Perenn Eustoma (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande Trädgårdsblommor, övervintrande Stauder

Innehållsförteckning:

Video: Perenn Eustoma (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande Trädgårdsblommor, övervintrande Stauder

Video: Perenn Eustoma (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande Trädgårdsblommor, övervintrande Stauder
Video: Perenner - plantera så här! 2024, April
Perenn Eustoma (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande Trädgårdsblommor, övervintrande Stauder
Perenn Eustoma (53 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Växande Trädgårdsblommor, övervintrande Stauder
Anonim

Eustoma (lisianthus) är en flerårig, prydnadsväxt vars blommor inte bara liknar rosor, utan även vallmo och malva. På grund av sin skönhet kan blomman bli en höjdpunkt i vilken trädgård som helst. Men för nybörjare trädgårdsmästare, först bör du bekanta dig med beskrivningen av växten, ta reda på hur plantering och vård utförs korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Lisianthus översatt från latin betyder "bitter blomma". Eustoma tillhör familjen gentian. På grund av olika nyanser är det mycket efterfrågat bland blomsterhandlare . På vår latitud är odlingen av flerårig eustoma en ganska komplicerad process, så den kan odlas som en årlig eller tvåårig.

Dess hemland är länder med varmt och fuktigt klimat. I naturen växer växten i subtropiska regioner som Sydamerika, Mexiko, Karibien. I olika områden låter dess namn annorlunda: "prärieblomma", "Texas bell", "Irish rose ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Eustoma är en vacker växt, kännetecknad av stora, vackra blommor, vars diameter kan nå 8 cm. Höga sorter växer upp till 1, 2 m. I mitten av stammen grenar den ut sig och sedan mognar knopparna . Det kan vara cirka 35 blommor på en skott, så det ser ut som en färdig bukett. Oftast blommar knopparna i en viss sekvens, ibland öppnas alla samtidigt. Wild lisianthus har djupblå blommor. Och de redan uppfödda hybridsorterna kännetecknas av de levande färgerna: vit, lavendel, rosa, kombinerad med mångfärgad kant.

Bladen är gröna med en blåaktig nyans, har en oval form och ligger på stammen utan taggar i två rader . Blomman har en mycket grenig, fibrös rhizom med sköra rötter. Tunna rötter ligger i det övre lagret av jorden och är nästan inte begravda. Från blomman skapas pittoreska blomsterarrangemang, som är mycket mer populära än rosettbuketter. En bukett lisianthus kan stå i en vas i cirka tre veckor. En flerårig kan bara odlas inomhus och en årlig utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från årliga blommor

Eftersom en flerårig bara kan odlas i ett subtropiskt klimat kan dess tillväxt nå 15-20 cm. En årlig kan växa under utomhusförhållanden och når en höjd av upp till 1,2 m. Flerårig eustoma kräver mycket erfarenhet som trädgårdsmästare, och odlingen av ettåriga sorter ligger inom makten för även den mest nybörjade blomsterälskaren.

Långsiktig odling är endast möjlig inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Det finns tre typer av fleråriga eustoma. Storblommig är den mest populära arten bland trädgårdsmästare, som används för plantering i trädgården eller i växthus för skärning. Arten har en höjd av cirka 1,5 meter. Kronblad är belägna i hela stammen, och förgreningen går till toppen. De ovalformade bladen har en rik grön nyans. Blomställningarna är stora, samlade på en stjälk, tätt pressade mot varandra. Blommor med känsliga kronblad skiljer sig åt i nyans och strukturella egenskaper, beroende på sorten. Det finns cirka 60 sorter av eustoma. De vanligaste presenteras nedan.

Florida rosa Är en flerårig trädgårdssort. Det lockar uppmärksamhet med stora, rikligt blommande rosa blomställningar.

Bild
Bild

" Vit storblommig" (Lisianthus grandiflorum) . Skiljer sig i frodig, tät vit blomning. Har många blommor på en stjälk, skapar utseendet på en lyxig bukett. Sådana kompositioner används för att dekorera banketter och bröllop.

Bild
Bild

Den höga arten inkluderar sorter med en höjd av 70 cm till 1,5 m

Aurora - en tidigt blommande sort, når en tillväxt på cirka 1, 2 m. Vackra dubbla blommor har ljuslila, blå eller vita nyanser.

Bild
Bild

Flamenco - opretentiös art, kännetecknad av sina färgglada blommor på ett stort antal knoppar. Uppnår tillväxt upp till 1, 3 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mariachi lime " skiljer sig i dubbla, frodiga blommor av ljusgrön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beppin-san - en utsökt sort, har ovanliga kronblad på blommor. De är snidade i kanterna, luftiga, som en fågels fjädrar, av en ovanlig färg. Det kan vara blekt mjölkigt och rosa med ett ljusgrönt centrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Heidi - en populär sort på grund av variationen i dess nyanser, och det finns cirka 15 stycken. Uppnår en höjd av upp till en meter. Blomställningarna ligger separat från varandra, kännetecknas av tunna stora kronblad. Blommorna har en ljusröd nyans.

Denna sort är lämplig för plantering i trädgården och inomhus.

Bild
Bild

Russell har en vacker, kompakt form. Stammarna är grenade, bladen är ovala och gråa. Växtens blommor är mycket stora, som klockor. Färgpaletten är varierad, det finns vita, blå, lila, rosa exemplar. Det finns två färger som kombineras i sig själva. Denna sort är mycket populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flamencogul - En opretentiös sort att ta hand om, når en höjd av 70 cm. Den har stora gula blommor som är placerade på skottet på ett spiralformat sätt. Blomman utstrålar en behaglig doft. Har tidig blomning. Blomman når 7 centimeter i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den underdimensionerade arten inkluderar sorter med en höjd av 12 till 20 cm

" Safirrosa dis " når en maximal höjd av 10-15 cm. Bladplattan har en blank yta och en blåaktig nyans. Stora blommor med en vitrosa nyans har en trattformad form.

Bild
Bild

" Gåta F1 " - växten har en otroligt vacker, kompakt buske som är ca 20 cm hög. Blommorna är flerskiktiga, ljusblå i färgen, strukturen liknar en ros. Kronbladet har en satinyta. Blommor ligger motsatt på bilden. Eustoma är anpassad för att växa inomhus och utomhus.

För att blomningen ska se ut i juli försöker de plantera senast i början av mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

" F1 -lojalitet " skiljer sig åt i liten tillväxt, upp till 20 cm. Ett stort antal små vita blommor är arrangerade i en spiral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eko når en maximal höjd på 60 cm. Tack vare blommor i olika nyanser, och det finns cirka 11 av dem, både monokromatiska och med en smidig övergång från en färg till en annan, används den ofta vid framställning av bukettkompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mermaid" (Mermeid) - dvärgart, når bara 15 cm. Används för odling i krukor. Har en vacker frottéblomma i blå och rosa toner, samt i vita och mjölkiga nyanser.

Bild
Bild

Lilla klockan - till synes en mycket enkel blomma, men i sammansättning med andra magnifika bröder ser det väldigt strikt och unikt ut. Skiljer sig i lila blommor. Lämplig för odling i krukor.

Bild
Bild

Växtförhållanden

För att blommor alltid ska glädja ögat och utvecklas korrekt behöver de fullständig vård och optimala förhållanden för att hålla dem.

Temperatur och belysning

Eftersom lisianthus är en tropisk blomma kräver den mycket ljus och växer under varma förhållanden. Under dagen bör temperaturen vara 20-25 C, och på natten minst 15 C . Endast i närvaro av sådana faktorer kommer växten att blomma bra.

Om nätterna är kalla och det är lite ljus blir blomningen väldigt dålig.

Bild
Bild

Jorden

Marken spelar en stor roll i växtens liv. Den måste vara bördig, innehållande mineralgödsel och kompost. Många mikroelement läggs på mognad av knoppar, så om det finns tillräckligt med dem i jorden utvecklas blomningen. Idealet skulle vara förhållandet mellan en del torv och en del svart jord eller humus . Marken ska alltid vara fuktig, men inte överdrivet, med bra dränering. För plantering väljs ofta en plats på en kulle för att förhindra stagnation av fukt, eftersom detta kan leda till rotröta och växtens död. Utseendet på gula löv på busken kan indikera ökad surhet i jorden . Du kan ta bort det genom att tillsätta limemjöl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

När du har valt lämplig plats för att plantera eustoma, och det ska vara fritt för drag och vind, välj en grumlig dag, sent på eftermiddagen. Det är nödvändigt att landa i slutet av våren eller försommaren, när nätterna är varma och jorden värms upp . Innan du planterar en planta från en behållare i öppen mark, förbered en fördjupning i marken, inte större än krukan där plantan låg. Ta försiktigt bort plantan från krukan, vänd den bara upp och ner så att utan att skada rotsystemet, omedelbart plantera den i ett hål på platsen med en jordklump. Strö lätt med jord och täck med en transparent huva för att undvika drag och plötsliga temperaturfall.

Ett gap på 20-25 cm rekommenderas mellan plantorna . Det spelar ingen roll hur växten planteras, i form av ett frö eller en planta, den kommer fortfarande att blomma under det första året. Blomningen varar i ungefär två månader, från mitten av sommaren till hösten. Vid denna tidpunkt kan du regelbundet klippa stjälkarna med blommor, eftersom nya kommer att växa under den rikliga blomningen ändå. Växten ska inte planteras nära metallstaket, för när de värms upp från solen kan blomman bli bränd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det finns inga särskilda svårigheter att ta hand om denna växt. Men det behöver dock tidig vattning, utfodring, skydd mot sjukdomar och skadedjur.

Vattning

Växten tolererar kategoriskt inte stillastående fukt och torka. Lisianthus fäller knoppar från att torka ut ur jorden. Det kommer att vara optimalt för att upprätthålla måttlig luftfuktighet; det är nödvändigt att bevattna när det övre lagret av jorden torkar med regn eller sedimenterat vatten.

Bild
Bild

Gödsel

Eftersom blomningen av eustema börjar i mitten av sommaren är det under denna period att det är nödvändigt att mata växten med gödningsmedel. De bör ha ett högt innehåll av kalium och fosfor, en liten mängd kväve. De mest lämpliga för detta är preparaten "Plantafol spirande", "Kemira lux ". De har en gynnsam effekt på blomningen, vilket gör det lyxigt och hållbart. Den enda regeln: koncentrationen av gödslingen som föreskrivs i instruktionerna bör vara något mindre.

Efter blomningens slut är det nödvändigt att utföra ett andra förfarande med mineralgödsel. Ekologisk mat, infusion av mullein, kycklingspillning eller träaska är också lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av bleka blomställningar är inte bara en förutsättning för att behålla dekorativiteten, utan också en åtgärd för att stimulera tillväxten av nya blommor. Var inte rädd för att klippa av skott för att komponera en bukett, nya kommer att mogna om ungefär en månad.

Nypning är viktigt för växten . Det utförs mellan 3-4 par blad. Tack vare detta växer de, blommorna blir frodiga, deras antal ökar till 20 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröinsamling och övervintring

Efter slutet av blomningen bildas fröskalar. De mognar först efter pollinering av blomställningen. Om växten är på gatan, är bina engagerade i detta, och om blomman bor i huset kan pollinering göras med en pensel . Fröna skördas i torrt väder, när det inte har regnat på mer än en vecka. De insamlade fröna har god groning. De torkas väl i rumsförhållanden och förvaras till våren.

Efter att ha samlat fröna kan växten förberedas för vintern . Runt september, när vädret fortfarande är varmt, skärs plantans stjälkar, lämnar bara 3-4 knoppar och transplanteras i en kruka. Blomman tolererar inte en transplantation, den behöver anpassas, det är vid denna tidpunkt som ytterligare vård måste ges till växten. Grytan överförs till ett rum där temperaturen ska vara 10-15 grader. Ge en gradvis minskning av belysningen, behåll luftfuktigheten i rummet. Vattningen reduceras gradvis till ett minimum, fuktgivande utförs var 10-14 dagar. Medan växten går i viloläge är den vilande och växer inte, dess viktiga funktioner saktar ner. På grund av frekventa transplantationer bor han på våra breddgrader i högst 5 år. Varje år och för varje transplantation är blomningen inte så riklig, blommornas storlek minskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frömetoden är den mest populära för blomodling. Den bästa tiden att plantera frön är mellan november och februari. Välj sådd på den växande månen. Förbered en behållare med jord. Du kan köpa färdig jord, avsedd för violer, eller göra en näringsblandning själv . För självlagning kan du blanda torv med trädgårdsjord, tillsätta lite sand och träaska.

Marken måste desinficeras . För detta ångas jorden över ett vattenbad. Denna procedur tar cirka 45-60 minuter. Naturligtvis, efter denna metod, blir jorden tom, utan användbara mineraler, men helt steril. Fitosporin eller Baikal M1 hjälper till att fylla på användbara element. Behållare eller andra behållare måste också steriliseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att så frön i separata torvkrukor, i framtiden kommer detta att säkerställa en smärtfri plantering i marken. Det måste finnas dränering i botten. Fröna är fina, så använd en tandborste för enkel plantering. Optimalt bör varje kruka innehålla högst 4 frön. Spraya det översta lagret med vatten med en sprutpistol och försiktigt, pressa lite, plantera plantmaterialet.

Täck inte jorden till glasets ytterkant, lämna 2 cm fritt, utan jord . Temperaturen i rummet där de unga plantorna befinner sig ska vara 20-21 C under dagen och minst 15 C. På natten för att säkerställa växthuseffekten täcker du behållarna med glas eller folie. Frögroning är 60 procent. De första skotten visas vanligtvis om 10-14 dagar. De kräver bra belysning, utan direkt solljus.

Om du inte har många ljuspunkter i ditt hus, använd belysning med en lampa. Växthusanordningar börjar öppna något för att härda växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först görs detta i 10 minuter om dagen, sedan i en halvtimme, sedan tas de bort helt och hållet. Vattning utförs med en spray, eftersom det översta lagret torkar. Det rekommenderas att använda vatten som är separerat och vid rumstemperatur. Luften i rummet måste befuktas; för detta är det bra att använda elektriska luftfuktare . I mars kommer blomman att bli cirka 20 cm i höjd, den kommer redan att ha ett par blad, den transplanteras genom att överföra den till en permanent växtplats. Blomningen börjar 20 veckor efter sådd.

Vissa trädgårdsmästare föder upp lisianthus med sticklingar . Detta är naturligtvis en enklare metod jämfört med utsäde, men överlevnadsgraden är mycket lägre. För att göra detta, ta blomman för vintern och förvara den i ett svalt rum. Runt slutet av januari eller början av februari börjar skott att dyka upp på de avskurna grenarna. De separeras noggrant från moderplantan och placeras i Kornevin -stimulerande lösning. Efter 2-3 veckor kommer sticklingarna att rota sig, de kan transplanteras i ett separat glas, helst från torv. En liten dränering läggs i botten och täcks med speciell jord för violer. Det fuktas och ett glas med en planta placeras på fönstret. Efter tio dagar, mata de unga plantorna med kväve. I skymningen belyses plantorna dessutom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med rätt vård är växten inte mottaglig för sjukdomar och parasitattacker. Under säsongen med kraftiga regn, åtföljd av svalhet, ökar fuktnivån i jorden . Med överskott och stagnation av fukt infekterar växten gråröta, mjöldagg, fusarium. Det är ganska svårt att bota gråröta, eftersom roten är i en fuktig miljö. Bättre att göra sig av med blomman. Svampdödande läkemedel används för att desinficera och behandla andra sjukdomar.

När en vitfluga eller bladlus angriper en blomma, sprayas eustoma med Aktara eller Prestige . Perenn eustoma är en underbar dekoration för en trädgård eller hem.

Naturligtvis är detta inte den enklaste blomman att ta hand om, men om du följer alla regler för innehåll kommer dess skönhet att betala alla dina ansträngningar.

Rekommenderad: