Höstkrokusar (50 Bilder): Hur Man Planterar En Höstblommande Krokus? Utomhusvård. Transplantera Saffran Till En Annan Plats Under Hösten

Innehållsförteckning:

Video: Höstkrokusar (50 Bilder): Hur Man Planterar En Höstblommande Krokus? Utomhusvård. Transplantera Saffran Till En Annan Plats Under Hösten

Video: Höstkrokusar (50 Bilder): Hur Man Planterar En Höstblommande Krokus? Utomhusvård. Transplantera Saffran Till En Annan Plats Under Hösten
Video: Plantera Vårblommande Lökar I Kruka Eller Rabatt 5 Knep 2024, Maj
Höstkrokusar (50 Bilder): Hur Man Planterar En Höstblommande Krokus? Utomhusvård. Transplantera Saffran Till En Annan Plats Under Hösten
Höstkrokusar (50 Bilder): Hur Man Planterar En Höstblommande Krokus? Utomhusvård. Transplantera Saffran Till En Annan Plats Under Hösten
Anonim

Varje trädgårdsmästare vill ha en trädgård som inte bleknar med höstens ankomst, men förblir lika ljus och frodig. Höstkrokusar gör att dessa drömmar går i uppfyllelse - dessa blommande växter har otroligt ljusa och känsliga blomställningar som börjar blomma tidigt på hösten. I den här artikeln kommer du att bekanta dig med de populära sorterna av höstkrokusar, liksom med särdragen i att odla dessa unika växter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

Höstkrokusar eller höstblommande saffran är lågväxande trädgårdsväxter, som kännetecknas av koppar eller bägare knoppar av citron, lila eller koboltfärg.

Höstsaffran skiljer sig från klassiska vårkrokusar endast under blomningstiden, som kan pågå från slutet av augusti till november.

Bild
Bild

Översikt över arter och bästa sorter

Trädgårdsmästare skiljer cirka 10 separata sorter av höstblommande krokusar, som skiljer sig från varandra i form av blommorna, höjden och knopparnas färg. Nedan hittar du de mest populära sorterna av dessa krokusar.

Skön . Denna sort tillhör de tidigaste höstkrokusarna - blomningstiden för dessa växter börjar de första dagarna av hösten. Den kännetecknas av stora, bägareformade blommor som kan vara vita, kobolt eller lila.

Bild
Bild

Zonatus . Denna kulturs blomningstid är i mitten av september eller början av oktober. Växtens stora blommor (upp till 4 cm i längd) kastar en delikat rosa nyans och har en karakteristisk gulaktig kärna. Dessutom har dessa växter en svag söt lukt.

Bild
Bild

Blek ockra . Den skiljer sig från andra sorter i miniatyrljusknoppar med mycket smala kronblad. Dessutom har plantens knoppar ett rikt gult centrum.

Bild
Bild

Långblommig . Denna typ av höstsaffran blommar senare än någon annan - i början till mitten av november.

Det finns inga restriktioner för färgen på denna art, men den har en långsträckt form av knopparna.

Bild
Bild

Crocus Sharoyan . Denna typ, kanske oftare än andra, kan hittas i utformningen av landskapsdesign för sommarstugor. Dessa växter har en rik citrongul färg som sticker ut starkt mot bakgrunden av rabatterna. Blomman består av rundade kronblad, och dess blomningstid sker i mitten av september (ibland senare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Zephyr . Denna underdimensionerade höstsaffran har små, bägarknoppar av delikat lavendel och rosa färg. Vita blommor med en rosa nyans finns ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådd . Denna höga krokussort odlas aktivt för sina unika stigmas, som idag används som krydda. Sådd saffran kan bli upp till 30 cm hög och har stora lila blommor med rödaktiga stigmas som avger en mycket stark doft.

Bild
Bild

Kholmovoy . Det är en av de kortaste sorterna av saffran. Dessa växter når inte en höjd av mer än 12 cm och utmärks av vita knoppar med ljuslila ränder på kronbladen.

Bild
Bild

Crocus Pallas . En vanlig sort av höstblommande krokus - blomningstiden börjar i september och själva växten har stora ljuslila knoppar upp till 5 cm i diameter.

Bild
Bild

Banatsky . Detta är en av de högsta sorterna av höstsaffran - upp till 30 cm i höjd. Ett särdrag hos arten är 2 rader kronblad. Den första raden består av 3 stora öppna kronblad av lila färg, den andra - av rosa små kronblad som omger stigma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boarding- och transferregler

Krokusar behöver inte särskild vård, men att plantera sådana växter bör tas mycket ansvarsfullt. Alla planteringsprocedurer för höstsaffran kan grovt delas in i två faser:

  • välja ett lämpligt ställe;
  • plantera en blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

I många avseenden kommer villkoren för planteringsplatsen för höstkrokusar att sammanfalla med villkoren för plantering av vårsorter, den har dock också sina egna särdrag.

  • De flesta sorter av höstblommande krokusar älskar solen, men om det finns konstant och varm sol på din webbplats, bör växten planteras i halvskugga. Vissa krokussorter, som Sharoyan, behöver regelbunden nyans för riklig blomning, så det är bättre att plantera dem nära stora träd eller buskar.
  • När du letar efter en plats för höstsaffran bör du omedelbart överge de blåsiga områdena med mycket drag och kalla vindar. Det är bäst att välja en plats där växten skyddas från den blåsiga sidan av andra grödor, ett staket eller en förlängning.
  • Undvik att plantera saffran i låglandet och platser där fukt ackumuleras under vårflod. Höstkrokusens lökar är mycket mottagliga för ruttning, så det är klokare att plantera denna trädgårdsgröda på små kullar eller bilda små upphöjda jordbäddar (till exempel en alpin bild). Ett universellt alternativ skulle vara att installera högkvalitativ dränering i krokushålet.
  • Höstkrokusar skiljer sig åt i individuella preferenser för typen av jord på platsen för deras plantering. Bäst av allt, de kommer överens med lätt sandig lerjord eller lerjord, som snabbt absorberar fukt. Om du har en nederländsk variant av höstsaffran till ditt förfogande kan dessa blommor växa på vilken typ av jord som helst. När jorden på platsen inte är tillräckligt näringsrik bör den befruktas med mineraliska eller organiska gödningsmedel (kompost, aska eller humus) några veckor före plantering och grävas ordentligt. Om vi pratar om jordtypen när det gäller surhetsgraden och alkalier, är en neutral jord bäst lämpad för saffran.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Processen att plantera höstsaffran skiljer sig inte mycket från att plantera vårkrokussorter. De viktigaste punkterna för att plantera dessa växter kommer att anges nedan.

  • 2 veckor innan du planterar krokuslökarna i marken, var noga med att mata rabatterna där blommorna kommer att växa.
  • Hålens djup för höstsaffran är inte så viktigt, här är det bredden som är mycket viktigare - med tiden förvärvar växten ett stort antal ytterligare skott och lökar som bildar en massiv och tät boll.
  • Om du aktivt vill föröka höstsaffran, bör lökarna placeras i stora polymerkrukor och läggas i marken med dem - detta hjälper dig att säkert gräva upp krokuslökar i framtiden för att odla nya blommor. Om saffran planteras i området bara för att komplettera landskapet, planteras lökarna utan krukor.
  • Till skillnad från vårkrokusar bör höstsaffran alltid planteras i grupper om 5 eller fler lökar. Under plantering, håll ett avstånd på minst 5 cm mellan frukterna. Planteringsdjupet bör väljas utifrån storleken på lökarna och knölarna själva - stora lökar planteras alltid djupare. Helst bör planteringsdjupet av höstsaffran vara dubbelt så stort som själva knölen. Djupet beror också mycket på jordtypen - för lättare jord bör det vara större (upp till 9 cm).
  • Om vi talar om hur djupet av plantering påverkar själva växts utveckling, beror antalet lökar som erhålls som ett resultat av det. Till exempel, när du planterar en knöl till ett djup av 5 cm i ett hål i framtiden kommer det att vara möjligt att hitta upp till 10 unga knölar.
  • För att plantera höstsaffran i öppen mark placeras lökarna för hand i de grävda hålen, strös sedan med jord och komprimeras lätt. Efter plantering krävs vattning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Dessa växter kan transplanteras till en annan plats under våren eller de allra första höstdagarna (beroende på sort). Transplantation utförs vanligtvis om dina krokusbuskar består av många skott, och det finns ett uppenbart överflöd av planterings "boet ".

För att förbereda lökarna för plantering bör de torkas noggrant i 2-3 månader i ett varmt och ventilerat område. Efter torkning avlägsnas torra lager från lökarna, gamla rötter och fjäll tas bort.

Om under denna procedur inte var utan skada, strö alla sår med träaska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte att kontrollera dem för röta eller tomma lökar innan du planterar lökarna, som utförs på samma sätt som att plantera vuxna knölar. Erfarna trädgårdsmästare avråder från att transplantera höstsaffran mer än en gång vart 3-4 år.

Vårdfunktioner

Alla sorter av saffran, inklusive den höstblommande krokusen, skiljer sig åt i enkla vårdkrav, men för att sådana blommor ska se så ljusa ut som möjligt och blomma så länge som möjligt kommer det att vara användbart att följa ett antal regler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Höstkrokusar, beroende på sort, kan behöva regelbunden och intensiv vattning, men de flesta sorter tål fortfarande lång fuktbrist och kan kännas bra i måttligt fuktig jord.

Därför utförs vattning av höstsaffran endast när växtens nära stamcirkel är ordentligt torr.

Bild
Bild

Om du har planterat höstkrokusar i ett soligt område och sommaren är varm och utan regn, rekommenderas det att sprida ett högkvalitativt lager av mulch från nålar, sågspån, halm eller ruttnad gödsel nära blomman. Om krokusar planteras i ett monsunklimat, organiseras ett dräneringsskikt i plantans hål, och cirkeln nära stammen nära anläggningen är täckt med sand för att dränera fukt.

Vanligtvis, krokusar behöver inte öka antalet vattningar under blomningstiden, till skillnad från andra trädgårdsodlingar … Om det finns en torr vår i din region med lite snö på vintern, är det fortfarande värt att vattna krokusarna - det hjälper dem att bilda friska lökar.

Toppdressing

Om höstkrokusarna planterade i öppen mark inte behöver särskild vattning, kan dessa trädgårdsgrödor inte klara sig utan gödningsmedel. Fosfor- och kaliumgödselmedel förbättrar utseendet på växtblad, fräschar upp knopparnas färg och förlänger saffrans blomningstid. Vanligtvis, toppdressing införs i jorden för att öka antalet skott eller under virala eller svampsjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att befruktning av höstsaffran, oavsett art, bara behövs en gång om året - tidigt på hösten. Små portioner kalium, superfosfat och kväve används vanligtvis för utfodring (torv ska kasseras).

Från en stor mängd gödningsmedel kommer växten att förvärva många gröna skott, men antalet knoppar kommer att förbli detsamma. Under sommaren och fram till slutet av blomningen bör saffran inte befruktas.

Särskilt anmärkningsvärt är utfodring av saffran under transplantationen till en ny plats . I detta fall är jorden för plantering noggrant förberedd. Det är bäst att välja en blandning av ängsmark, sand eller fint grus som underlag. Detta kommer att göra jorden lättare och luftigare, så att luft och fukt absorberas mer effektivt i jorden. Om utarmad jord med en liten mängd näringsämnen observeras på saffranplanteringsplatsen införs ruttnad gödsel i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossar

Vanligtvis planteras höstkrokusar på sommaren eller sen vår, och därför är vissa förutsättningar för att ta hand om sådana växter annorlunda. Till exempel, under hela perioden med aktiv tillväxt och fram till blomning, bör jorden i nära stamcirkel nära höstsaffran lossas regelbundet. Detta tillåter inte bara att fukt passerar snabbt till växtlampan, utan ger också god luftgenomsläpplighet.

Under proceduren för att lossa jorden, försök att inte röra lökarna.

Bild
Bild

Fortplantning

Man tror att höstsorterna och krokusarterna är mycket lättare att föröka än den klassiska vårsaffran. Faktum är att dessa växter på bara 1 år kan bilda upp till sju oberoende lökar, som, efter att knölen dör, kan börja växa fullt ut. Vanligtvis utförs separationen av lökarna exakt under transplantationen av redan mogna höstsaffranbuskar.

Om transplantationen och uppdelningen av moderbusken i unga lökar inte utförs, kommer de att börja blomma tidigast 3 år efter bildandet. Om de planteras på en separat permanent plats kommer du att se blomning om ett år.

Vanligtvis väljs denna metod för avel på höstkrokusar, eftersom det tar mycket tid att växa med frön och plantorna förlorar vanligtvis alla variationer. Förutom, det är helt enkelt omöjligt att föröka vissa sorter av höstkrokusar med hjälp av frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Lyckligtvis är höstkrokus extremt friska när det gäller svamp- och virusinfektioner. I sällsynta fall, och bara i nya sorter av höstsaffran, kan du hitta den sk torröta … Detta är en oerhört farlig sjukdom, eftersom den attackerar saffranslökarna och snabbt sprider sig till angränsande knölar. Tyvärr kan sådana växter inte behandlas - deras lökar måste kastas eller brännas omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärare av denna sjukdom är vanligtvis gnagare i form av mol och fältmöss , som inte heller är ovilliga att festa på läckra höstkrokuslökar. För att förhindra att sådana gäster dyker upp på platsen bör krokusar planteras bort från rabatterna hos fleråriga växter, där gnagare vanligtvis bor. Du kan bli av med de flesta gnagare med hjälp av speciella matbeten som innehåller gift.

En annan potentiell skadedjur av höstsaffran är fjärilar skopar som lämnar stora grå larver på plantens skott och kronblad. Du kan bli av med dem med hjälp av insekticider eller manuellt ta bort larverna från busken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Höstkrokusar är en riktig räddning för trädgårdsmästare som drömmer om att anordna en ständigt blommande trädgård.

När alla andra växter i sommarstugan redan bleknar glädjer höstsaffran alla förbipasserande med sina ljusa och rika färger.

Bild
Bild

På grund av att höstkrokusar fortfarande tillhör underdimensionerade trädgårdsgrödor, brukar de föredras att planteras på kantstenar, alpina rutschbanor eller skapa färgglada volymetriska mönster på rabatter med deras hjälp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstkrokusar ser särskilt attraktiva ut på hösten mot bakgrunden av fallna trädblad - det är därför många människor gillar att plantera dem separat från andra trädgårdsväxter. Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera flera olika sorter av höstsaffran på platsen på en gång för att skapa en färgstark och färgglad rabatt. Men för att uppnå ett vackert resultat måste du välja sorter av dessa blommor med samma blomperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom några höstkrokussorter kan trivas i skuggan kan dessa växter planteras nära höga buskar eller barrträd. Alternativt kan krokusar planteras längs trädgårdsvägar - dessa växter växer sällan breda och kommer inte att störa passagen genom platsen.

Bild
Bild

Plantera och lämna höstkrokusar i videon.

Rekommenderad: