Vermikulitskivor: Beskrivning Av Brandbeständig Vermikulit Och Dess Tekniska Egenskaper. Vad Det är? Hur Skär Man En Vermikulitskiva?

Innehållsförteckning:

Video: Vermikulitskivor: Beskrivning Av Brandbeständig Vermikulit Och Dess Tekniska Egenskaper. Vad Det är? Hur Skär Man En Vermikulitskiva?

Video: Vermikulitskivor: Beskrivning Av Brandbeständig Vermikulit Och Dess Tekniska Egenskaper. Vad Det är? Hur Skär Man En Vermikulitskiva?
Video: FixarTV | Material | Välj Rätt Kamin 2024, Maj
Vermikulitskivor: Beskrivning Av Brandbeständig Vermikulit Och Dess Tekniska Egenskaper. Vad Det är? Hur Skär Man En Vermikulitskiva?
Vermikulitskivor: Beskrivning Av Brandbeständig Vermikulit Och Dess Tekniska Egenskaper. Vad Det är? Hur Skär Man En Vermikulitskiva?
Anonim

Vermikulit - en sten med vulkaniskt ursprung. Plattor tillverkade av den används som isolering och för andra konstruktionsändamål. De överträffar den populära mineralullen i många fastigheter och kommer snart att inta de första positionerna i listan över värmeisolerande material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vermikulit, som vilken sten som helst, har många föroreningar - aluminium, kisel, järn, magnesium, som berikar det med sin närvaro . För konstruktionsändamål bearbetas berget vid en hög temperatur (upp till 1000 grader), medan det ökar 25 gånger. Det resulterande materialet kallas expanderad (skummad) vermikulit.

Tillsammans med granulat och andra typer av återfyllning används vermikulitskivor PVTN inom konstruktionsteknik. För tillverkning pressas skummad vermikulit, bestående av små fraktioner. På detta sätt erhålls den mest värmebeständiga isoleringen.

Plattor används inte bara för värmeisolering av byggnadsväggar, de är nödvändiga i alla strukturer med hög överhettningskoefficient eller hypotermi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Hittills är vermikulit den mest brandresistenta värmeisolatorn och samtidigt ofarlig tillhör den mineraler av naturligt ursprung, och det finns inget giftigt i dess sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vermikulitens tekniska egenskaper beror på utvinningsplatsen, men i grunden har byggmaterialet som erhålls från denna sten vissa egenskaper

  • Produktens värmeledningsförmåga noteras.
  • Bra eldfast komponent, plattor kan värmas upp till 1100 grader.
  • Materialen är helt obrännbara.
  • Rök fri.
  • De har höga värmeisoleringsegenskaper.
  • Plattor har utmärkt deformationsbeständighet, till och med högre än perlit eller expanderad lera. De komprimeras eller förstörs inte.
  • De är ett bra ljudisolerande material, särskilt produkter med högre densitet, komprimerade upp till 20%. På grund av deras elasticitet förhindrar de spridning av ljudvågor.
  • De har hög hygroskopicitet, absorberar snabbt fukt, men på grund av deras lagerstruktur tar de också bort det snabbt och skyddar byggnader från förfall.
  • Plattorna är utrustade med en slät yta, bekväm att använda i konstruktion.
  • Vermikulit ruttnar inte, det attackeras inte av gnagare, mögel och bakterier.
  • Materialet har hög miljöprestanda.
  • Det är mycket mer hållbart än basaltull.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi betraktar materialet som en värmare, vad gäller dess värmeledningsförmåga, överträffar det avsevärt sådana populära produkter som expanderad lera, mineralull och polystyren . I detta fall hjälper skiktningen av strukturen. Och 3-lagers plattor i rambyggnader klarar frost även i de norra regionerna.

Tillverkare av vermikulitskivor följer sina egna standarder, det finns inga enhetliga GOST för dem.

Till salu hittar du produkter, vars storlekar ligger i intervallet från 600x300 mm till 1200x600 mm, med en tjocklek på 15 till 100 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Med höga värmeisolerande, obrännbara och ljudisolerande egenskaper hittar materialet många användningsställen där det kommer att vara användbart

  1. Vid konstruktion av hus används vermikulit som isolering för väggar, tak, golv. Det ger byggnaden brandskydd, eftersom det inte tar eld, inte röker och inte avger skadliga ångor. Lägenheter i sådana hus är väl skyddade från buller, vilket gör att grannarna kan leva fredligt utan att störa varandra.

  2. Tallrikar används vid konstruktion och dekoration av bad, spisar och eldstäder för att skydda väggar i kontakt med skorstenen.
  3. De används för att isolera vindar.
  4. Materialet är ett bra isoleringsmedel för rör, gasledningar, pannor.
  5. Det används som förpackningsmaterial för transport av ömtålig last.
  6. Vermikulit används till exempel i stålproduktion för att utrusta välvda ugnar för att bevara värmeförluster.
  7. De skyddas från brand av kabelvägar, konstruktioner av trä och till och med armerad betong.
  8. Tallrikar används för att isolera industriella kylrum för att hålla temperaturen låg.
  9. Som en stark ljudabsorberare används materialet i isoleringskammare för testning av bil- och flygmotorer.

Det är känt att vermikulitplattor som används vid byggnation hjälper dem att hålla sig svala i varma klimat och varma i kalla klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur arbetar man med spisar?

För konstruktion används vermikulit i granulat och mindre fraktioner. Men det är bekvämare att arbeta med pressade tallrikar. De är lätta att skära och bearbeta med skärverktyg, med både manuella och mekaniska metoder.

Arbete med vermikulit anses inte vara skadligt, enligt GOST 12.1.007-76, materialet tillhör klass 4, det vill säga det är farligt . Vid skärning av plattor bör dock säkerhetsåtgärder följas: skydda ögonen och andningsorganen från att byggdamm tränger in.

Bild
Bild

Så här installeras vermikulit som isolering

  • Vägglåda är gjord. Det är bättre att utföra det enligt plattornas dimensioner, då kan de installeras tätt utan främmande fästning. Om du inte gissade storleken måste du fixa isoleringen med högtemperaturlim eller självgängande skruvar.
  • De installerade plattorna är täckta med ett diffusionsmembran som ett tätskikt.
  • Sedan monteras beklädnaden.
Bild
Bild

I vissa fall är vermikulitplattor direkt dekorativa beklädnader eller målade. Vindar och andra rum där detta material användes måste ventileras. Med korrekt användning av vermikulitskivor är deras hållbarhet obegränsad.

Även om materialet har använts i cirka 80 år har det nyligen börjat förtränga den vanliga mineralullen och expanderad lera i konstruktionen .… Byggarna uppmärksammade slutligen dess exceptionella tekniska egenskaper, miljösäkerheten, eftersom den består av helt ofarliga naturkomponenter.

Vermiculite är lämplig för byggande av hus och industrianläggningar under alla väderförhållanden, även vid svåra temperaturförhållanden.

Rekommenderad: