Asters Sjukdomar (36 Bilder): Kampen Mot Dem. Vad Händer Om Bladen är Böjda? Hur Behandlas Om Asters Blir Gula Och Torkar Ut? Varför Dör De I Det öppna Fältet?

Innehållsförteckning:

Video: Asters Sjukdomar (36 Bilder): Kampen Mot Dem. Vad Händer Om Bladen är Böjda? Hur Behandlas Om Asters Blir Gula Och Torkar Ut? Varför Dör De I Det öppna Fältet?

Video: Asters Sjukdomar (36 Bilder): Kampen Mot Dem. Vad Händer Om Bladen är Böjda? Hur Behandlas Om Asters Blir Gula Och Torkar Ut? Varför Dör De I Det öppna Fältet?
Video: Onsdagsnytt - Dagens Lögnare 2024, Maj
Asters Sjukdomar (36 Bilder): Kampen Mot Dem. Vad Händer Om Bladen är Böjda? Hur Behandlas Om Asters Blir Gula Och Torkar Ut? Varför Dör De I Det öppna Fältet?
Asters Sjukdomar (36 Bilder): Kampen Mot Dem. Vad Händer Om Bladen är Böjda? Hur Behandlas Om Asters Blir Gula Och Torkar Ut? Varför Dör De I Det öppna Fältet?
Anonim

När de bestämmer vilken växt som ska planteras på deras webbplats, gör många trädgårdsmästare sitt val till förmån för asters. Dessa vackra blommor dekorerar inte bara trädgården, utan kräver inte heller komplicerat underhåll. På grund av att asters huvudsakligen odlas av frön är de mycket mottagliga för en mängd olika sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Orsaker till förekomst

Sjukdom är en vanlig förekomst bland asters. Vanligtvis påverkas en kultur av tre typer av sjukdomar: viral, bakteriell och svamp.

De virala är de farligaste eftersom det ofta inte finns något botemedel mot dem i allmänhet.

Sådana sjukdomar överförs från blomma till blomma av skadedjur, och de kan mycket väl flyga in från närliggande områden. En annan orsak till utseendet är förorenat frö. Det vill säga fröna som trädgårdsmästaren köpte är redan initialt infekterade med virus. Dessutom finns det situationer när växter redan har dött en gång efter en sjukdom, och marken inte har odlats ordentligt. Sedan, med en hög grad av sannolikhet, kommer viruset att attackera kulturen igen.

Bild
Bild

Bakteriesjukdomar är inte så vanliga, men de är också svåra att behandla. Bakterier kan komma in i asters i flera fall:

  • genom infekterade verktyg;
  • i avsaknad av behandling och desinfektion av växten efter beskärning, liksom om grenarna eller stammen är skadad.

Den vanligaste typen av sjukdom är svamp, och detta gäller inte bara asters, utan också alla grödor på platsen som helhet.

Bild
Bild

Tänk på ett antal skäl till varför sådana sjukdomar uppträder

  • Underlåtenhet att följa vattningssystemet . Varje trädgårdsmästare vet att alla växter måste ha sin egen vattning. Astra behöver mycket vatten, men det betyder inte att det behöver fyllas. Om det finns ett överskott av vatten kommer detta att vara en utmärkt "utgångspunkt" för utvecklingen av svampen.
  • Hög luftfuktighet . Svampen älskar fukt och reproducerar sig snabbast under regniga somrar.
  • För tät plantering . När det finns för många växter i ett område börjar de "tävla" om näringsämnen i jorden. Dessutom kommer vissa delar av kulturen inte att ha tillräckligt med sol, liksom syre, eftersom luftcirkulationen störs. Under sådana förhållanden är svampens utseende mycket förutsägbart.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att ovanstående skäl inte alltid nödvändigtvis är orsaken till svampens utseende.

Det måste dock komma ihåg att sporer är mest framgångsrika när det gäller att attackera svaga växter med dålig immunitet.

Om du inte tar väl hand om dina husdjur, inte vattnar ordentligt, inte vet vad och hur du ska mata, kan sjukdomar i de flesta fall inte undvikas.

Bild
Bild

Översikt över sjukdomar

Nu när orsakerna till olika typer av sjukdomar är tydliga är det värt att lära sig mer om beskrivningen och symptomen på de vanligaste sjukdomarna hos asters.

Fusarium

Det andra namnet på sjukdomen är fusarium vissnande. Det provoceras av Fusarium - en speciell svamp som ligger i marken. Om växter planteras på infekterad mark kommer svampen att börja sprida sig och tränga in i asterna genom rötterna.

Bild
Bild

De viktigaste symptomen är:

  • bladen blir gula, blir sedan bruna, torkar och krullar;
  • konstiga bruna fläckar visas på stjälkarna, själva stammen kan spricka;
  • asters torkar på vinstocken;
  • nedan på stammen kan du se rosa fluffiga tillväxter - det här är Fusarium -sporer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blackleg

Detta är en annan svampsjukdom, vars utveckling oftast märks även vid plantningsstadiet. Sjukdomen är ganska farlig, unga plantor dör av den på bara ett par dagar.

Tecken:

  • svarta områden visas på stammen;
  • plantans bas börjar ruttna;
  • stjälken blir tunn och svag, ligger på marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sen blödning

En mycket vanlig sjukdom bland trädgårdsodlingar. Det kan lätt påverka inte bara asters, utan också alla närliggande växter.

Dess symptom är:

  • bruna fläckar visas på bladen och stjälken, som ser ut som mögel;
  • växten har en konstig, spindelnätliknande blomning.
Bild
Bild

Mjöldagg

Detta är en av de sjukdomar som ofta blir en "huvudvärk" för trädgårdsmästaren. Det förekommer under hög luftfuktighet.

Definieras enligt följande:

  • vit blomma visas på asterna, vilket leder till att enskilda delar av växten snabbt försvinner;
  • bladen börjar snabbt bli gula och vissna, de hänger livlöst längs stammen;
  • blommor deformeras, förlorar sitt utseende och färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rost

Detta är en sjukdom som också orsakas av en svamp, och oftast kommer denna "raider" från barrgrödor.

Symtom:

  • längst ner på arket kan du se bruna ihåliga fläckar - det här är pustler, som snart kommer att fungera som en plats för ackumulering av sporer (i framtiden öppnar pusteln sig själv och sporerna faller i marken);
  • löv krympt, lockigt, blir slö och svagt, dör snabbt.
Bild
Bild

Brun fläck

På ett annat sätt kallas denna sjukdom för septoria. Svamppatogener av sjukdomen älskar varmt och fuktigt väder, under sådana förhållanden infekterar de snabbt asters.

Tecken på sjukdom:

  • ljusbruna fläckar börjar bildas på lövverket, som snabbt sprids över hela ytan;
  • busken själv får ett otäckt utseende - den vissnar, torkar, bladen krullar, smulas.
Bild
Bild

Gulsot

Detta är en av virussjukdomarna. Dess främsta bärare är bladlöss.

Symtom:

  • löv ljusnar, börjar sedan dö av;
  • knopparna blir gröna, sluta växa.
Bild
Bild

Bakteriell plats

Den farligaste sjukdomen, vars bärare lugnt övervintrar i jorden och fallna löv. Det börjar sprida sig under regnperioden.

Tecken:

  • stora fläckar av gul eller ljusbrun nyans visas på bladen;
  • sedan, om du inte vidtar åtgärder, krullar lövverket och faller snabbt av, busken dör.
Bild
Bild

Ruttna

Det finns flera typer av röta, men i de flesta fall påverkas aster av grå. Detta är en allvarlig bakteriesjukdom som har dödat många trädgårdsodlingar.

Symtom:

  • växten blir brun, och absolut alla dess delar;
  • ruttnande av busken observeras;
  • aster är täckt med en grå blomma.
Bild
Bild

På tal om kultursjukdomar kan man inte låta bli att nämna att skadedjur ofta angriper det.

Tvestjärt

En nattlig insekt, väl igenkännlig vid sina långa antenner och en svans, liknande formen som tången. Det slukar alla delar av växten, vilket leder till döden.

Bild
Bild

Ängbugg

Ett litet, men inte mindre farligt skadedjur från detta, rör sig genom luften. Det suger ur saften ur växten, på grund av vilken blommorna och bladen förlorar sin form, busken deformeras.

Bild
Bild

Spindelkvalster

Insekten föraktar inget som finns på platsen, inklusive asters. Den livnär sig på växtsaft och täcker dem med sin tunnaste spindelnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus

Ett litet skadedjur som oftast föredrar unga plantor. Lätt att känna igen på hala och klibbiga blanka spår. Med tiden äter det upp bladen.

Bild
Bild

Trips

Små insekter, nästan osynliga för ögat. De matar på saft och överför också framgångsrikt sjukdomar från växt till växt . Deras utseende kännetecknas av vita och gula fläckar på bladen, knopparna blir fula, aster slutar växa.

Bild
Bild

Sätt att slåss

Om du ser att växten har vissnat, dör den på det öppna fältet, då måste du omedelbart leta efter orsaken, annars kommer sjukdomen att spridas vidare till angränsande grödor. Endast en korrekt förståelse av orsaken till sjukdomen gör det möjligt att utarbeta en effektiv behandlingsplan.

Många svampsjukdomar behandlas med bra fungicider.

Bild
Bild

Varje fall har dock sina egna egenskaper

  • Fusarium lättare att förebygga än att bota. För att göra detta planteras inte asters hela tiden på samma plats; vart fjärde år måste du växla med andra grödor. Innan planteringen blötläggs fröna i "Fundazole", jorden ångas och kalkas. För förebyggande sprutning används kopparoxiklorid. Om växten blir sjuk måste de sjuka exemplen förstöras.
  • Om växter hittades infekterade svart ben , de måste också raderas. Resten av plantorna kan behandlas med kaliumpermanganat samt lökinfusion. För att förhindra att sjukdomen attackerar växterna måste du vara försiktig även vid plockningsstadiet. Plantera plantorna i desinficerad jord.
  • När utseendet senröda det är nödvändigt att klippa av de sjuka delarna med en skarp och steril beskärningssax. De synliga såren är täckta med aktivt kolpulver. Efter ett par timmar behandlas både växterna och jorden med fungicider.
  • I början mjöldagg växter behandlas med tvålvatten; lök- eller tobakstinktur ger också bra resultat. I mer avancerade fall måste kulturen behandlas med en lösning av kopparsulfat.
  • Så fort det märktes rost , alla sjuka delar skärs av omedelbart. Då rekommenderas det att behandla växten med kraftfulla fungicider, de måste också vattnas jorden. Men sjukdomen kan undvikas, för detta behöver du helt enkelt inte plantera barrgrödor i närheten.
  • Rörande septoria , då slängs de infekterade delarna också genom beskärning. Sedan, två gånger i månaden, måste växterna behandlas med Bordeaux -vätska.
  • Förhindra utseendet gulsot kampen mot själva vektorerna - bladlöss hjälper. För att bli av med det måste du brygga 800 gram rölle i en hink med vatten och koka i ett par timmar. Sprutning utförs med den kylda buljongen. Samtidigt kasseras de drabbade exemplaren och bränner dem utanför platsen.
  • Bakteriell plats läker bra genom att skapa en torr miljö. För att sjukdomen ska bromsa utvecklingen bör växten inte vattnas tillfälligt. Marken desinficeras med mangan och själva växterna besprutas med kopparsulfat var tredje vecka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skadedjur kan de i ett första skede hanteras framgångsrikt med tvålvatten. Dessutom tränar vissa trädgårdsmästare manuell insamling, men detta är endast relevant för insekter som är synliga för ögat, du kan inte samla en fästing på detta sätt.

Om skadedjur redan har översvämmat trädgården, rekommenderas att använda insekticider, de är olika för varje typ av insekt.

Till exempel är "Karbofos" lämplig mot fästingar, och "Fitoverm" är lämplig mot utslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Asters som växer i rabatter och trädgårdsbäddar behöver ordentlig vård. Först då mår de bra och blir inte sjuka.

Bild
Bild

Låt oss se vad som behöver göras med denna gröda för att säkerställa hälsosam tillväxt och stark immunitet

  • Välj rätt plats innan du planterar. Det ska vara en solig, inte för ventilerad plats, där det inte kommer att finnas något grundvatten nära ytan. Marken ska vara neutral, lätt, andas.
  • Eliminera utfodring med färskt organiskt material, detta kan provocera sjukdom. Endast ruttnade organiska förband är lämpliga, och ännu bättre - mineraliska och komplexa.
  • Vid plantering, håll ett avstånd mellan buskarna så att grenarna inte sammanflätas. Överträdelse av denna regel hotar svampens snabba spridning.
  • Efter vattning är det absolut nödvändigt att lossa marken, eftersom en sådan enkel åtgärd ger utmärkt syretillgång till rötterna, växterna blir starkare och starkare. Dessutom bör allt ogräs du ser tas bort omedelbart.
  • Om någon sjukdom upptäcktes under säsongen är det bättre att plantera asters på en annan plats nästa år. Samtidigt bör man inte glömma jorden: den spillts med mangan och behandlas också med fungicider. På hösten skördas alla växter och försiktigt lyfter de fallna bladen.
  • Sprutning med borsyralösning kommer att vara användbar och användbar för växter. Detta bör göras en gång i månaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Således finns det inte så många regler som behöver följas för att skydda astern från sjukdomar. När du observerar dem får du vackra och starka växter som kommer att glädja ögat både i trädgården och som buketter.

Hur man skyddar asters från sjukdomar beskrivs i videon.

Rekommenderad: