Vård Och Odling Av Fuchsia (36 Bilder): Hur Man Odlar Och Vårdar Fuchsia I Trädgården På Hösten? Vilken Kruka Ska Du Plantera?

Innehållsförteckning:

Video: Vård Och Odling Av Fuchsia (36 Bilder): Hur Man Odlar Och Vårdar Fuchsia I Trädgården På Hösten? Vilken Kruka Ska Du Plantera?

Video: Vård Och Odling Av Fuchsia (36 Bilder): Hur Man Odlar Och Vårdar Fuchsia I Trädgården På Hösten? Vilken Kruka Ska Du Plantera?
Video: Hur jag planterar om mina växter 2024, April
Vård Och Odling Av Fuchsia (36 Bilder): Hur Man Odlar Och Vårdar Fuchsia I Trädgården På Hösten? Vilken Kruka Ska Du Plantera?
Vård Och Odling Av Fuchsia (36 Bilder): Hur Man Odlar Och Vårdar Fuchsia I Trädgården På Hösten? Vilken Kruka Ska Du Plantera?
Anonim

I naturen finns det många vackra blommor som kan odlas hemma. Favorit av många människor är fuchsior, som utmärks av sitt spektakulära utseende. Denna underbara blomma kan vara en underbar dekoration för alla interiörer. Om inställningen saknar ljusa och levande detaljer, löser fuchsia enkelt detta problem. I dagens artikel kommer vi att titta närmare på denna växt och lära oss hur man odlar den ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Det finns ingen bättre dekoration för ett interiör eller hus än blommor. De kan glädja hushållsmedlemmar inte bara med ett attraktivt utseende och ljusa färger, utan också med lockande dofter. Omgiven av "levande landskap" kommer en person säkert att känna sig bekväm.

Många odlare väljer en vacker fuchsia för självodling . Och poängen här är inte bara i hennes skönhet och ljusa färger, utan också i hennes opretentiöshet. En blomsterodlare behöver inte behärska komplexa och dyra jordbrukstekniker för denna kultur. Växten behöver inte komplex vård. Alla kan ge fuchsior de mest bekväma förhållandena, eftersom det inte är något svårt med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att odla denna växt i ditt hem, bör du komma ihåg att den inte tål kontakt med direkt solljus. Fuchsia känns bäst i halvskugga.

Detta är optimala förhållanden där växten inte kommer att bränna sig och behålla sitt attraktiva utseende. Det rekommenderas inte att placera fuchsia -krukan på södra fönsterbrädan . De norra fungerar inte heller, eftersom det blir för lite belysning där.

De bästa platserna för fuchsia är västra eller sydöstra fönster . Under sådana förhållanden kommer blomman att få den mängd ljus som krävs, men direkt solljus kommer inte att falla på den och orsaka allvarlig skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande fuchsia hemma, det är nödvändigt att ta hänsyn till lufttemperaturen där den kommer att "leva". På anläggningen i fråga kan ha en skadlig effekt på temperaturer över 25 grader Celsius . Under sommarsäsongen kommer den optimala temperaturen att ligga mellan 20 och 25 grader. Var noga med att inte bli för varm i rummet med blomman. Om temperaturen stiger över 25 grader kan fuchsian fälla sina knoppar och bladbladen blir mycket tunna och tröga.

För att växten lugnt ska överleva vintern och inte uppleva stress, bör den hållas vid en temperatur som inte är högre än 10 grader. Fuchsia tål enkelt temperaturvärden upp till +5 grader.

Bild
Bild

Fuchsia känns bra i ett rum där luftfuktigheten är 50-60% . Det kommer att vara möjligt att uppnå sådana värden om du använder sprayning av en blomma. De flesta odlare gör detta ett par gånger i veckan. Sprutning, som vattning, måste göras på morgonen eller kvällen.

Fuchsia känns bra i väldränerad jord. Blomman bör planteras i en kruka som står i proportion till rotsystemet, men med en marginal.

Bild
Bild

Populära sorter

Det finns många populära fuchsia -sorter. Låt oss överväga funktionerna hos några av dem.

Anabel

Vit prinsessa i kungariket fuchsia. För nybörjare inom blomsterodling förvånar denna skönhet med sitt sköra och känsliga utseende. Blomman har en snövit kjol med rosa ståndare. Bladbladen är ljusgröna, men vid mognad mörknar de märkbart.

Sorten kännetecknas av tidig blomning och kraftig tillväxt . Ofta väljer människor "Anabel" för att växa just på grund av dessa faktorer.

Bild
Bild

Delta sarah

Ampel typ. Det är vinterhårt. Skiljer sig i vackra stora blommor som alltid lockar mycket uppmärksamhet. Växten har en stark struktur och kraftig tillväxt . Perfekt för självodling eller till salu som en spektakulär flerårig.

Blommorna av denna sort är halvdubbla, färgade vita med blå nyanser. Du kan inte bara gå förbi de charmiga blommorna utan att beundra dem.

Bild
Bild

Midja

En mycket vacker växt som ser intressant ut. "Midja" kännetecknas av rika orange knoppar. Denna sort, liksom de som beskrivs ovan, är känd för sin aktiva och frodiga blomning, som fortsätter under vår- och höstsäsongen.

Talia lockar blomsterodlare med sin dekorativitet och ljusstyrka . Dess knoppar är graciösa, brokiga. Denna rika buskväxt kan bli upp till 50 cm. Blommans löv är sammetslen med en intressant rödaktig nyans.

Bild
Bild

Bella Rosella

Denna fuchsia -sort är känd för sin mångsidighet. En blomma kan växa i en otrolig takt om den förvaras under optimala förhållanden. Skotten på Bella Rosella växer mycket snabbt och är oförstörbara.

Blommorna hos representanterna för denna sort växer ganska stora . De kännetecknas av en riklig rosa (upp till lila) färg på kjolen. Kronbladet på kronblad är alltid mycket känsligt - vitt och rosa. En mycket vacker och frodig buske bildas av alla listade detaljer. Denna attraktiva och eleganta blomma kan vara en prydnad för alla samlingar.

Bild
Bild

Royal Mosaic

En av de mest populära och utbredda sorterna. Florister är glada över att odla "Royal Mosaic", eftersom denna växt kännetecknas av frodiga och doftande blommor av dubbel typ. Knopparna är mycket originella - det gäller både färg och form . Kjolen har en djup tonad blåviolett färg. Denna färg är kvitt med en rosa undersida. Tack vare denna färgeffekt ser växten väldigt ovanlig och vacker ut.

Bild
Bild

Nya årtusendet

En annan dekorativ variant som är svår att inte bli kär i. "New Millennium" kännetecknas av ett mycket ovanligt och slående utseende. Växten är buskig och förgrenar sig snabbt bra. Lätt att forma.

Blommor av denna sort ser särskilt vackra och imponerande ut när blomningen börjar . Växten har tunna bladblad av en ljusgrön nyans, och stora lila knoppar ser bra ut mot sin bakgrund. När de dubbla blommorna blommar och visar alla en ovanlig färgpalett, blir denna växt verkligen lyxig och levande.

Bild
Bild

Landning

Fuchsia bör inte planteras omedelbart i en för stor kruka, särskilt om du ska plantera en liten stjälk. Du kommer att behöva öka behållarens storlek gradvis när blomman växer . För första gången är en kruka lämplig, vars diameter inte är mer än 9 cm. När rötterna är helt sammanflätade med en jordkula kommer det att vara nödvändigt att förbereda rymligare tankar.

Ett bra lager expanderad lera måste läggas på krukans botten för att plantera fuchsia . Annat dräneringsmaterial fungerar också. Lägg sedan till ett lager jord och plantera först en stjälk av en växt eller en buske i förväg.

Bild
Bild

Krukan där du planerar att plantera en blomma måste vara välfylld med jord . Försök att se till att inga tomrum uppstår mellan rötterna och väggarna i själva tanken. För att göra detta måste du skaka grytan försiktigt och knacka lätt på dess väggar.

Tänk på att du aldrig ska tampa jorden med händerna. För god tillväxt av fuchsia är jordporositet viktigt, liksom högkvalitativ dränering.

Bild
Bild

Fuchsia känns bra inte bara hemma, utan också i trädgården. Utomhus växer denna växt mycket bra. Det kan tas utomhus i vackra krukor, hängas i krukor eller helt enkelt genom att plantera buskar på lämpliga platser.

Om du vill odla en växt utomhus i en trädgård är det bäst att plantera den i lite skuggiga områden. Idealiska platser:

  • nära vattendrag;
  • vid buskar, träd

Blomman föredrar neutral bördig jord. Den gröna skönheten bör planteras i trädgården i slutet av maj - början av juni. När du planterar fuchsia är det viktigt att se till att dess rothalsband inte är mer än 20 cm djupt. När blomman rotar i stället börjar den intensivt få styrka och kommer att blomma i cirka 2, 5 veckor. Innan du gräver ut gatufuchsia för vintern måste växten definitivt överleva de första frosten för ett slags härdning.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Fuchsia är en opretentiös blomma, men det betyder inte att du inte behöver ta hand om den alls. Det spelar ingen roll var du odlar grödan i fråga - i trädgården eller hemma. I vilket fall som helst kommer anläggningen att behöva kompetent vård.

Vattning

När den varma sommaren kommer, bör vattningen av denna växt göras oftare - minst 1 gång på 3 dagar. Håll alltid ett grönt husdjur under kontroll - om marken torkar mycket snabbt måste du vattna blomman på en dag . När blomningsstadiet är klart på hösten bör vattningen minskas till 1 gång i veckan. Efter det kan landningen förberedas inför den kommande övervintringen. Vattning rekommenderas på morgonen och kvällen.

För bevattning kan du bara använda sedimenterat, icke-hårt vatten vid rumstemperatur. För sprutning av en blomma är det också nödvändigt att använda beredda vätskor . Vattnet ska sätta sig i minst 24 timmar.

Under perioden maj till augusti ska sprutning utföras 2 gånger om dagen - tidigt på morgonen och sent på kvällen. Denna procedur krävs inte på vintern.

Bild
Bild

Toppdressing

Kulturen i fråga, liksom många andra dekorativa blommor, behöver högkvalitativ och tidig befruktning. Det är nödvändigt att välja en lämplig toppdressing baserad på blommans tillväxtfas.

  • Unga blommor behöver gödningsmedel, som innehåller en stor andel kväve - på grund av detta element ökar tillväxten av skott.
  • Odlad fuchsia föredrar matning med kalium- och fosforhalt.

Frekvensen av toppdressing beror på deras omedelbara koncentration. Standardkoncentrationen appliceras vanligtvis en gång var 7-10 dagar. Om gödningsmedel tillsätts med varje ny vattning, bör lösningen göras 3-4 gånger svag, åtminstone. Det rekommenderas att alternera mineralförband med ekologiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fuchsia kommer följande element att vara mycket användbara:

  • kväve;
  • kalium;
  • fosfor;
  • järn;
  • mangan;
  • zink;
  • magnesium.
Bild
Bild

Beskärning

För att få en vacker, frodig och snygg fuchsiabuske som tillhör en sort som inte förgrenar sig på egen hand, tar blomodlare till nypa och lämnar önskad längd av skott. Således bildas ampel- och buskformer.

Om det är nödvändigt att få en standardform placeras plantorna vanligtvis tätt och bryter av alla skott och knoppar som bildas på sidorna tills önskad höjd uppnås. Därefter utförs nypning av njuren i den övre delen.

När du behöver få ett fint träd av golvtyp, lämna en stjälk med en höjd av 90 till 100 cm . För att blomman ska kunna placeras på ett bord eller fönsterbrädan räcker det med en 40 cm hög stam, stora träd växer i 2 år. Små exemplar kan odlas på bara ett år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Fuchsia -transplantation måste utföras med beaktande av alla regler. Om blomman har tillräckligt med utrymme i krukan, och du bara tog hem den efter köpet, är det inte nödvändigt att skynda på att plantera växten på en ny plats. När rötterna är synliga måste fuchsia flyttas till en större tank. En lätt behållare kommer att göra. Dess väggar reflekterar effektivt ljus och skyddar kulturen från skadlig överskottsvärme.

Därefter kommer fuchsia att behöva transplanteras årligen. Anläggningen måste vara förberedd för detta förfarande.

  • Det är nödvändigt att utföra förebyggande och stimulerande behandling. Skott bör förkortas med en tredjedel, och gamla, torra eller alltför långsträckta måste tas bort helt och hållet.
  • Undersök rötterna för sjukdom eller röta. Om det finns skador bör de trimmas till frisk vävnad.
  • Var uppmärksam på dräneringsskiktet. Det bör ta upp minst 1/5 av grytan.
Bild
Bild

Fuchsia måste transplanteras i beredd jord och en reservoar, som kommer att vara ett par centimeter rymligare än den föregående. Det är absolut nödvändigt att organisera ett dräneringsskikt . Efter att ha transplanterat ett grönt husdjur måste du vattna och spraya med varmt vatten.

Sjukdomar och skadedjur

Fuchsia, som alla andra växter, kan utsättas för olika sjukdomar och skadedjurattacker.

  • Växtens saftiga skott och bladblad påverkas ofta av vitflugan . Tillsammans med larverna drar den juice från kulturen och bär också allvarliga virusinfektioner. När detta skadedjur angriper planteringen bildas vaga gulaktiga fläckar på bladen. Samtidigt börjar plattorna själva vridas till rör, och efter ett tag faller de helt av.
  • Fuchsia påverkas ofta av spindelmider . Detta är en annan vanlig skadedjur som kan orsaka mycket problem för växten. När en fästing angriper fuchsia, bildas vitaktiga prickar eller en tunn spindelnät på bladbladet. Samtidigt torkar bladen, och växten får ett deprimerat utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns en misstanke om att blomman har blivit ett offer för skadedjur, undersöks den noggrant genom att samla eller tvätta bort ägg och larver av whitefly. Områden som påverkas av fästingen tas bort helt. I kampen mot det senare hjälper sprutning med tvålvatten, svavelsuspension eller preparat "Judo", "Fitoverm" också.

Dessa åtgärder är också effektiva mot whitefly. Du kan dessutom lägga en trasa fuktad med insekticidföreningar ("Aktellik", "Aktara") på marken och täcka busken med en påse och lämna den i ett dygn. Efter den angivna tiden tas paketet bort och rummet med anläggningen ventileras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överdrivet fuktiga och varma miljöer kan bidra till utvecklingen av gråmögel. Om växten lider av denna sjukdom uppträder karakteristiska mörka mögelfläckar på bladbladen. Berört löv faller oundvikligen av efter ett tag. För att lösa detta allvarliga problem minskar de luftfuktigheten, tar bort skadade delar av blomman och vänder sig till fungicidbehandling (Fundazol är den mest effektiva).

Om du märker att små rödbruna knölar har dykt upp på den nedre halvan av bladen, indikerar detta att växten lider av en av de allvarligaste och farligaste sjukdomarna - rost. I det här fallet är det absolut nödvändigt att bli av med de drabbade områdena, och helst från hela blomman som helhet.

Bild
Bild

Whitefly kan bära det farliga mosaikviruset . I fuchsia provocerar det bildandet av ljusa mosaik-typ fläckar på lövverket. Bladplattorna deformeras, trängs ihop och faller av. För närvarande har behandlingen av mosaik inte utvecklats, så blomsterhandlaren kan bara förstöra den skadade kulturen.

För att förhindra attacker av farliga virus och skadedjur måste alla köpta sticklingar och plantor undersökas med största försiktighet och även i karantän (minst i 2 veckor).

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du vill växa vacker och hälsosam fuchsia, du bör lyssna på några användbara tips från erfarna blomsterhandlare.

  • En transplantation är ett nödvändigt förfarande för fuchsia. Under det är det viktigt att vara så noggrann och exakt som möjligt. Om du av misstag skadar rotsystemet blir det väldigt dåligt för blomman.
  • Övervaka alltid ditt ljusa husdjurs skick, oavsett vilken sort det tillhör. Om de första misstankarna om en sjukdom utvecklas är det nödvändigt att omedelbart tillgripa behandlingen. Om du inte vet vad blomman exakt lider av och hur det är bättre att behandla den, är det bättre att kontakta erfarna blomsterhandlare som kommer att berätta vad du ska göra bäst för dig.
  • Vintern är en vilande period för fuchsia. Vid den här tiden på året måste den flyttas till källaren, placeras på en sval veranda, loggia eller balkong. Temperaturen ska vara minst 5 grader. Samtidigt rekommenderas att gräva krukorna i behållare med torv eller sågspån, på grund av vilket rötterna kommer att isoleras och fukt kommer att förbli.
  • Om fuchsia inte kommer att odlas som en trädgård, utan som en krukväxt, måste du välja en lämplig kruka för den. Det rekommenderas att föredra keramiska behållare av hög kvalitet.
  • När man sprayar fuchsia är det viktigt att se till att inga vattendroppar faller på blommorna själva.
  • Om växten påverkas av någon form av sjukdom är det inte nödvändigt att mata den. Vattnas inte med gödningsmedel på torr mark. Gödsling av fuchsia krävs endast efter preliminär vattning.
  • Tänk på att fuchsia är en blomma som inte gillar att ständigt flyttas från en plats till en annan. Sådana situationer visar sig vara stressande för blomman, och den kastar omedelbart både löv och knoppar. Av denna anledning rekommenderas det på våren att omedelbart välja en permanent plats för husdjuret där han kommer att känna sig bekväm.
  • Om grödan odlas i ett rum behöver den frisk luft. Det är lämpligt att ventilera rummet då och då.
  • Inomhusfuchsia kan tas ut i trädgården om det är fint väder. Till en början utförs blomman endast i 1 dag, varefter tiden gradvis bör ökas - på så sätt kommer den lättare att anpassa sig till nya förhållanden. Om det finns risk för frost bör fuchsia tas tillbaka in i huset.

Rekommenderad: