4-taktsolja: Vilken Motorolja Ska Jag Lägga I Fyrtaktsgräsklippare?

Innehållsförteckning:

Video: 4-taktsolja: Vilken Motorolja Ska Jag Lägga I Fyrtaktsgräsklippare?

Video: 4-taktsolja: Vilken Motorolja Ska Jag Lägga I Fyrtaktsgräsklippare?
Video: Så servar du din gräsklippare eller annan Briggs Stratton motor. 2024, Maj
4-taktsolja: Vilken Motorolja Ska Jag Lägga I Fyrtaktsgräsklippare?
4-taktsolja: Vilken Motorolja Ska Jag Lägga I Fyrtaktsgräsklippare?
Anonim

Gräsklippare har länge tagit sin plats bland nödvändig utrustning bland ägare av hus och privata hus, liksom anställda i parkanläggningar. På sommaren används denna teknik ganska intensivt. För pålitlig och hållbar drift av gräsklipparmotorer är kvaliteten på bränslen och smörjmedel, särskilt oljor, av stor vikt. Oljor för fyrtaktsmotorer av denna typ av trädgårdsmaskiner diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behöver du ett smörjmedel?

Bensin gräsklippare är förbränningsmotorer (ICE), i vilka drivkraften som överförs från ICE till arbetskropparna (skärknivar) genereras av energin som genereras i cylinderns förbränningskammare när bränsleblandningen antänds. Som ett resultat av tändningen expanderar gaserna, vilket tvingar kolven att röra sig, vilket är associerat med mekanismen för ytterligare överföring av energi till det slutliga organet, det vill säga i detta fall gräsklipparknivarna.

I motorn paras därför många stora och små delar, som behöver smörjas för att, om inte helt för att förhindra deras nötning, förstörelse, slitage, åtminstone för att bromsa dessa processer, negativa för mekanismen, så mycket som möjligt.

På grund av motoroljan som kommer in i motorn och täcker dess gnidningselement med ett tunt lager av oljefilm, förekommer praktiskt taget inga repor, repor och skåror på metallytan på delar på nya enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men med tiden kan detta inte undvikas, eftersom utvecklingen av luckor hos kamraterna fortfarande sker. Och ju bättre olja, desto längre livslängd för trädgårdsutrustningen. Dessutom, med hjälp av smörjmedel av hög kvalitet, uppstår följande positiva fenomen:

  • bättre kylning av motorn och dess delar, vilket förhindrar överhettning och termisk chock;
  • motordrift garanteras vid höga belastningar och med en lång tidsperiod av kontinuerlig gräsklippning;
  • säkerheten för interna motordelar mot korrosion garanteras under säsongsstopp i utrustningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner hos fyrtaktsmotorn

Bensinmotorer för gräsklippare är indelade i två grupper: tvåtakts- och fyrtaktare. Deras skillnad på sättet att fylla oljan är följande:

  • ett smörjmedel för tvåtaktsmotorer måste förblandas med bensin i en separat behållare och i ett visst förhållande, blandas noggrant, och efter allt detta måste det hällas i bilens bränsletank;
  • fett och bensin för fyrtakt är inte förblandade-dessa vätskor hälls i separata tankar och arbetar separat, var och en enligt sitt eget system.
Bild
Bild

Således har en fyrtaktsmotor sin egen pump, filter och rörsystem. Oljesystemet är av cirkulationstyp, det vill säga, till skillnad från en 2-takts analog, brinner inte smörjmedlet i en sådan motor ut, utan tillförs de nödvändiga delarna och återförs till tanken.

Baserat på denna omständighet är kravet på olja också speciellt här . Det bör behålla sina egenskaper under en lång period, när det gäller smörjkompositionen för en tvåtaktsmotor, det främsta kvalitetskriteriet, utöver de grundläggande egenskaperna, är förmågan att bränna spårlöst, utan att lämna kolavlagringar och insättningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Det är bäst att använda en specialdesignad olja för 4-takts gräsklippare i enlighet med de omgivningstemperaturer där utrustningen kommer att användas. Till exempel, är ganska lämpliga för fyrtaktsgräsklippare när det gäller deras driftsparametrar specialiserade fettkvaliteter 10W40 och SAE30 som kan användas vid omgivningstemperaturer från 5 till 45 grader Celsius.

Dessa oljor rekommenderas som det optimala smörjmedlet med tanke på säsongens användning av gräsklipparen. Det är osannolikt att någon skulle komma på idén att "starta" en gräsklippare utanför fönstret vid negativa temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av specialiserade oljor kan du använda andra klasser av oljor som används för bilar. Dessa kan vara klass SAE 15W40 och SAE 20W50, som också används vid positiva temperaturer ., men bara deras tröskel är 10 grader lägre än specialiserade (upp till +35 grader). Och även för 90% av de tillgängliga modellerna av fyrtaktsgräsklippare kommer en olja med SF-komposition att göra.

Behållaren med motorolja för en fyrtaktsgräsklippare måste vara märkt med”4T” -skylten . Syntetiska, halvsyntetiska och mineraloljor kan användas. Men oftast använder de halvsyntetisk eller mineralolja, eftersom syntetisk olja är mycket dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och för att inte gissa vilken olja du ska fylla i motorn i din gräsklipparmodell är det bättre att titta på instruktionerna. Den typ av olja som krävs och hur ofta den byts ut anges där. Det rekommenderas att endast använda de typer av oljor som anges av tillverkaren fram till utgången av garantireparationsperioden, för att upprätthålla de utfärdade garantierna . Och välj sedan något mer prisvärt, men naturligtvis inte sämre i kvalitet än märkesoljor. Du bör inte spara på oljekvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ofta behöver du byta smörjmedel?

Som nämnts ovan måste bruksanvisningen för trädgårdsutrustning med en 4-taktsmotor ange frekvensen för oljebyten. Men om det inte finns några instruktioner styrs de främst av antalet timmar som utrustningen har fungerat (motortimmar). Var 50-60 timmars arbetstid måste du byta motorolja.

Men när tomten är liten och du kan bearbeta den på högst en timme är det osannolikt att gräsklipparen kommer att fungera till och med halva drifttiden för normen under hela vår-sommarsäsongen, såvida det inte är hyrs ut till grannar. Sedan måste oljan bytas ut när utrustningen bevaras på hösten före vinterperioden.

Bild
Bild

Byte av olja

Att byta smörjmedel i en gräsklipparmotor är inte lika svårt som att byta olja i en bil. Allt är mycket enklare här. Arbetsalgoritmen är följande.

  1. Förbered tillräckligt med färsk olja för ersättning. Vanligtvis hälls inte mer än 0,6 liter olja i smörjsystemet på många gräsklippare.
  2. Starta enheten och låt den gå på tomgång i några minuter för att värma upp oljan så att den blir mer flytande. Detta främjar bättre dränering.
  3. Stäng av motorn och placera en tom behållare under avloppshålet från vevhuset för att samla den använda oljan.
  4. Skruva loss avtappningspluggen och låt all olja rinna ut. Det rekommenderas att luta enheten (om möjligt eller lämpligt) mot avloppet.
  5. Skruva tillbaka kontakten och flytta maskinen till en plan yta.
  6. Öppna påfyllningshålet på oljetanken och fyll den till önskad nivå, som styrs av en oljesticka.
  7. Dra åt tanklocket.

Detta slutför processen för att byta ut smörjmedlet, och enheten är åter klar för drift.

Bild
Bild

Vilken typ av olja ska inte fyllas?

Fyll inte på en fyrtaktsgräsklipparmotor med fett avsett för tvåtaktsanaloger (på etiketterna på oljebehållare för sådana motorer står märket "2T"). Detta kan dock inte göras och vice versa. Dessutom är det oacceptabelt att fylla i vätskan som lagrades i plastflaskor från dricksvatten.

Denna polyeten är inte avsedd att lagra aggressiva ämnen i den, därför är en kemisk reaktion möjlig som påverkar egenskaperna hos både smörjmedel och polyeten.

Rekommenderad: