Hur Skär Man Glas? Vattenstråle Och Laserskärning. Hur Och Hur Man Korrekt Skär Härdat Och Annat Glas? Vilken Teknik Passar Bäst?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man Glas? Vattenstråle Och Laserskärning. Hur Och Hur Man Korrekt Skär Härdat Och Annat Glas? Vilken Teknik Passar Bäst?

Video: Hur Skär Man Glas? Vattenstråle Och Laserskärning. Hur Och Hur Man Korrekt Skär Härdat Och Annat Glas? Vilken Teknik Passar Bäst?
Video: Water jet glass cutting / Victoria Balva Glass Studio 2024, Maj
Hur Skär Man Glas? Vattenstråle Och Laserskärning. Hur Och Hur Man Korrekt Skär Härdat Och Annat Glas? Vilken Teknik Passar Bäst?
Hur Skär Man Glas? Vattenstråle Och Laserskärning. Hur Och Hur Man Korrekt Skär Härdat Och Annat Glas? Vilken Teknik Passar Bäst?
Anonim

Inget hus klarar sig utan glas, och därför uppstår frågan om att klippa det vid nästan varje renovering. Det finns många sätt att lösa detta problem.

Grundläggande sätt

Glasskärning är det viktigaste steget i bearbetningsprocessen. Som ett resultat får produkten de angivna dimensionerna och formerna, liksom möjligheten till konstnärlig efterbehandling som förbättrar dess utseende . Dessa åtgärder, beroende på önskat resultat, kan utföras på olika sätt och metoder på specialiserade maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Handskärning finns och är ganska vanligt, men det används vanligtvis bara för små reparationer, annars är det opraktiskt. Den äldsta och vanligaste metoden för bearbetning och skärning av glas är den mekaniska metoden . Detta är för närvarande den mest lämpliga bearbetningsmetoden. Denna metod innebär användning av speciella kilformade skärvalsar som huvudsakligen är tillverkade av volfram.

Klippning på detta sätt innebär två operationer. Först gör rullen ett spår (i riskzonen) på glaset i den önskade banan, varefter ett försök görs för att bryta av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den föråldrade mekaniska skärtekniken har den fortfarande betydande fördelar:

  • högsta klipphastighet - upp till 120 m / min;
  • låg kostnad för utrustning och enkelt underhåll;
  • arbetsstyckena kan ha olika storlekar och former.

De vanligaste nackdelarna med mekanisk skärning är:

  • flis och grovhet på snittet på grund av mekaniska defekter i materialet;
  • behovet av efterföljande bearbetning och efterbehandling av snittkanten;
  • vid skärning är det nödvändigt att använda speciella vätskor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Laser

Laserskärning testades inledningsvis på tunn metall. På senare tid började samma metod användas för att skära glas med hjälp av speciella enheter .… Det finns två typer av laserskärning. Den första är en originalteknik som kallas termisk avdunstning laserskärning. Denna process används för närvarande praktiskt taget inte, eftersom den är den långsammaste och förbrukar en stor mängd energi. Själva metoden består i att förånga glaset till slutet. Den största nackdelen med detta alternativ är närvaron av kvarvarande spänning i materialet på grund av uppvärmning, vilket kan leda till att produkten går sönder längs skärets kanter.

Den andra metoden, som för närvarande används, har utvecklats som ett resultat av förbättringen av termisk avdunstning . Det visade sig att det inte alls är nödvändigt att helt förånga glaset med en laser; låg värmeledningsförmåga och termiskt motstånd tillåter användning av termisk klyvningsmetod. Principen för denna metod är diskret uppvärmning av glas längs hela snittlinjen. Detta följs av en kraftig kylning, och i detta område bildas en dragspänning som bryter glaset tydligt längs den dragna linjen.

Denna metod är snabbare och mindre energikrävande, så den används nu aktivt och tar fart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laserskärning har flera fördelar:

  • snitt av hög kvalitet med en felfri kant;
  • lockig skärning är förenklad;
  • det är möjligt att skära glas med stor tjocklek;
  • ingen mekanisk påverkan utövas på produkten;
  • enkel reglering och kontroll av skärprocessen.

Glaslaserskärningsprocessen är för närvarande under utveckling. Därför har denna metod, liksom all ny teknik, sina nackdelar:

  • Lågemissionsmaterial (reflekterande infraröd strålning) är inte lämpligt för laserbehandling;
  • dyra maskiner som kräver noggrann användning;
  • låg bearbetningshastighet - från 5 till 10 m / min.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattenstråle

Vattenstråleskärning möjliggjordes på 1980 -talet med hjälp av kraftfulla hydrauliska pumpar som gjorde det möjligt att blanda de fina, slipade granulaten av strimlade material med vatten. Tekniken är utformad för att skära ett bredare materialutbud. Glas är mycket lämpligt för denna metod, som lämnar en matt kant som är lätt att polera.

Fördelarna med denna skärning:

  • utmärkt kantkvalitet, vilket gör slipning onödig;
  • inga kemiska och termiska effekter på materialet, lätt mekanisk belastning, inga sprickor;
  • förmågan att skära mycket tjockt och laminerat glas.

Trots fördelarna finns det också nackdelar:

  • mycket låg skärhastighet (0,5-1,5 m / min) beroende på glas och utrustning;
  • höga driftskostnader för utrustning;
  • behovet av att förbereda en stor mängd vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skär man glas hemma?

Innan du skär glas hemma måste du först bestämma det verktyg som är tillämpligt för denna metod. I de flesta fall används en glasskärare för att skära glas. Det finns följande typer av glasskärare:

  • olja;
  • vält;
  • diamant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna process kan också utföras med lödkolv, vinkelslip eller cirkelsåg, nikromtråd och till och med vanlig sax

Lödkolv . Först och främst tillämpas risker på båda sidor av snittlinjen med en rasp. Sedan värms hela snittlinjen upp med ett välvärmt lödkolv. På grund av temperaturskillnaden på ytan går glaset sönder, varefter det bara återstår att försiktigt bryta av det.

Bild
Bild

Kvarn eller cirkelsåg . För att skära glas med en kvarn måste du använda en diamantskiva. Applicera först ett litet spår längs skärlinjen med en diamantskiva. Se till att glasytan inte blir särskilt varm under arbetets gång. För att göra detta, vattna ytan med vanligt vatten. Verktyget som används i denna metod måste fungera och vara fritt från eventuella defekter. Annars kommer glaset helt enkelt att spricka.

När du arbetar med en kvarn är det nödvändigt att använda personlig skyddsutrustning för andnings- och synorganen.

Bild
Bild

Användning av värme och kyla . Placera tråden impregnerad med ett brännbart ämne längs skärlinjen och elda den. När tråden är helt utbränd, kyla ytan kraftigt med kallt vatten. Från ett sådant temperaturfall sjunker glaset längs skärlinjen. Ett annat alternativ är att värma materialet med en nikromtråd ansluten till en elektrisk ström. Denna metod använder inte vatten för kylning. Temperaturskillnaden mellan glödtråden och glaset räcker för att spånas på den avsedda platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sax . Tunt glas med liten tjocklek skärs med en enkel sax, om detta görs genom att doppa saxen och glaset under varmt vatten. Detta liknar processen med att skära tjock kartong med en kniv.

Bild
Bild

För borrning av runda hål i glas används borrar för keramiska ytor, liksom diamantkärnbitar med olika diametrar.

Bild
Bild

Träning

Förberedelserna för glasskärningsprocessen bör aldrig försummas. Denna operation är omöjlig utan förberedande förberedelser . Det är nödvändigt att torka av ytan med en fuktig trasa för att ta bort alla onödiga inneslutningar. När glaset har torkat, torka med en torr trasa.

Många experter rekommenderar att du använder gammalt papper istället för trasor . Det lämnar inte fibrer på ytan som stör skärprocessen. Glasögon som redan har använts är mycket svårare att skära och tar därför längre tid att förbereda. Förutom rengöring och torkning måste sådant material avfettas med fotogen.

Bild
Bild

Funktioner för att skära olika typer

Härdat glas, även känt som härdat glas, tillverkas genom att värma det i en ugn till en temperatur på 680 grader och sedan snabbt kyla det med enhetliga luftströmmar. En sådan produkt används som vindruta och fönsterglas i bilar, samt ett värmebeständigt och brandsäkert tak . Som regel utförs glasskärning och bearbetning strax före glödgning, vilket eliminerar andra problem. Bearbetning av ett sådant material med konventionella metoder är omöjligt på grund av dess mekaniska egenskaper.

Det finns olika skärmetoder för härdat glas . Den första är laserskärning av glas. På grund av det faktum att lasern skär av materialet genom uppvärmning vid en viss punkt, minskar de inre spänningarna vid denna punkt och förhindrar sprickbildning av glaset, vilket ger en jämn och högkvalitativ skärning. Den andra och mer komplexa metoden innebär preliminär glödgning. Huvudmålet med denna metod är att helt avlägsna kvarvarande spänningar över hela materialområdet och på så sätt omvandla det till vanligt plåtkvartsglas. Glödgning utförs genom att blötlägga materialet i vatten till temperaturindexet för stelningens viskositet i en ugn. Detta följs av långsam kylning till en temperatur under deformation. Som ett resultat av dessa åtgärder förlorar glaset sina härdade egenskaper och kan skäras mekaniskt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylglas, även känt som organiskt, är en syntetisk polymer av metylmetakrylat, en transparent termoplastisk plast . Det kallas glas endast formellt på grund av dess transparens. Resten av fastigheterna är väsentligt olika och har inget att göra med äkta glas, vilket gör det möjligt att tillämpa helt olika bearbetningsmetoder på det. I detta avseende är en av de mest populära skärmetoderna dissektion med en fräs, när specialutrustning inte krävs, men samma utrustning används som för bearbetning av trä och metaller.

Andra metoder som används för demontering av glaset gäller också för akrylversionen . Vattenstråle- och laserskärning arbetar med organiskt glas med hög effektivitet och ger en snabbare skärhastighet än vid användning av samma utrustning för bearbetning av konventionellt glas. Att skära tjockt förstärkt glas är svårt på grund av närvaron av ett metallnät i det.

Alla ovanstående skärmetoder är emellertid tillämpliga på denna typ av bearbetning. Den enda skillnaden är att i vissa fall på snittlinjen måste du bita metalltråden med trådskärare.

Bild
Bild
Bild
Bild

detaljerade instruktioner

Innan du börjar klippa någon form av glas måste du först och främst kontrollera glasskärarens hälsa och skärpa den. Det är nödvändigt att försöka klippa ut en onödig bit av arket. En arbetsglasskärare rör sig utan ansträngning och gnisslar, snittlinjen är tunn och kontinuerlig. Alla andra resultat indikerar att skärelementet är defekt eller att det var ett misstag i skärtekniken.

Det är också värt att välja ett platt stöd med dimensioner som överstiger måtten på det bearbetade arket. Vilken rak yta som helst. För säkerhets skull är det värt att lägga en tjock trasa på den. Glasmarkeringsverktyg är en ljus markör, järnlinjal, måttband.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning av hög kvalitet är det nödvändigt att följa tekniken och arbetssekvensen

  • På ytan, markera start- och slutpunkterna för snittet.
  • Glasskäraren är upptill och har en linjal fäst vid den.
  • Skärningen utförs smidigt uppifrån och ner, med konstant kraft och i en riktning. Det är inte nödvändigt att utföra glasskäraren flera gånger på ett ställe. Glaset kan spricka.
  • Bryt av en bit, anpassa skärlinjen till bordskanten. Skapa en spricka genom att försiktigt knacka på snittet med en glasskärare och sedan chippa i en skarp rörelse.
  • Om flisen är ojämn kan du korrigera den med en tång eller använda de speciella utskärningarna i handtaget på glasskäraren. För att undvika sprickor måste snittlinjen fuktas med terpentin.
  • I det sista steget, slipa skärlinan med sandpapper, en sammetfil eller en slipsten.
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det är viktigt att följa säkerhetsföreskrifter när du arbetar med glas

  • Skär aldrig glas på knä eller slumpmässiga föremål. Borsta inte längs skärlinjen med ditt oskyddade finger.
  • Produkten ska brytas korrekt, bara i motsatt riktning mot snittet. Fästarnas läppar bör skyddas med gummispetsar eller inslagna i trasa eller tejp.
  • Sortera och stapla lakan med handskar snarare än bara händer.
  • Var försiktig när du använder elektriska glasskärare för att undvika elektriska stötar och eventuella brännskador.
  • Innan arbetet påbörjas, kontrollera alla verktyg och tillbehör och byt ut defekta.
  • Arbetskläder måste rengöras från glasdamm och partiklar efter varje arbetsdag.
  • Använd skyddsglasögon.

Rekommenderad: