Aquapanel (35 Bilder): För Badrum Och Golv I Huset. Vad Det är? Installation Av Vattenpaneler. Mått På Inre Och Yttre Cementplattor, Lim För Fogar Under Installationen

Innehållsförteckning:

Video: Aquapanel (35 Bilder): För Badrum Och Golv I Huset. Vad Det är? Installation Av Vattenpaneler. Mått På Inre Och Yttre Cementplattor, Lim För Fogar Under Installationen

Video: Aquapanel (35 Bilder): För Badrum Och Golv I Huset. Vad Det är? Installation Av Vattenpaneler. Mått På Inre Och Yttre Cementplattor, Lim För Fogar Under Installationen
Video: Installation of Knauf AQUAPANEL® Cement Board Indoor 2024, April
Aquapanel (35 Bilder): För Badrum Och Golv I Huset. Vad Det är? Installation Av Vattenpaneler. Mått På Inre Och Yttre Cementplattor, Lim För Fogar Under Installationen
Aquapanel (35 Bilder): För Badrum Och Golv I Huset. Vad Det är? Installation Av Vattenpaneler. Mått På Inre Och Yttre Cementplattor, Lim För Fogar Under Installationen
Anonim

Utbudet av byggmaterial uppdateras ständigt med nya praktiska föremål med utmärkta prestandaegenskaper. För inte så länge sedan började man producera speciella vattenpaneler. Idag används de mycket i byggnadsarbeten. I den här artikeln kommer vi att ta reda på hur vattenpaneler ser ut och var de används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Innan du bekantar dig med alla parametrar och funktionella egenskaper hos vattenpanelerna är det vettigt att förstå vad de är. Detta är ett helt nytt plåtmaterial som har blivit mycket använt i byggbranschen . Sådana ark har plan och ändkanter som är förstärkta.

För att uppnå höghållfasthetsparametrar förstärks dessa områden med ett speciellt glasfiber av meshtyp . I mitten av vattenpanelerna finns en speciell kärna. Den är gjord på basis av lättbetong. Högkvalitativa cementplattor kännetecknas av idealiska geometriska parametrar, vilket gör det mycket bekvämt att arbeta med dem utan att möta onödiga svårigheter.

Bild
Bild

Själva namnet på aquapanellerna indikerar det de kännetecknas av en hög motståndskraft mot fukt . Det är därför de material som övervägs inte är rädda för höga luftfuktighetsnivåer eller temperaturhopp. Aquapanels svullnar inte, även om de är helt nedsänkta i vatten. Sammansättningen av dessa produkter ger inte komponenter av organiskt ursprung, så de utsätts inte för ruttning alls.

Dessutom finns det inget sådant element som asbest i aquapaneller, så de är helt säkra för hälsan hos levande organismer.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Innan materialet används på byggarbetsplatsen är det lämpligt att först förstå dess främsta kvalitetsegenskaper och egenskaper. Således kan du rädda dig själv från alla möjliga överraskningar.

Låt oss lära oss om de viktigaste egenskaperna hos moderna vattenpaneler

  • Dessa byggmaterial skryter hög hållfasthet … Att skada dem är inte så lätt som det kan tyckas vid första anblicken.
  • Högkvalitativa vattenpaneler är mycket ihållande i förhållande till mekanisk spänning, även om de senare är tillräckligt starka.
  • Betraktas som byggmaterial gör det möjligt att helt fanera även ytor som är böjda .
  • Material i form av plattor brinner inte, stöder inte det .
  • På ytan av vattenpanelerna skadliga mikroorganismer förökar sig inte , därför minskar risken för mögel- eller mögeltillväxt till noll.
  • De aktuella plattorna kan säkert övervägas universell … De kan användas både i och utanför byggnader.
  • Vattenpaneler av hög kvalitet skiljer inte aggressiva och frätande ämnen som kan skada hälsan.
  • Vattenpaneler är möjliga utan onödiga svårigheter skiva i enskilda delar, om det behövs.
  • Byggmaterial mycket lätt att montera och fixeras med hjälp av självgängande skruvar.
  • Aquapanels är hållbara byggprodukter, kännetecknas av en hög slitstyrka .
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi närmare överväger sammansättningen av sådana material, kan följande huvudkomponenter särskiljas

  • För det inre lagret av vattenpanelerna används Portland cement, liksom ett speciellt mineralfyllmedel . Tillägget av mjukgörare gör att du kan uppnå en tillräcklig produktflexibilitet, vilket gör det möjligt att avsluta krökta baser.
  • På båda sidor av kärnan det finns ett förstärkande glasfibernät nämnts ovan.
  • Yttermanteln är cementhaltig … Den är slät och blank på ena kanten och något grov på den andra för bättre vidhäftning. Finishen ligger lätt och utan hinder på det yttre lagret av aquapanel, så det kan målas, dekoreras med kakel och andra beläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på ett sådant ark kan vara olika. Idag till salu kan du hitta alternativ med följande dimensionella parametrar.

  • Universal aquapanel … Längden på sådana produkter är 1200 mm, bredd - 900 mm, tjocklek - 6-8 mm, vikt - 7-8 kg / kvm. m.
  • Externa och interna plattor . Längden på dessa material kan vara 900/1200/2000/2400 mm, 2500/2800/3000 mm. Bredd - 900/1200 mm, tjocklek - 12,5 mm, vikt - 16 och 16 kg / kvm. m.
  • " Skylight" tallrikar . Deras standardlängd når 1200 mm, bredd - 900 mm, tjocklek - 8 mm, vikt - 10, 5 kg / kvm. m.

När du väljer rätt typ av material är det mycket viktigt att ta hänsyn till dess tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Olika sorter

Det bör komma ihåg att vattenpaneler är indelade i flera olika typer . Varje kategori av sådana byggmaterial är utformad för en specifik driftsram, har sina egna egenskaper och egenskaper. Låt oss överväga hur olika typer av moderna högkvalitativa vattenpaneler skiljer sig åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inre

För internt arbete används sådana vattenpaneler oftast, vars tjocklek bara är 6 mm. Liknande produkter finns i sortimentet av det stora företaget Knauf, specialiserat på tillverkning av byggmaterial.

Exemplaren i fråga är lätta, men samtidigt är de ganska hållbara och pålitliga .… De är lätta att installera utan extra ansträngning. Livslängden för interna vattenpaneler är ganska lång. Till salu hittar du högkvalitativa Knauf-vattenpaneler, vars tjocklek når 8 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa inre plattor är idealiska för kök, balkonger eller badrum. Dessa produkter försämras inte från exponering för hög luftfuktighet, deformeras inte, ändrar inte sin ursprungliga form från vätskan som spillts ut på dem . Dimensionerna på dessa produkter liknar på många sätt gipsskivor av gips, men deras kvalitetsegenskaper visar sig vara mycket mer praktiska.

Den lilla massan av inre vattenpaneler gör att de kan användas även för att dekorera en takbas. Om du fanerar väggarna med detta material kommer du att kunna uppnå nästan perfekta ytor, redo för ytterligare efterbehandling.

Plattorna i fråga kan målas och olika efterbehandlingsmaterial kan fästas på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus

Aquapanels används ofta för efterbehandling av ramar och monolitiska byggnader, liksom garage och till och med sommarstugor . Byggnadsmaterialets egenskaper gör det möjligt att skapa olika arkitektoniska strukturer med det. Tallrikar är flexibla och mycket hållbara, därför är de inte rädda för mekanisk påfrestning.

Externa paneler är idealiska för beklädnad av ventilerade fasadkonstruktioner. De kan användas som grund för efterföljande fastsättning av klinker eller keramiska plattor. Även andra efterbehandlingsmaterial för externt arbete får användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Universell

I dag till salu hittar du inte bara inomhus- och utomhusmodeller av vattenpaneler, utan också deras universella alternativ . Sådana sorter finns också i sortimentet av det kända varumärket Knauf. Dessa typer av byggmaterial kännetecknas av sin mångsidighet. De lever helt upp till sitt namn. Universalplattor passar både utomhus och inomhus.

De övervägda typerna av vattenpaneler får användas under temperaturförändringar och fuktighetsnivåer. Dessutom används universella plattor ofta för konstruktion och installation av dekorativa väggar och skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

För närvarande används vattenpaneler mycket ofta i byggnadsarbeten. Dessa material fick snabbt stor popularitet på grund av deras praktiska egenskaper och motståndskraft mot påverkan av fukt eller fukt.

Låt oss överväga vad som är de viktigaste tillämpningsområdena för de senaste byggmaterialen som snabbt blir populära

  • Instanser utformade speciellt för arbete inne i byggnader , används som underlag för efterbehandling och beklädnad, även i fuktiga rum. Vi pratar om kök, badrum, tvätt och så vidare. Det är tillåtet att använda även i de områden som är utrustade runt poolerna.
  • Material "vässade" för utomhusarbete , används för beklädnad i ram- och panelhuskonstruktion.
  • Det finns plattor i specialserien "Skyline " … Liknande material används för konstruktion av högkvalitativa undertak. De används också vid design och vändning av loggior och balkongrum som ligger inuti byggnader som är under uppbyggnad eller rekonstruerade.
  • Moderna aquapaneller lämplig för vändskydd .
  • Byggmaterialet i fråga används mycket ofta för att bygga attraktiva lusthus eller skjul . De är också lämpliga för beklädnad av socklar.
  • Aquapanels är mycket användbart när det gäller att installera kurviga partitioner , liksom schakt för att organisera olika typer av tekniska nätverk, för beklädnad av olika komponenter av konstruktionstyp (kaminer, eldstäder, backar och så vidare).

Aquapanels är multifunktionella. De är lämpliga för arbete under en mängd olika förhållanden. Dessa kan vara handlingar i ett trähus och till och med i ett badhus.

Materialet i fråga kan användas för att utrusta väggar, tak, hyllor, tak. Tack vare ett brett utbud av användningsområden har vattenpaneler vunnit popularitet så snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation nyanser

Innan du köper de köpta vattenpanelerna måste du först förbereda alla nödvändiga verktyg. Du bör fylla på:

  • spetsiga skruvar;
  • självgängande skruvar av hög kvalitet med en borrände;
  • speciell förstärkningslösning (lim);
  • vitt kitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga huvudstadierna för korrekt installation av moderna vattenpaneler

  • Det första steget är att rengöra basen som de vattentäta panelerna ska fästas på . Det krävs med största försiktighet för att ta bort absolut all smuts som finns på ytan.
  • Detta följs av den obligatoriska mätningen av arbetsområdet, liksom identifiering av linjer (vertikala och horisontella) . I området för den planerade platsen för den vattentäta profilen kommer det att vara nödvändigt att applicera noggranna markeringar.
  • I nästa steg måste du montera och fixa guideprofilen säkert . Denna komponent fungerar som grund för alla andra nödvändiga komponenter. Tidigare kommer det att vara nödvändigt att placera en speciell tätningstejp på delen, vilket säkerställer bättre vidhäftning till ytor.
  • Baserat på de områden där huvuddelarna finns kan du stöta på några nyanser . Svarven monteras i enlighet med samma teknik som vid användning av gipsskivor.
  • När fästningen av rambasen är kvar kan du säkert fortsätta installationen av själva vattenpanelerna . Om storleken på dessa byggmaterial behöver justeras kan de enkelt skäras med en speciell konstruktionskniv. Det händer så här: de skär igenom fibern, liksom den inre fyllningen, varefter plattan helt enkelt går sönder. På andra sidan av arket utförs liknande manipulationer med avseende på armeringsnätet.
  • När det gäller motstående väggkonstruktioner måste allt grundläggande arbete startas nedifrån .… Plattorna måste läggas noggrant, och inte glömma förskjutningen av ett profilställ. Detta är nödvändigt för att förhindra uppkomsten av korsformade leder.
  • Med hjälp av en konventionell skruvmejsel kommer materialen i fråga att kunna lätt att fixa på ytan av basen .
  • Därefter kan du fortsätta att applicera och fixa det valda efterbehandlingsmaterialet .… Det är absolut nödvändigt att noggrant stänga alla sömmar och leder på strukturerna.
  • Högt rekommenderad dölj noggrant absolut alla fästelement , som fortfarande märks efter korrekt installation av vattenpanelerna.
  • Det är nödvändigt att noggrant lägga lösningen på hörnytorna . Därefter täcks dessa baser med en förstärkande hörnprofil.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du utför rätt installation av de aktuella plattorna är det mycket viktigt att komma ihåg att ett avstånd på minst 5 cm måste vara kvar mellan själva cementpanelerna och takfoten. Gapet från golv och golvbeläggningar är också viktigt - den måste vara minst 20 mm.

Det är nödvändigt att applicera en speciell polyuretanhäftande lösning på kanterna på de fasta produkterna, vilket ger en mer tillförlitlig och högkvalitativ fastsättning.

Rekommenderad: