Brädbanor (28 Bilder): Trottoarer I Trädgården Och På Landet. Hur Gör Man Landstigar Av Träskivor Och Spillror Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Brädbanor (28 Bilder): Trottoarer I Trädgården Och På Landet. Hur Gör Man Landstigar Av Träskivor Och Spillror Med Egna Händer?

Video: Brädbanor (28 Bilder): Trottoarer I Trädgården Och På Landet. Hur Gör Man Landstigar Av Träskivor Och Spillror Med Egna Händer?
Video: Fabulous Garden Pathway and Walkway Design Ideas 2024, April
Brädbanor (28 Bilder): Trottoarer I Trädgården Och På Landet. Hur Gör Man Landstigar Av Träskivor Och Spillror Med Egna Händer?
Brädbanor (28 Bilder): Trottoarer I Trädgården Och På Landet. Hur Gör Man Landstigar Av Träskivor Och Spillror Med Egna Händer?
Anonim

Förutom sängarna och fruktbara träd behövs stigar och trottoarer vid sommarstugan. Trädgårdsmästare använder dem för att gå till huset, till växthuset, till badhuset och mellan sängarna behöver du på något sätt ta dig fram. Vanligtvis uppmärksammas de inte - stigarna läggs helt enkelt med takmaterial eller trampar marken. Men du kan bygga snygga trävägar på gatan med egna händer - det blir runda snitt eller en bräda, det spelar ingen roll. Det är billigt och mycket vackert.

Bild
Bild

Särdrag

När det gäller egenskaperna hos trä som material, känner alla dem. Träet är taktlöst trevligt, du kan gå på de slipade och lackerade brädorna utan skor . Dessutom är trädet miljövänligt, vackert och behåller sitt attraktiva utseende länge om det torkas och bearbetas ordentligt. En sådan parameter som pris bör inte heller förbises.

Bild
Bild

Du kan bygga spår från högkvalitativa kantade brädor, eller så kan du använda material till hands, till exempel sågsnitt och träblock.

I båda fallen kommer vägen att se attraktiv och original ut, komplettera landskapet med en unik träig konsistens . Det är detta material som är idealiskt för nybörjare - en väg av trä kräver inte en speciell grund, ytterligare utrustning, komplexa verktyg och speciella färdigheter behövs inte för dess konstruktion. Därför kan även en nybörjare självständigt lägga ut en väg från snitt eller lägga brädor och fixa dem på stockarna.

Bild
Bild

Det är omöjligt att ignorera träets nackdelar. Varje detalj i det framtida spåret måste behandlas med två eller flera föreningar: ett antiseptiskt medel - från sönderfall och svamp, färg, lack eller torkolja - som ett skyddande lager . Men inte ens detta garanterar ett långsiktigt bevarande av ett attraktivt utseende, särskilt om vissa delar av träet är i direkt kontakt med marken. Du måste komma ihåg detta och alltid vara redo att byta ut den skadade delen av spåret.

Bild
Bild

Design

Du kan utrusta stigar i trädgården på olika sätt:

Däck kan användas för att bygga ett golv på stockar; på grund av dess design kommer det att höjas något över marken. Om en platta används bör den inte komma i kontakt med marken - inte ens inifrån

Bild
Bild

Därför placeras alla golv av denna typ på någon nivå ovanför marken.

En trädgårdsstig med tre till fyra plankor är en bra lösning, särskilt om den är dekorerad med en grus- eller krossad stenkant på sidorna

Bild
Bild

Runda snitt, anlagda av en stig, ser bra ut

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att göra vägen rak - du kan ge den formen av en sicksack, en slingrande kurva, en halvcirkel (beroende på landskapet i trädgården).

Bild
Bild

Naturligtvis kan man inte ignorera lättnaden vid sommarstugan . Om du inte lägger vikt vid det under utvecklingen av spårprojektet, kan det bli helt och hållet inte som planerat och inte fungera alls under en lång tid.

Bild
Bild

Det är starkt avskräckt att utrusta trädpassager där bevattning utförs, liksom där vatten rullar ner efter bevattning eller nederbörd och där det stannar en tid.

Bild
Bild

Eftersom en sällsynt plats har en oklanderligt platt avlastning utan kullar och fördjupningar, finns det sådana platser i nästan varje sommarstuga.

Bild
Bild

Dessutom måste spårens dimensioner, särskilt deras bredd, beräknas med hänsyn till platsens dimensioner.

Det är inte nödvändigt att lägga ett "prospekt" på vanliga sexhundra kvadratmeter - en vanlig stig med en bredd på 0, 4-0, 45 m är tillräckligt . Detta räcker för att en person ska klara. Om platsen är stor, med lusthus, en pool, ett rekreationsområde, är det bättre att göra stigarna bredare och lägga ut vackra kantstenar längs kanterna.

Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

För att bygga en väg från trä i en sommarstuga måste du förbereda ett antal material

  • Egentligen träskivor (du kan använda både kantade och okantade versioner). Tjockleken på varje ska vara från 25 till 50 mm, det är bättre om de är gjorda av lärk. Beroende på modell kan du istället för brädor ta runda snitt av ett träd eller träblock.
  • Beam - basen av spåret kommer att göras från det. Stångens storlek är 50 x 150 mm. Om brädan läggs direkt på marken behövs inget timmer.
  • Rulle av takmaterial. Du kan klara dig utan det om vägen läggs på marken.
  • Rulle geotextil.
  • Rep- eller repklipp för att bilda stigar.
  • Sand, grus, krossad sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan golvkonstruktionen börjar måste allt virke impregneras med en antiseptisk komposition från röta och svamp. Efter torkning appliceras en ytterligare beläggning på brädorna . För detta är linolja, färg på trä, lack lämpliga.

Tillverkningsteknik

Innan du påbörjar något arbete måste du bestämma var spåret ska placeras. Vidare beräknas dess bredd, form, rutt längs vilken den kommer att passera. Därefter markeras konturen för den framtida vägen. Markeringen görs enligt följande: pinnar drivs in på båda sidor av den föreslagna strukturen. Spårets bredd bör förbli oförändrad, det är inte svårt att kontrollera detta - använd bara ett måttband.

Bild
Bild

Om banan är rak är det tillräckligt att köra i pinnarna på ett avstånd av två eller tre meter, men om den har en komplex geometrisk form måste du sätta varje ny pinne där riktningen ändras.

Sedan dras ett snöre längs varje sida av leden . Så snart konturen har beskrivits måste allt utrymme som kommer att upptas av vägen noggrant rensas: från löv, skräp, växter etc.

Bild
Bild

Grundläggningen är det första arbetet med banornas placering . Detta är naturligtvis inte en sådan grund som behövs för ett hus eller ett lusthus, utan vägen måste hålla fast vid något. För grunden behöver du en gräv som grävs längs hela den framtida vägen. Dess djup är cirka 0,2 m, inte mer.

För att ogräs inte ska bryta igenom brädorna läggs ett lager av geotextil i botten av diket.

En krossad sten eller gruskudde hälls ovanpå. Tjockleken på kudden är cirka 0,1 m.

Bild
Bild

För den mest primitiva versionen av en trottoar är det tillräckligt att dränka brädorna i en kudde av spillror eller grus . Det är dock bättre att göra ett lite svårare (men mycket mer hållbart) alternativ genom att höja vägen ovanför marken. Detta är vad barerna är till för. De placeras i rörelseriktningen i processen att somna på kudden. För att göra vägen ännu starkare kan du lägga barer i mitten av diket.

Bild
Bild

Du kan inte sätta stänger, utan längsgående stockar, fästa dem tillsammans med en tvärgående stång med ett steg på 0,5 m.

Fixa sedan brädan med spikar . Avståndet mellan stängerna ska vara cirka 5 mm, då tappar regn och fukt obehindrat, och deformationen påverkar inte brädorna.

Bild
Bild

För att anlägga en väg från runda hugg av trä eller blockhus behöver du både själva träämnena och en viss mängd sand.

Bild
Bild

Du kan välja snitt med samma diameter eller tvärtom göra dem markant annorlunda.

Bild
Bild

Varje stång, innan den används i banans layout, måste skalas från barken och behandlas med ett antiseptiskt medel . Täck om möjligt botten på varje sågsnitt med bitumenmastik. Skärets toppar kan beläggas med lack, färg eller kopparsulfat. I det senare fallet kommer trädet att se artificiellt åldrat ut. När alla lager av beläggningen är torra kan du börja lägga ut banan.

Bild
Bild

Basen läggs ut på samma sätt som för strandpromenaden . Geotekstiler, polyeten eller vattentät film läggs i grävd grävning. Därefter är det en sväng av två dräneringslager, varefter en kudde av fin krossad sten eller grus hälls. Kudden ska vara 4 cm smalare än för strandpromenaden. Kudden ska tampas ner försiktigt.

Bild
Bild

Om banan är med en trottoarkant måste den installeras när det första dräneringslagret fylls på igen.

Bild
Bild

Trottoarkanten kan tillverkas av resterna av en stock som är halverad, järnplåt, stenar etc.

Bild
Bild

Efter att ha lagt ut det andra dräneringsskiktet (sand krävs för det) bildas vägen faktiskt från skärningarna . Sanden måste spillas väl med vatten, ställ sedan in snitten i önskad sekvens och dränka dem tätt i ett lager sand. Tomrummen mellan snitten är också fyllda med sand och komprimeras väl.

Rekommenderad: