Gladiolus Muriel: Beskrivning Av Tvåfärgad Acidantera (bicolor), Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Avelsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Gladiolus Muriel: Beskrivning Av Tvåfärgad Acidantera (bicolor), Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Avelsmetoder

Video: Gladiolus Muriel: Beskrivning Av Tvåfärgad Acidantera (bicolor), Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Avelsmetoder
Video: Growing Acidanthera / Gladiolus Murielae 2024, Maj
Gladiolus Muriel: Beskrivning Av Tvåfärgad Acidantera (bicolor), Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Avelsmetoder
Gladiolus Muriel: Beskrivning Av Tvåfärgad Acidantera (bicolor), Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Avelsmetoder
Anonim

Gladiolus Muriel är ett utmärkt exempel på en attraktiv prydnadsväxt. Denna kultur är relativt sällsynt i trädgårdsskötsel. Den har dock alla chanser att lyckas, du behöver bara bekanta dig med nyanserna i dess odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Biologbiologer rankade Acidantera i kategorin monocotyledonous sparrisväxter av familjen Iris. De anses vara en del av spettsläktet. Namnet Muriel gladiolus gavs för att hedra artens upptäckare . I vissa ryskspråkiga källor kan en annan transkription av namnet också användas (Muriel, Muriel, Muriel).

Professionella biologer har slutat identifiera släktet acidanter under lång tid. Men trädgårdslitteratur nämner ibland också dess existens. I vissa fall finns också namnet Acidantera Muriel. Naturligt bosättningsområde - Afrika. Vanligtvis finns tvåfärgade örtväxter utomhus i:

  • Tanzania;
  • Moçambique;
  • Burundi;
  • Malawi;
  • Etiopien.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gladioli Muriel är knoppar upp till 1 m höga, ibland något högre. Varje prov har ett par långsträckta xiphoidblad . Längden på var och en av dem är cirka 0,6 m. Blommornas diameter sträcker sig från 0,05 till 0,08 m. Det är vanligt att en tvåfärg bildar 8-10 blommor per buske. Varje knopp innehåller 6 kronblad i form av en triangel med en skarp topp. Vid basen har kronbladen en rik crimson, nästan svart eller mörklila färger. Deras yttre sida är snövit.

Blomningen av gladiolen Muriel infaller under de sista dagarna av sommaren och i början av kalenderhösten . En attraktiv söt doft är karakteristisk. Det är inte särskilt starkt, men det lockar fortfarande en hel del insekter. Anläggningen åtnjuter välförtjänt popularitet utomlands.

Kulturens frostbeständighet är låg, därför är det nödvändigt att riva av knopparna på hösten och förvara dem på torra platser innan värmen börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Det är möjligt att odla en tvåfärgad acidander endast på noggrant dränerad mark. Om detta villkor är uppfyllt finns det inga särskilda krav för dess sammansättning. Experter rekommenderar att man placerar sådana växter på solsidan . Annars är det stor risk att växten inte blommar. Detta gäller särskilt om området kännetecknas av ett kallt klimat. Då är det lämpligt att plantera knölar på våren. Väntar på att marken ska värmas upp (vanligtvis i mars, under ogynnsamma förhållanden eller i norr - i april). I de södra regionerna i vårt land är det möjligt att plantera Muriel gladiol på hösten. Och det andra alternativet är att föredra där, särskilt söder om Volgodonsk. Frö planteras på 0,1 m djup; det bör vara ca 0,2 m mellan plantorna.

Förvaring av lökar före plantering är endast möjlig efter noggrann sortering och avvisning av dåliga exemplar . Det valda plantmaterialet desinficeras med fungicider. Annars, efter en tid, kommer den planterade växten att påverkas av rotröta. Håll lamporna på 22 grader i minst 14 dagar. Före själva planteringen behandlas planteringsmaterialet med en tillväxtaccelerator i 2-4 timmar och väljer läkemedlet efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För doftande gladiol är kvaliteten på dränering avgörande. Det är mycket användbart att välja en lätt bördig jord med en neutral eller svagt sur reaktion. Under olika förhållanden kommer växten också att utvecklas, men det blir svårare att odla den och resultatet blir sämre. Odling av gladiolus i halvskugga är tillåten. Djupet för att plantera glödlampan i marken är 0,1 cm; det rekommenderas att lägga en liten mängd flodsand i hålen.

Nyplanterade gladioli måste vattnas noggrant. Ibland gror lökarna innan de planteras. Tack vare denna teknik:

  • kulturen blir starkare och mer motståndskraftig;
  • tidigare blomning tillhandahålls;
  • den totala blomningstiden ökar;
  • det kommer att vara möjligt att initialt sortera kopiorna efter egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De brukar försöka gro plantmaterial i början av mars. För att göra detta, använd torvkoppar med en bredd på 0,15 m. Bokmärket är 0,03-0,04 m. Oftast används 1 lök för 1 tablett. Men om diametern är 0,15 m kan du omedelbart sätta 3-5 glödlampor. Tabletterna placeras i ett varmt, väl upplyst område. I mittfältet rekommenderas ytterligare belysning. Det är nödvändigt att odla och ta hand om plantorna av Muriel gladioli på samma sätt som för plantor av andra grödor . Unga plantor vattnas med en systematisk droppmetod.

Frisk luft behövs definitivt, men det ska inte finnas några drag. Växten måste anpassas till utomhusförhållandena den senaste månaden före plantering. Så snart stabil värme kommer kan du transplantera gladioli direkt i marken . Detta bör göras utan att det påverkar rotsystemet. Även om det inte är det mest skonsamma är risken att störa utvecklingen fortfarande stor. Acidantera behöver riklig, men inte för kraftig vattning. Enkelt uttryckt, det behöver mycket fukt. Men samtidigt är överdriven fukt extremt farlig.

Jordens tillstånd bör bli den ledande referenspunkten. Det är lämpligt att ta hänsyn till det aktuella vädret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under torra perioder måste du ibland vattna gladiolen dagligen. Torkning ur stamcirkeln framkallar snabb torkning av lökarna. Snart blir växten svagare. Bevattningen minskar under blomningen. Denna teknik gör att du kan uppnå större ljusstyrka och kontrast av blommor. Bekämpning av ogräs bör vara så regelbundet som möjligt. På grund av dem kan många skadedjur sprida sig. Marken måste lossas utan att misslyckas, annars kommer även optimal vattning inte att hindra jorden från att torka ut. Mulching är motiverat. Tack vare det elimineras ogräs och fukt i jorden bevaras, liksom en attraktiv designeffekt uppnås.

Som mulch kan du använda:

  • ruttnade eller krossade tallkottar;
  • bark;
  • torv;
  • medelstor krossad sten;
  • granitflis.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gladiolen Muriels noggrannhet vid utfodring är inte för stor. När du planterar i färsk grönsaks- eller trädgårdsjord med goda näringsegenskaper behöver du inte lägga till något annat. Men om jorden är uppriktigt sagt dålig måste du använda gödningsmedel. Bestämning av tiden mellan förband görs efter eget gottfinnande. På relativt bördig mark utförs proceduren varje månad, och på knappa steniga mark görs detta en gång per årtionde.

Den optimala dosen anges på gödselförpackningen. Överfodring leder till ökad utveckling av den gröna delen av växter till nackdel för blommor. Att skära ut tomma blomställningar hjälper till att förlänga blomperioden. Om tidig och fuktig höst kommer, bör gladioli grävas upp tidigare än vanligt. Du kan bara vägra gräva i relativt varma områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Vegetativa, bulbous och frömetoder är lämpliga för detta förfarande. Barn är separerade under höstmånaderna. De måste planteras med vårens början, samtidigt med vuxna exemplar . De måste förseglas till ett djup som är lika med höjden på lökarna. Avståndet mellan planteringarna bör matcha lökarnas diameter.

Det är omöjligt att räkna med blommornas utseende de första åren. Blomningen börjar på säsong 3 eller 4. Det rekommenderas att ta bort för tidigt uppträdande enstaka blommor. Då kommer växten att samla mer styrka och utvecklas mer framgångsrikt.

Frömetoden är mödosam, men den låter dig uppnå de bästa kvaliteterna i sådana exemplar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Farligt för gladiolen Muriel glödlampa, bladlus, thrips, sniglar … Av sjukdomar - rost, mögel och rotröta … Växter som påverkas av ogynnsamma faktorer är oftare sjuka. Den viktigaste kontrollmetoden är användningen av jordbruksteknik. Det är oönskat att plantera blommor nära grödor som drabbats av vanliga skadedjur och gladioliinfektioner.

Rekommenderad: