Hur Transplanteras Phlox? När är Det Bättre: Vår, Sommar Eller Höst? Hur Transplanterar Blommande Flox Från En Plats Till En Annan?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Phlox? När är Det Bättre: Vår, Sommar Eller Höst? Hur Transplanterar Blommande Flox Från En Plats Till En Annan?

Video: Hur Transplanteras Phlox? När är Det Bättre: Vår, Sommar Eller Höst? Hur Transplanterar Blommande Flox Från En Plats Till En Annan?
Video: Gjorde den i somras 😘😉🤔😎😗🤣🤣🤣🦄☺😙😄💃 2024, Maj
Hur Transplanteras Phlox? När är Det Bättre: Vår, Sommar Eller Höst? Hur Transplanterar Blommande Flox Från En Plats Till En Annan?
Hur Transplanteras Phlox? När är Det Bättre: Vår, Sommar Eller Höst? Hur Transplanterar Blommande Flox Från En Plats Till En Annan?
Anonim

Färgglada och frodiga floxer är prydnaden på alla trädgårdstomter. Naturligtvis, när man transplanterar, är trädgårdsmästare extremt intresserade av att inte skada växten och transportera den från en plats till en annan på det säkraste sättet.

Bild
Bild

Transplantationstidpunkt

Du kan transplantera flox från en plats till en annan vid olika tidpunkter. På hösten utförs proceduren bäst i augusti och början av september. I varma södra regioner är proceduren möjlig i oktober, men till exempel i Moskva -regionen, med tanke på sannolikheten för låga temperaturer även i september, är det bättre att slutföra allt under höstens första veckor. En snabb transplantation gör att floxen kan vänja sig vid en ny plats innan frosten börjar . Fördelarna med just denna period inkluderar det faktum att blommande floxar kommer att spira nästa vår.

Vårtransplantationen är inte så lyckad. Huvudproblemet är att det är mycket lätt att skada växten under denna tid när man gräver. Eftersom plantans utveckling börjar redan innan snön smälter, kommer det att vara möjligt att skada unga rötter under transplantation. Det är bättre att transplantera på våren från slutet av april till andra halvan av maj . Phloxes som har genomgått vårtransport blommar lite senare.

Ofta måste växten transplanteras på sommaren, precis under blomningen . Detta bör göras på ett sådant sätt att busken inte skadas och inte utvecklas blomställning. Som regel utförs ett akut sommarförfarande på grund av behovet av att föryngra busken, med utarmning av jorden, utseendet på sjukdomar eller skadedjur. Orsaken kan vara den vanliga förändringen av hela blomträdgårdens läge. Sådan transport av buskar kan utföras både i juni och i juli, men det är bättre att utföra det på en grumlig dag tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det är på sommaren som transplantationen utförs tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

När man ändrar den tidigare livsmiljön för flox till en ny, måste man komma ihåg att växter föredrar rik och lös jord, dessutom berikad med sand och torv. Eftersom flox är bra för överflödig fukt kan de till och med placeras i den del av platsen där grundvattnet ligger nära ytan. Detta kommer att minska tiden som läggs på att plantera bevattning. Platsen kan vara skuggig, men det är viktigt att se till att inga fruktträd eller buskar finns i närheten - ett sådant grannskap skadar floxen … I allmänhet är det mycket mer korrekt att välja väl upplysta utrymmen, men skyddade från direkt solljus. Phloxes kommer att må bra i skuggan av uthus, vilket inte bara skapar diffust ljus, utan också visar sig vara ett hinder för vindar och drag.

Phloxes föredrar neutrala jordar . Om surhetsgraden ökas kan den balanseras genom att lägga till kalk eller träaska i små mängder. Tunga leriga områden kräver tillsats av desinficerad flodsand, som används på ett sådant sätt att cirka 10 kilo per kvadratmeter. Om så önskas blandas ämnet med fint torv. Efter att tillsatsen har fördelats över platsen är det nödvändigt att gräva upp jorden genom att sänka ner spaden 15–20 centimeter. Sand med torv ansvarar för att förhindra rotröta och mögel.

Det är viktigt att markblandningen innehåller den nödvändiga mängden näringsämnen. Organiskt gödningsmedel appliceras på våren i form av humus eller ruttnad kompost . Samtidigt används också mineralkomplexa föreningar, som nödvändigtvis innehåller kalium, fosfor och kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Alla typer av transplantationer utförs på ett liknande sätt. Det enda undantaget är sommarproceduren, under vilken du inte kan dela busken eller befria den från jordkoman. En ny plats förbereds ungefär en halv månad innan den planerade landningen . Jorden grävs upp, ogräs ur ogräs och frigörs också från resterna av rötterna från andra växter. Samtidigt berikas platsen med nödvändigt gödningsmedel. På hösten introduceras förutom traditionella kalium-fosforkomplex också kompost, humus och träaska. Platsen vattnas rikligt, precis som phloxen själv.

Nya hål grävs på ett sådant sätt att det finns ett gap på 50 centimeter mellan dem. Om sorten är hög kan avståndet ökas till 60 centimeter.

Djupet på varje hål bör vara 30 centimeter, varav 25 låter rotsystemet sitta bekvämt och 5 ger ytterligare skydd under vinterkylan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje buske lyfts försiktigt upp ur marken med en gaffel för att inte skada rötterna. Stora buskar är uppdelade i separata sticklingar och befriade från överskott, vilket hjälper till att bevara näringsämnen . Det är dock viktigt att åtminstone några blad återstår på skottet, och huden är seg och torr. Varje delenka bör ha från 4 till 6 utvecklade stjälkar med ett kraftfullt rotsystem. De rötter vars längd överstiger 20 centimeter förkortas - det optimala intervallet anses vara från 15 till 20 centimeter. Gropen blötläggs med en eller två liter vatten, varefter floxen ligger i mitten.

Det är viktigt att nacken är täckt med jord minst 5 centimeter från ytnivån . Det är inte nödvändigt att fördjupa floxen djupt, eftersom dess rotsystem fortfarande växer ytligt. Busken är täckt, jorden komprimeras och floxen bevattnas igen. Om det behövs hälls mer jord under busken och planteringen mullas. På våren utförs transplantationen på samma sätt, bara det rekommenderas dessutom att lägga till komplex med kvävehalt. På sommaren, som nämnts ovan, transplanteras floxer tillsammans med en jordklump.

I detta fall förkortas inte rötterna och lövverket tas inte bort, eftersom överflödet av grön massa är nödvändigt för ett framgångsrikt genomförande av metaboliska processer. I detta fall måste endast torkade blommor tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

En nytransplanterad flox behöver rätt vård för bättre rotning. Det är viktigt att ogräs planteringarna i tid och vattnar regelbundet . Marken bör få tillräckligt med fukt, men inte vara vattentät, så det är bättre att fokusera på dess skick. Till exempel, om det regnar för ofta, bör frekvensen av vattning minskas, och om det finns en torka, ökar det tvärtom. Det är absolut nödvändigt att lossa jorden, vilket förhindrar bildandet av en skorpa och främjar bättre syretransport.

För mulching används humus, torv och halmgödsel, som tas i lika stora proportioner . Det är bättre att ta flytande befruktning. Blekta knoppar och döda grenar måste klippas av omedelbart.

Omedelbart efter att busken har flyttats till en ny plats bör vattning utföras varannan dag tills fullständig rotning och utveckling fortsätter. Därefter reduceras procedurens frekvens, men toppdressing införs i form av en lösning av mullein, gödsel eller saltpeter, som används i en mängd av 15-20 gram per hink vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Under transplantation har nybörjare blomsterhandlare ett antal samma misstag, vilket kan undvikas genom råd från erfarna specialister. Till exempel får ett vinterskydd inte tas bort för sent. Faktum är att phlox -utvecklingen återupptas innan snön har smält och eventuell beläggning bromsar denna process … Dessutom utvecklas ett ohälsosamt mikroklimat med hög luftfuktighet under skyddet, vilket bidrar till utveckling av sjukdomar och utseende av insekter. Dessutom bör buskar inte planteras utan att hålla tillräckligt avstånd mellan enskilda exemplar.

När phloxes är för nära, störs ventilation, vilket igen leder till sjukdomar och attacker av skadedjur . Dessutom leder närheten till brist på näringsämnen för sina enskilda representanter. Det är oerhört viktigt att följa tidpunkten för transplantation på våren, annars kommer floxen inte att ha tid att anpassa sig till en ny plats och därför blomstra.

I allmänhet är det viktigaste att förstå varför floxer transplanteras alls. Faktum är att, bor länge på samma ställe, täcker växten å ena sidan jorden för näringsämnen och å andra sidan börjar degenereras … Vägran att röra sig leder till att storleken på blomställningarna minskar, bladens flexibilitet minskar och blomningstiden minskar. Som ett resultat blir en försvagad gröda alltmer sjuk och blir ett mål för skadedjur. Erfarna trädgårdsmästare transplanterar phlox vart femte till sjätte år, utan att räkna med nödsituationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

De utför också proceduren med överdriven tillväxt av busken, eftersom förtjockning bidrar till utvecklingen av sjukdomar på grund av dålig ventilation och överdriven fukt.

Rekommenderad: