Plattform (70 Bilder): Grundmaterial, Gör-det-själv-plattkonstruktionsteknik, Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Plattform (70 Bilder): Grundmaterial, Gör-det-själv-plattkonstruktionsteknik, Steg-för-steg-instruktioner

Video: Plattform (70 Bilder): Grundmaterial, Gör-det-själv-plattkonstruktionsteknik, Steg-för-steg-instruktioner
Video: Instruktion bild 2024, Maj
Plattform (70 Bilder): Grundmaterial, Gör-det-själv-plattkonstruktionsteknik, Steg-för-steg-instruktioner
Plattform (70 Bilder): Grundmaterial, Gör-det-själv-plattkonstruktionsteknik, Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Inte en enda kapitalstruktur klarar sig utan en grund. Även om det är praktiskt taget på en speciell plats tillhör strukturer baserade på plattor av stenmaterial.

Bild
Bild

Särdrag

Oavsett hur mycket tejpen och högarna berömmer, kommer plattformen i ett privat hus inte att ge upp sina positioner. Det finns många namn - många människor vet om en solid, flytande grund, om svenska plattor och helt enkelt plattor som kommer i olika former. Allt detta är långt ifrån tillfälligt, eftersom en sådan bas för hus används i olika förhållanden och situationer. Det är mycket viktigt att korrekt förstå vad som är specificiteten hos plattmassan i allmänhet och av en specifik typ i synnerhet. Enligt proffs är platta stöd av armerad betong med måttlig tjocklek bäst lämpade för privat konstruktion.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Plattformens system är auktoritativt av en anledning, orsakerna till dess efterfrågan är relaterade till både teknik och andra överväganden.

Du kan expandera plattan på valfri grund:

  • på mark med försvagade lageregenskaper;
  • på permafrost;
  • i jordar med höga horisontella rörelser;
  • med en betydande ökning av grundvattnet;
  • i områden som är benägna att höja sig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan hitta referenser till att plattfundamentet är svårt att bygga på sluttningarna och att pålfundamentet är mer effektivt där. Men det är inte så. Vid konstruktion i utlandet har hybrider av plattor och höga bälten av monolitisk design eller en kombination av högar med plattgrillar länge behärskats. Oavsett platsen, om det görs på rätt sätt, kommer plattformens bärighet att vara mycket hög. Denna kvalitet säkerställs av det ökade supportområdet; det räcker med att säga att TV -tornet Ostankino står på en platta.

Bild
Bild
Bild
Bild

En stabil nivå av rymdstyvhet säkerställs genom eliminering av sömmar och stela förstärkningssystem . Baksidan av detta beslut är den oundvikligen ökade materialförbrukningen. Arkitekter anser att plattfundament är den optimala lösningen för konstruktioner med styva väggar, som inte bör röra sig i minsta grad. Tegelstenar, hus av sten och betongkonstruktioner känns lugna och självsäkra på en sådan grund. En armerad betongplatta med liten eller ingen fördjupning är väl lämpad för arbete även på mycket våldsamt svullna jordar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är svårare för vatten att sippra genom plattan, dessutom är det bättre än tejp och högar när det gäller termiska egenskaper. Att bygga från grunden kräver en minimal mängd jordarbeten, att markera strukturen är inte svårt, liksom förstärkning och betong. Kraven på byggarnas kvalifikationer minskar.

Samtidigt är det värt att överväga vissa svagheter i plattfundamentet:

  • mycket dålig kompatibilitet med källarorganisationen;
  • hög förbrukning av betongbruk och armering;
  • dålig förståelse för många människor om de verkliga egenskaperna hos plattor och deras typer;
  • förmågan att bara arbeta i bra väder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga att den betydande materialförbrukningen när du häller grundplattan är fullt motiverad i de efterföljande arbetsfaserna, eftersom undergolvet för första våningen redan är klart, det finns ingen anledning att skapa en överlappning. Det kommer att vara möjligt att bilda ett varmt golv direkt i plattans massa, och överge tillsatsen av en extra avrettning. För att göra formen behöver du betydligt mindre plankor eller stålplåtar än att använda band. Eftersom volymen av utgrävd mark minskar minskar också betalningen för borttagning.

Bild
Bild

Att sänka källaren minskar väggarnas höjd, kostnaden för pengar och arbete för deras dekoration blir mindre. Det finns inget behov av betongpumpar, för lyftutrustning och grävmaskiner, för borrning. Allt du behöver är mixerbilar. Helst kan du göra allt arbete med dina egna händer och inte vara beroende av yrkeskunnande.

Tillsynskrav

GOST föreskriver ett antal standarder som alla plattor som används för att organisera stiftelser måste följa. Enligt dem kan sådana strukturer endast användas för byggnader och konstruktioner som är utformade för en seismisk fara på högst 9 punkter. Det är oacceptabelt att lägga sådana plattor utan särskilt skydd om marken och vattnet i dem kan förstöra armerad betong. Men motståndet mot svåra frost (vid lufttemperaturer under -40 grader) är ganska tillräckligt. Innan bygget påbörjas bör en fullständig uppsättning geologiska undersökningar genomföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Listan över dem bestäms av designorganisationen, utgående från de tekniska specifikationerna för konstruktion . Ljud i statiskt och dynamiskt läge är obligatoriskt. Detta är det enda sättet att väl bedöma styrkan och de mekaniska parametrarna för jordsubstratet. För lastberäkningar tillåter officiella byggriktlinjer att plattan skapas för att ignorera sin egen vikt om den ska läggas på sand. Basens växelverkan med strukturerna på toppen bör beräknas med hänsyn till byggnadsarbetets sekvens.

Bild
Bild

Valet av konstruktionsschema föregås nödvändigtvis av en bedömning av den komprimerbara grundtjockleken. När krympningen av ett framtida hus eller annan struktur beräknas är det kategoriskt oacceptabelt att ignorera alla belastningar, inklusive naturliga. För att eliminera missförstånd från heterogenitet vid bedömning av markegenskaper är substratet konventionellt uppdelat i så kallade noder. De preliminära måtten tas exakt de som garanterar att man slipper stansning av betongskiktet under designbelastningen. Med tanke på de många nyanser som uppstår rekommenderas att överlåta designen till specialiserade organisationer.

Bild
Bild

Vyer

När man bygger hus är betongplattformen inte alltid densamma.

Det monolitiska schemat är indelat i tre undertyper:

  • utan fördjupning (med hällning direkt på ytan);
  • med grund penetration (0,5-0,6 m);
  • med djup penetration (upp till 150 cm, det vill säga till det största djupet av jordfrysning).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Industriell konstruktion innebär ibland stora djup av läggplattor, men de kommer inte att krävas för byggande av bostadshus. En massiv betongplatta är mycket bättre än en kedja av prefabricerade block kopplade till cementbruk. Kombinationen av till och med strikt homogena delar är inte tillräckligt hållbar, och lederna är huvudproblemet. Ett annat problem är att RC -plattan endast kan levereras och installeras på plats med dyra maskiner. Direkt på plats kan du använda både vanlig betong och armerad betong; bredden på de ytor som belastningen appliceras på är 160 mm som standard.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plattfundamentet kan bara hällas ordentligt med speciell tung betong . Valet av hans varumärke i varje specifik situation är strikt individuellt. Utvecklare måste ta hänsyn till både konstruktionens framtida drift och byggnadsområdets klimategenskaper. När du fattar ett slutgiltigt beslut måste du först se till att det garanterar motståndskraft mot att bli blöt och frysa. Förstärkta fundamentblock ska fyllas med antingen stålstavar eller armeringstråd av strikt definierade sektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägbetongprodukter är attraktiva för sina goda klimategenskaper. Det räcker med att säga att de används för sitt avsedda ändamål även i fjärran norra och i andra regioner med svåra väderförhållanden. Med styrka är också allt i sin ordning - på de vägar där sådana plattor används är det tillåtet att passera tung utrustning. Tidigare använda vägblock är inte alltid av god kvalitet. Om du köper helt nya måste du betala ett märkbart större belopp.

Bild
Bild

Erfarenheten har visat att beläggningsplattor är bäst placerade där det inte behövs en hög sockel. Detta är ett garage, ett uthus eller ett sommarkök. När det gäller ett lanthus eller en förortsbyggnad är ägaren begränsad till två våningar. Vissa människor är också intresserade av plattfundament gjorda av luftbetong.

Enligt gällande bestämmelser i Ryska federationen är det strängt förbjudet att använda för grundkonstruktion:

  • eldad stengods som innehåller ett tomrum eller gap;
  • silikatsten och material baserade på den;
  • betongblock med sprickor eller hålrum;
  • keramiska tegelstenar som framställs genom halvtorrpressningsmetoden;
  • all luftbetong i någon form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gasbetong tillhör den sista kategorin av material; av samma anledning är skumblocket också förbjudet. Det finns ett antal skäl till att upprättarna av bestämmelserna införde ett så strikt förbud. Så är luftbetongblock utformade för att minska massan av de inneslutande strukturerna, och deras specifika vikt är tre gånger eller till och med fyra gånger lägre än för tung betong. Därför är styrkan och bärigheten inte tillräcklig för att lösa problemet. Luftfyllning, förbättrar akustiska och termiska egenskaper, minskar styrkan.

Bild
Bild

När det gäller mekanisk hållfasthet ligger färdigblandad betong före luftbetong, eftersom krossad sten från grus eller granit fungerar som fyllmedel. Om det finns några tvivel är det tillräckligt att ta hänsyn till att bärande väggar av gasblock inte är utformade för att stödja golvplattor. Med hänsyn till detta är luftbetong och skumbetong oacceptabelt även för ovanjordiska delar av fundamentkonstruktioner. Gasbetongblock som läggs i väggar måste täckas med ett lager av vattentätning från utsidan och en ångspärr måste skapas inifrån. Uttalanden från alla team och entreprenörer om konstruktionen av luftbetongfundament vittnar bara om deras låga professionalism.

Bild
Bild

Enhet

Det räcker inte att bara välja rätt typ av plattor. Det är nödvändigt att noggrant utvärdera deras önskade dimensioner, och först och främst tjockleken. Beräkningen av dessa parametrar baseras på konstruktionsbelastningarna.

Huvudfokus ligger på:

  • pressa laster;
  • böjkrafter;
  • effekterna av frosthöjning av jorden.
Bild
Bild

En analys av långsiktig praxis visar att för ett ramhus med två våningar, där golven är gjorda av armerad betong, är det nödvändigt att sätta 200 mm tjocka plattor i basen. Om husets struktur är ljusare kan du klara dig med en 150 mm platta. Viktigt: dessa siffror gäller endast de enklaste fallen med minimal belastning. När husets vikt växer och dess dimensioner ökar, ökar också den nödvändiga tjockleken på plattan. När det är känt i förväg att huset kommer att användas året runt, rekommenderas det att utföra värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det termiska skyddsskiktet bildas både under plattan och ovanför den . Dessa material bör också beaktas för att göra rätt val. Hydrauliskt skydd i områden där grundvatten separeras från ytan på 1 m jord eller mer utförs i ett förenklat format. Men med en hög nivå av markvätska är denna metod kontraindicerad. Tillförlitligheten och styrkan hos plattfundamentet beror till stor del på hur väl sandkudden är gjord under den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns grus på toppen. Detta material förhindrar att fukt koncentreras under basens sula. Det avledda vattnet faller i ett sandlager, genom vilket det passerar ännu längre. Dessutom säkerställer sandmassan en enhetlig tryckfördelning, dämpar effekten av kraftkrafter. Under garagen där bilen måste repareras (och inte bara förvaras) görs fundamentets djup djupare än vanligt och komplexiteten i arbetet ökar.

Bild
Bild

Oftast monteras en monolitisk platta under garagen enligt ett flytande schema . Den är lämplig för absolut all jord och undertrycker effektivt förstörelsen av garaget under markrörelser. Precis som med hembyggen behöver du inte fylla i ytterligare en golvbeläggning. Arrangemang av golvvärme med avslag på klassisk radiatorvärme eller utöver det ger inga speciella problem. Observera: strukturens sekundära betydelse i jämförelse med huset tillåter inte att den betraktas som ett mindre betydande eller sekundärt föremål.

Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Exakta beräkningar är byggarnas trogna hjälpare i alla företag. Byggnadens dimensioner bör bestämmas genom att köra insatserna i hörnen. Djupet på att lägga plattfundament under garage varierar från 20 till 50 cm. I detta fall, liksom under byggandet av hus och andra bruksstrukturer, kan området öka om ett blindområde är utrustat. Det är absolut nödvändigt att i förväg beräkna den nödvändiga gruspåfyllningen när det gäller materialets tjocklek och volym.

Bild
Bild

Det rekommenderas att erhålla data för att beräkna markegenskaper empiriskt . För att göra detta gräver de ett hål 1,5 m djupt; jorden i den bedöms av fuktnivån, av den kemiska och strukturella sammansättningen, av densiteten. Förutom substratets egenskaper, typen av byggmaterial, snötäckets högsta tjocklek, bör det avsedda märket cement beaktas. Den mest tillförlitliga uppskattningen erhålls med flera hål grävda på olika platser på samma avstånd från varandra. Glöm inte säkerhetsfaktorn, som gör att du kan skapa en säkerhetsmarginal för strukturen.

Bild
Bild

Ett oumbärligt steg i beräkningarna är att bestämma basens kritiska massa, över vilken det är troligt att själva plattan och byggnaden kommer att bosätta sig under den skapade belastningen. Vid beräkning av erforderlig tjocklek över 350 mm bör tejp eller högar föredras, eftersom en monolitisk bas blir för komplex och dyr i de flesta fall. Tjockleken på fyllningen av sand och grus kan variera från 0, 15 till 0, 6 m - alla bestämmer områdets egenskaper och det typiska klimatet. På djupfrysning över 1 m är det lämpligt att göra en kudde med 400-450 mm sand och 150-200 mm krossad sten. Värmeskydd även i de södra delarna av Ryska federationen kan inte vara mindre än 0,1 m och i de norra territorierna - från 0,15 m (med en ytterligare ökning av luftfuktigheten).

Bild
Bild

Hur man bygger?

Det är lämpligt att hälla betong i grundstrukturen kontinuerligt, därför rekommenderas att beställa leverans av färdigt murbruk. De lägger den vanligtvis från de avlägsna kanterna; när du fördelar blandningen måste den komprimeras med en vibrator. Efter 24 timmar efter hällning bör betongytan vattnas med vatten. Om lufttemperaturen är hög täcks den med en film och fuktas regelbundet. När du häller en betongplatta med egna händer kan allt arbete endast utföras när styrkan hos den konstgjorda stenen når 200% av maxnivån.

Bild
Bild

Komplexa och tunga strukturer måste stödjas med förstyvningar . Grävningen som omger fundamentet bör ha ett djup av 0,5 och en bredd av 0,45 m. Diket ska fyllas upp på samma sätt som grundgropen; förstärkning och tampning krävs. Lådan hälls först efter slutet av dessa manipulationer. Innan byggandet av luftbetong eller annat lätthus på svaga eller vattenmättade jordar når listan över undersökningar sitt maximum.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner, för all sin enkelhet, garanterar inte ett anständigt resultat om terrängen är komplex och markstrukturen är motsägelsefull. I en sådan situation är det lämpligt att börja med att förbereda projektet av specialister, och det är önskvärt att även involvera minst en kunnig byggare i arbetet. Självkonstruktion är kategoriskt oacceptabelt om vattnet närmar sig ytan närmare än 1-1, 2 m. Men även i ett mer gynnsamt fall rekommenderas det att välja material och strukturelement mycket noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den allmänna sekvensen av arbeten enligt standardkonstruktionstekniken innebär:

  • lägga ut en kudde;
  • installation av formning;
  • förberedelse av en hydraulisk barriär;
  • töjande kommunikation;
  • bildandet av en förstärkningsbur;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hälla betong;
  • komprimera massan med vibratorer;
  • att täcka gjutningen med plastfolie i cirka 5 dagar;
  • demontering av formkonstruktioner;
  • slutförande av vattentätningsarbeten;
  • avsluta den yttre konturen av det blinda området.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om en sådan lösning anses vara budgetmässig påverkar detta inte kvalitetsegenskaperna. Det är mycket viktigt att inte bara fylla gropen med högkvalitativt cement, utan också att tänka på armeringens egenskaper. Om det är dåligt lagt eller oprofessionellt knutet finns det en risk att ett sådant element helt enkelt inte accepterar böjkraften och inte ens kommer att utjämna den resulterande stressen. Det är av denna anledning, vilket är viktigt, att de flesta strukturerna på en platta misslyckas. När själva arbetet med att bilda ett stöd för ett hus eller en annan byggnad är klart är det värt att noggrant göra dränering och ett mörkt område.

Bild
Bild

Fel i dessa två element kommer mycket snabbt att leda till att själva fundamentet försämras. Det kommer att vara värdelöst att fylla i de sprickor och brister som uppstår, eftersom orsaken som genererar dem kommer att fortsätta att fungera. Krossförmågan av frost och fukt, när den kombineras, kommer att skada grundplattan med lätthet. Enligt proffs är det nödvändigt att markera konturerna på marken omedelbart efter att det översta lagret har tagits bort. Om landmärken och sevärdheter glöms bort kommer det oundvikligen att uppstå allvarliga misstag.

Bild
Bild

Röret för dräneringssystemet släpps ut i ett specialavlopp utanför platsen. Det rekommenderas att bjuda in en rulle eller annan tung maskin för att komprimera jorden. Manuell rammning och även användning av elektrifierade mekanismer ger inte alltid ett acceptabelt resultat. I extremt fuktiga områden rekommenderas att hälla ett tunt grusskal från en fin del av stenen. Genom att trycka in den i marken uppnår de en sådan implementering att även en passage i skor med stilettklackar inte lämnar synligt märkbara spår.

Bild
Bild

Efter avslutad ramning läggs vanligtvis geologiska textilier ut . I stället för vägversionen rekommenderar experter en tätare variation av material som väger 0, 15-0, 2 kg per 1 kvm. cm. Dukarnas löpning på varandra är upp till 200 mm. Häftklamrar infogade med en konstruktionshäftapparat hjälper till att undvika rörelser av textilier när du häller ett lager sand ovanpå. För rörelse läggs mitten av gropen med en plankbana.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grusfyllning är gjord med småsten, ett lager med fin fraktion ersätts av en större bunt. För vattentätning används glastakmaterial eller annat rullmaterial. Dess dukar lindas ovanpå varandra med cirka 100 mm. Använd bitumenmastik för att förhindra att sömmarna bryts sönder under påverkan av "cementmjölk". Förstärkning av hörnen i formpanelerna görs genom att distanserna fästs horisontellt. De yttre delarna av vattentätningen släpps något på plattornas väggar och fästs efter ett tag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning av fundamentet på mjuka jordar utförs i två lager, den andra gruppen av stavar läggs längs omkretsen, avståndet bibehålls på 3-3,5 cm. Det rekommenderas inte att föra armeringen närmare de övre och nedre ytorna av plattorna med mer än 40-50 mm. Ju tunnare plattan är, desto mer hållbar betong måste du ta för den. Erfarna byggare rekommenderas att köpa allt byggmaterial direkt från företag, eftersom varje mellanhand inte bara är extrapriser, utan också risken för kvalitetsförlust. Det är olämpligt att öka tjockleken på grunden utan mått; det vore mer korrekt att införa mjukgörare i blandningen, vilket hjälper till att undvika accelererad skiktning.

Bild
Bild

För att minska kostnaden för att driva huset och förlänga dess livslängd rekommenderas att isolera källaren med mineralull . Samtidigt pågår ett antal arbeten som måste kännas grundligt. Enligt statistiken står källardelen i källaren för upp till 15-20% av värmeförlusterna, och om resten av huset inte är ordentligt isolerat är denna procentsats ännu högre. När isoleringsmaterial väljs styrs det inte bara av låg värmeledningsförmåga, utan också av tillförlitligt skydd mot att bli blött. Specialbrädor och sprutbeläggningar uppfyller kraven på bästa sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull kan också appliceras, men du måste ta hand om ytterligare lock för det. Isolering av källaren från insidan och utsidan utförs med en identisk teknik. Du måste välja antingen det ena eller det andra. När fundamentets källardel är isolerad från utsidan föregås en ångspärr av isoleringen, och om arbetet utförs inifrån skapas först ett hydrauliskt skydd. Det är också en skillnad i efterbehandlingen - inuti använder de gipsskivor, på utsidan är endast keramisk granit och fuktbeständiga plattor acceptabla.

Bild
Bild

Mineralull vid isolering av källaren måste ha en nivå av permeabilitet för vattenånga på minst 0,5 mg per minut. När ett gipsskikt ska skapas över ullen är minsta tillåtna densitet 0,15 kg per 1 kubikmeter. m. Det rekommenderas att endast ta tidstestade, välkända tillverkare för isolering. Vi får inte glömma faran för andningsorganen och behovet av att skydda händerna. Arbete med vadderad isolering bör utföras i trånga, ogenomträngliga kläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isoleringsskikt bör endast appliceras på den förberedda ytan . Det rengörs noggrant och även de minsta defekterna avlägsnas. En höjdskillnad på 1 cm kommer oundvikligen att störa packningstätheten. Men ännu mindre uttalade avvikelser kommer att komplicera arbetet kraftigt. Justeringen av väggarna i plattfundamentet görs oftast med gips. Behovet av sådant arbete hjälper till att bedöma byggnadsnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att stiftelsen ska fungera under en lång tid bör man uppmärksamma ett sådant ögonblick som stiftelsen. Dess viktigaste funktion är att eliminera läckage av en flytande lösning. Fukten i det hällda underlaget kommer också att fördelas jämnt, basen kommer definitivt inte att spricka. Det kommer att vara möjligt att minska förbrukningen av lösningen, för att minska den hällda plattans känslighet för grundvatten.

Krossad betong kan inte anses vara en tillförlitlig metod . Orsaken är låg styvhet, vilket inte tillåter det efterföljande arbetet att utföras effektivt. Detta problem manifesterar sig bara i byggandet av hus. För en bruksbod, gatuverkstad, lusthus eller litet bad är det ingen skillnad. Förbättringen av vattentätningsegenskaper uppnås bäst med bitumen. Takmaterial och polyetenmaterial skyddar grunden från fukt värre.

Bild
Bild

Sandig grund är optimal under vår- och höstmånaderna, när jorden förändras.

De exakta parametrarna för fundamentet och typen av mellanlager väljs med hänsyn till:

  • typ av substrat;
  • seismisk aktivitet på en given plats;
  • utveckling av det angränsande territoriet.
Bild
Bild

För fundament gjorda av platta och tejp är den mest pålitliga lösningen i många fall inte krossad sten eller ens sand, utan en stark armeringsram av betong. För detta ändamål tas vanligtvis lågkvalitativa sorter av lösningen. Den erforderliga hållfastheten uppnås även för ett lager på 100 mm, såvida det inte sker en aktiv cirkulation av grundvatten. När sådan cirkulation upptäcks bör fuktbeständiga filmer appliceras över sandkudden för fotfäste. Ovanpå dem placeras dessutom en förstärkningsram med en maskstorlek på 600x600 mm.

Bild
Bild

Tips

Betongkvaliteten för grundlagrets huvudlager, i motsats till fodret för den, måste vara mycket hög. Extremt svaga markstenar, oavsett hur svårt det kan vara, måste du försöka ta bort det helt. Om grävmaskinen har grävt någonstans djupare än vad som krävs kan du inte fylla utgrävningarna med den extraherade jorden. För detta är endast sanden lämplig som inte tillåter byggnaden att bosätta sig. Dräneringskranar för vätskor grävs i förväg, med hänsyn till vilken typ av höjdskillnad som skapas.

Rekommenderad: