Vad Och Hur Man Matar Gladioli? Vad Behöver De För Riklig Blomning? Toppdressing I Augusti. Hur Befruktas I Det öppna Fältet För Att Blomma Snabbare?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Och Hur Man Matar Gladioli? Vad Behöver De För Riklig Blomning? Toppdressing I Augusti. Hur Befruktas I Det öppna Fältet För Att Blomma Snabbare?

Video: Vad Och Hur Man Matar Gladioli? Vad Behöver De För Riklig Blomning? Toppdressing I Augusti. Hur Befruktas I Det öppna Fältet För Att Blomma Snabbare?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Vad Och Hur Man Matar Gladioli? Vad Behöver De För Riklig Blomning? Toppdressing I Augusti. Hur Befruktas I Det öppna Fältet För Att Blomma Snabbare?
Vad Och Hur Man Matar Gladioli? Vad Behöver De För Riklig Blomning? Toppdressing I Augusti. Hur Befruktas I Det öppna Fältet För Att Blomma Snabbare?
Anonim

Gladioli är växter som kräver särskild vård. Framgångsrik tillväxt och riklig blomning av en växt beror i stor utsträckning på korrekt organiserad utfodring. Vad och hur man matar gladioli?

Optimal timing

För att säkerställa aktiv tillväxt, bildandet av en kraftfull stam och stora blomställningar, bör växterna matas i tid. Förutom, gödningsmedel bidrar till bildandet av barn som är nödvändiga för reproduktion.

Gladioli befruktas vid olika tidpunkter och på olika sätt. Det finns förplanterings-, förplanterings- och efterplanteringsmetoder.

Bild
Bild

Förplantering består i införandet av organiska och kaliumfosforpreparat i marken på hösten när man gräver jorden. På våren (i slutet av april eller början av maj) appliceras också gödningsmedel 14 dagar innan lökarna planteras. Vid plantering läggs mineralförband direkt till hålet. Efter plantering kan du befrukta blommorna med rot- och bladmetod. Under hela växtsäsongen bör blomman befruktas flera gånger, de gör det enligt detta schema.

  • Första utfodring . Det är nödvändigt för bildandet av skott från lökarna i växten. Det utförs på våren, när 2-3 äkta blad visas på blomman. Minerala preparat innehållande kväve används. De kommer att ge snabbare tillväxt av grön massa.
  • Andra matningen . Det utförs i fasen av bildandet av 6-7 blad. För närvarande används komplexa gödningsmedel som innehåller kväve, kalium, fosfor.
  • Tredje utfodring . Gladioli befruktas på sommaren under bildandet av peduncles, när blommorna behöver ökad näring. Fosfatgödselmedel används.
  • Fjärde utfodring . Hålls i juli under blomningen för att säkerställa frodig och långvarig blomning. Blommande gladioli matas med kaliumfosforpreparat.
  • Femte matningen . Befruktning utförs på hösten i slutet av blomningen och efter vissnande av blomställningarna.
Bild
Bild

Dessutom bör bladmatning utföras under växtsäsongen. De görs tre gånger.

  • Under den spirande perioden sprutas de med mineralgödsel.
  • Under de sista dagarna i juni - för att stimulera bildandet av ett stort antal blomställningar och ge dem en ljusare färg.
  • På hösten eller i slutet av augusti görs den sista sprutningen. Det behövs för att aktivera utbildning av barn på glödlampan.
Bild
Bild

Hur kan du befrukta?

Det speciella med gladioli är att de har en lång växtsäsong, under vilken de kräver näringsämnen, makro- och mikroelement och markmineraler. För fullständig tillväxt och utveckling av gladioli behövs sådana komponenter.

Kväve främjar bildandet av proteinföreningar, vilket aktiverar blommans tillväxt. Det ska appliceras första gången efter att lökarna planterats. Med brist på kväve förlorar plantans löv sin färgmättnad, får en ljusgrön nyans, med överskott blir de mörkgröna.

Bild
Bild

Fosfor . Fosfatgödselmedel främjar kolvätmetabolismen, stimulerar knoppbildning och påverkar blomningstiden. Därför appliceras fosfor mest effektivt under blomningen. Bristen på detta element manifesterar sig i en fördröjning eller dålig spirande, i bildandet av ett litet antal blomställningar eller till och med deras frånvaro.

Bild
Bild

Kalium stimulerar en aktiv metabolism, främjar bildandet av kolhydrater. Med brist på kalium störs näring av lökarna, de har brist på användbara spårämnen. Det används i det första stadiet av knoppbildning, liksom under blomningstiden av blomställningar.

Dessutom förbättrar kalium immunitet och frostbeständighet i växten.

Bild
Bild

Särskilda medel

Särskilda mineralpreparat för denna blomma är indelade i sådana alternativ.

  • En komponent som endast innehåller ett näringsämne. Dessa är kvävegödselmedel (urea, nitrat, ammoniumsulfat), fosforsyra (dubbel eller enkelt superfosfat och benmjöl), kaliumgödsel (klorid och sulfat, samt kaliumkarbonat).
  • Komplex - sådana preparat innehåller 2 element. Detta är kaliumnitrat och kaliummagnesium.
  • Full - preparat bestående av komponenter av nitrofosk, nitroammofosk.

Sådana medel är också effektiva för denna blomma

Ammoniumnitrat (ammoniumnitrat) - ett preparat som innehåller från 26 till 34% av kvävekomponenten och från 3 till 14% svavel. Det har den mest effektiva effekten på utvecklingen av gladioli i det första stadiet av deras tillväxt.

Bild
Bild

Ammoniumsulfat - kväve i denna form assimileras mycket enkelt.

Bild
Bild

Urea - kvävehalten i den är cirka 46%. Det används som rotdressing och bladsprutning.

Bild
Bild
  • " Kemiravagn ". En produkt som innehåller komplexa mineralgödselmedel - selen, nitroammofosk. Det hjälper till att öka gladiolis motståndskraft mot olika sjukdomar av svamp-, virus- och bakterieursprung, förlänger blomningen och främjar intensiv färgning av blomställningar.

Bild
Bild

Fertika Lux . Produkten består av 8 näringsämnen och kan användas upprepade gånger - både för rot och för bevattning av grön massa. Har en stimulerande effekt på aktiv knoppbildning och frodig blomning.

Bild
Bild

Hemmagjorda kompositioner

Gladioli behöver både mineralisk och ekologisk mat. Användning av olika typer av gödsel rekommenderas.

  • Kycklingspillning . Det är tillåtet att använda det torrt, sprida det över jorden eller förbereda en infusion från det. Gödsel från fjäderfägödsel hjälper till att förbättra jordens egenskaper, fylla på kaliuminnehållet och återställa surheten. Det kan dock bara användas en gång per säsong eftersom det innehåller nitrater. Infusionen bereds enligt följande: kombinera 1 del av gödseln och 20 liter vatten och låt stå i cirka 3 dagar.

Bild
Bild

Mullein . Mulleininfusion innehåller alla näringsämnen som är nödvändiga för plantans fulla utveckling. För beredning, ta 1 timme gödsel och 15 timmar vatten, lösningen infunderas från 3 till 6 dagar i enlighet med vädret. Ett extrakt från en mullein används också, vilket framställs enligt följande: en påse med gödsel sänks ner i en behållare med vatten i en vecka. Sedan tas väskan bort. Det resulterande extraktet späds ut med vatten i ett förhållande av 1: 4 före användning.

Torrt mullein sänker jordens surhet, förbättrar dess löshet och gör det lättare.

Bild
Bild

Hästgödsel . Gladioli kan befruktas med denna gödsel i en torr och halvrutten form. 1 kg gödsel späds ut med 10 liter vatten och får sedimentera under en dag. För befruktning, använd en lösning utspädd med vatten (1: 1). Du kan också förbereda en näringsblandning bestående av mullein och hästgödsel, tagen i 1 del och 0,5 timmars kycklinggödsel. För vattning kräver en hink vatten 1 liter av blandningen. Före användning ska infusionen få stå i cirka 4 dagar.

Bild
Bild

Kaningödsel . Den innehåller alla tre komponenter (kväve, kalium, fosfor) som är nödvändiga för gladioli. Blanda 1 timme gödsel med 1 timme aska, häll 10 liter vatten och låt jäsa blandningen en stund. För befruktning, använd en lösning utspädd med vatten (1: 10). För befruktning kan du också använda sådana självberedda infusioner.

Bild
Bild

Grönt gödselmedel framställs av olika ogräs, gräs och toppar. Örtblandningen fylls till 1/3 av hinken och vatten tillsätts till full volym. Kompositionen infunderas i cirka 10 dagar. Brödskorpa och jäst kan läggas till örter för att förbättra jäsning. Ask och lite gödsel, krossade äggskal, "Fitosporin" kan läggas till den färdiga örtinfusionen . Före användning späds 1 glas av denna blandning med 10 liter vatten.

På liknande sätt bereds en infusion av nässla. Nässellösning används genom att spädas ut med vatten (1: 10). För att bevattna den gröna massan av en blomma är det möjligt att använda denna lösning: kaliumpermanganat och kopparsulfat (1,5 g vardera), borsyra och magnesiumsulfat (1 g vardera), koboltnitrat (0,1 g) och zinksulfat placeras i en hink vatten (0,3 g).

Bananskal används också som toppdressing, eftersom det innehåller en stor mängd kalium och spårämnen . Det finhackade skalet torkas och tillsätts sedan som ett pulver till marken innan lökarna planteras.

Det är också möjligt att förbereda en infusion från skalet: skalet fyllt med vatten får bryggas i en vecka. Denna lösning stimulerar snabb öppning av blomställningarna.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

En egenskap hos gladioli är att de kräver strikt överensstämmelse med befruktningsschemat. Dessutom i varje klädningssteg är det nödvändigt att göra vissa kompositioner som kompletterar varandra . I det inledande skedet av växttillväxt används urea och ammoniumsulfat, alla typer av nitrat - ammonium, kalium och natrium. Om jorden är sur, används en blandning av nitrat och kalciumkarbonat. De matas också med en vattenlösning av urea (30 g per 10 l).

Nästa gång ska gladioli matas med alla typer av gödningsmedel (kalium, fosfor och kväve). Under bildandet av peduncle används torrt superfosfat: det sprids över jorden (40 g per 1 kvm) och vattnas sedan med en vattenlösning av urea. Under blomningen används kaliumnäring . Kalium-fosforformuleringar kan också användas. Kaliumsulfat och superfosfat löses i 10 liter vatten och växterna vattnas med denna lösning. Kväve kan inte användas i detta skede.

Bild
Bild

För att få blommorna att blomma snabbare använder de sprutning av grön massa, kopparsulfat, borsyra eller en lösning av kaliumpermanganat . Gödsel som innehåller fosfor påverkar direkt utseendet på blomstammen och antalet knoppar på den. Därför införs följande komposition i jorden för riklig blomning: 10 liter vatten, urea och kaliumsulfat (15 g vardera) och superfosfat (30 g). Blandningen av torra element måste lösas upp helt i vatten. Du kan också gödsla med komplexa produkter med mikronäringsämnen.

Bild
Bild

För frodig blomning finns det ett botemedel med en annan sammansättning: 10 liter vatten, superfosfat (30 g), kaliumsulfat (20 g). Du kan också mata gladioli med vanlig aska, eftersom den innehåller fosfor och kalium. En bra effekt ges genom användning av läkemedlet "Fertika Lux" i form av en lösning (1 matsked per 10 liter vatten). Du kan använda produkten upp till 4 gånger i månaden, växelvis sprutning och rotapplikationer.

För att förlänga blomningen är det nödvändigt att ständigt fylla på jorden med näringsämnen. Det är tillåtet att applicera ekologiskt dessutom flera gånger per säsong. I augusti matas blomman med kalium och superfosfat eller bara dubbel superfosfat. Gladiolus föredrar flytande matning. När du applicerar förband bör du följa dessa regler.

  • Först bör ogräs avlägsnas och jorden lossas.
  • Gödselmedel bör appliceras på våt jord mellan raderna.
  • Efter applicering av toppdressing är det nödvändigt att kasta gladiolin väl.
  • Utfodring rekommenderas på kvällen eller tidigt på morgonen.
  • Du kan inte befrukta växten när det regnar. Annars kommer regnet att tvätta bort alla näringsämnen.
  • Toppdressing bör upprepas om det regnar efteråt.
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Nyblommiga odlare kan möta svårigheter när de odlar gladioli utomhus och vårdar dem. Dessa tips från erfarna trädgårdsmästare kan hjälpa dig att odla en blomma.

  • Innan lökarna planteras är det nödvändigt att desinficera jorden genom att spilla den med en lösning av kaliumpermanganat eller "Fitosporin".
  • I slutet av blomningen i september utförs desinfektion också genom att vattna marken nära glödlampan med samma preparat.
  • På hösten, när du gräver, är det lämpligt att lägga till kompost eller humus i jorden.
  • Gladioli bör planteras i varma, väl upplysta områden som inte är tillgängliga för drag.
  • För en mer effektiv utfodringseffekt bör blommor planteras i grupper, sorterade efter storlek och blomningstid.
  • Det rekommenderas inte att odla gladioli på samma plats i mer än 2 år: under det tredje året måste de transplanteras till en annan plats.
  • För aktiv tillväxt av grön markmassa är det nödvändigt att när sprutningen bevattnar näringsämnet hela bladplattornas yta.
  • Nästa överdressing har en mer effektiv effekt om du inte applicerar den helt omedelbart, men gradvis, delar den i hälften och använder den en gång i veckan.
  • När du utför förband bör du följa grundregeln - tillåt inte överskott av kväve: detta kan orsaka ruttning av lökarna.

Om du följer dessa rekommendationer, befruktningsschemat och korrekt applicering av befruktning kommer gladioli att belönas med frodig, riklig och lång blomning.

Rekommenderad: