Gräsklippare Linje: Hur Man Vindar Linan På Gräsklipparen? Hur Sätter Man In Och Fyller Det? Vilken Linje är Bättre Att Klippa: Tjock Eller Tunn?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsklippare Linje: Hur Man Vindar Linan På Gräsklipparen? Hur Sätter Man In Och Fyller Det? Vilken Linje är Bättre Att Klippa: Tjock Eller Tunn?

Video: Gräsklippare Linje: Hur Man Vindar Linan På Gräsklipparen? Hur Sätter Man In Och Fyller Det? Vilken Linje är Bättre Att Klippa: Tjock Eller Tunn?
Video: Så servar du din gräsklippare eller annan Briggs Stratton motor. 2024, Maj
Gräsklippare Linje: Hur Man Vindar Linan På Gräsklipparen? Hur Sätter Man In Och Fyller Det? Vilken Linje är Bättre Att Klippa: Tjock Eller Tunn?
Gräsklippare Linje: Hur Man Vindar Linan På Gräsklipparen? Hur Sätter Man In Och Fyller Det? Vilken Linje är Bättre Att Klippa: Tjock Eller Tunn?
Anonim

Med vårens ankomst blir sommarstugor huvudboendet för många av våra landsmän. Men när det kommer varma dagar finns det ett sådant problem som snabbt växande gräs. Det är obekvämt att ständigt klippa det med en ljusslinga, och inte alla typer av gräs lämpar sig för detta gamla arbetsverktyg. Det är mycket bekvämare att använda moderna gräsklippare för dessa ändamål. Särskilt populära bland dem är enheter med en linje, som är lätt att byta om det behövs.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt linje?

Nylonlinjer är lämpliga för både elektriska och gasdrivna trimmare. Denna förbrukningsvara kan användas för både handverktyg och en gräsklippare på hjul. Det är viktigt att välja rätt linje, eftersom detta direkt påverkar både resultatet av arbetet och enhetens livslängd. Naturligtvis är det väldigt lätt att bli förvirrad i det erbjudna sortimentet av rader, särskilt för nybörjare. Det finns dock många råd från experter och de som redan har provat olika alternativ.

För en elektrisk trimmer med en effekt på mindre än 500 W är en tunn linje med en diameter på 1 till 1,6 mm lämplig . Hon kommer perfekt att klippa gräsmattor med lågt gräs. Om verktygets effekt ligger i intervallet från 0,5 till 1 kW, är det bättre att föredra en linje med en diameter på 2 mm eller något mer.

Detta kommer att räcka för att klippa tunt gräs eller övervuxet ogräs, men inte för tjockt.

Bild
Bild

För bensintrimmare och buskskärare får inte linjen mindre än 3 mm tas. Denna tjocklek gör att du enkelt kan hantera alla ogräs, torra stjälkar, tätt gräs. Diameter över 4 mm är endast lämplig för högeffektsborstare. Det visar sig att tjock linje är nödvändig för kraftfull teknik. Det rekommenderas inte för användning med trimmare med låg effekt, annars fungerar det inte bra, ständigt snurrar runt rullen och skapar ytterligare påfrestningar på motorn.

Normalt innehåller ett standardpaket upp till 15 meter linje. För att byta sträng på en rulle räcker det dock med en längd på cirka 7 meter. Det händer också att fiskelinan produceras i vikar på 250-500 meter. När du väljer en sträng är det absolut nödvändigt att ange datumet då den producerades. Nylon som är för gammal kan torka ut och bli för spröd. Om detta händer kan du blötlägga linan i ett par timmar i vatten, men det blir inte helt samma.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är en viktig parameter avsnittet av strängen, som kan vara av flera typer

  • Den runda sektionen är mångsidig. Den används för att klippa gräs med medeltjocklek och densitet. Det kan göra mycket ljud under drift, men det används inte för snabbt.
  • En fyrkantig eller polygonal sektion är mer effektiv än en rund. På grund av de vassa hörnen skärs plantornas stjälkar med snabbare hastighet och bättre kvalitet.
  • Ribbade, tvinnade och stjärnformade sektioner är de mest effektiva. En sådan fiskelinje lyckas klippa gräset väldigt snabbt. Och dess största nackdel är dess snabba slitage.

Trimmerlinjen är tillverkad av nylon, som är hållbar, lätt, billig och hållbar. För att göra materialkostnaden ännu billigare läggs polyeten till den, men sedan överhettas linjen snabbare. Tjocka strängar har en grafit- eller stålstav. Ibland förstärks de, vilket ökar styrkan och livslängden.

Det är värt att notera att priserna på tvådelade strängar är högre än för vanliga nylonsträngar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet i gräsklipparen

I trimmern är elementet på vilket snöret dras mycket enkelt. Det kallas "spolen". Vanligtvis består den av en övre och en nedre del (spår), mellan vilka det finns en skiljevägg med en urtagning. Det är på dessa spår som fiskelinan ska lindas. Det dras dock först genom urtaget.

Skruva loss specialknappen som sitter direkt på gräsklipparens kropp innan du tar bort spolen . Ta bort rullen från klipparen innan du byter linje.

Bild
Bild

Det är inte svårt att göra detta, men det finns vissa särdrag beroende på trimmerkonfigurationen och själva spolen

  • I små elektroniska gräsklippare finns motorn och rullen längst ner och knapparna sitter på rullen. Om du trycker på dem får du det övre spåret på rullen och den del där du behöver linda fiskelinan.
  • På böjda gräsklippare som inte har en kniv har hjulen speciella tvåhorniga nötter. I sådana verktyg måste du hålla spolen så att den inte rör sig och samtidigt vrida muttern medurs. Det är hon som håller hela rullen som sedan är lätt att ta bort.
  • Raka armklippare som kan utrustas med ett blad har ett hål strax under rullen. För att ta bort spolen sätts en skruvmejsel i detta hål medan spolen är fixerad. Efter det måste du vrida spolen medurs och ta bort den från enheten.

Ibland kan det finnas spärrar på spolen i form av spärrar. De måste pressas för att separera spolens delar. Det är också möjligt att toppen och botten av spolen är anslutna med en tråd. I det här fallet är det tillräckligt att ta tag i toppen och botten med händerna och sedan vrida åt olika håll tills de lossnar.

Bild
Bild

Hur spolar man tillbaka?

Att veta hur rullen demonteras kan påskynda linjebyteprocessen. Allt beror på vilken design spolen har och hur många antenner. Att trä in i en spole som bara har en fungerande mustasch är ganska enkelt, särskilt om du håller dig till en konsekvent plan.

  • Beroende på rulleparametrarna och linjens längd initialt rekommenderas det att välja en sträng från 2 till 5 meter.
  • Ta först ut spolen från verktyget och öppna den sedan.
  • Ena änden av linjen måste sättas in i hålet inuti spolen.
  • Därefter ska strängen lindas på trumman. Och detta görs i motsatt riktning från spolens normala rotation. Vanligtvis har trimmarna på insidan av spolen en pil som indikerar i vilken riktning som ska vindas.
  • En del av fiskelinan måste dras ut och säkras i ett speciellt spår på insidan av rullen. Dess syfte är att hålla lindningen samtidigt som spolen bringas att fungera.
  • Strängens ände måste träs genom hålet på spolens utsida.
  • I det sista steget måste du samla spolens delar och sätta dem på gräsklipparen.
Bild
Bild

Installationen av linan på en rulle med två mustascher sker på ett något annorlunda sätt. Först måste du bestämma hur många spår som går längs insidan av rullen, på vilken linan läggs. Det finns alternativ med ett spår, och då måste båda mustascherna lindas ihop. Det finns också modeller med två spår, när var och en av mustaschen går separat.

För alla dubbelhåriga rullar rekommenderas en sträng mellan 2 och 3 meter.

Bild
Bild

I en flöjt modell

  • Linan måste dras genom hålet och dess mustasch måste vikas ihop och justeras.
  • Sedan lindas i motsatt riktning mot spolen på gräsklipparen. Ofta finns det en pil inuti spolen som anger hur linan ska sättas på korrekt.
  • Strängens ändar fixeras i speciella spår eller hålls helt enkelt tillfälligt i händerna och dras in i hålet på utsidan av spolen.
  • Därefter stängs spolen och fästs på stången, varefter gräsklipparen är redo för arbete.
Bild
Bild

I versionen med två spår

  • Linjen viks först på mitten för att avgöra var mitten av vikningen är.
  • Vidare gängas öglan som bildas vid böjningen i spåret som bildas mellan de två spåren.
  • Efter det kan du linda båda stavarna i linjen i ett separat spår.
  • Du kan fixa mustaschen och montera spolen helt på samma sätt som beskrivs ovan.

Att öppna en rulle för första gången och linda en ny linje är inte alltid lätt. Med tiden blir denna procedur nästan automatisk och tar inte mycket tid. Vissa hjul har ett automatiskt system som snurrar linjen av sig själv . Som ett resultat återstår det bara att ställa in slutet på raden korrekt, och du är klar. I sådana modeller måste strängen sättas i hålet på utsidan av kroppen. Vidare monteras spolen och när lindningen roterar sätts fiskelinan på den.

Bekvämligheten med sådana rullar är att det är omöjligt att sluta felaktigt, eftersom linan alltid bara kommer att vända i rätt riktning.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Genom att följa säkerhetsåtgärder kan du snabbt och säkert sätta in en ny linje i spolen på gräsklipparen. Det är absolut nödvändigt att innan utbytet påbörjas och spolen tas bort måste enheten vara avstängd, särskilt för elektriska gräsklippare. Det är viktigt att hela tiden påminna dig själv om att trycka på den speciella låsknappen . På varje gräsklippare kan den placeras på olika platser, men detta anges nödvändigtvis i bruksanvisningen.

Kom ihåg att justera skärelementet. Annars blir arbetet instabilt och av dålig kvalitet. Oftast finns det en knapp på själva enheten som låter dig konfigurera detta. Om ingenting händer när du trycker på den, eller om strängen har lossat dess spänning, måste du hålla knappen intryckt och kraftigt dra ut linan ur rullen.

Att linda linan är en mycket krävande process . Det är viktigt att följa alla steg korrekt för att spänna linan väl. Andra material än speciella nylonsträngar ska inte användas. Det är värt att komma ihåg att du inte kan sätta en metalltråd, en spö eller en järnkabel istället för en fiskelinje. Detta är farligt, eftersom riggen mycket enkelt kan skära igenom skorna av även grovt material och skada bäraren. Innan du sätter på en ny linje är det viktigt att noggrant läsa bruksanvisningen för enheten, eftersom vissa modeller av gräsklippare kan ha sina egna strukturella egenskaper, som är viktiga att ta hänsyn till vid byte.

Rekommenderad: