Bensinvibratorer: Hur Väljer Jag En Vibrerande Stampare För Markkomprimering? Hur Man Börjar? Användarmanual

Innehållsförteckning:

Video: Bensinvibratorer: Hur Väljer Jag En Vibrerande Stampare För Markkomprimering? Hur Man Börjar? Användarmanual

Video: Bensinvibratorer: Hur Väljer Jag En Vibrerande Stampare För Markkomprimering? Hur Man Börjar? Användarmanual
Video: Compactor vibrator diesel machine check points - np ehs tutorial 2024, Maj
Bensinvibratorer: Hur Väljer Jag En Vibrerande Stampare För Markkomprimering? Hur Man Börjar? Användarmanual
Bensinvibratorer: Hur Väljer Jag En Vibrerande Stampare För Markkomprimering? Hur Man Börjar? Användarmanual
Anonim

Bensinvibrator (vibroben) - utrustning för packning av mark under grunden, asfalt och annan vägyta. Med sin hjälp läggs beläggningsplattor för förbättring av gångvägar, uppfartar och parkområden. Tekniken används ofta inom reparations- och byggsektorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karakteristisk

Bensinvibratorstamparen är en mångsidig teknik som kännetecknas av rörlighet, kompakt storlek och opretentiöst underhåll. Enheten är utrustad med en 4-takts bensinmotor med 1 eller 2 cylindrar. Utrustningens konstruktion möjliggör luftkylning av motorn.

Låt oss lista de viktigaste egenskaperna som påverkar utrustningens funktion

  • Vikt . Hur djup marken och olika bulkmaterial kan stampas direkt beror på denna parameter. Till exempel är modellerna lätta (upp till 75 kg) - de kompakta jorden upp till 15 cm tjocka, universella - från 75 till 90 kg. Enheter med en genomsnittlig vikt på 90-140 kg är konstruerade för att ramma material till ett djup av 35 cm. Vid storskaliga arbeten används kraftfull och tung utrustning upp till 200 kg-den kan användas för att bearbeta jord med ett lager av upp till 50 cm.
  • Slagstyrka . Parametern påverkar den tryckhastighet som utrustningens sula utövar på materialet som bearbetas.
  • Skomått . Storleken på sulan beror på ansträngningen på det behandlade området. Ju större skons storlek, desto mindre ansträngning kommer att krävas för att tampa en ytenhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktiga egenskaperna hos den vibrerande stamparen inkluderar typen av slag . Efter rörelsens typ är tekniken indelad i reversibel och icke-reversibel. I det första fallet har utrustningen möjlighet att backa utan att vända. Sådana enheter är enklare att använda och manövrerbara, men skiljer sig åt i vikt och massivitet.

Icke-reversibla eller translationella modeller, i jämförelse med tidigare, är lättare och billigare. De kan dock bara röra sig framåt, vilket kräver att operatören har ytterligare utrymme för att vrida enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och driftsprincip

Alla ändringar i stampen har en liknande design. Den innehåller flera huvudmekanismer:

  • bottenplatta (sko);
  • excentrisk vibrator;
  • motor.

Sulan är enhetens huvudkropp . För högkvalitativ rammning måste skon ha optimal vikt och slitstyrka. Arbetsplattformen är gjord av gjutjärn eller stål. Införandet av olika tillsatser i legeringen gör det möjligt att öka plattans motståndskraft mot mekaniska belastningar och öka dess slitstyrka.

Vibratorn innehåller en obalanserad axel installerad i specialstöd . Dess arbetsprincip liknar den för ett svänghjul. Designen innehåller också en ram för att fästa motorn och handtagen med vilka operatören styr enheten.

Funktionsprincipen för utrustningen är enkel - när den startas tar motorn upp driftshastigheten, varefter centrifugalkopplingen slås på och den obalanserade axeln börjar rotera. Det skapar vibrationer som överförs till utrustningens arbetsplattform. På grund av oscillerande rörelser och tyngd påverkar skon på det bearbetade materialet, vilket bidrar till dess packning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna modeller

Bensinvibratorer är lätta att använda, manövrerbara och kompakta i jämförelse med elektriska eller dieselenheter. På grund av en stor mängd fördelar är sådan utrustning mycket efterfrågad.

Nedan visas de mest populära modellerna av bensinvibrerande plattor med ett optimalt förhållande mellan byggkvalitet, kostnad och funktionalitet

Champion PC1645RH . Enheten är rysk-kinesisk produktion med en 4-takts 9 hk motor. med. Tekniken är universell, eftersom den har förmågan att gå framåt och bakåt. Dess fördelar inkluderar tyst drift av motorn (Honda GX270), ekonomisk bränsleförbrukning, bekväm kontroll.

Bild
Bild

DDE VP160-HK (amerikansk design, monterad i Kina) . Backslagsutrustning drivs av 6 hk Honda GX200 -motor. med. Gör det möjligt att komprimera jord upp till 50 cm djup i 1 pass. Utrustningen är pålitlig och hållbar på grund av utrustningen i vibratorrotorn med förstärkta bussningar.

Bild
Bild

Zitrek CNP 25-2 . Stämpeln är tjeckisk produktion. Utrustad med kinesisk Loncin 200F 6,5 hk motor. med. Enheten ger direkt och vändbar rörelse. Utrustningsplattformen är tillverkad av hållbart gjutjärn. Modellen utmärks av sin budget, enkel hantering. Nackdelarna inkluderar ett litet packningsdjup - högst 30 cm.

Bild
Bild

Mikasa MVH-R60E . En liten japansk stamper som väger 69 kg. Utrustad med en 4, 5 hk Subaru EX13 -motor. sek., maximalt vridmoment 8, 1 Nm. Den har en omvänd funktion, är utrustad med en inbyggd vattentank, så att enheten kan användas vid asfaltering. Nackdelarna med modellen inkluderar dess höga pris.

Bild
Bild

RedVerg RD-C95T . Vibrerande stampare av kinesisk produktion som väger 95 kg, utrustad med en fyrtakts bensinmotor Loncin 200F med en kapacitet på 6,5 liter. med. Komprimeringsdjupet är 30-35 cm. Enheten har ett bevattningssystem som gör att du inte bara kan arbeta med bulk, utan också med bituminösa material. Nackdelarna med modellen inkluderar bristen på omvänd rörelse.

Inhemska tillverkare som erbjuder pålitliga vibrationsstötare inkluderar TCC -företaget. All utrustning som tillverkas under detta varumärke har ett robust hölje som skyddar enhetens inre komponenter från mekanisk skada, inträngning av byggskrot. Utrustningen har en låg vibrationsnivå, vilket gör den enkel att använda.

Bild
Bild

Urvalsregler

När du köper en vibrerande stam är det flera viktiga parametrar att tänka på. Valet av utrustning beror på vilken typ av arbete som behöver utföras. I enlighet med dem väljs massan av utrustning. För att lösa vardagliga uppgifter är lätta eller medeltunga enheter lämpliga . Det är bäst att ge företräde åt enheter med ett litet plattformsområde - de har låg prestanda, men de är hållbara. Utrustning med tunga och präglade plattor är lämplig för arbete med bulkmaterial. För asfalt är att välja ett fordon med en liten, slät sko den bästa lösningen.

När du väljer en stampare är det värt att överväga dess effektivitet - bränsleförbrukningen beror på den . Det är att föredra att enheten är utrustad med ett bevattningssystem, eftersom den ger enkel användning. Vibrerande stötdämpare som stöder denna funktion fastnar inte på klibbig jord. Vid packning av material med utrustning med bevattningssystem är komprimeringen bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att utföra arbete i ett begränsat utrymme (smala passager, skyttegravar), rekommenderas det att titta närmare på modeller med omvänd alternativ . I andra fall är det meningslöst att betala för mycket för denna funktion. Om du ofta behöver flytta utrustning från en byggarbetsplats till en annan är det bättre att välja modeller med transporthjul. Innan du köper måste du noggrant läsa alla tekniska egenskaper hos den vibrerande plattan och annan dokumentation från tillverkaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användarmanual

Moderna modeller av vibrationsstötar kan fyllas med A-92 och A-95 bensin . Och du bör också använda motorolja med optimal viskositet. Efter tankning av utrustningen, kontrollera om det finns bränsle läckage. Utrustningen måste startas enligt instruktionerna, värmas upp i 3 minuter, låt den gå på tomgång. När du trycker på hastighetsspaken börjar stamparen röra sig framåt och komprimerar den lösa jorden.

När du arbetar med utrustning ska operatören alltid ligga bakom den. Extrem försiktighet måste iakttas när utrustningen vrids. För att bibehålla hälsan rekommenderas att använda andningsskydd, skyddsglasögon och hörselskydd.

Rekommenderad: