Ramhus Från En Metallprofil: En Profil För En Metallram, En Ritning Av En Metallbyggnad, Järnkonstruktioner Från Ett Profilrör

Innehållsförteckning:

Video: Ramhus Från En Metallprofil: En Profil För En Metallram, En Ritning Av En Metallbyggnad, Järnkonstruktioner Från Ett Profilrör

Video: Ramhus Från En Metallprofil: En Profil För En Metallram, En Ritning Av En Metallbyggnad, Järnkonstruktioner Från Ett Profilrör
Video: Bygger efter ritning från googel 2024, Maj
Ramhus Från En Metallprofil: En Profil För En Metallram, En Ritning Av En Metallbyggnad, Järnkonstruktioner Från Ett Profilrör
Ramhus Från En Metallprofil: En Profil För En Metallram, En Ritning Av En Metallbyggnad, Järnkonstruktioner Från Ett Profilrör
Anonim

Länge har det varit en fördom mot ramhus av metallprofiler. Man trodde att prefabricerade strukturer gjorda av profiler inte kan vara varma och hållbara, de är inte lämpliga för boende. Idag har situationen förändrats, ramhus av detta slag är av ökande intresse för ägarna till förortsområden.

Bild
Bild

Särdrag

Metallramkonstruktioner, som ursprungligen användes för att bygga lager- och butiksanläggningar, används nu i privata bostadsbyggande. Grunden för ett ramhus av metallprofiler består av lätta men hållbara konstruktioner av galvaniserat stål. Tjockleken på profilerna beräknas individuellt för varje sektion av objektet och beror på de testade lasterna. Stålprofiler ger strukturen den nödvändiga styrkan, zinkbeläggningen fungerar som ett korrosionsskydd, vilket garanterar strukturens hållbarhet. För att öka tillförlitligheten kompletteras profilerna med speciella förstyvningar.

Profiler kan ha ett tvärsnitt i form av olika latinska bokstäver (C, S och Z). Var och en av dem används på en viss byggarbetsplats. Till exempel läggs basen ut med C- och U-profiler, anslutna med självgängande skruvar. Ramhöjden bestäms av bredden på de isolerings- och mantelpaneler som används. I genomsnitt är det 60-100 cm. Profilerna är perforerade, vilket löser problemet med ventilation, ökar objektets värmeisoleringsegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

De monteras enligt principen för en barndesigner; byggprocessen i sig innebär inte användning av specialutrustning (om inte för att skapa en grund). Med minimal konstruktionskunskaper kan du montera ett hus med egna händer med ett litet antal assistenter (2-3 personer). På grund av den obetydliga tjockleken på ramhusets väggar (i genomsnitt 25-30 cm) är det möjligt att få en större användbar yta än när man använder standardteknik (hus av trä, tegel, block).

Vid första anblicken verkar det som om hus i metallprofil ser oattraktiva och monotona ut. Detta är dock helt fel, eftersom på grund av designens ljushet och möjligheten att ge den en annan konfiguration är det möjligt att skapa föremål som är ovanliga i sin form . Strukturella egenskaper gör det möjligt att använda de flesta moderna gångjärnsmaterial för efterbehandling av ytterväggar, som kan ändras vid behov. Om så önskas kan fasaden på ett metallprofilhus hus imitera sten- och träytor, tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huset ser snyggt och modernt ut, det är inte föremål för moralisk föråldring, eftersom fasadbeklädnaden kan bytas ut när som helst.

Beklädnaden kan utföras omedelbart efter konstruktionen av föremålet, eftersom ramen baserad på metallprofilen inte krymper. Den höga arbetshastigheten är också en fördel. Vanligtvis kan ett hus för en liten familj byggas på 2-4 månader. Samtidigt kommer det mesta av tiden att läggas på att förbereda grunden och vänta tills den gjutna betongen får den nödvändiga styrkan. Det finns en missuppfattning bland invånarna om instabiliteten hos ramhus. En sådan struktur tål dock betydande vindbelastningar och kan till och med motstå en period av seismisk aktivitet (dess motstånd är upp till 9 poäng på Richterskalan).

En annan "myt" om ramhus är förknippad med dess förmåga att locka till sig el. Ur denna synvinkel är ramobjekt helt säkra - alla metallelement är jordade. Dessutom behandlas de yttre och inre ståldelarna med dielektrikum. Bland bristerna kan man särskilja materialets höga värmeledningsförmåga. Därför kan man inte klara sig utan högkvalitativ isolering och skydd av metall från fuktånga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av ekowool- eller mineralullsisolering, samt installation av värmepaneler, gör att du kan optimera den termiska effektiviteten hos ett ramhus, förhindrar bildandet av kalla broar. Ramhus baserade på metallprofiler kan inte skryta med hållbarhet. Deras livslängd är 30-50 år. Även om det är sant att reparationen av sådana strukturer är ganska enkel, kräver det inte stora investeringar.

Metallprofilen i sig kännetecknas av brandbeständighet. Materialet från insidan och utsidan är dock mantlat med en mängd syntetisk isolering, ångspärrar och efterbehandlingsmaterial. Detta kan avsevärt minska brandsäkerheten i ett ramhus. Kostnaden för att bygga ett ramhus är mycket lägre än priserna för att bygga en tegelsten, trä och till och med block analog.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta beror på den mindre volymen material som krävs, möjligheten att använda en lätt grund, bristen på specialutrustning och professionella byggare. Ett ramhus kan göras enligt ett individuellt eller standardprojekt. Naturligtvis blir det första alternativet dyrare, men det låter dig skapa ett exklusivt hem som uppfyller alla krav från dess ägare.

Ett typiskt projekt byggs enligt kanadensisk teknik med hjälp av en tunnväggig metallprofilram och värmeisolerande SIP-paneler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av design

Hus baserade på en metallram kan ha flera sorter.

Baserat på rullning

Ett sådant hus kännetecknas av närvaron av metallpelare som hela strukturen vilar på. Konstruktionstekniken liknar en monolitisk ramstruktur. Metallpelare som används för profilteknik är dock lättare och billigare än armerade betongfundament. De flesta skyskrapor och köpcentrum är byggda på detta sätt. I privat bostadsbyggande kan en sådan teknik visa sig vara orimligt tidskrävande och dyr.

Som regel tillgriper de det om det är nödvändigt att skapa ett "järn" designhus av ovanliga storlekar. Med hjälp av denna teknik är det möjligt att bygga en kupolformad eller flervåningshus. Ofta är dekorativa arkitektoniska element av oregelbunden form belägna runt ett sådant hus. I de flesta fall är detta maskerade element i ramröret. Ett hus på en svetsad ram gjord av en valsad metallprofil kännetecknas av den största vikten bland rammotstyckena av samma storlek, men det har också den längsta livslängden, som når 50-60 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från en lätt profil

Grunden för en sådan ram i huset är tunnväggiga metallstrukturer, som visuellt liknar profiler för gips. Naturligtvis har ramelementen en mycket större säkerhetsmarginal. Av fördelarna med sådana byggnader kan vi notera deras lägre vikt, vilket gör att du kan spara på beredningen av basen, för att optimera konstruktionsuppskattningen. Även om den minskade massan av strukturen vänder och en minskning av husets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modulär och mobil

Teknik som utvecklats för konstruktion av tillfälliga eller säsongsbetonade föremål (sommarstenar, kök). Det är tillämpligt vid byggandet av ett lanthus för att leva under den varma årstiden. Byggnaden är baserad på moduler, vars ram är kombinerad och består av metall och trä. Mobila byggnader innebär installation av en stel metallram som ram. När man bygger en tillfällig anläggning och ett tvåvåningshus på landet är det nödvändigt att skapa en projektplan.

Ritningen måste återspegla byggnadens alla strukturella egenskaper, beräkningen av profilernas bärighet krävs

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Byggandet av ett ramhus börjar med att studera markens egenskaper på byggarbetsplatsen och skapa ett 3D -projekt av den framtida strukturen. Den tredimensionella bilden låter dig beräkna den nödvändiga bärighetskapaciteten för de viktigaste strukturella elementen, ordna dem i enlighet med den rumsliga geometrin. Därefter skickas ordern till fabriken, där profiler med erforderliga tekniska egenskaper, former och dimensioner görs för ett specifikt projekt. Komponentelement för ett ramhus kan monteras på fabriken eller skapas för hand på en byggarbetsplats.

Det första alternativet blir något dyrare, men då tar det inte mer än 4-6 dagar att montera huset. Med självmontering kommer du att kunna spara lite, men monteringstiden sträcker sig till 7-10 dagar. Efter förberedelse och godkännande av projektet kan du börja organisera stiftelsen. Varje typ av den är lämplig, alternativet för en bandfundament anses vara optimalt, eller användningen av en ytligt nedgrävd platta som bas. Efter att fundamentet fått en säkerhetsmarginal börjar de montera husets metallram. Nästa steg är takarbete, installation av fönster och dörrar och läggning av kommunikation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Taket måste också definieras i konstruktionsstadiet. Det kan vara platt, singel, gavel (de mest populära alternativen) eller ha en komplex konfiguration. När du organiserar taket, förbered först spärrensystemet, varefter de börjar skapa manteln. Därefter läggs ång- och vattentätningsskikten, takläggningen läggs (skiffer, ondulin, metallplattor).

Innan isolering ska en vindtät film läggas över hela ytan på husets ytterkontur . Värmeisolerande material placeras på det, varefter det är installationen av det motstående lagret. Vanligtvis fylls alla väggluckor med skum eller luftbetong. Sprutning med polyuretanskum är möjlig. När du använder sandwichpaneler som ursprungligen innehåller isolering behöver du inte oroa dig för ytterligare värmeisolering av ytterväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel utsätts ramhus av metallprofiler för isolering från insidan. För detta läggs väggarna med ett lager värmeisolator, som är täckt med ett ångspärrmembran. Därefter fixeras gipsskivor på lådan, gips och motstående material placeras ovanpå dem. Som en yttre beklädnad används värmeblock i stor utsträckning, som inte behöver ytterligare värmeisolering, redo för applicering av färg eller gips.

Du kan mantla huset med sidospår, spånskiva, överlägg med silikatstenar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Varje typ av grund är lämplig för ett ramhus. Detta betyder dock inte att du kan välja det utan att behöva använda en förstudie av jorden. När du väljer typ av grund bör du alltid fokusera på markens egenskaper och egenskaper. Det är nödvändigt att bedriva sin forskning vid olika tider på året. Det vanligaste för denna typ av föremål är ett smalt bandfundament, som är en solid ram. Även när den installeras på rörliga jordar kommer belastningen från metallramen att vara jämn över hela ytan av basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den pelarformade grunden antar närvaron av balkar anslutna till varandra. Den har en lägre bärighet och är lämplig för lerjord. Om konstruktion planeras på en mycket ojämn terräng kan en hög typ av fundament rekommenderas. De två sista alternativen kräver specialutrustning för att köra pelare eller skruva in högar. Det mest ekonomiska och mindre mödosamma är implementeringen av en grund grund i form av en platta. En sådan bas är optimal för att flytta jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om användningen av inbyggda kök och möbler planeras i huset, bör dess plats bestämmas vid planeringsstadiet för att ge metallramen ökad styrka på platserna för deras installation. Recensioner av dem som självständigt reste ett ramhus tyder på att montering av själva strukturen orsakar inte stora svårigheter.

Det är viktigt att följa projektet, alla strukturella element är numrerade, vilket gör installationen enklare och snabbare. När du lägger ångspärren bör det göras med en överlappning på 10 cm, limning av lederna och skadade leder.

Rekommenderad: