Gör-det-själv Monolitiska Golv: Ritning Och Planering För Gjutning Av Plattor Enligt Steg-för-steg-instruktioner. Hur Fyller Man Golvet? Att Välja Ett Betongmärke

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Monolitiska Golv: Ritning Och Planering För Gjutning Av Plattor Enligt Steg-för-steg-instruktioner. Hur Fyller Man Golvet? Att Välja Ett Betongmärke

Video: Gör-det-själv Monolitiska Golv: Ritning Och Planering För Gjutning Av Plattor Enligt Steg-för-steg-instruktioner. Hur Fyller Man Golvet? Att Välja Ett Betongmärke
Video: Gjutning av betonggolv 2024, Maj
Gör-det-själv Monolitiska Golv: Ritning Och Planering För Gjutning Av Plattor Enligt Steg-för-steg-instruktioner. Hur Fyller Man Golvet? Att Välja Ett Betongmärke
Gör-det-själv Monolitiska Golv: Ritning Och Planering För Gjutning Av Plattor Enligt Steg-för-steg-instruktioner. Hur Fyller Man Golvet? Att Välja Ett Betongmärke
Anonim

Konstruktionen av ett hus eller en byggnad innebär installation av tak som ligger mellan våningarna eller på vinden. Träprodukter används ofta för att utföra denna uppgift. Träelement är lätta att göra och installera, men de har låga värme- och ljudisoleringsegenskaper, därför är de märkbart sämre än golv av betong. Av denna anledning är det bättre att föredra det konkreta alternativet. Dessutom är det ganska enkelt att göra en monolitisk överlappning med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Om vi pratar om enheten på golvet i fråga, är det bildat av speciell armerad betong. Betong hälls i formen, som inte deformeras senare och inte böjer sig under belastning. För att skapa en sådan produkt med dina egna händer behöver du timmer, verktyg för montering, skärning och uppsamling av sköldar. Efter avskalning kan den användas i spärrmekanismen.

Rebar kommer att bli en förbrukningsvara, och kommunikation kommer också att betongas. Det svåraste blir golvplattan i källaren - på grund av det stora antalet ingångsenheter för mekaniker av konstruktionstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lastberäkning

Under användning utsätts en platta av monolitisk typ för en mängd olika belastningar:

  • tillfälliga;
  • permanent.

Om vi pratar om den första, kommer deras värde att förknippas med vikten av kommunikationsteknik, golv, tak, möbler, samt antalet personer som är i rummet. I det andra fallet utförs överföringen av massan av byggnadens väggar, interna skiljeväggar och takets massa, som också får ytterligare massa från vind- och snöbelastningar. När arbetet med väggkonstruktionen är helt slutfört och nivån har justerats kan du utrusta plattan själv.

Lasten som påverkar produkten bestäms av tjockleken på det armerade betonggolvet . Till exempel, om tjockleken är cirka 20 centimeter, kan varje kvadratmeter av ytan ta upp till ett halvt ton nyttolast.

Bild
Bild

Om beräkningen utförs korrekt är det möjligt att uppskatta lastförmågan hos armerad betongplatta, med hänsyn till de verkliga driftförhållandena, och därför förhindra att sprickor bildas.

Följande aspekter påverkar beräkningarnas noggrannhet:

  • armerad betongplattans tjocklek;
  • betongkvalitet;
  • lastindikator av den beräknade typen per kvadratmeter golv;
  • mått.

Det bör förstås att när man konstruerar armerade betonggolv måste en noggrann plan upprättas, vilket vanligtvis är en ritning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett spann är det nödvändigt att korrelera det med tjockleken på plattan. Detta förhållande bör vara ungefär 30: 1. Men när man genomför ett oberoende projektskapande är det ingen mening att göra något tjockare än 40 centimeter, eftersom bärighetskapaciteten ökar med sin massa, liksom statiska spänningar. Av denna anledning är den tillåtna belastningen på självtillverkade golv sällan högre än 1,5-2 ton per kvadratmeter.

Det är sant att du kan korrigera denna situation, om du inkluderar i strukturen av de bärande typ I-balkarna av stål, som läggs på den betongnivåade ytan av murverket av väggarna av den bärande typen . Ett annat alternativ för att öka spännvidden samtidigt som en fri layout är att betona hela strukturen på kolumnerna. Om tjockleken på den monolitiska lösningen är upp till 40 centimeter, och spännlängden i 4 riktningar från kolumnerna är 12 meter, blir den stödjande sektionsytan 1-1, 35 kvadratmeter. Men detta är bara möjligt om om armeringsdelen, som läggs i kolonnen, kommer att vara minst 1,5%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja betongbetyg

Det bör sägas att frågan om att välja betongkvalitet för ett hemlagat golv är oerhört viktigt. Trots allt lovar fel val av detta material problem med styrka, minskning av motståndskraft mot stress, och så vidare. Därför kommer rekommendationer från specialister i denna fråga definitivt inte att vara överflödiga. Tänk på vilka betongmärken som finns idag.

  • Märke М100 är lösningen med lägsta kvalitet och används vanligtvis innan man häller monolitiska strukturer. Vanligtvis används detta alternativ för att hälla en grundtejp, bilda en kudde av betong, installera en trottoarkant och så vidare.
  • Betong i M150 -klass används för golv, golv, samt att skapa en grund för byggnader där det finns ett litet antal våningar.
  • M200 kommer att användas för att forma golvet, blindytan och golvet. På grund av materialets höga hållfasthet används det för tillverkning av betongtrappor.
  • M250 kommer att vara en utmärkt lösning för att skapa en monolit av bandfundament, liksom golvplattor.
  • M300 den används för att bilda golvplattor, liksom betongtrappor.
  • M350 används för att skapa olika monolitiska ytor, balkar och pooler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärkena M400, M450 och M500 används praktiskt taget inte vid konstruktion av privata anläggningar . De är efterfrågade i skapandet av strukturer som dammar, dammar, broar och olika hydrauliska strukturer.

Om du drar slutsatser av den beskrivna informationen är det bäst att använda märken M250, M300 eller ibland M350 för att skapa ett monolitiskt golv med egna händer.

Bild
Bild

Forminstallation

Låt oss nu prata om ett sådant ögonblick som installationen av formen, eftersom golvplattans enhet antar att betongen hälls i formen, läggs horisontellt. Det brukar ha namnet på däcket. Det finns följande alternativ för att ordna denna struktur:

  • installation av en färdig löstagbar lösning - plast eller metall;
  • skapande av formning på plats, med skivor eller plywood av en fuktresistent typ.

Det första alternativet är lättare att använda, eftersom formen är demonterad, den har teleskopstöd som behövs för att hålla den på en viss nivå. Om du skapar formen själv bör du veta att tjockleken på plywooden ska vara 2 centimeter och tjockleken på de kantade brädorna ska vara 3 centimeter. Om du slår ner strukturen bör du passa elementen väl. Om det finns luckor mellan dem måste formytan täckas med en film av tätande typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för installation av formen

  • Vi installerar vertikala rackstöd. Vanligtvis är det teleskopiska metalllösningar med justerbar höjd. Alternativt kan stockar användas, placera dem varje meter.
  • Vi sätter tvärstängerna på ställningarna.
  • Sedan installerar vi den horisontella formen ovanpå. Om inte en färdig version används, men en handgjord, placeras tvärgående balkar på längsgående balkar och plywood med fuktbeständiga egenskaper installeras ovanpå. Måtten på en sådan formning bör justeras perfekt så att det inte finns några luckor.
  • Det är nödvändigt att justera höjden på de upprättstående stöden så att den övre delen av den horisontella formen konvergerar med delen av väggmuren ovanifrån.
  • Därefter utför vi installationen av vertikala formdelar. För en monolitisk platta bör dimensionerna vara sådana att kanterna går 15 centimeter på väggarna. Ett räcke av vertikal typ bör skapas precis på detta avstånd från insidan av väggen.
  • Vi kontrollerar med hjälp av en nivå det jämna arrangemanget av strukturen och dess horisontalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning av plattan

Monoliten måste genomgå förstärkningsproceduren

  • Först måste du förbereda beslagen. Den erforderliga diametern på stavarna bör väljas med tanke på konstruktionsbelastningarna. Vanligtvis används stavar med en diameter på 12-14 millimeter för detta.
  • Vi lägger det första armeringsnätet i botten av strukturen - det kommer att bli en monolitisk platta i framtiden. Det blir ett slags pansarbälte. Först bör de längsgående stavarna läggas, varefter de tvärgående. Den bästa cellstorleken för ett sådant rutnät är 12-15 centimeter. Om överlappningen inte är särskilt stor i yta kan storleken på cellerna ökas till 20 centimeter.
  • Lederna på stavarna ska bindas med ståltråd.
  • Vi lägger det andra armeringsnätet på samma sätt som det första. Vi utför bindning av näten med tråd. Om det inte finns tillräckligt med stavar kan du ta en extra stång, som bör bindas med en överlappning som motsvarar minst 40 förstärkningsdiameter. Om stavar med en diameter på drygt en centimeter används, bör överlappningen vara 48 centimeter. Lederna på stavarna ska vara förskjutna. Armeringsstavarnas ändar ska ligga på bärarna av lagertypen.

Som du kan se är armopoyas enkla att göra. Denna lösning med stålprofilerade däck kommer att förbättra golvets styrka avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fyller man?

Betongen bör köpas direkt från tillverkningsanläggningen, vilket kommer att underlätta uppgiften mycket. Att hälla murbruk från en mixer i ett jämnt lager gör det möjligt att säkerställa maximal hållfasthet för produkten. Det vore bättre att hälla betong med ett 20 centimeter lager utan att stanna . Innan du häller betong i formen är det nödvändigt att installera en ram eller en låda för tekniska hål. Vi pratar till exempel om en ventilationskanal eller en skorsten.

Efter hällning, vibrera med en speciell vibrator av djup typ. Efter det får betongen torka och få styrka i en månad. Under den första veckan ska ytan konstant fuktas med vatten. Och det är just för att återfukta. Efter 30 dagar är det möjligt att demontera formen och plattan görs. Som ni ser är det inget svårt med att hälla betong.

Bild
Bild

Vård efter hällning

Om vi pratar om att ta hand om en sådan produkt, så ska det sägas att det härjar mycket värme under härdningsprocessen, och detta blir orsaken till den snabba avdunstningen av fukt. Dess brist leder till deformation av betongbeläggningen, varför plattan till en början bör fuktas med vatten regelbundet. Det kan hällas antingen med skopor eller med en slang med en speciell spray. Innan dess kan du lägga trasor på betongen och hälla vatten.

Vid varmt väder bör betongen täckas med polyeten så att plattan inte spricker. Formen kan tas bort inom 10 dagar efter den sista vätningen . Normalt får styrelsen styrka på cirka 3-4 veckor. När denna period har gått kan du fortsätta byggnadsarbetet.

Rekommenderad: