Plantera Och Ta Hand Om Gazania (gatsania) (25 Bilder): Odla En Blomma På Det öppna Fältet Och Hemma. Hur Man Planterar I Trädgården Och I Krukor?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Gazania (gatsania) (25 Bilder): Odla En Blomma På Det öppna Fältet Och Hemma. Hur Man Planterar I Trädgården Och I Krukor?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Gazania (gatsania) (25 Bilder): Odla En Blomma På Det öppna Fältet Och Hemma. Hur Man Planterar I Trädgården Och I Krukor?
Video: Adrians trädgård: Plantera sommarblommor 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Gazania (gatsania) (25 Bilder): Odla En Blomma På Det öppna Fältet Och Hemma. Hur Man Planterar I Trädgården Och I Krukor?
Plantera Och Ta Hand Om Gazania (gatsania) (25 Bilder): Odla En Blomma På Det öppna Fältet Och Hemma. Hur Man Planterar I Trädgården Och I Krukor?
Anonim

Bland trädgårdsodlingar intar blommor från Gazania (eller gatsania) en speciell plats. Dessa perenner och ettåriga är också kända som afrikanska prästkragar och uppskattas för sina enorma knoppar i rika, levande färger. I materialet nedan kommer du att lära dig om funktionerna i att plantera och ta hand om gazania i det öppna fältet och hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och typerna för plantering

Vid utformning av trädgårdstomter används som regel endast tre typer av gazania: långt gevär, hårt och påfågel.

  • Långt gevär . Denna årliga gatsaniya kännetecknas av sin relativt lilla höjd (upp till 20 cm), liksom ljusgula knoppar (upp till 7 cm i diameter) med en brun kärna av kronbladet.
  • Hårt (även kallat glänsande) . En hög trädgårdsodling som kan bli upp till 30 cm. Den kännetecknas av avlånga vassblad och knoppar av citron- och persikafärg (har också en brun bas av kronbladet).
  • Gazania påfågel skiljer sig från andra sorter i ett stort antal smala och långa bladplattor. Knopparna kan vara orange eller rikgula med mörka ränder på kronbladen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller gazania används vanligtvis inte specifika sorter för plantering, nämligen blandningar och blandningar av flera typer. De kännetecknas av en ovanlig nyans av knoppar, en stor höjd och en utökad blomningstid.

Bland de mest populära blandningarna är: "Muse", "Kiss", "New Day", "Triada", "Talent", "Dybrek" och "Potsy".

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur odlar man plantor?

Oftast odlas gazania -plantor exakt med frömetoden - detta gör det möjligt att, från den första dagen efter uppkomsten av groddar, kontrollera växtförhållandena för växten och anpassa den till ett specifikt klimat och en mark.

Bild
Bild

Ombordstigning tid

Det är bättre att plantera gazaniafrön hemma i mitten av februari eller i mars - så kan du se de första blomknopparna i juni. Om fröna planteras i öppen mark, väljs senare månader med varma nätter för detta . - slutet av maj eller början av juni. I detta fall skjuts blomningstiden till augusti eller början av september. När du planterar frön, överväga egenskaperna hos den valda sorten, liksom blomningstiden för sådana växter.

Vanligtvis gror gatsania -frön cirka 100 dagar efter plantering i marken . - vägledas av dessa siffror för att anpassa blomningstiden till din webbplats och yttre klimatförhållanden.

Bild
Bild

Plantera frön i öppen mark

För att få friska och starka Gazania -plantor är det bättre att köpa frön i betrodda trädgårdsbutiker. När trädgårdsmästaren inte är säker på plantmaterialets hälsa kan han utföra självdesinfektion . För detta hålls gatsaniya -frön i en lösning av kaliumpermanganat i 20 minuter.

När det gäller valet av den optimala jorden kan både specialköpta substrat för trädgårdsväxter och blandningar av ängsmark och sand vara lämpliga här. Jord med gazaniafrön bör perfekt leda fukt och luft. För att desinficera jorden värms den upp i förväg i ugnen eller mikrovågsugnen.

Vanligtvis dyker inte Gazania plantor - dessa växter tolererar inte särskilt bra att transplantera till en ny plats . Det är därför separata behållare i form av krukor vanligtvis väljs för odling av plantor av sådana blommor. Det idealiska alternativet för frön av denna blomma skulle vara att plantera i så kallade jordtabletter, som måste fuktas innan de planteras.

Fröna begravs med pincett i tabletterna till ett djup av högst 1 cm.

Bild
Bild

Om du vill använda vanlig krukväxtjord för att plantera gatsaniafrön, bör den också placeras i krukor (med dräneringshål) och vattnas rikligt strax före plantering. Under sådana förhållanden placeras fröna också i krukor till ett djup av högst 2 cm.

Efter plantering täcks behållarna med folie eller glas och placeras på ett väl upplyst och varmt ställe .- det idealiska alternativet skulle vara varma balkonger eller loggior på husets södra sida. Det finns ingen anledning att lägga frön nära fönstren - det är bättre att skydda dem mot drag.

Innan de första spridningarna av gasning uppträder ventileras behållaren flera gånger, vattnas regelbundet och kondensatet som ackumuleras på filmen eller glaset avlägsnas.

Bild
Bild

Plockning

Efter cirka 1-1, 5 veckor utförs ett förfarande som plockning (om du odlade frön i stora behållare). Ett tecken på det groddar måste transplanteras i separata krukor, utseendet på 3 fullfjädrade långsträckta löv är … Samtidigt tas skyddet bort från behållaren.

För att påskynda tillväxten av plantor bör de också placeras i ett väl upplyst område utan drag. Om grumligt väder observeras under denna period kommer det att vara användbart att organisera ytterligare belysning i form av fytolampor. Innan plantor planteras i öppen mark är det nödvändigt att strikt övervaka graden av markfuktighet - vanligtvis reduceras antalet vattningar för att inte provocera utseendet på ett "svartben".

Ungefär 3 veckor innan plantor planteras i öppen mark måste plantorna härdas . För att göra detta kan de tas utomhus i flera timmar (om vädret är soligt och lugnt). Varaktigheten av sådana procedurer kan ökas varje dag.

Bild
Bild

Hur man planterar i öppen mark?

Processen att plantera gazania plantor kan delas in i flera på varandra följande steg: välja rätt tid för plantering, välja plats för att plantera en blomma, förbereda jorden eller substratet, själva förfarandet.

Planteringstidpunkt

När det gäller att plantera gazaniaplantor i öppen mark finns det inga bestämda och strikta tidsfrister. Det viktigaste är att unga växter har sina egna utvecklade rötter.

När du väljer en planteringstid, guidas också av den rekommenderade perioden för plantering av din gazania -sort . - vissa arter av denna växt kännetecknas av en sen blomningstid.

Även här måste du vara uppmärksam på en sådan parameter som de yttre klimatförhållandena i regionen.

I mer sydliga regioner kan plantor från Gazania planteras redan i maj, medan det i norr är bättre att flytta planttiden till sommarsäsongen.

Bild
Bild

Val av sittplats

Det finns flera krav för landningsplatsen, som kommer att diskuteras nedan.

  • Detta bör vara ett dragfritt område som skyddas från vinden. Gazania har tillräckligt långa skott och tunga knoppar som kan bryta under en kraftig vindstöt. Dessutom kommer det att driva bort pollinerande insekter från växten. Helst planteras blomman nära uthus och staket eller nära stora buskar, vilket skyddar växten från vinden men inte skymmer solljuset.
  • För att plantera en växt är det värt att välja torra och något förhöjda områden, där fukt inte stagnerar under regn. Hög luftfuktighet leder till utveckling av svampsjukdomar och utseende av skadedjur som sniglar eller sniglar.
  • De flesta sorter av gazania är utmärkta för direkt solljus och kan växa i helt öppna områden, men vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar den i halvskugga så att plantans blommor inte tappar sin mättnad i solen.
  • Om vi pratar om det bästa stället i trädgården, kommer gazaniablommor att se bra ut både i en enda plantering och som en del av rabatter, klippträdgårdar och gränser. De ljusa blommorna i denna växt kombineras med nästan alla trädgårdsgrödor.
Bild
Bild

Valet av underlag och jord

Särskilda krav för gasplantering ställs inte bara på belysning och vind, utan också på jordtypen. I allmänhet kan gazania växa på nästan alla typer av jord. Huvudvillkoret för marken är utmärkt luft- och fuktledning.

Dessa växter mår sämst av allt på lera och täta jordar - den här typen av jord underlättas speciellt med hjälp av sand. Helst bör jorden för gasning bestå av en blandning av torvjord, sand, torv och lövjord. Humus eller kompost kan tillsättas i jorden för att hjälpa plantorna att bosätta sig på sin nya plats.

Innan plantan planteras bör jorden grävas upp till cirka 15 cm , tillsätt sedan organiskt gödselmedel i form av humus.

Under grävningen tas allt ogräs, liksom gamla rötter av träd och buskar bort från marken.

Bild
Bild

Avstigning instruktioner

Nedan ges detaljerade instruktioner för plantering av Gazania plantor i öppen mark.

  • Efter att jorden på platsen har grävts upp och befruktats grävs hål. Tänk på att gazania plantor transplanteras till en permanent plats tillsammans med moderklumpen - det är därför hålet för plantering ska vara något större än klumpen själv.
  • Innan groddarna planteras organiseras ett dräneringsskikt på 5-7 cm i hålet, vanligtvis används grus, småsten, trasig tegelsten eller expanderad lera.
  • För att smärtfritt ta bort plantor av en blomma eller krukor, bör de vattnas väl. Efter det, med hjälp av en spatel, ta försiktigt bort jordklumpen med växten från behållaren.
  • När du gräver hål, håll ett avstånd på minst 15-20 cm mellan dem.
  • Växten, tillsammans med en jordklump, planteras i jorden, medan alla hål är fyllda med ängsmark eller torv. Marken är något komprimerad och vattnas.
  • Det sista steget är organisationen av ett kompostskikt, som kommer att behålla fukt vid jordytan och förhindra att ogräs växer nära växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om gazania är en enkel sak. Detta är en av de mest kräsna trädgårdsväxterna att ta hand om. Hela vårdprocessen handlar om regelbunden utfodring och sällsynta vattningsprocedurer.

Vattning

Gazania har utmärkt torktolerans och tål även långvarig värme utan problem. Trotts detta, fukt är nödvändigt för att dessa växter ska bilda ljusa och stora knoppar.

Vid gating anses bristen på regelbunden vattning vara säkrare än överflödigt vatten. Denna växt tolererar inte stillastående fukt - under sådana förhållanden kan växtens rotsystem ruttna, och vattendämpning i sig kommer att leda till utvecklingen av farliga svampsjukdomar.

Helst gazania vattning utförs endast i torra regioner eller på sommaren - i sådana fall bör trädgårdsmästaren ständigt övervaka jordens tillstånd i växtens nära stamcirkel så att den aldrig torkar helt. Detta innebär vanligtvis inte mer än 3 rikliga vattningar per månad. Om det finns en långvarig frånvaro av regn på platsen, kan vattning utföras även dagligen, men i detta fall organiseras ett dräneringsskikt i hålen för att avlägsna fukt.

Bild
Bild

Under vattningen måste jorden lossas nära gazania - detta gör att fukt absorberas snabbare i jorden och når rötterna. Lossningsprocessen tar också bort allt ogräs som kan störa växts tillväxt och suga näringsrika juicer från jorden.

Gödsel

Topdressing är nödvändig för dessa blommor för riklig blomning, men mängden och frekvensen av befruktning beror på jordens bördighet i det område där gasania planteras. Om din webbplats har en utarmad och ofruktbar jord, bör gödsling appliceras en gång om 2-3 veckor , om jorden är näringsrik och mättad med vitaminer, kan du mata blommorna inte mer än 1 gång på en och en halv månad.

Trädgårdsmästare rekommenderas att gödsla gasning med mineral- eller komplexgödselmedel med en hastighet av 20-25 gram gödselmedel per 1 kvadratmeter jord. Det är bäst att utföra toppdressing efter vattning, så att gödningsmedlet snabbt absorberas i jorden och når rötterna.

För konstant och passiv utfodring av gasning i en blommas cirkel nära stammen kan du bygga ett lager av mulch av organiskt material: torv, humus, halm, nålar eller ruttnad gödsel.

Bild
Bild

Beskärning

Gazas beskärning görs varje vår (vanligtvis i början av mars) för att bevara knoppar och minska antalet gröna skott på sidan. Vanligtvis beskärs alla gazania groddar - med hjälp av en desinficerad sax klipps skotten till en höjd av 5 cm över marken.

Bild
Bild

Vintrar

Trots det faktum att gazania anses vara en flerårig växt, kan dess blommor inte tåla långvarig frost och plötsliga temperaturfluktuationer. För vintern grävs denna trädgårdskultur vanligtvis upp och läggs i behållare för förvaring hemma. Nästa plantering i öppen mark utförs nästa vår - när jorden värms upp och nätterna blir varmare.

När du odlar denna blomma hemma görs inga extra ansträngningar för en smärtfri övervintring.

Odlare rekommenderas att minska mängden vattning för att inte framkalla aktiv tillväxt av grönska.

Bild
Bild

Funktioner för att odla ett hus i krukor

Att odla gatsania hemma skiljer sig något från att plantera i en trädgård eller i en sommarstuga. Vissa förändringar avser specifikt planteringsprocessen, medan andra relaterar direkt till vården av sådana växter.

  • Omfattande och djupa krukor eller behållare är bäst lämpade för plantering av gatsaniya. Det viktigaste är att behållaren har hål för fuktavlägsnande. Stora utomhuskrukor är inte ett dåligt alternativ, men i det här fallet kan blomman inte få tillräckligt med solljus.
  • För att plantera denna blomma i krukor kanske vanliga kruksubstrat inte fungerar. Den perfekta jordkompositionen bör innehålla torv, sand och ängsmark.
  • Förutom hålen för fuktutsläpp är nödvändigtvis ett dräneringsskikt på 2-3 cm organiserat i krukorna.
  • Hemma utförs vattning oftare än i det öppna fältet. Detta beror på bristen på regn och låg luftfuktighet, vilket är typiskt för alla hem. Vanligtvis utförs vattning av växter inte mer än 1 gång i veckan, på vintern minskar regelbundenheten.
  • Det bästa stället för aktiv blomning av gatsania är en väl upplyst balkong eller loggia. Platsen ska vara varm och väl ventilerad, men fri från drag.
Bild
Bild

Möjliga problem

Gazania, trots de låga kraven på regelbunden vård, kan knappast kallas en problemfri anläggning. De flesta svårigheterna avser bristen på blomning, problem med övervintring av dessa blommor eller utseende av skadedjur.

  • Brist på blomning. Tyvärr är problemet i detta fall ganska komplext och berör ett antal faktorer som kan påverka antalet knoppar eller deras frånvaro. Bland de vanligaste orsakerna är: valet av en senblommande sort; felaktiga planteringsdatum, varför anläggningen helt enkelt inte hinner blomma före frost; otillräcklig belysning, vilket direkt påverkar knopparnas överflöd och mättnad; matning med kvävegödselmedel, vilket stimulerar utvecklingen av blommans skott, och inte knopparna.
  • Vintrar. Oerfarna trädgårdsmästare, när de köper gatsania, nöjer sig med vetskapen om att det är en flerårig växt och därför tål övervintring. Tyvärr är det denna trädgårdskultur som i de flesta fall behöver hemlagring för att överleva kylan. Allt förklaras av det varma hemlandet i denna trädgårdskultur, där det kan växa i fred året runt. Innan du köper en viss typ av gazania, fråga om det är frostbeständigt.
  • Sjukdomar och skadedjur. Om vi pratar om sjukdomar är Gazania oftast utsatt för gråröta eller svarta ben. Det här är svampsjukdomar som uppstår på grund av överflödig fukt eller kan införas i jorden innan plantorna planteras. Svampdödande läkemedel och fungicider hjälper mot dessa sjukdomar. Bland skadedjur på gatsania kan du ibland hitta bladlöss eller spindelmider. Bladlöss kan avlägsnas för hand och busken kan hällas med varmt vatten, men fästingar måste bekämpas med insekticider.

Rekommenderad: