade monolitiska tak med armerade betongbalkelement med en dold typ av tvärstång förtjänar också uppmärksamhet. Sådana byggsystem har dykt upp relativt nyligen.

Enligt deras utvecklare är det möjligt att avsevärt minska arbetskostnaderna vid utförande av bygg- och installationsarbete. Detta uppnås på grund av det maximala engagemanget i processen för utrustning installerad vid industriföretag. Dessutom bidrar täckningen av tvärstången inuti plattan till en bättre estetisk uppfattning av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fogar görs enligt det styva monolitschemat; tekniken är väl utvecklad och gör att du kan göra sådana skarvar pålitligt under byggarbetsplatsens förhållanden.

Själva golven är gjorda av plattor som innehåller ett stort antal hålrum. Interna tvärstänger har två funktioner: vissa tar på sig belastningen, andra fungerar som ett slags mekaniska anslutningar. Kolumner sammanfogas i höjd med plug-in-metoden. Inuti pelarna finns så kallade betongluckor. Tvärstänger fungerar också som ett slags fast formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att förstå i de flesta fall avser prefabricerade monolitiska golv typerna av betongkonstruktioner … Men den kan användas inte bara i flerfamiljshus. Det finns stor erfarenhet av att använda dem i trähus.

Moderna balkar är lätta att klippa i en stock och i balkar och i paneler i SIP -format. Dessutom, om du tillämpar också medel för genomträngande hydrauliskt skydd, kommer till och med rörgenombrott att vara praktiskt taget säkert.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigare är att det inte finns några problem i samband med att lägga kakel eller bilda ett varmt golv. Förmonterat monolitiskt golv är mycket mer lämpligt för sådana verk än den traditionella lösningen av trä . Separera trä och betong med plastfolie. Garanterad hög rumslig styvhet . Men man måste komma ihåg att det inte finns någon idealisk lösning för alla fall, och du bör alltid rådgöra med specialister.

Användningen av prefabricerade monolitiska tak för ramlösa byggnader förtjänar en separat diskussion. Denna tekniska lösning kan också vara lämplig för låga byggnader. Utan misslyckande stöds plattorna av förspänd förstärkning. Centreringselementen har ett rektangulärt tvärsnitt och kanaler finns inuti dem för passagen av denna förstärkning. Viktigt: dessa hål är placerade i rät vinkel mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frimärken

Ryska byggares erfarenhet visar att det finns flera märken av prefabricerade monolitiska golv som du kan lita på. Ett slående exempel är produkterna från det polska företaget Teriva.

Teriva

Leveransuppsättningarna av dess produkter inkluderar:

  • lätta armerade betongbalkar (storlek 0, 12x0, 04 m och vikt 13, 3 kg);
  • ihåliga strukturer baserade på expanderad lerbetong (varje struktur väger 17,7 kg);
  • revben för ökad styvhet och effektiv lastfördelning;
  • förstärkningsbälten;
  • monolitisk betong av olika slag.
Bild
Bild

Beroende på den specifika modellen tillhandahålls en jämn fördelning av lasten på nivån 4, 6 eller 8 kilonwton per 1 kvm. m. Teriva konstruerar sina system för bostäder och allmänt civilbyggande.

Marko

Bland inhemska företag förtjänar företaget "Marko" uppmärksamhet. Företaget har varit aktivt inom prefabricerade betongplattor sedan slutet av 1980 -talet. För närvarande har tre viktiga typer av SMP -strukturer skapats (det finns faktiskt fler av dem, men det är de som är mer populära än andra produkter).

  • Modell "polystyren "anses vara den lättaste, vilket uppnås genom användning av speciell polystyrenbetong. Detta material gör att du kan undvika förstärkt isolering och användning av medel för ökad ljudisolering. Men man måste förstå att på grund av användningen av en stor fraktion av fyllmedel är konstruktionernas totala styrka låg.
  • Modell "luftbetong "rekommenderas för monolitiska byggnader med extremt komplex konfiguration. Hållfastheten är 3-4 gånger högre än för polystyrenbetongsystem.

Kontakta tillverkaren för mer information om dessa och andra typer.

Bild
Bild

Ytong

Det är lämpligt att slutföra översynen av Ytong prefabricerade monolitiska golv. Utvecklarna försäkrar att deras produkt är perfekt för alla tre byggsegmenten - "stora" bostadsbyggande, privat utveckling och byggande av industrianläggningar. Lätta balkar kan vara gjorda av armerad betong eller bara stål. Gratis förstärkning används också för att bilda en rumslig ram.

Strålarnas längd väljs individuellt i enlighet med de tekniska behoven. Förstärkning görs på fabriken, vilket gör att du kan vara säker på dess kvalitet.

Bild
Bild

Ytong har behärskat produktionen av balkar för sträckor upp till 9 m i längd. Tillåten totalbelastning per 1 kvm.m kan vara 450 kg. Tillsammans med standardbalkar rekommenderar tillverkaren att använda märkta luftbetongblock i form av bokstaven T.

Tvärsnittet, även justerat för monolitisk betong, överstiger inte 0,25 m i höjd. Monolitisk betong visar sig vara ett färdigt utjämningsskikt. Vikt 1 linjär m max 19 kg, så manuell installation av balkarna är fullt möjlig. Ett litet team kommer att bygga 200 kvm. m överlappning under veckan.

Bild
Bild

Montering

Gör-det-själv-installation av prefabricerade monolitiska golv är inte särskilt svårt, men du måste tydligt följa de grundläggande kraven och tekniska kraven.

Först och främst är det nödvändigt att sätta brädor med en storlek på 0, 2x0, 25 m inuti spännen som ska bearbetas. De måste dessutom stödjas med utbyggbara ställningar av ett speciellt prov. Rekommendation: i vissa fall är det mer praktiskt att utföra denna procedur när balkarnas layout redan har slutförts. Armerade betongbalkar placerade i längsplanet separeras med ett avstånd på 0,62-0,65 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: väggarnas horisontella linjer rekommenderas att rengöra noggrant innan balkarna läggs ut. Det bästa sättet att sätta dem är att använda en M100 -lösning. Dess tjocklek kan vara upp till 0, 015 m, inte mer.

Omkretsen för den skapade överlappningen bildas vanligtvis av träformar (om inte tekniken ger en annan lösning). Block läggs ut i tvärgående rader och försöker minimera luckor.

Armeringsjärn överlappar (från 0, 15 m och mer). Var noga med att ta bort allt damm och smuts som uppträdde under arbetet. Vidare hälls finkornig betong från M250 och högre. Det vattnas och försiktigt jämnas ut. Det kommer att ta cirka 3 dagar att vänta på fullständig teknisk härdning.

Rekommenderad: