Reproduktion Av Phlox Genom Sticklingar: Hur Man Förökar Dem På Sommaren I Juli Och Augusti? Steg-för-steg-instruktioner För Ympning

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Phlox Genom Sticklingar: Hur Man Förökar Dem På Sommaren I Juli Och Augusti? Steg-för-steg-instruktioner För Ympning

Video: Reproduktion Av Phlox Genom Sticklingar: Hur Man Förökar Dem På Sommaren I Juli Och Augusti? Steg-för-steg-instruktioner För Ympning
Video: Avsnitt 11 2020 Växthus, utomhussådder, stickning och påskbetraktelse 2024, Maj
Reproduktion Av Phlox Genom Sticklingar: Hur Man Förökar Dem På Sommaren I Juli Och Augusti? Steg-för-steg-instruktioner För Ympning
Reproduktion Av Phlox Genom Sticklingar: Hur Man Förökar Dem På Sommaren I Juli Och Augusti? Steg-för-steg-instruktioner För Ympning
Anonim

En vacker och frodig trädgård, en snygg och ljust inredd bakgård och angränsande territorium - detta är mångas strävan, men inte alla vet hur detta kan uppnås. Alla växter är inte lämpliga för att dekorera territoriet av ett antal skäl, vilket inte kan sägas om flox. Vacker, frodig blommande, med olika färger - det här är själva representanterna, tack vare vilka du kan uppnå det önskade utseendet på territoriet. För att ha tillräckligt med flox är det nödvändigt att kunna föröka dem korrekt, för vilket ympningsproceduren är bäst lämpad, vilket är viktigt för att utföra tydligt och korrekt.

Bild
Bild

Grundregler för ympning

Phlox är en örtartad växt av familjen Synokhovye. Uppfödningen av denna kultur började på 1700 -talet, och idag kan mer än 1500 sorter urskiljas, cirka 40 sorter av 70 odlas nu aktivt . Phloxes har en vacker och ljus blommande, behaglig och delikat doft, vilket gör dem önskvärda i alla trädgårdar, och minimalt underhåll och bra motstånd gör denna gröda till en trädgårdsmästares favorit.

Dessa växter i naturen kan ha ett annat utseende, vilket beror på platsen för deras tillväxt . För det mesta är floxar upprättstående buskar, vars höjd kan variera från 30 till 180 cm. Enligt blomningstiden kan kulturen delas in i tidigt, när blommor dyker upp på våren, medellång - med sommarblommande och sent, när blommor glädjer sig ögat på sommaren och hösten. Det finns mycket lövverk på buskarna, det har en avlång form, blommorna är trattformade, de är små - från 2 till 4 cm i diameter, med deras hjälp bildas blomställningar, där mer än 90 blommor bildas.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en stor floxträdgård är det inte nödvändigt att köpa dessa växter på marknaden eller i en butik, de kan förökas, förutsatt att det finns åtminstone några buskar på territoriet. Det mest effektiva avelsalternativet anses vara att arbeta med sticklingar. Huvudmaterialet kan användas:

  • stjälkar;
  • löv;
  • rötter.

Kärnan i att arbeta med var och en av växtens delar är ungefär densamma, resultatet är en ny och stark växt som har samma egenskaper som moderbusken. Att använda sticklingar är ganska enkelt, även en nybörjare klarar denna uppgift, därför anses denna teknik vara den mest effektiva.

Tack vare användningen av endast delar från en vuxen buske är det möjligt att bevara sitt utseende utan att störa dess dekorativa effekt.

Bild
Bild

Tidpunkt

För att busken ska överleva reproduktionen väl och den nya växten snabbt växer är det viktigt att välja rätt tidpunkt för proceduren. Beroende på vilken typ av material som kommer att väljas för arbetet, kommer tiden för dess utförande att variera . Om du arbetar med phlox -stjälkar är det bäst att klippa dem i det ögonblick när knopparna bildas. Om du förbereder materialet på senvåren och försommaren kommer det att vara möjligt att inte skada moderbusken och också ge tillräckligt med tid för att sticklingarna ska gro, och nya växter hinner bildas före kallt väder. Trots rekommendationerna gror många trädgårdsmästare sticklingar hela sommaren och till och med hösten börjar. På grund av den varierande graden av kulturaktivitet kan vissa ämnen inte gro och försvinna, därför är det lämpligt att odla phlox vid en tidpunkt då de är i den mest aktiva tillväxt och utveckling.

Skärning av grödor med hjälp av blad görs bäst på sommaren, i juni eller juli, när busken redan har bildats . Förlusten av någon av dess delar kommer inte att orsaka allvarliga skador på hela anläggningen. Det är värt att använda rotsticklingar antingen tidigt på våren eller senhösten.

I augusti måste du beskriva de växter som är lämpliga för proceduren, utföra förberedelser, fullfjädrad vård på sommaren, och med kallhet och i vila, förbereda de nödvändiga rotskärningarna.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för förökning av sticklingar

Att odla phlox hemma kommer inte att vara ett problem om du närmar dig problemet rätt. För att roten av någon del av växten ska ske snabbt och fullt ut är det nödvändigt att utföra proceduren i grumligt väder eller åtminstone i skuggan. Allt planteringsmaterial från skärningstillfället till avstigningsförfarandet bör finnas i en låda med en fuktig bas täckt med fuktbevarande material. För att rota sticklingarna måste de behandlas med en tillväxtstimulerande komposition, och strax före planteringen är det värt att sänka delar av floxen till en lösning av aloejuice, vilket ytterligare stimulerar tillväxten av en ny växt.

Planteringen bör utföras en grumlig dag eller på kvällen, så att skärningen är i behagliga förhållanden så länge som möjligt och kan starta tillväxt- och utvecklingsprocessen . Om en ny blomsterträdgård inrättas i ett soligt område, bör den för första gången vara skuggad och förses med god vård. Oavsett vad phlox -växten används till är det viktigt att följa ordningen och följa instruktionerna från trädgårdsmästare med stor erfarenhet av phlox.

Handlingssekvensen och algoritmen när du arbetar med gröna sticklingar kommer att skilja sig från förökning med rötter, därför är det viktigt att ha all nödvändig kunskap innan arbetet påbörjas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stam

För att få bra sticklingar för avel av flox måste du välja normalt utvecklade, friska och välblommande växter. Proceduren för att skörda sticklingar och föröka en kultur kommer att se ut så här.

  1. Urval av de mest utvecklade och starka gröna stjälkarna.
  2. Kontrollera det valda materialet för förekomst av sjukdomar och skadedjur.
  3. Under perioden maj till juni kan en hel stjälk användas för reproduktion, därför rekommenderas det att klippa av den vid marken.
  4. Om arbete utförs i juli-augusti, är den nedre delen för spiring inte längre lämplig, eftersom den redan kommer att bli förkalkad och 2/3 av den övre delen av skottet kommer att behövas för arbete. Det är viktigt att kontrollera stammen för mjukhet, om den har blivit tät, kommer detta område inte att vara lämpligt för avel.
  5. Sticklingar måste skördas med en vass kniv, skära stammen så att 2 knop kvar på varje bit. Från botten måste du göra ett snitt omedelbart under knuten, och överst lämna 1 cm lager ovanför den andra knuten.
  6. De nedre bladen ska rivas av så att knopparna vid basen förblir intakta.
  7. De övre bladen ska skäras på mitten för att minska fuktindunstning och torkning av sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att föröka phlox genom sticklingar från gröna stjälkar måste du förbereda lådor där plockningsproceduren kommer att utföras, för detta:

  • det är nödvändigt att plocka upp en låda av trä, vars höjd är 10 cm;
  • insidan behandlas med ett antiseptiskt medel, till exempel kaliumpermanganat, varefter behållaren torkas väl;
  • beredd lös jord hälls i lådan, lagerhöjden ska vara 5-6 cm;
  • grov sand hälls över jorden, vars skikt inte får överstiga 2 cm.

När allt är klart kan du fortsätta till proceduren för plantering av stamsticklingar, som följer denna algoritm

  1. Hål görs i marken på ett avstånd av 6x8 cm från varandra.
  2. Sticklingar placeras i hålen så att båda knölarna är nedsänkta i jorden.
  3. Trampa försiktigt jorden nära skärningen med händerna eller en pinne för att inte skada skärningen;
  4. Det är värt att vattna jorden så att stjälkarna fortfarande är inne, utan att titta på ytan. Placera lådan på en varm men mörk plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att stjälkarna ska ge rötter är det viktigt att ta hand om dem noggrant. Under den första veckan vattnas 3 till 5 gånger om dagen, vattnet ska vara varmt, inte lägre än +27 grader, om jorden är superkyld kommer groddarna att gro mycket länge. Efter ungefär en månad bildas de första rötterna, samtidigt som ett eller flera skott spirar från den övre noden.

Om groningsprocessen ägde rum på senvåren och försommaren, utförs floxoxning redan på det öppna fältet med unga växter som planterar i mitten och sensommaren. Det är värt att placera nya buskar på ett avstånd av 15x10 cm från varandra, du kan göra ett större avstånd på 20x10 cm. För att buskarna ska ta upp bra, befruktas de med en mullein från 2 till 3 gånger, du kan använd också kvävehaltigt gödselmedel.

Om stjälklingorna rotade sig på sensommaren och tidig höst kan du inte lämna dem i marken för vintern, annars fryser de. Sådana växter grävs upp och läggs i lådor, som installeras i ett svalt, ouppvärmt rum under hela frostperioden. Med vårens början och stadig värme planteras kulturen igen i marken och grävs inte längre för vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lummig

Reproduktion av phlox med bladsticklingar är ungefär som proceduren med stammen. Steg-för-steg-instruktionen ser ut så här.

  1. Förbereder rutan där det snittade lövverket kommer att slå rot. Det är nödvändigt att samla cirka 6 cm näringsjord i behållaren och strö över den med ett centimeter lager grov sand.
  2. Förbered bladiga sticklingar, för vilka ett blad skärs med ett blad, tillsammans med en del av stammen och knoppen.
  3. Bladen placeras i marken på ett avstånd av 5 cm från varandra. En del av stjälken och knoppen ska vara under jord, och bladet ovanför dess yta vid en liten lutning.
  4. Fukta jorden och se till att sticklingarna sitter kvar.
  5. Täck lådan med glas och lägg den i ett rum där temperaturen kommer att vara 19 grader Celsius.
Bild
Bild

Förfarandet för att ta hand om löviga sticklingar liknar de aktiviteter som utförs med stamämnen. En viktig uppgift under de första dagarna är vattning, som utförs flera gånger om dagen. För att inte skada bladen är det bättre att applicera fukt med en spruta, det är nödvändigt att se till att jorden alltid är fuktig. Vid varmt väder är det viktigt att skydda sticklingar från direkt solljus genom att täcka behållaren med tidning eller material som inte tillåter ljus att passera väl.

En månad senare kommer rötterna att börja växa, och en skott kommer att växa från knoppen, som måste klämmas för att bilda en vacker buske. Vid slutet av sommaren planteras sticklingar i öppen mark, eftersom deras rotsystem redan är väl utvecklat. Innan en kall snap börjar, är det nödvändigt att applicera gödselmedel 2 gånger i form av organiska eller kvävehaltiga kemiska föreningar. För vintern grävs sticklingar, och från början av maj planteras de på sin permanenta plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rot

Det är värt att använda rötter för spirande flox när skott och blad inte kan utföra denna funktion på grund av angrepp eller angrepp av skadedjur. Rotförökningsförfarandet bör utföras i början av våren och följa denna ordning.

  1. Gräva fram en floxbuske och välj de tjockaste och starkaste rötterna.
  2. Dela rötterna i bitar ca 6 cm långa, som kommer att ha tunna rötter.
  3. Förbered landningsboxen genom att fylla den med näringsrik jord.
  4. Placera rötterna i marken på ett avstånd av 8 cm från varandra, placera dem med en tunn kant nedåt och tjock uppåt.
  5. Ovanpå jorden är rötterna täckta med sand, lager på 4-5 cm.
  6. Lådans innehåll är väl återfuktat.
  7. Placera en behållare med rötter i ett rum utan solljus och med en temperatur som inte överstiger 14 grader Celsius.
  8. Efter 2 veckor måste du höja temperaturen till +18, vilket kommer att stimulera tillväxten av skott.
  9. Med de första skottens utseende är det nödvändigt att härda med ljus, ta lådan utanför en kort tid, men skydda den från direkt solljus.
  10. På senvåren planteras sticklingar i marken och gror. På vintern grävs de upp och planteras på en permanent plats nästa vår.
Bild
Bild

Reproduktion med rötter kan också utföras på hösten, men detta är mer mödosamt arbete som kommer att behöva utföras under hela vintern och hälften av våren, därför rekommenderas att arbeta med rötterna på våren.

Uppföljningsvård

För att odla phlox från sticklingar är det viktigt att följa rekommendationerna för grobarhetsförfarandet, samt skapa optimala förhållanden för växten under den efterföljande perioden. Det viktigaste är jordens skick, som alltid måste vara fuktigt så att kulturen kan börja aktivt växa och utvecklas. Gröna sticklingar ska dessutom sprutas med vatten från en sprayflaska.

För att sticklingarna ska utvecklas korrekt i groningskärlet måste det ventileras regelbundet, vilket avsevärt minskar risken för att utveckla sjukdomar och uppkomsten av skadliga mikroorganismer. Vattnets frekvens och intensitet bör gradvis minskas, förbereda växten för miljöförhållanden, men det viktigaste är markfuktighet.

Bild
Bild

När sticklingarna slår rot och gror planteras de i öppen mark . Att ta hand om flox i en blomsterträdgård är enkelt och består i att rensa jorden, eliminera ogräs, lossa jorden och vattna i tid. Det rekommenderas att mulka jorden varje vår och applicera gödselmedel på hösten. Vattning görs bäst på kvällen och skär av blomställningarna på morgonen. För en vacker blomning rekommenderas att lämna cirka 7 stjälkar på växten. Med rätt val av sticklingar, väl genomförda åtgärder för deras rotning kan du få ett stort antal nya växter som kommer att dekorera trädgården med frodiga och färgglada blommor.

Rekommenderad: