Robotgräsklippare: En översikt över Robotgräsklipparna Robomow, Gardena Sileno Och Andra. Hur Fungerar En Gräsklippare Gräsklippare? Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Robotgräsklippare: En översikt över Robotgräsklipparna Robomow, Gardena Sileno Och Andra. Hur Fungerar En Gräsklippare Gräsklippare? Ägarrecensioner

Video: Robotgräsklippare: En översikt över Robotgräsklipparna Robomow, Gardena Sileno Och Andra. Hur Fungerar En Gräsklippare Gräsklippare? Ägarrecensioner
Video: GARDENA Robotgräsklippare R160 Installation Kapitel 5 Begränsnings- och guidekabel 2024, Maj
Robotgräsklippare: En översikt över Robotgräsklipparna Robomow, Gardena Sileno Och Andra. Hur Fungerar En Gräsklippare Gräsklippare? Ägarrecensioner
Robotgräsklippare: En översikt över Robotgräsklipparna Robomow, Gardena Sileno Och Andra. Hur Fungerar En Gräsklippare Gräsklippare? Ägarrecensioner
Anonim

Fram till nyligen verkade en robotgräsklippare exotisk i de ryska öppna utrymmena, men idag kan den alltmer hittas även på vanliga tomter på 15 tunnland. Denna sommarstugeassistent, enligt tillverkarnas försäkringar, kan arbeta helt autonomt, återvänder till basen utan hjälp av ägaren och klipper gräset framgångsrikt i alla väder. Och ändå finns det fler frågor om den nya produkten för den ryska marknaden än svar. När allt kommer omkring är den viktigaste informationskällan när man väljer recensioner av ägarna och resultaten av tester, som ofta sker under förhållanden som är långt ifrån verkliga.

Hur fungerar en gräsklippare med gräsuppsamlare, och hur mycket det är nödvändigt, är det möjligt att "styra" tekniken från en smarttelefonskärm, vilket designalternativ är bättre: bensin eller el - en detaljerad genomgång av robomow, Gardena Sileno och andra populära automatiska gräsklippare hjälper dig att förstå allt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En robotgräsklippare är en trädgårdsmaskin utformad för helt autonom drift. Det kan kräva att en nätadapter är ansluten eller använda en speciellt installerad bas för att fylla på laddningen. Robottekniken är kompakt, praktiskt taget tyst . Budgetmodeller kräver obligatorisk installation av en begränsningskabel - den ingår i paketet och fästs med pinnar. Längden på 150-200 m är tillräckligt för att markera gräsmattan och utesluta utgången till dess territorium.

Robotgräsklipparen ser ganska ovanlig ut, men den klarar sina uppgifter 100%. Till salu finns modeller avsedda för olika arbetsområden och kontinuerliga klipptider. Det finns modeller med en linjär och parallell rörelse, liksom de som kan klippa enligt andra mönster eller upprätthålla ett kaotiskt rörelsemod.

Listan över smarta tekniska färdigheter beror på antalet och typen av inbyggda sensorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Robotgräsklipparen är en kompakt självgående enhet i ett plastfodral på 3 eller 4 hjul. Chassit är tillverkat av metall med en styv roterande skiva eller flytande skruvar i botten för effektivare gräsklippning. Paketet innehåller en kontrollenhet och ett laddningsbart batteri för att säkerställa autonom drift. Gräsuppsamlaren i robotgräsklippare tillhandahålls inte ofta - vanligtvis klipper de omedelbart, hugger stjälkarna och gör dem till naturligt gödningsmedel.

De flesta av dessa modeller fungerar enligt ett visst läge och lämnar basen oberoende av varandra under programmerade timmar och återgår till den. Varaktigheten av arbetet utan laddning beror på batterityp, gräsfuktighet, terräng . En särskild begränsningssnöre definierar omkretsen av klippområdet.

Utrustningen kör inte över sina gränser, vilket är ganska bekvämt - hindergivarna för sådana gräsklippare är dåligt utvecklade, och det kan komma in i en pool eller pöl, klippa av en blomträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Antag inte att robotgräsklippare är fundamentalt olika från varandra. All utrustning i denna klass är laddningsbar eller drivs med en hybrid strömförsörjning i kombination med solpaneler. Det finns inga automatiska bensinklippare eller trådbundna robotalternativ - alla är helt autonoma just på grund av det inbyggda batteriet och processorn som styr utrustningens åtgärder.

Bild
Bild

Efter typ av kontroll

Alla typer av sladdlösa robotgräsklippare kan delas in i de som är utrustade med gräsgivare och de som kräver en begränsningskabel. Det första alternativet finns bland premiummodeller och låter dig tillhandahålla utrustning med nästan fullständig handlingsfrihet. När du går in på en bana eller mark kommer bilen helt enkelt att återvända till gräset. Sådana modeller hittar också en dockningsstation utan större svårigheter. Det bästa alternativet om du regelbundet behöver klippa en gräsmatta på 3000-3500 m2.

Närvaron av en begränsningskabel är ett oundvikligt pris att betala för bekvämligheten med att använda robotteknik i ett litet område. De är inhägnade i de gränser inom vilka den autonoma assistenten kan röra sig. En sluten slinga bildas med inblandning av dockningsstationen, ibland fungerar samma kabel som en referenspunkt längs vilken roboten återvänder till basen. Kablarna som används är gröna och fixerade på plats med speciella dubbar nedsänkta i jorden.

Vissa tillverkare rekommenderar att gräva ner termineringsledningen i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som kontroll

Feedback är en viktig del av en robotgräsklippare. De enklaste modellerna är utrustade med en inbyggd styrenhet eller kräver anslutning till en PC för att ställa in driftläge. De dyrare har en inbyggd Bluetooth-modul, kommunicerar med en smartphone eller surfplatta och styrs från den. Det finns också alternativ med en fjärrkontroll som stöder flera kontrollmetoder samtidigt - det här är bekvämt om du behöver klippa en gräsmatta med godtycklig form eller korrigera uppmärksammade brister vid gräsklippning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med teknisk utrustning

Alla robotgräsklippare är på ett eller annat sätt utrustade med säkerhetssystem. De känner igen stora hinder och ändrar riktning vid en kollision. Dyrare modeller är utrustade med regnsensorer och när den startar går de till basen. Ett vattentätt hölje kan också vara ett användbart alternativ - det gör det lättare att tvätta och rengöra robotgräsklipparens kropp av smuts och vidhäftande gräs.

Det mesta av denna teknik är bakhjulsdrift. Det är klokt att välja modeller med fyrhjulsdrift om det finns märkbara skillnader i höjd och sluttningar på platsen. Andra användbara alternativ inkluderar skydd mot barn och stöld, planering av en webbplatskarta och kontroll av höjden på gräset - detta sparar dig från att rulla över ett redan klippt område.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Bland alternativen på marknaden kan du rangordna de robotgräsklipparmodeller som anses vara de bästa idag.

Caiman Ambrogio L400 Elite

Premiummodellen för professionellt bruk - klippområdet når 30 000 m2, klarar en lutning på 45%, utvecklar en hastighet på upp till 30 m / min. Modellen fungerar utan trådbegränsare, klipper en remsa på 84 cm, har en inbyggd GPS-positioneringsmodul, Bluetooth. Ingår en surfplatta för hantering av inställningar, du kan ställa in en webbplatskarta och ange ett obegränsat antal klippzoner. En professionell dyr robot som kan ersätta en trädgårdsmästare i vården av en stor egendom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Husqvarna AutoMower 420

En robotgräsklippare för arbete på ett område på 2200 m2, har en batteritid på 105 minuter, laddas på mindre än 1 timme. Strängbredden är liten - bara 24 cm. Men vad gäller dess tekniska utrustning är modellen inte sämre än flaggskeppets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Robomow RS612

Robotgräsklipparmodell med begränsningskabel, Bluetooth -kontroll, klippyta upp till 1500 m2. Det finns stöd för flerzonsarbete-upp till 6 programmerbara områden, lutnings- och regnsensorer ingår, pin-kodskydd. Arbetsbredden är 56 cm, utrustningen har 3 flytande hjul, varierande klipphöjd på gräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Worx Landroid M WG757E

En gräsklippare för automatisk gräsmatta upp till 800 m2. Klippbredden når 18 cm, uppsamlingsboxen ingår, det finns en 150 m kabel i satsen, mulchningsfunktion. Utrustningen klarar en lutning på upp till 35%, den fungerar med batteri i mer än 60 minuter och återgår automatiskt till stationen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Robomow RC308

En enkel trädgårdsmodell som stöder drift från fjärrkontrollen (utan begränsningskabel) och inom en sluten slinga - 200 m tråd ingår, det finns 250 pinnar, den inbyggda displayen är inte särskilt informativ, men du kan styra utrustningen med en smartphone eller surfplatta. Robotgräsklipparen har mulching.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gardena Sileno City 500

Enkel och pålitlig robotgräsklippare bakhjulsdriven. Den kan serva en tomt på upp till 500 m2, övervinner en lutning på upp till 25%, bakre gräsutsläpp, ingen mulching. Modellen har en 150 m tråd och 200 pinnar i satsen. Dessutom krävs en returkabel till basen.

Kontrollen utförs via den inbyggda LCD-displayen och en panel med val- och navigationsknappar på kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caiman Ambrogio L60 Deluxe

En robotgräsklippare för en liten (upp till 200 m2) gräsmatta, med möjlighet till autonom drift i upp till två timmar. Helautomatiserad, ingen begränsningskabel krävs på grund av den inbyggda gräsgivaren. Tekniken optimerar arbetet på redan klippta områden på gräsmattan, vilket förlänger batteriets livslängd, en modell med fyrhjulsdrift, lämplig för branta sluttningar. Kontroll från två knappar på kroppen, klippbredd 25 cm, laddning utförs i manuellt läge, med överföring av utrustning till uttaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

När du väljer en robotgräsklippare bör du definitivt uppmärksamma ett antal viktiga parametrar.

  • Närvaron av en begränsningskabel … Det finns i alla budgetmodeller, men dyrare versioner använder olika kontrollmetoder. Tekniken utan begränsningskabel är mer mångsidig, lämplig för arbete på ytor på 3000 m2 och mer.
  • Skärverktygstyp . Rorkulten klarar sig bra med gräsklippning med hårda stjälkar och blandade planteringar. För en klassisk gräsmatta är fritt flytande knivar mer lämpliga.
  • Närvaron av hinder sensorer . De hjälper robotgräsklipparen att inte köra in i en vägg eller sten, eller stannar när de närmar sig en person eller ett djur.
  • Strängbredd … Ju större den är, desto snabbare går arbetet och desto mer ekonomisk laddning förbrukas.
  • Närvaron av en automatisk effektdetektor . Premiummodeller är utrustade med detta alternativ. Det är användbart om gräset på objektet är heterogent i höjd och densitet.
  • Batterikapacitet och typ . Varaktigheten av det autonoma arbetet och den totala livslängden för utrustningen beror på dessa parametrar. Husqvarna har en Solar Hybrid-modell med solpaneler och ett inbyggt nickel-magnesiumbatteri. De flesta andra modeller har Li-ion-strömförsörjningar, Worx har bly-syra-teknik.
  • Förekomsten av en laddstation ingår . Det förenklar livslängden för ägaren av webbplatsen - du behöver inte leta efter en urladdat gräsklippare bland växterna, ta den till utloppet. Enheten kommer till platsen själv och börjar ladda.
  • Avfasningsfunktion … Det är viktigt eftersom det gör att du inte kan ändra utseendet på gräsmattan med en trimmer - allt gräs kommer att ha samma höjd.
  • Att ha ett servicecenter inom räckhåll . Robotteknik är fortfarande en nyhet även för Europa, så det uppstår en defekt, och det är bättre att identifiera det, utan att vänta månader på säljarens beslut att skicka gräsklipparen till anläggningen.

Med hjälp av dessa rekommendationer i praktiken kan du enkelt välja en robotgräsklippare för din webbplats och automatisera processen för att bli av med överflödigt gräs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Innan du börjar klippa gräsmattan med en robotgräsklippare bör du vara uppmärksam på rekommendationerna för dess användning. Tekniken kräver viss förberedelse för arbetet, det kräver underhåll. Standardinstruktionen ser ut så här:

  • efter köp installeras enheten på en dockningsstation för laddning;
  • om det finns en begränsningskabel, är den installerad och ansluten till strömförsörjningen, men om du planerar att flytta gräsmattan i framtiden är det bättre att omedelbart ta en modell med programmerbara gräskoordinater;
  • installera timerprogrammet, ställ in parametrarna för utrustningen;
  • starta robotgräsklipparen, se till att allt fungerar som vanligt.

Under drift måste du regelbundet rengöra däcket och kroppen från smuts, samt byta eller slipa knivarna. Gräsklipparens och basens elektriska kontakter måste då och då frigöras från ansamlad smuts. I slutet av säsongen är enheten helt rengjord och klar för säsongsförvaring med ett fulladdat batteri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Robotgräsklippare äger i allmänhet sin upplevelse av att "lära känna" dessa trädgårdsenheter positivt. Dessutom tilldelas en högre åsikt modeller som rör sig inte enligt ett strikt schema, men kaotiskt - som ett resultat är det möjligt att få en jämn gräsmatta utan ränder. Bland de uppenbara fördelarna noteras också den nästan tysta driften av batteritekniken. Premiummodellerna har ett ganska kraftfullt batteri för långvarig kontinuerlig drift hela dagen - en sådan "smart" teknik är helt autonom, återgår till basen när laddningen är helt uttömd.

Recensioner av billiga modeller är mindre entusiastiska. De har inte regnsensorer, vilket kraftigt sänker klippområdet. Dessutom är det ofta inte möjligt att fastställa ett arbetsschema. Trådlösa GPS -modeller är mer praktiska för områden där flera klippningsoperationer krävs och en fläckig gräsmatta måste klippas.

I andra fall är det tillräckligt att lägga kontrolltråden längs marken eller gräva en liten gräv för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller utan basstation är svårare att underhålla och kräver en port för att ladda. Versioner med stöd för kontroll via Bluetooth är ganska praktiska för kontroll från en surfplatta eller smartphone. Bland de användbara funktionerna finns dessutom ett barnskydd, vilket gör det möjligt att utesluta en oavsiktlig start av utrustning. Ägarna anser också bekväm kontroll från fjärrkontrollen. Och på modeller värda mer än 100 000 rubel kan du också hitta ett stöldskyddssystem.

Rekommenderad: