Borrning För Pålar: Ledare Och Försök Att Skapa Brunnar Enligt SNiP, Borrigg Och Borr För Fundament

Innehållsförteckning:

Video: Borrning För Pålar: Ledare Och Försök Att Skapa Brunnar Enligt SNiP, Borrigg Och Borr För Fundament

Video: Borrning För Pålar: Ledare Och Försök Att Skapa Brunnar Enligt SNiP, Borrigg Och Borr För Fundament
Video: Hur går en borrning till? 2024, April
Borrning För Pålar: Ledare Och Försök Att Skapa Brunnar Enligt SNiP, Borrigg Och Borr För Fundament
Borrning För Pålar: Ledare Och Försök Att Skapa Brunnar Enligt SNiP, Borrigg Och Borr För Fundament
Anonim

Högfundament under hus och andra strukturer är i många fall den bästa lösningen. Men för att en sådan struktur ska hålla tillräckligt länge och inte fungera krävs det att man noggrant borrar utgrävningarna. Detta arbete har många finesser och nyanser, som kommer att diskuteras i detalj i denna artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Borrning efter pålar tillåter:

  • bygga något i en kortare tidsram;
  • minska arbetskostnaderna;
  • garantera byggnadens verkliga stabilitet och styrka.

Det är verkligen nödvändigt att borra brunnar under högar när det krävs att bygga ett hus på platser med ökad risk för jordbävningar eller på ett område med jord med låg densitet. Sådan borrning kan göras under vilken säsong som helst, vilken typ av klimat spelar ingen roll. Dessa fördelar har gjort det möjligt för konstruktionsborrning att bli en av de ledande metoderna för grävförberedelse.

Borrmaskiner anställs i de fall det krävs att stärka basen utan att påverka egenskaperna hos tidigare levererade byggnader. Borrning kan också hålla backarna stilla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg

Hålborrningstekniker kan vara mycket olika. I de flesta fall används fordon med hjul, skruv eller larvdrivning för detta ändamål.

För att ordna en brunn för en hög, använd:

  • universella borriggar för brunnar;
  • pålborrningsenheter;
  • borr- och krankomplex.

Skillnaderna mellan dem i allmänhet och mellan enskilda modeller i synnerhet bestäms först och främst av produktivitetsnivån, specifikationerna hos kontrollorganen och storleken på de skapade brunnarna. När det gäller arbetskostnader och tillgänglighet för icke-professionella är det svårt att hitta analoger till en handborr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låg produktivitet motiveras av att dyr utrustning och utbildade specialister inte behövs. Men i de situationer där hastigheten är viktig eller jorden är mycket svår, är det värt att använda en yamobur. Montering av sådana enheter utförs på hjul- och bandplattformar. Om förutsättningarna inte är enkla måste även högspecialiserad utrustning vara inblandad.

En borr hjälper till att göra det lättare att arbeta ensam . Den förstärkta konstruktionen av den populära TISE -versionen möjliggör en förstorad häl vid den lägsta punkten. Som ett resultat går basen under fryszonen, och med samma lageregenskaper reduceras lösningsförbrukningen med 3-4 gånger jämfört med alternativ teknik. För en grund med identiska egenskaper måste du dessutom installera färre högar än vanligt och deras diameter minskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandla steg

För att borra ett hål med egna händer eller med hjälp av specialister till önskat djup måste du strikt följa tekniken.

En typisk arbetsalgoritm är följande:

  • installation av borrutrustning och dess fixering;
  • penetration för att utforma djup och diameter;
  • bevarandearbete med hjälp av en lerlösning eller införande av ett hölje;
  • mättnad av det bildade hålrummet med betonglösning.
Bild
Bild

Experter ägnar särskild uppmärksamhet åt det faktum att både den förberedda gropen och betongen som hälls i den har en kort hållbarhet. Enligt den allmänt vedertagna standarden bör högst 8 timmar gå från höjning av borren till hällning av den sista droppen betong.

Deras krav ställs också på förarbeten, som ser ut så här:

  • Fruktbar jord skördas (upp till 150 mm över hela området).
  • Ett högfält planeras på en vald höjd.
  • Ett staket från främlingar är monterat.
  • Webbplatsen formateras och sedan kontrolleras ytans planhet igen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kuddarna för själva arbetet och passagen av bilar är fyllda.
  • Ruttlinjer för borrsystem med armerade betongplattor förbereds.
  • Dräneringskanaler organiseras.
  • Belysningsarmaturer är anslutna (endast om du behöver borra dygnet runt eller med reducerat dagsljus).
  • Arrangemanget av borrsystem och erforderliga material och produkter utförs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder

Rotationsborrning av brunnar består i det faktum att de till en början passerar en ledardel lika med höljesektionens längd. Denna metod har visat sig mycket bra i en mängd olika geologiska förhållanden, med ojämn vattenmättnad i jordar.

Användningen av en typisk skruvskruv (en långsträckt stång med en spets med ökad hållfasthet och spiralformade blad) gör att den krossade jorden kan lyftas upp så snabbt som möjligt. Hålens passagehastighet kan nå 120 cm per minut. Borrningskomplexet drar regelbundet ut och höjer arbetsdelen och frigör den från den vidhäftade jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högkvalitativ efterlevnad av tekniska principer möjliggör en arbetscykel, från ett lyft av borrmaskinen till en annan, för att bilda hål upp till 10 m i längd. Ett annat alternativ för genomträngning innebär att man täcker hålets väggar med ett inventeringsrör bildat av enstaka stålsektioner. Varje bit kan vara upp till 6 m lång. I botten finns en hårdmetallskärande skärdel. När borren rör sig ner trycks högen samtidigt, den blockerar vattensläppning från jorden och förhindrar att väggarna faller samman.

Efter att ha nått nollnivån, fastställd av grundprojektet och SNiP för ett specifikt område, lyfts skruvborren upp. Vatten som sipprar från jorden in i det förberedda hålrummet avlägsnas. Men en förstärkningsram är nedsänkt där. Det sista steget är att mätta det tomma utrymmet med betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ av borrning är användningen av en kärnskruv , som matar lösningen genom hålrummet i själva staven. Detta tillvägagångssätt säkerställer bildandet av 400 linjära meter. m kanaler i vanliga 8 timmar. I detta fall kan kanalerna vara stora i diameter (från 50 cm) och nå 30 m djup vardera. Detta beror på den systematiska ökningen av skruvens längd tills den når ett förutbestämt märke. Mättnaden i hålrummet med lösningen kombineras i tid med lyftning av masten, detta hjälper till att göra en uppsättning för ramade högar. Kom ihåg att betong injiceras under tryck och därför hårdare än vanligt.

Om införandet av en förstärkningsram tillhandahålls, pressas den helt enkelt mekaniskt in i små brunnar, och den införs i stora brunnar med hjälp av en vibrerande nedsänkbar maskin. En typisk skruv fungerar bra i torr eller nästan torr jord. Det finns inget behov av att förbereda och stärka brunnarnas inre hålrum.

Bild
Bild

Inventeringsröret har också sina fördelar . Endast den kan bilda kanaler med en diameter på 1500 mm i mycket våt jord och kvicksand. Våtborrning hjälper till att stärka borrhålet genom lera eller sand med medelhög tyngdkraft.

Det är den våta tekniken som anses vara minst bullrig; den förstör inte heller jordlagren som helhet. På vissa ställen kan kanalen breddas upp till 350 cm, vilket garanterar basens högsta stabilitet.

Leaderborrning är utformad för att lösa ett sådant problem som vertikal installation av stöd i tät mark. Det används under vintermånaderna, när jordtätheten är som störst. Det är också viktigt att volymen och vibrationsnivån är relativt liten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bristen på "ledare" är den obligatoriska förberedelsen för borrning. Det är också värt att överväga att brunnen kommer att vara 30-50 mm mindre än armerad betongkonstruktion, djupminskningen kommer att vara cirka 1 m.

Leaderborrning rekommenderas om:

  • Ett sandlager med ökad densitet hittades.
  • Det översta lagret av jorden är hårt.
  • Sajten ligger på permafrost.
  • Byggplatsen är rikligt fylld med stenig jord.
  • Högarna ska köras till ett stort djup.
  • Territoriet är fyllt med spridd jord med mycket låg densitet.

Testborrning för pålning gör att vi än en gång kan väga alla finesser och nyanser. I vissa fall kan ett fel vara mycket dyrt, och det avslöjas efter att alla byggnadsarbeten i allmänhet har slutförts. Jordens egenskaper varierar mycket i rymden, och om den är helt fast vid 10 - 15 m betyder det inte att det inte kommer att finnas några oväntade fenomen på en viss plats. De visar sig också vara tomrum, akviferer, lösa partiklar och avgången från ett riktigt starkt lager till ett ovanligt stort djup. Ganska ofta finns det ett sådant problem som fluktuationer i fryslinjer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

En handborr är oacceptabelt om pålens penetrationsdjup måste överstiga 7 m. Genom att förenkla arbetet med hjälp av bensin eller specialutrustning bör man sträva efter att minska den totala drifttiden till ett minimum. Även ett litet regn eller början av snösmältning kan få ner en brunn som just har förberetts på bekostnad av stora ansträngningar.

Det kommer inte att vara möjligt att extrahera jorden och återanimera platsen; du kan bara borra hålet igen . Det snabbaste alternativet (även om det inte alltid är acceptabelt) är skruvhögar, som samtidigt fungerar som borr och stöd.

Det rekommenderas att noggrant välja propellerns konfiguration och bladvinklar, detta tillåter den mest effektiva penetrationen av en viss sten.

Skruvhögar kan till och med sättas in manuellt, även om det finns specialanordningar för detta ändamål. Det finns ingen anledning att jämna ut ytan, den totala drifttiden reduceras med 1/5 jämfört med att installera betongrekvisita. Borrning med massiva skruvar ger en passage upp till 50 m djup, kanalens diameter kan vara från 10 till 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det är nödvändigt att installera uttråkade högar med förlängd häl är efterfrågeborrar med expanderande knivar efterfrågade. Från positionen parallellt med stången rör de sig ut när gångjärnsblocket startas, och vid vridningens ögonblick skär de en cylinder i jorden.

Höljerörens skärändar är anpassade efter situationen på byggarbetsplatsen . De går genom grus, lera och sand med vanliga spetsar, ingen svetsning behövs. Stark lera kräver att hårdmetall appliceras på skärfragmenten. Endast kammarborrning kan rekommenderas där steniga lager växlar med stenig och hård sand.

För att hålla botten på en brunn borrad genom våt dammig sand ren, använd borrventiler och borrar av skopa. Mer detaljerad information om ett specifikt objekt kan endast ges av specialister.

Rekommenderad: