Murgrunder: Vad är Det, Förstärkning Av Grunt Betongkonstruktion Med Egna Händer, Tejpversion Av Spillror

Innehållsförteckning:

Video: Murgrunder: Vad är Det, Förstärkning Av Grunt Betongkonstruktion Med Egna Händer, Tejpversion Av Spillror

Video: Murgrunder: Vad är Det, Förstärkning Av Grunt Betongkonstruktion Med Egna Händer, Tejpversion Av Spillror
Video: Kalk putsning 2024, Maj
Murgrunder: Vad är Det, Förstärkning Av Grunt Betongkonstruktion Med Egna Händer, Tejpversion Av Spillror
Murgrunder: Vad är Det, Förstärkning Av Grunt Betongkonstruktion Med Egna Händer, Tejpversion Av Spillror
Anonim

Byggandet av byggnader av något ändamål och komplexitet är inte komplett utan arbetet med att lägga grunden. För detta används olika metoder och material. Bland den här listan är det värt att lyfta fram grusfundamentet, som har varit populärt länge.

Vad det är?

Det är konstruktionen av grunden som är det grundläggande steget före alla andra byggnadsarbeten vid byggande av hus eller andra strukturer. Trots att ett brett utbud av olika material presenteras på byggmarknaden är naturliga råvaror fortfarande efterfrågade. Naturliga byggmaterial som används för att lägga grunden inkluderar spillror, som är en högkvalitativ och miljövänlig ras som har använts i konstruktionen.

Bild
Bild

Vissa tror felaktigt att det är omöjligt att använda stenen under grundläggningen på grund av dess oregelbundna form .men även med minimal erfarenhet av konstruktion kan du till och med kompetent utrusta stenfundamentet i en byggnad med dina egna händer.

Det var en sådan grund som byggare för det mesta föredrog att bygga under det senaste förflutna.

Bild
Bild

Numera ökar en betongbas för byggnader deras visuella tilltalande .och viktigast av allt, det låter dig utföra arbetet med arrangemanget med minimala kostnader, med en ganska enkel teknik för att genomföra ett byggprojekt.

Som praktiken visar, når livslängden för en murad stiftelse cirka 150 år, det finns till och med fästningar, under konstruktionen av vilket detta naturmaterial användes. Huvuddragen i grusstensfundament är motståndskraft mot grundvatten, liksom jordfrysning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter använder flera sorter av denna råvara i sitt arbete:

  • Industriell sten . De är engagerade i dess släpp i speciella komplex där krossad sten tillverkas. Denna typ är efterfrågad under arbetet med att stärka järnvägsspår eller hydrauliska konstruktioner.
  • Avrundad sten . Bildandet av en sådan ras sker naturligt.
  • Strö . Den har en inneboende fel geometri, på grund av vilken stöveln efterfrågas för att lägga grunden, och fungerar också som ett dekorativt material som används vid skapandet av landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inga strikta krav på murar som används för att lägga grunden till strukturen, det viktigaste är att råmaterialet inte smulas.

Det är bäst att använda en kaklad eller pastellisk sten. Sådant material har släta kanter, vilket gör det lättare att lägga, eftersom det blir mycket lättare att placera prover med rätt form så tätt som möjligt mot varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att analysera tekniken för att bygga en grund från spillror kan vi säga att principen för dess genomförande liknar konstruktionen av tegelväggar - komponenterna placeras ovanpå varandra under läggningen, och anslutningen av alla element sker vid användning murbruk. Skillnaden ligger bara i materialen och kompositionen som används, vilket ger en bindning - för en stenbas är det nödvändigt att använda en stark betongbruk.

En vanlig remsorgrund har som regel en höjd av cirka 1,6 m med en bas belägen på en särskild kudde av sand och dränering.

Grunden läggs över jordens frysning, vanligtvis på cirka 30 centimeters avstånd, då är byggnadens källare och källaren redan placerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

fördelar

Bland särdragen i ruineringsgrunden det är värt att lyfta fram dess främsta fördelar:

  • Användningen av denna sten låter dig bygga baser som kommer att skilja sig åt i höjd och styrka. Detta gäller för byggandet av privata hus med ett stort område.
  • Råvaran består av naturliga komponenter, därför tillhör den gruppen material som inte utgör någon fara för människors hälsa. Dessutom är materialet miljövänligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Baser av grussten utmärks av sin hållbarhet och tillförlitlighet, eftersom berget har utmärkta hållfasthetsindikatorer.
  • Sådana mönster är slitstarka.
  • Materialet kan användas för att bygga grunden för alla hus, med olika former och områden.
  • Förstärkning för sådana baser krävs sällan.
  • Stenen är motståndskraftig mot fukt, så basen kollapsar inte från effekterna av smält eller grundvatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tvärsnittsstensbeläggningar är ett mycket attraktivt material.
  • Rasen kan kombineras med andra byggmaterial. I vissa fall är den del av basen som sticker ut till ytan uppförd från tegel, och resten, som ligger i marken, är utrustad med mursten. Denna metod, enligt experters recensioner, gör det möjligt att spara på byggnadsarbete.
  • Bergets bas har hög motståndskraft mot negativa temperaturer.
  • Det är anmärkningsvärt att murverkets fundament praktiskt taget inte behöver repareras, eftersom defekter på det inte bildas med tiden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Grunder gjorda av detta material har också nackdelar.

Dessa inkluderar följande punkter:

  • Eftersom stenen är en naturlig råvara är kostnaden ganska hög.
  • För att utföra det förberedande arbetet före grunden av stiftelsen är det nödvändigt att beräkna den mängd material som krävs, vilket kräver vissa kvalifikationer och erfarenhet. All teknik för att ordna basen bör utföras i enlighet med SNiP, dessutom är det nödvändigt att mäta förekomsten av grundvatten i ett visst område.
  • Hela processen med att lägga stenar görs för hand.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det är ganska svårt att lägga ut rasen av oregelbunden form i en jämn struktur.
  • Vid basen av spillsten kan bindningserosion uppstå - under vattenets inträngning i cementlösningen, med dess ytterligare frysning, förstörs betongen och de förstörda sandkornen av materialet blåses ut från basen av vinden, vilket leder till förstörelse.
  • Vid kränkningar i beräkningarna av fundamentets hållfasthet och strukturens vikt kan det vara nödvändigt att förstärka basen. Det är också nödvändigt i områden där det finns tecken på markrörlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Läggningsarbetet föregås av förberedande åtgärder för ordning av skyttegravar, samt sortering av spillror - det måste delas upp baserat på storlek. För att minska den tid som läggs på att lägga berget är en träformning anordnad i diket mot varandra, som kan justeras i höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av en stenfundament kan göras på två sätt:

  • direkt metod - vilket innebär att man häller betong i en skyttegrav med en skikttjocklek vid vilken berget kommer att halvas ner i det;
  • det motsatta alternativet - i det här fallet hälls det första lagret av spillror med cementbruk, vilket döljer det maximalt, varefter de efterföljande stenlagren läggs.

Innan återfyllning rekommenderar de flesta byggare att sprida ett lager av polyeten med hög styrka på en sandig kudde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det gör att du kan bevara lösningens egenskaper, utan att ge ut cementlappen . Berget läggs i två parallella linjer med ett gap för murbruk mellan elementen på cirka 5 centimeter. Den översta raden ska läggas på ett sådant sätt att stenarna överlappar sömmarna på den nedre raden.

För att lösningen ska vara lämplig i hållfasthet bör cement M 500 användas för dess framställning. Kompositionens densitet bör tillåta att den fritt tränger in i sömmarna mellan kullerstensbeläggningar. Innan läggning rekommenderas att fukta stenen lite för att ta bort damm, vilket kommer att ha en positiv effekt på vidhäftningen till lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

När du utför arbete med att bygga en murad grund bör du följa steg-för-steg-instruktionerna, liksom köp alla nödvändiga material och verktyg:

  • sand och krossad sten;
  • cement;
  • stensten;
  • behållare för lösning;
  • bajonettspade, sparkel;
  • byggnadsnivå;
  • lod och rammning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten kommer att användas för att fylla tomrummen som uppstår under stenläggning, sand behövs för att förbereda lösningen, samt för att utrusta kudden nedan, även om grunden är grund. Ju mindre stöveln, desto mer kommer den att behövas för basen. Dessutom kommer vattentätning att krävas för arbetet. Takmaterial eller någon annan produkt kan användas som sådant material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att lägga grusfundament inkluderar följande verk:

  • Grävanordning. Det är värt att notera att dess bredd ska vara minst 2,5 meter. Ett sådant behov beror på rasens stora storlek. Bastejpen visar sig vara cirka 0,5-0,6 m.
  • På tejpens insida finns ett indrag på cirka 0,7 m kvar, på utsidan - 1,2 m. Denna funktion hjälper till vid arbetet med att flytta formen. Det yttre gapet är fyllt med sand.
  • För betong med stenläggning måste formen utföras i dimensioner som motsvarar höjden av byggnadens källare.
  • Brädornas inre yta är täckt med en film som förhindrar att betonglösningen rinner genom de befintliga luckorna mellan plankorna. Dessutom kommer det att förhindra att träet absorberar fukt från kompositionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mursten läggs enligt följande schema:

  • efter att ha lagt filmen på botten hälls lösningen;
  • två rader stenar passar på den, element av liknande storlek bör väljas;
  • sedan hälls ett lager av lösning, som måste jämnas ut;
  • bandage utförs på utsidan eller insidan med en rumprad;
  • därefter utförs murverket i längsgående lager;
  • strukturens hörn är bundna med sten.

Under arbetet med lösningen är det nödvändigt att kontrollera fyllningen av alla befintliga tomrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så att det inte finns några obehandlade områden kvar är det viktigt att förbereda en plastblandning för arbete.

För att öka denna indikator används olika tillsatser, till exempel mjukningsmedel för betong eller tvättmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongfundamentet med en sten utförs enligt följande schema:

  • ett lager betong hälls på botten av diket, dess tjocklek bör vara cirka 300 mm;
  • varefter en sten läggs bör bergskiktet vara 200 mm;
  • för att fördjupa berget i kompositionen måste du använda en förstärkningsstång eller ett specialverktyg;
  • de återstående 500 mm av basen hälls utan stenplacering. Stålstavar används för att förstärka strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Experter med många års erfarenhet av sin praxis använder aktivt användbara algoritmer för att utföra vissa processer som gör att de kan optimera framstegen i uppgifter. Sådana råd bör antas av mindre erfarna byggare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal praktiska rekommendationer, tack vare vilka du kan avsevärt underlätta självständigt arbete med att bygga en murstensgrund på egen hand:

  • arrangemanget av mjuka sluttningar i skyttegravarna under basen kommer att ge ett mer bekvämt arbetsområde för att hälla grunden, eftersom denna funktion kommer att påskynda tillförseln av sten och murbruk;
  • besväret i samband med branta sluttningar kan lösas genom att installera träställningar;
  • i de laterala delarna av grävningar som är grunda är det värt att placera behållare i vilka cement-sandkompositionen kommer att ligga, och mellan dem kan du göra ämnen av stenar av önskad storlek;
  • innan du utför arbete med att hälla grunden är det värt att beräkna och markera i förväg de platser där kommunikation och ventilation kommer att läggas, vilket kommer att förkorta perioden för att utföra arbete med basens arrangemang;
Bild
Bild
  • alla beräkningar av mängden material som krävs för arbetet måste utföras innan arbetet med att hälla basen har börjat, eftersom en kränkning av tekniken för att utföra arbete kan leda till negativa konsekvenser som kommer att påverka kvaliteten på grunden av grus sten;
  • naturliga kullerstenar, som har de mest jämna kanterna, kommer att fungera som ett stöd för hela basen och strukturen, därför måste de försiktigt pressas in i botten av diket och se till att de inte svajar och är placerade längs diket, och inte tvärs över. Därför är en mycket viktig etapp i arbetet sorteringen av spillror i fraktioner.

Rekommenderad: