Fundament För Lerjord: Tejp Med Dränering Och Pålgrillage, Andra. Vilken är Bättre Att Välja För Mjukplastmatta På Webbplatsen?

Innehållsförteckning:

Video: Fundament För Lerjord: Tejp Med Dränering Och Pålgrillage, Andra. Vilken är Bättre Att Välja För Mjukplastmatta På Webbplatsen?

Video: Fundament För Lerjord: Tejp Med Dränering Och Pålgrillage, Andra. Vilken är Bättre Att Välja För Mjukplastmatta På Webbplatsen?
Video: Byggmax tipsar, så dränerar du husgrund (Del 4 - Tips och råd inför Dränering) 2024, Maj
Fundament För Lerjord: Tejp Med Dränering Och Pålgrillage, Andra. Vilken är Bättre Att Välja För Mjukplastmatta På Webbplatsen?
Fundament För Lerjord: Tejp Med Dränering Och Pålgrillage, Andra. Vilken är Bättre Att Välja För Mjukplastmatta På Webbplatsen?
Anonim

Under byggandet behöver många människor känna till nyanser av grunden för lerjord. Där kan du utrusta ett bandfundament med dränering och pålgrillage, några andra typer. Det är användbart att förstå markens egenskaper och vilken typ av bas som är bäst att välja för mjukplastmatta på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är speciellt med jord?

Det är värt att påpeka genast att lera inte är något monotont, som man ofta tror. Trots lerans absoluta dominans kan den specifika andelen ämnen skilja sig åt. Ju högre sandpenetrering, desto fler porer dyker upp och desto lägre beräknas markresistensen . I det här fallet talar de om mjuka plastmattor. Sådan jord är fuktig vid beröring, det är inte svårt att knåda den, och sedan behåller berget sin givna form.

Torra leror är mest smuliga . Det konstaterades att den här egenskapen är förknippad med inmatning av sand. Viskositeten efter vätning beror på närvaron av lera. Det framkallar också frysning vid vissa temperaturer och en kraftig volymökning. Denna kombination av fastigheter gör att bygga på lera inte är så lätt.

Andelen lera, mer specifikt, sträcker sig från 30 till 50% . Porositeten kan variera från 0,5 till 1. Ju färre porerna är, desto lägre är risken för krympning och dess svårighetsgrad. Vattenresistens tillhandahålls inte; våt lera tvättas lätt bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärförmågan tenderar att förändras - när den är våt minskar den och när den torkar ökar den.

Grundtyper

När man kännetecknar husets bas kan man inte låta bli att nämna typerna av dess dränering. Om du inte utrustar dräneringskommunikation kommer bostäder eller annan byggnad med tiden att vara helt oanvändbar . Även om man under idealiska förhållanden kan avstå från avlopp, är detta tillvägagångssätt oacceptabelt för lerjord. Vi måste skapa kommunikationer i fullformat. Ringdränering hjälper till att minska fukt direkt runt byggnaden, men ett väggsystem på lerig mark är mer effektivt.

Grundläggande principer:

  • bearbetning av hela grunden från sulan till toppen;
  • användningen av lagringsbrunnar (det är bättre inte från betongringar, utan från plast);
  • täcker basen från fukt med mastik eller rullar av professionell kvalitet;
  • förberedelse av revisionsbrunnar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller själva typerna av fundament, uppförs ofta pålgrillfundament på lerjord . Detta är en slags hybrid som förbinder pelare eller betonghögar med tejp eller en monolitisk platta. Anslutningsnoden är placerad ovanför pelarna (högarna). En sådan lösning är lämplig för ett mycket stort hus, till exempel en tvåvåningshus i full storlek eller till och med en trevåningshus. Men den största fördelen är inte bärighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En grund eller helt saknar fördjupad undertyp av en sådan bas innebär installation av pelare ovanför jordens frysning. Upphängt pålgrillfundament är mest lämpligt för medelstora privata byggnader. Det tål inte en betydande belastning, men det garanterar motståndskraft mot ojämn mekanisk belastning och vinterhävning. Inom teknik och konstruktion har en sådan lösning fått kodenamnet TISE . Om arbetet utförs korrekt garanteras tillförlitlighet; egenskaperna hos en sådan teknik är tillräckliga för att det är möjligt att nästan överge begravda fundament i privat konstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall måste du göra en grundplatta . Det är pålitligt och hållbart. Grävmängden är relativt liten. Trots den stora komplexiteten är det slutliga priset inte högre än för det nedgrävda tejpen, särskilt när man justerar för golv på marken. En mycket viktig roll spelas av korrekt organisering av vattendränering, vattentätning och blinda områden.

Bild
Bild

I områden med högt grundvatten (avstånd högst 0,5 m från ytan) är det enda alternativet att använda högar . Det är bäst om det här är monolitiska högar som perfekt tål effekterna av frosthöjning och andra farliga krafter. Men skruvkonstruktioner har varit mycket populära på sistone.

Bild
Bild

Deras användning är fängslande i sin enkelhet. Viktigt är att sådana strukturer inte är något av det otvetydigt rekommenderade för lerjord - och därför kan de endast användas efter samråd med specialister.

Om grundvattnet är högt, men fortfarande djupare än 0,5 m, kan du använda en traditionell spis . Att välja en bandanordning hjälper till att förenkla sakerna ännu mer. Det minskar kostnaden för att förbereda betong. Nästan alltid är det möjligt att gräva en urtagning för ett grunt bälte utan grävmaskin. Viktigt: du behöver en plattform som är jämn eller lutad med högst 5 grader.

Bild
Bild

Vilken är bättre att välja?

Men ändå behövs tydligare rekommendationer på vilken grund man ska lägga på en plats med lerig jord. Borrning av brunnar och analys av prover från olika djup ger användbar information. En enklare metod är att ta prover från 1,5-2 m djup med hjälp av trädgårdsborrar. Prover görs bäst på våren eller första hösten, när markens vattennivå är som högst. Om laboratoriet fastställer att detta är en typ av lera med särskilda krav måste dessa krav uppfyllas.

I allmänhet är tillvägagångssättet enligt följande:

  • band som ligger under frysnivån behövs för tunga tegelbyggnader;
  • plattan kommer att fungera som en pålitlig bas för olika typer av byggnader och garantera skydd mot ojämn lyftning;
  • pålkonstruktioner används när du behöver bygga pålitligt och snabbt.

Rekommenderad: