Träfiberskivor: Vad är Det Och Var Används Green Board? Portland Cementblock, Cementpanelhus Och Tekniska Specifikationer

Innehållsförteckning:

Video: Träfiberskivor: Vad är Det Och Var Används Green Board? Portland Cementblock, Cementpanelhus Och Tekniska Specifikationer

Video: Träfiberskivor: Vad är Det Och Var Används Green Board? Portland Cementblock, Cementpanelhus Och Tekniska Specifikationer
Video: Tree removal at Reed College 2024, Maj
Träfiberskivor: Vad är Det Och Var Används Green Board? Portland Cementblock, Cementpanelhus Och Tekniska Specifikationer
Träfiberskivor: Vad är Det Och Var Används Green Board? Portland Cementblock, Cementpanelhus Och Tekniska Specifikationer
Anonim

I den moderna världen utvecklas byggindustrin snabbt, kraven på inredning och utvändig dekoration av lokaler växer. Användningen av multifunktionella material av hög kvalitet blir en nödvändighet. Hemförbättring med fiberplattor blir en bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Fibrolit kan inte kallas ett mycket nytt material, det skapades redan på 20 -talet av förra seklet. Den är baserad på speciella träspån (fibrer), för vilka ett oorganiskt bindemedel används … Träfibrerna ska se ut som tunna, smala band; träflis fungerar inte. För att få långa, smala marker används speciella maskiner. Portlandcement fungerar vanligtvis som bindemedel, mindre ofta används andra ämnen. Produktionen av en produkt kräver ett visst antal steg, hela processen tar ungefär en månad.

Bild
Bild

Det första steget i bearbetning av träfiber är mineralisering. Använd proceduren med kalciumklorid, vattenglas eller svavelhaltig aluminiumoxid. Därefter tillsätts cement och vatten, varefter plattorna bildas under ett tryck av 0,5 MPa. När gjutningen är klar flyttas plattorna till speciella strukturer som kallas ångkammare. Tallrikar stelnar i dem, de torkar tills deras fukthalt är 20%.

Bild
Bild

När cement inte används i produktionen utförs ingen speciell mineralisering. Bindningen av vattenlösliga ämnen i trä sker med hjälp av kaustisk magnesit. Under torkning kristalliserar magnesiasalter i träceller, överdriven krympning av trä stannar, magnesia sten fäster vid fibrerna.

Bild
Bild

Om vi jämför egenskaperna hos fiberplattan som erhålls på detta sätt med cement, så har den mindre vattenbeständighet och större hygroskopicitet . Därför har magnesiaplattor nackdelar: de absorberar starkt fukt och kan endast användas på platser där det inte finns någon hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cementfiberplatta består av 60% träflis, som kallas träull, upp till 39,8% - från cement är de återstående fraktionerna av en procent mineraliserande ämnen. Eftersom beståndsdelarna är av naturligt ursprung är fiberboard en miljövänlig produkt. På grund av dess naturlighet kallas det Green Board - "green board ".

Bild
Bild

För att skapa plåtplattor behöver du mjukt trä, som besätts av barrträd . Faktum är att den innehåller minimalt med sockerarter och att vattenlösliga hartser finns i stora mängder. Hartser är ett bra konserveringsmedel.

Bild
Bild

Fibrolit - ett utmärkt byggmaterial, eftersom det har en idealisk rektangulär form. Dessutom har panelerna nästan alltid en slät framsida, så beläggningen konstrueras snabbt - efter installationen behöver bara sömmarna mellan panelerna repareras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer och egenskaper

För att förstå materialets möjliga användningsområden och utvärdera dess fördelar och nackdelar i jämförelse med andra liknande byggprodukter måste du känna till dess tekniska egenskaper. En av de viktigaste är vikten. Eftersom fiberplattans sammansättning, förutom träspån, innehåller cement, överträffar den med denna indikator trä med 20–25%. Men samtidigt betong visar sig vara 4 gånger tyngre än det, vilket påverkar bekvämligheten och hastigheten på fiberplattans installation.

Bild
Bild

Plattans vikt beror på dess storlek och densitet. Fiberboardplattor har de mått som fastställts av GOST . Plattans längd är 240 eller 300 cm, bredden är 60 eller 120 cm. Tjockleken varierar från 3 till 15 cm. Ibland tillverkar tillverkare inte plattor, utan block. Efter överenskommelse med konsumenten är det tillåtet att producera prover med andra storlekar.

Bild
Bild

Materialet produceras i olika densiteter, vilket bestämmer dess användning för olika ändamål . Plattan kan ha låg densitet med ett värde av 300 kg / m³. Sådana element kan användas för inredningsarbete. Densiteten kan dock vara 450, 600 och mer kg / m³. Det högsta värdet är 1400 kg / m³. Sådana plattor är lämpliga för konstruktion av ramväggar och skiljeväggar.

Bild
Bild

Således kan plattans vikt vara från 15 till 50 kg. Plattor med medeltäthet är ofta efterfrågade, eftersom de har en optimal kombination av värme- och ljudisoleringsegenskaper med hög hållfasthet. Konstruktionselement är dock inte gjorda av sådant material, eftersom det har otillräcklig tryckhållfasthet.

Bild
Bild

Fibrolit har många positiva egenskaper

  • På grund av sin miljövänlighet kan den användas för dekoration av bostadslokaler. Det avger ingen lukt, avger inga skadliga ämnen, därför är det säkert för människors och djurs hälsa.
  • Den har en mycket lång livslängd, som i genomsnitt bestäms vid 60 år, det vill säga att den har nästan samma hållbarhet som metall eller armerad betong. Under denna period kommer inga större reparationer att behövas. Materialet kan hålla längre. Bibehåller en stabil form och krymper inte. Om reparation är nödvändig appliceras cement eller ett cementbaserat lim på det skadade området.
  • Fibrolit är inte ett biologiskt aktivt material, därför ruttnar det inte. Insekter och mikroorganismer börjar inte i det, det är inte intressant för gnagare. Resistent mot olika miljöämnen.
  • En av de anmärkningsvärda egenskaperna är brandsäkerhet. Produkten tolererar höga temperaturer mycket bra, är motståndskraftig mot brand, liksom andra material som inte är lättantändliga.
  • Tallrikar är inte rädda för temperaturförändringar, tål mer än 50 cykler. Trots att de är värmebeständiga är det lägre värdet för driftstemperaturen -50 °.
  • Skiljer sig i ökad hållbarhet. På grund av det stora utbudet av egenskaper är den lämplig för olika typer av arbete. Om den mekaniska påverkan föll på en punkt, fördelas chockbelastningen över hela panelen, vilket resulterar i att minimera utseendet på sprickor, bucklor och plattbrott.
  • Materialet är relativt lätt, så det är lätt att flytta och installera. Det är lätt att hantera och skära, du kan hamra spikar i det, applicera gips på det.
  • Den har en låg värmeledningsförmågaskoefficient, därför har den utmärkta värmebesparande och ljudisolerande egenskaper. Håller ett konstant mikroklimat inomhus, samtidigt som det andas.
  • Ger bra vidhäftning till andra material.
  • Produkten tillverkad med modern teknik är ganska fuktbeständig. Efter att ha blivit våt torkar fibroliten snabbt, medan dess struktur inte störs, men dess egenskaper bevaras.
  • En obestridlig fördel för konsumenterna är priset, som är lägre än för liknande material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns dock inga perfekta material. Dessutom blir den positiva sidan ibland till ett minus.

  • Hög bearbetningsflexibilitet kan innebära att materialet kan skadas av stark mekanisk påfrestning.
  • Fiberboard har en ganska hög vattenabsorption. Som regel leder det till en försämring av kvalitetsindikatorer: det finns en ökning av värmeledningsförmågan och medeltäthet, en minskning av styrkan. För fiberboard är långvarig exponering för hög luftfuktighet i kombination med låga temperaturer skadligt. Därför kan det bli en minskning av livslängden i regioner där det ofta förekommer temperaturfall per år.
  • Dessutom kan material som produceras med gammal teknik eller utan att följa tekniska standarder påverkas av svamp. Produkten ska inte användas i rum där hög luftfuktighet ständigt upprätthålls. För att öka vattenmotståndet rekommenderas att täcka fiberplattan med hydrofoba impregneringar.
  • I vissa fall anses en ganska hög vikt av en platta med hög densitet vara en nackdel jämfört med trä eller gips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

På grund av deras egenskaper används fiberboardskivor mycket i stor utsträckning. Deras användning är utbredd som fast formning för monolitisk bostadskonstruktion. Fast fiberboardformning är det enklaste, snabbaste och mest ekonomiska sättet att bygga ett hus. På så sätt uppförs både envåningshus och flera våningar. Tallrikar efterfrågas när byggnader och strukturer repareras eller rekonstrueras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen underlättas av plattornas standardstorlek och materialets låga vikt, och det minskar arbetstiden och arbetskostnaderna. Vid behov bearbetas det på samma sätt som trä. Om strukturen innehåller komplexa kurvformiga former kan plattorna enkelt skäras. Fiberplattor är en bra lösning för ett modernt hem, eftersom materialet har utmärkta akustiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fibrolite är en effektiv ljudisoleringsprodukt med hög ljudabsorbering, vilket visar sig vara mycket användbart om byggnaden ligger nära stora vägar.

Bild
Bild

Materialet används inte mindre ofta för inredning . Till exempel är väggpartitioner monterade från den. De kommer inte bara att skydda mot buller, utan också säkerställa bevarande av värme i rummet. Produkten lämpar sig inte bara för hem, utan även för kontor, biografer, idrottsplatser, musikstudior, tågstationer och flygplatser. Och även fibrolit används som isolering, vilket kommer att vara ett underbart extra verktyg för värmesystemet, kommer att minska uppvärmningskostnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrikar kan fästas inte bara på väggar utan även på andra ytor: golv, tak . På golvet kommer de att fungera som en utmärkt bas för linoleum, kakel och andra golvbeläggningar. Ett sådant golv kommer inte att knarka och kollapsa, eftersom basen inte utsätts för förfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träfiberplatta kan vara ett strukturellt element i taket … Det kommer att ge taket värme och ljudisolering, kommer att tjäna till att förbereda ytan för golv av takmaterial. Eftersom produkten är brandbeständig utnyttjar takläggare ofta fusionsmetoden med öppen låga.

Bild
Bild

Dagens byggmarknad erbjuder innovativa produkter, inklusive fiberboard-baserade SIP-sandwichpaneler. SIP -paneler består av 3 lager:

två fiberplattor, som är placerade utanför

isolerande innerskikt, som är tillverkat av polyuretanskum eller expanderad polystyren

Bild
Bild

Tack vare flera lager tillhandahålls en hög ljudnivå och ljudisolering, värmebesparing i rummet även i frostigt väder . Dessutom kan det inre skiktet ha olika tjocklekar. CIP -paneler används för att bygga stugor, bad, garage, liksom lusthus, uthus och vindar till färdiga byggnader, för vilka man använde tegel, trä och betong. Och även från panelerna skapas inre och yttre väggar, bärande strukturer, trappor och skiljeväggar.

Bild
Bild

SIP -paneler är säkra produkter och kallas ofta "förbättrat trä". De är hållbara, brandsäkra och ökar byggnadens biologiska motståndskraft. Svampar förekommer inte i dem, patogena bakterier förökar sig inte, insekter och gnagare ynglar inte.

Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns ingen klar allmänt accepterad indelning av material i sorter. Men eftersom användningen av fiberboard beror på dess densitet, tillämpas klassificeringar med hänsyn till denna parameter. Idag finns det två typer av klassificering. En av dem är den nuvarande GOST 8928-81, utfärdad av Sovjetunionens statliga byggnadskommitté.

Bild
Bild

Det vanligaste systemet är dock det som det holländska företaget introducerade. Eltomation … Detta system används vid markering av ultralätta plattor. Green Board , för tillverkning av vilken Portland cement används. Det bör noteras att Green Board -namnet endast gäller plattor tillverkade med Portlandcement. Även om magnesia- och cementblock har identiska egenskaper andra än fuktabsorbering, kallas magnesiaplattor inte Green Board.

Bild
Bild

Efter märken

I enlighet med GOST finns det tre grader av plattor

F-300 med en genomsnittlig densitet på 250-350 kg / m³. Dessa är värmeisoleringsmaterial

F-400. Produktens densitet från 351 till 450 kg / m³. Strukturella egenskaper läggs till värmeisoleringen. F-400 kan användas för ljudisolering

F-500. Densitet - 451-500 kg / m³. Detta märke kallas konstruktion och isolering. Precis som F-400 är den lämplig för ljudisolering

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

GOST definierar också standarder för dimensioner, hållfasthet, vattenabsorbering och andra egenskaper.

Med täthetsgraden

Eftersom den moderna marknaden behöver nya, mer avancerade material har tillverkarna utvidgat gränserna för densitet och andra indikatorer på fiberboard, produkterna passar inte in i ovanstående klassificering. Eltomations klassificeringssystem erbjuder också 3 huvudmärken.

GB 1. Densitet - 250-450 kg / m³, vilket anses vara lågt

GB 2. Densitet - 600-800 kg / m³

GB 3. Densitet - 1050 kg / m³. Hög densitet kombineras med stor styrka

Bild
Bild

Plattor med olika densiteter kan vara av alla storlekar . Det bör noteras att denna klassificering inte täcker hela sortimentet av produkter. Därför kan andra betydelser hittas bland tillverkare. Exempelvis betecknar GB 4 en kombinationstavla i vilken det finns en växling av lösa och täta lager. GB 3 F är produkter med maximal densitet och dekorativ beläggning.

Det finns andra beteckningar som inte bara tar hänsyn till styrka, utan också andra egenskaper. Tillverkare kan ha variationer i beteckningar. Därför måste du noggrant studera alla parametrar när du köper. Som regel ges en detaljerad teknisk specifikation för produkter.

Bild
Bild

Installationsregler

De olika tekniska egenskaperna hos produkterna gör det möjligt att använda dem i nästan alla byggstadier. Även om proceduren för att installera plattorna inte är särskilt svår, måste vissa regler och arbetssekvens följas.

  • Plattor kan skäras med samma verktyg som trä.
  • Fästelement kan vara spikar, men erfarna byggare rekommenderar att du använder självgängande skruvar för att säkerställa en mer stabil anslutning.
  • Det är absolut nödvändigt att använda metallbrickor för att skydda hålen för fästelementen och förhindra skador och förstörelse.
  • Självgängande skruvarnas längd bestäms med enkla beräkningar: den är lika med summan av plattans tjocklek och 4–5 cm. Detta är djupet till vilket självgängande skruv måste gå inuti basen där plattan är bifogad.
Bild
Bild

Om en ramstruktur är mantlad med fiberplattor är det nödvändigt att göra en låda . Steget bör inte vara mindre än 60 cm, om plattans tjocklek inte överstiger 50 cm. Om plattorna är tjockare kan stegstorleken ökas, men inte mer än 100 cm. I ramkonstruktion kan fiberboard vara installeras både utifrån och inifrån. För större isolering av byggnaden placeras ofta ett lager isolering, till exempel mineralull, mellan plattorna.

För installation av fiberboardmaterial behöver du lim. Det är en torr blandning. Före användning späds den ut med vatten. Var noga med att lösningen inte visar sig vara mycket flytande, annars kan plattan glida under sin vikt. Limet ska blandas i små portioner, eftersom inställningen sker ganska snabbt.

Bild
Bild

Byggnaden isoleras sekventiellt

  • Först och främst rengörs väggens yttre yta. Det ska vara fritt från gipsrester och smuts.
  • Läggning av yttre fasadisolering börjar från den nedre raden. Nästa rad läggs med överlappning, det vill säga fogen på plattorna i den nedre raden ska vara i mitten av elementet i den övre raden. Ett kontinuerligt, jämnt lager av lim appliceras på den inre ytan av delen. Samma lager appliceras på väggen. Detta görs enklast med en speciell tandspackel.
  • Den installerade plattan måste säkras med lämpliga stora paraplyhuvudankare. Sådana huvuden bidrar till att pluggarna säkert håller plattan. Du behöver 5 fästelement: i mitten och i hörnen. Varje fästelement måste gå in i väggen till ett djup av minst 5 cm.
  • Sedan appliceras ett armeringsnät. Det läggs på en yta på vilken lim appliceras med en spatel.
  • När limmet är torrt kan väggen putsas. Ett lager gips skyddar fiberplattan från påverkan av ultravioletta strålar och nederbörd i ogynnsamt väder. För en fasadvägg läggs en lösning som innehåller fuktresistenta tillsatser i gipset.
  • Gipset är muggat och grundat. Efter torkning kan väggarna målas. Förutom färgning kan sidospår eller kakel användas för beklädnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid isolering av golv läggs plattorna på en betongbas . Det måste vara torrt och rent. Cement används för att täta fogarna. Sedan utförs avjämningen. Det är en cement-sandbruk med en tjocklek på 30-50 cm. När golvet härdar gör de golvbeläggningen av linoleum, laminat eller kakel.

Bild
Bild

Det lutande taket måste isoleras inifrån. Arbetet utförs steg för steg.

  • Först måste du mantla takbjälkarna med kantade brädor. Detta är nödvändigt så att luckor inte bildas.
  • För beklädnad behöver du plattor med en tjocklek på 100 mm. Skruvar används som fästelement. Skär plattorna med en såg.
  • För efterbehandling behöver du fiberplattor eller annat material.
Bild
Bild

För takets ytterbeklädnad är det lämpligt att använda armerade plattor förstärkta med träläkter.

Rekommenderad: