Gran (81 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Kottar Och Blad, Granstorlekar. Hur Man Bryr Sig? Odling Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Gran (81 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Kottar Och Blad, Granstorlekar. Hur Man Bryr Sig? Odling Och Reproduktion

Video: Gran (81 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Kottar Och Blad, Granstorlekar. Hur Man Bryr Sig? Odling Och Reproduktion
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, April
Gran (81 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Kottar Och Blad, Granstorlekar. Hur Man Bryr Sig? Odling Och Reproduktion
Gran (81 Bilder): Hur Ser Ett Träd Ut? Beskrivning Av Kottar Och Blad, Granstorlekar. Hur Man Bryr Sig? Odling Och Reproduktion
Anonim

Granen är en mycket vacker växt som kommer från tallfamiljen. Det ryska namnet kommer från tyska Fichte, som betyder "gran". Gran är ett idealiskt träd för skuggade områden och gränder. Dessa gröna skönheter behöver inte mycket belysning. Om du vill plantera en gran på din webbplats eller i trädgården, bör du lära känna den bättre och ta reda på alla funktioner i dess innehåll.

Vad ser det ut som?

Innan du går vidare till en detaljerad övervägande av hur man planterar detta underbara träd måste du ta reda på hur det ser ut.

Gran är ett stort vintergrönt träd . Dess genomsnittliga höjd varierar vanligtvis från 60 till 100 m. Stammen på ett friskt exemplar kan vara upp till 2 m tjockt. En stor, fast växt kännetecknas av närvaron av en rak stam. Gran har ett välutvecklat rotsystem av stavtyp. Det går till ett betydande djup.

Bild
Bild

Det unga trädet har en tunn bark med en slät yta. Med åren blir det alltid grövre, tjockare, täckt med märkbara sprickor . Grankronan har en karakteristisk konisk form. Det börjar direkt från basen av bagageutrymmet. Det är med denna parameter som granen skiljer sig kraftigt från andra välkända barrträd, till exempel från tall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grangrenar kännetecknas av ett ringformat horisontellt arrangemang. Trädets löv har en plan struktur och är fastkantade nålar, kännetecknade av hög mjukhet. Nålarna avsmalnar mot basen och bildar en kort stjälk. Med vinterkylans början får nålarna på detta barrträd inte en smutsig röd färg, som är fallet med många andra arter. I den nedre delen är varje grannål dekorerad med två snövita ränder.

På grenarna som är ansvariga för reproduktion är nålarna alltid spetsiga . När det gäller vegetativa skott har de en karakteristisk något hackad eller rundad spets. Manliga blommor ser mycket ut som vackra örhängen samlade från kottar. Honorna har en ovoid, cylindrisk eller ovoid-cylindrisk form. De sista elementen "tittar" uppåt och består av en stav, på vilken täckvågarna är placerade. I den inre delen av skalorna finns fruktskalor som bärs av 2 ägglossningar.

Bild
Bild

Gran pollineras av vinden . Så snart fröna från detta träd mognar stelnar vågarna på kottarna omedelbart, varefter de försvinner helt. På detta sätt frigörs bevingade frön. Då är det bara stavarna kvar på trädet.

Det är viktigt att tänka på att detta vackra träd inte är härdig. Gran är en termofil växt, så exponering för hårda låga temperaturer kanske inte påverkar den på bästa sätt.

Tillväxt och livslängd

Gran är ett långlivat träd. Dess genomsnittliga livslängd är cirka 200 år. Det finns också kända sådana exemplar som levde upp till 500-700 år.

Det här trädet kräver höga temperaturer, fuktnivåer och markförhållanden . Om du ger granen alla nödvändiga förutsättningar, kommer den att leva länge, den kommer att växa frodig och vacker. Tillväxthastigheten för detta träd anses vara mycket snabb. Detta faktum är viktigt att tänka på om du planerar att plantera det angivna trädet på ett privat territorium.

Bild
Bild

Skillnader från andra barrträd

Gran har ett stort antal särdrag från andra barrträd. Vi kommer att förstå denna fråga i detalj med hjälp av exemplet på de jämförande egenskaperna hos det betraktade trädet och granen.

Dessa träd har många likheter och egenskaper - samma livslängd, samma nålar, kronan på en konisk struktur. Endast grankottar är alltid riktade vertikalt uppåt, till skillnad från gran, där dessa element hänger … Firkottar sönderfaller, och med dem faller vågen och lämnar bara stavarna. I gran faller bara frön, men kottarna lämnar inte trädet.

De åt taggiga nålar, men inte gran. I dessa två träd har denna komponent också en annan form. Grannålar är platta, medan gran har flera kanter. Barken på de beskrivna barrskönheterna är också kraftigt annorlunda. Gran har en vacker, snygg bark som lyser vackert och har en slät yta . Granstammen är karakteristiskt skiktad, barken på den ser oansenlig ut.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av gran. Olika arter skiljer sig från varandra både i utseende och krav på underhåll och vård.

Balsamisk

Hemorten för denna art anses vara USA. Balsamgran finns ofta i Kanada. Detta är en vacker växt som älskar att vara i skuggiga områden. Medelhöjden för ett "vuxet" träd är 15 till 20 meter. Om du ger balsamico gran med rätt vård, kan dess stam i diameter växa upp till 0,7 m.

Unga exemplar har en karakteristisk gråaktig bark . Knopparna är hartsartade, kännetecknas av en ljusgrön färg. Knopparna kan vara upp till 10 cm långa.

Ett träd av denna art planteras både i grupp och individuellt.

Bild
Bild

Om du vill dekorera din sommarstuga effektivt kan du vända dig till de attraktiva dekorativa formerna av balsamico -gran. Sådana sorter är populära:

  • kolumn "Columnaris";
  • "Nana";
  • "Argenta";
  • exemplar med en sfärisk krona.
Bild
Bild
Bild
Bild

Koreanska

En lika attraktiv gran, men den kännetecknas av sin långsamma tillväxttakt. Vuxna "individer" i höjd når vanligtvis 15 m, och diametern på deras bagage är cirka 0,8 m . Nålarna på dessa träd kännetecknas av hög styvhet. Samtidigt är hon väldigt fluffig och ser "fluffig" ut. Kottar kännetecknas av en långsträckt struktur, har formen av en cylinder. På längden når de 7 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaukasiska

Annars kallas detta träd Nordmanngran. I naturen finns denna växt exklusivt i Kaukasusbergen (därav namnet). Höjden på detta träd kan vara 60 m. Kronan har en smal konisk form, den växer frodig . Längdparametern för var och en av nålarna varierar inom 4 cm. Kottarna har en långsträckt struktur, en trevlig grönaktig nyans. Mogna frukter ändrar färg och blir mörkbruna.

Bild
Bild

Belokorya

Det andra namnet på den här granen är knoppskala. Det angivna trädet växer i Fjärran Östern. Den genomsnittliga livslängden är cirka 180 år. Detta träd växer mycket snabbt, är inte rädd för vintertemperaturer och skugga, men kräver mycket jordfuktighet och omgivande luft.

Granen av den beskrivna sorten introducerades relativt nyligen i kulturen i Moskva och Sankt Petersburg . Dess låga former har ännu inte fötts upp. Experter rekommenderar människor som har stora och rymliga områden att titta noga på den vita granen. Tack vare den ljusa tonens estetiska bark, som står i kontrast med nålarnas skugga, grenar som sjunker till marken, dekorerad med lila kottar, kan denna gröna skönhet göra ett outplånligt intryck. Den genomsnittliga tillväxten av vit gran är 30 m.

Bild
Bild

Enfärgad

Denna gran kommer från Nordamerika. Ett träd av denna art lever upp till 350 år. Den älskar ljus, tål nästan alla klimatförhållanden utan problem, är inte rädd för vind och torka. Tack vare dess anspråkslöshet älskar många professionella trädgårdsmästare den enfärgade granen . I de flesta fall planteras detta träd i mittfältet. Den monokromatiska granen växer i snabb takt, den går igenom transplantationsprocessen utan problem.

Monokrom gran känns bra i lerjord, men den kan växa i vilken jord som helst (även salt). Med början av allvarligt vinterkallt väder kan ett träd av denna art lida. I växter som är frysta får nålarna oundvikligen en brun nyans, som delvis faller av.

Monokrom gran kan bli upp till 40 m . Den har en krona med flera nivåer, vars utseende liknar en uppsättning ojämn krusiduller som sänker sig till jordens yta. Trädets skott är täckta med tjock bark, som har en ljusgrå nyans. Enfärgad gran är särskilt vacker och solid på grund av sina naturliga nålar. Den har en gråaktig eller blågrön färg, är tjock och lång (ca 6 cm).

Bild
Bild

Av alla dekorativa former av enfärgad gran, chic " Överträdelse " … Dess höjd är bara 6-8 m. Detta träd är täckt med blåvita nålar. Ett annat dekorativt utseende har en liknande höjd - " Aurea " … Ursprungligen är färgen på nålarna på detta träd gyllene, men med tiden blir det silverfärgat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Under naturliga förhållanden växer denna gran i nordöstra delen av den europeiska delen av Ryssland, liksom i Sibirien. Den genomsnittliga livslängden för ett sibiriskt träd är 150-200 år. Denna ras är frostbeständig, men kräver hög luftfuktighet. De idealiska förutsättningarna för detta träd är dränerade leror . Sibirisk gran växer snabbt både i skuggan och i solen.

Sibirisk gran är känd för att nålarna avger en imponerande mängd fytoncider. Dessa element har förmågan att desinficera luften. Av denna anledning rekommenderar experter att plantera sibirisk gran närmare husets fönster.

Bild
Bild

Detta träd är känt för sitt mycket vackra utseende. Dess grenar är tunna, graciöst nedstigande till marken. Barken av sibirisk gran har en karakteristisk mörkgrå färg. Den högsta höjden på detta underbara träd överstiger sällan 30 m. Nålarna på den sibiriska granen är 2-3 cm långa. Den kännetecknas av en mörkgrön färg och en vacker glans. Kottarna på detta träd kan variera i färg från ljuslila till ljusbruna.

Bland de dekorativa sibiriska granarna, vars höjd kan överstiga 8 m, det finns fantastiska exemplar med blå nålar ("Glauka"), brokiga nålar ("Variegata") … De rika silverfärgade arter som kallas "Elegans", som är mycket små i storlek, ser spektakulära ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fraser

Frasergranen kommer från Nordamerika . Under förhållandena under den ryska vintern känns det här trädet bra. Frasergranen anses dock vara mycket krävande för jorden där den växer. Det kan vara extremt tömt. Denna växt är inte rädd för skuggan, den växer i snabb takt.

Bild
Bild

Frasergranens höjd är vanligtvis 25 m. Kronan kännetecknas av en pyramidformad struktur. Nålarna på detta träd är 2-3 cm långa, i den nedre delen har de en intressant silverfärgad nyans. Frasers grankottar är kända för sin skönhet. De har framstående skalor och mognar i oktober.

På små ytor kommer den dekorativa formen av denna gran - "Prostrata" att se bra ut . Den växer i form av en buske som sprider sig, grenar sprids brett.

Bild
Bild

Helbladig

Gran av denna art växer i södra Primorye. Det är ett smalt, vackert träd som oftast finns på bergssluttningar. Tillväxten av fastbladig gran är relativt snabb. Hon är inte rädd för skuggade områden; stark belysning skrämmer inte heller denna växt.

Bild
Bild

Långlever av fastbladig gran kan leva 400-450 år. I sin naturliga miljö kan träd växa i öppna skogar. De börjar bära frukt under perioden 20-25 år.

Helbladig gran har ett anmärkningsvärt utvecklat rotsystem . Den är djup, har stora, snett riktade rötter (som ett ankare). Barken på detta träd har en mörkgrå nyans, och ibland är det helt svart (tack vare denna faktor dök ett annat namn upp - svart gran). Från en ung ålder flagnar barken av den helbladiga rasen. På äldre exemplar spricker den horisontellt. Unga skott är alltid väl pubescenta. Nålarna är långa, sega och taggiga. På alla grenar är den solid - den har inte dubbla ändar (därav namnet - fastblad).

Nålarna sitter på skotten som en kam. Knopparna är upprätt och nästan cylindriska . Deras längd sträcker sig från 7 till 9 cm. De ligger högst upp på kronan.

Bild
Bild

Funktioner för att växa hemma

Gran kan odlas inte bara i det öppna fältet, utan också hemma i en kruka. För detta är det nödvändigt att ge företräde åt dvärgvarianter, som inte behöver mycket ledigt utrymme. Dvärgträd finns idag . När du väljer sådana "gröna husdjur" är det viktigt att ta hänsyn till graden av deras motståndskraft mot frost. Om en kruka med en sådan växt är planerad att placeras i en loggia eller balkong, är det värt att välja mer frostbeständiga "husdjur".

Man bör komma ihåg att granen i behållaren kommer att frysa mycket snabbare än i det öppna fältet.

Bild
Bild

Gran planterad i en speciell behållare kommer att se väldigt imponerande och original ut i huset, men dess odling kräver att vissa regler följs

Att ta hand om granen var så bekvämt och enkelt som möjligt, det rekommenderas att använda ett stativ för behållare på hjul. Tack vare denna lösning kan ett moget träd enkelt flyttas runt i huset

Bild
Bild

Om plantan köptes på vintern, innan du planterar den i en permanent kruka, måste du vänta en viss tid för att växten ska anpassa sig och vänja sig vid de nya förhållandena. Det är lämpligt att se till att miljön till en början inte skiljer sig från den i butiken

Bild
Bild

När trädet anpassar sig till den nya miljön, flytta det till var det kommer att stanna. Det är viktigt att ta hand om bra dränering och sump, eftersom granen älskar fukt väldigt mycket, men dess stagnation kan vara skadlig för den

Bild
Bild

All luft är lämplig för den normala tillväxten av denna växt. Du behöver inte vidta några åtgärder som syftar till att öka fuktighetsnivån i planteringsbiotopen

Bild
Bild

Hemma ska gran odlas i en kruka som är minst 5-10 liter stor. Det måste finnas en lämplig jord. Jordklumpen runt rötterna kan inte förstöras

Bild
Bild

Det är viktigt att välja rätt jord för granen korrekt. Marken måste vara näringsrik och neutral. Lite alkaliska kompositioner är tillåtna

Bild
Bild
Bild
Bild

Krukväxten behöver rätt utfodring. När du planterar ett träd krävs speciella komplexa gödningsmedel. Det kommer att vara nödvändigt att noggrant övervaka att rothalsbandet ligger på markens nivå

Bild
Bild

Frekvent vattning av gran i en kruka krävs inte. Istället är det bäst att spraya växten var tredje dag. Vattning bör göras vid roten av granen

Bild
Bild

Du kan tillgodogöra dig trädet tidigast 14 dagar efter transplantationen. För detta är speciella granulära gödningsmedel utformade speciellt för barrträd lämpliga (sammansättningen av "Kemir universal" anses vara den bästa)

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komplicerad vård i processen med att odla gran krävs inte, men prydnadsvarianterna av denna växt är mottagliga för ett antal sjukdomar, som måste hanteras i tid. Om ett träd har blivit offer för en tallkotte, rotbladlus eller skjutfjäril, är det nödvändigt att vända sig till bekämpningsmedelsbehandling. Om en svamp dyker upp i jorden från vattendragning, måste växten behandlas med en lösning av svagt vitriol och sedan flyttas till en annan jord

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klimatzon redovisning

Efter att ha bestämt dig för att plantera en vacker gran på din webbplats är det viktigt att överväga i vilka klimatzoner det kommer att kännas bekvämt. Så koreanska barrträd trivs bra i mittfältet. Gran kan odlas utan problem i Moskva -regionen. Under sådana förhållanden känns den sibiriska sorten särskilt bra. Gran kan förökas här.

Under naturliga förhållanden är olika typer av granar utbredda i bergsområden, skogar och på höjder . När du väljer en viss typ av gran för din personliga tomt är det viktigt att ta hänsyn till graden av dess frostbeständighet.

Beroende på vilken klimatzon du bor i, bör du välja ett mer frostbeständigt eller termofilt träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kompatibilitet med andra växter

Skynda dig inte att plantera gran i din trädgårdstomt. Först måste du räkna ut bredvid vilka växter detta träd inte ska planteras. För att förhindra uppkomsten av farliga svampfoci och infektioner, både i plantskolor och i urbana / förortsplanteringar, är det viktigt att ta hänsyn till inkompatibiliteten hos vissa raser som är källor till infektioner för varandra. Så det rekommenderas inte att plantera gran om det finns lärk, pil eller björk i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra aktiv reproduktion av bladlöss är det lämpligt att tillgripa rumslig isolering av gran och gran.

Dessutom är gran oförenlig med växter som:

  • päron;
  • Rönn;
  • idegran;
  • körsbär;
  • Äppelträd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att välja ett grannskap för en gran, det måste komma ihåg att detta underbara barrträd kan överväldiga tillväxten av omgivande planteringar … Hästkastanj, ros, lila, viburnum, berberis, poppel och många andra grödor kännetecknas av samma funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns några tvivel i valet av grannar för gran eller inte vill göra misstag, är det bättre att rådgöra med erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Professionals kommer att berätta vad som kan planteras bredvid detta barrträd, och vilka beslut som är bättre att vägra.

Väljer plats på sajten

Som med alla andra växter är det viktigt för granen att hitta den perfekta platsen på trädgårdstomten. Trädets hälsa, dess typ och tillväxttakt beror på kvaliteten på den valda zonen, därför bör detta skede behandlas med fullt ansvar.

Granar är relativt opretentiösa "husdjur ". De mår bra av att vara på skuggade platser på platsen, särskilt när det gäller de första åren av trädets liv. Under denna period är halvskugga nästan en förutsättning för att odla ett friskt exemplar. Vuxna barrträd utvecklas bättre om de ligger under förhållanden där det finns tillräckligt med ljus. För "tonåringar" är det bättre att tilldela områden med fullt solljus. Lejonparten av gransorter har ett rotsystem som ligger på ett imponerande djup, så att de säkert kan kallas vindbeständiga.

Bild
Bild

Granar gillar verkligen inte för torr luft. Det rekommenderas inte att plantera dessa träd på platser som utsätts för olika föroreningar. Det senare inkluderar rök, gasformiga föroreningar.

Under öppna markförhållanden bör gran vara i den mest miljövänliga miljön.

För ett träd är det lämpligt att välja en skuggig plats där det finns tillräckligt med bördig jord. Det ska vara fuktigt, men med måtta. Marken måste också vara väl dränerad. Loam är perfekt. Det blir bara bra om en reservoar är belägen på ett avstånd från granens planteringsplats.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Efter att ha räknat ut alla funktioner hos olika typer av granar och hittat den perfekta platsen för det i närområdet kan du fortsätta plantera. För detta är det viktigt att följa ett antal grundläggande regler och nyanser.

För att transplantera en växt i marken är det nödvändigt att välja plantor vars ålder inte är mer än 4 år . De bör planteras i april. Den bästa tiden är slutet av augusti - början av september.

Experter rekommenderar att man planterar gran på en grumlig eller regnig dag.

Ett par veckor innan granen omedelbart planteras måste du gräva ett hål . Den ungefärliga storleken ska vara 60x60x60. Dimensionerna på den förberedda fossan beror till stor del på volymen av rotsystemet hos det gröna "husdjuret". Du måste hälla ett par hinkar vatten i det förberedda hålet. Så snart den är helt absorberad i jorden måste du noggrant gräva upp botten (en halv spade räcker) och sedan skicka dit ett lager krossad sten eller krossat tegel. Tjockleken på detta lager ska vara cirka 5-6 cm.

Bild
Bild

Därefter måste du fylla hålet halvvägs med jord, vars sammansättning ska vara följande:

  • humus - 3 delar;
  • lera - 2 delar;
  • sand och torv - 1 del vardera;
  • sågspån - 10 kg.;
  • nitrofoska - 200-300 g.

Efter 2 veckor, när jorden i gropen lägger sig lite, kommer det att vara nödvändigt att sänka plantens rhizomer med maximal noggrannhet. Detta måste göras så att rotkragen är i nivå med platsens yta. Det enklaste och bekvämaste sättet är att fixa plantan på en liten kulle bildad av en jordblandning.

Plantans rötter måste vara försiktigt men noggrant riktade. Försök att agera försiktigt för att inte skada växten . Om rötterna är skadade kan granen dö och inte rota sig på en ny plats. Gropen måste fyllas med jord till toppen. Det måste komprimeras ordentligt. Efter plantering måste barrträdet vattnas. Om du vill odla en vacker grangränd måste plantorna placeras på ett avstånd av 4-5 cm från varandra. Att placera växter i en grupp ger ett mellanrum mellan plantor, vilket är minst 3-3,5 m för en lös grupp och 2,5 m för täta.

Bild
Bild

Som du kan se är det inget svårt att plantera gran i öppen mark. Det viktigaste är att agera så noggrant och noggrant som möjligt.

Man ska inte rusa och rusa. Om du skadar växten i ett tidigt skede är det knappast möjligt att rota den.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det räcker inte bara att plantera en gran av något slag på platsen. I framtiden kommer hon att behöva ge ordentlig och aktuell vård. Trädgårdsmästaren kommer att behöva tillgripa ett antal grundläggande procedurer som inte kan undvikas . Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Toppdressing

Under sommaren eller vårsäsongen är det lämpligt att göra toppdressing. Experter säger att det är bättre att närma sig sådana förfaranden när granen når 2-3 år. Detta bör göras 3 gånger. För dessa aktiviteter är en mullein ganska lämplig (den måste spädas med vatten i förhållandet 5 till 1). I stället för mullein används ofta en speciell hydroponisk lösning . Du kan köpa ett färdigt gödningsmedel som producerats specifikt för barrträd i en specialiserad trädgårdsbutik (det rekommenderas inte att ta andra alternativ). Det är bättre att befrukta växten tillsammans med vattning.

En utmärkt toppdressing, som erfarna trädgårdsmästare tar in på våren, är "Kemir-universal". Det läggs till jorden runt stammen i en volym av 100 till 125 g.

Bild
Bild

Vattning

Det rekommenderas att vattna endast fuktälskande sorter av gran. För att växten ska utvecklas korrekt och vara frisk behöver den inte alltför ofta vattning. Om vädret är fuktigt ska du aldrig vattna trädet ofta och mycket.

Det rekommenderas att vattna unga plantor av fuktälskande gran 2-3 gånger per säsong-det kommer att räcka, det finns ingen anledning att fylla växten . Experter rekommenderar att man vänder sig till en speciell bevattningsmetod - sprinkling. Denna definition innebär markbevattning genom ett speciellt system av munstycken, under vilka vätskan sprutas jämnt över det befintliga området. Du kan göra det lättare - häll i 1, 5-2 hinkar varmt vatten för varje plantering.

Om dagarna är för varma på gården, är det tillåtet att vattna lite oftare.

Bild
Bild

Det rekommenderas att ventilera växthuset med planteringar regelbundet.

Beskärning

Ett viktigt steg i vården av växten i fråga är dess snabba beskärning. Det bör göras på våren innan saften börjar röra sig. Under denna nödvändiga procedur måste du ta bort alla torkade eller skadade grenar. Samtidigt kan du bilda kronan på ett barrträd som växer på platsen.

Använd endast en speciell trädgårdssax för beskärning . Det är viktigt att komma ihåg att under en hårklippning kan stammen förkortas med högst 1/3. I de flesta fall är kronan på ett sådant träd väldigt snygg, så det behöver helt enkelt inte extra formning.

Bild
Bild

Överföra

Det är viktigt att transplantera granen korrekt så snart det rätta ögonblicket kommer. Om vi jämför detta träd med andra barrträd, är det värt att notera att det är mycket enklare och mer troligt att anpassa sig till en ny miljö. Unga växter transplanteras ofta. Detta bör göras mycket noggrant och noggrant. Denna procedur sker i flera steg.

  • Först måste du noggrant gräva ut plantan. Försök samtidigt att inte skada rhizomerna, annars kommer växten inte att rota sig, den kan dö. För att gräva ut en planta kan du göra en cirkel runt stammen. Dess diameter bör vara 30-40 cm.
  • Lirka den skisserade cirkeln med en spade och ta sedan bort den från den gamla platsen tillsammans med jorden och rötterna. Lägg honom i skottkärran och gå till den nya förberedda gropen.
  • Den utgrävda plantan måste flyttas till en ny plats. Det är lämpligt att anlita en assistent i detta fall.
Bild
Bild

Om vi talar om att transplantera ett träd av en äldre ålder, är det lämpligt att noggrant förbereda det för den planerade "flytten" till en ny plats. Marken runt trädet bör genomborras med en spade ungefär ett år före den direkta transplantationen. Här bör diametern på den färdiga cirkeln vara mycket större. Under året kommer granen att få tid att växa nya unga rötter i den inre delen av den skisserade cirkeln. Tack vare dessa komponenter kommer växten att överleva transplantationen mycket lättare och snabbare.

Det kommer att vara mycket svårt att ta bort den "vuxna" granen från jorden, att flytta den till en ny plats ensam . Du kan inte klara dig utan en assistent här. När du utför alla listade procedurer är det viktigt att se till att jordklumpen inte smulas.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Gran kan förökas på två huvudsakliga sätt: sticklingar eller frön. För artprover är frömetoden mer lämplig. Prydnadsgranar är vanligtvis sticklingar.

Sticklingar

Låt oss först titta på hur gransticklingar görs. För reproduktion är det nödvändigt att ta sticklingar, vars längd är från 5 till 8 cm. De bör tas uteslutande från unga växter. Skott bör vara årliga med endast en apikal knopp och häl (förutsättning).

Om du behöver få en stjälk med den nödvändiga hälen, rekommenderas det att inte klippa av den, utan att riva av den med en bit bark och trä från en mer mogen skott med en skarp rörelse . Det kommer att bli nödvändigt att förbereda sticklingar på våren innan saftflödet börjar, en grumlig morgon från kronans mitthalva, från trädets norra sida. Alla grader måste avlägsnas från hälen med största försiktighet innan landningen fortsätter. Var noga med att barken inte exfolierar från träet.

Bild
Bild

För att inte möta svampsjukdomar i framtiden måste sticklingarna förvaras i en 2% lösning av "Fundazol", "Kaptan" i 6 timmar. Ett alternativ är också lämpligt - en mörkrosa lösning av kaliumpermanganat. Därefter måste sticklingarna planteras noggrant i en blandning bestående av sand, humus och lövjord (delarna ska vara lika). I slutet av detta steg är groddarna täckta med en transparent lock.

För att sticklingarna ska spira så snart som möjligt rekommenderas det att organisera bottenvärmen på substratet 2-3 grader (Celsius) över rumstemperatur . Det rekommenderas att hålla sticklingarna på en ljus plats, men solens strålar bör inte falla på den. Du behöver daglig ventilation. På vintern är det bättre att sätta behållaren med sticklingar i källaren, och på våren kommer det att vara möjligt att ta ut den i frisk luft. Observera att rotningen av sticklingar kommer att ske under lång tid. Först och främst kommer callus att växa i granen, och rötterna kommer att dyka upp först under det andra året.

Bild
Bild

Frön

Fröförökning av gran är inte det enklaste sättet. Det kan vara svårt att samla fröna, eftersom kottarna i vuxna exemplar mognar på en imponerande höjd, och så snart de mognar till slutet smular de bevingade fröna från dem omedelbart och flyger iväg . Om du lyckades få en kon som inte har mognat lite, måste du torka den och sedan ta bort fröna från den och lagra dem till sådd i kylskåp eller källare. Luftfuktigheten ska vara hög. Innan direkt plantering behöver granfrön korrekt skiktning.

I april kommer fröna att behöva sås i en trädgårdsbädd, med ett jorddjup på 2 cm. Det senare bör bestå av gräs och sand. Utan vattning bör planteringen täckas med en film så att det inte bildas en skorpa på markytan. Detta förfarande påskyndar också väsentligt uppkomsten av de första skotten. Efter 3-4 veckor kommer groddarna att gro, och du måste börja vattna och lossa dem. Du måste rensa sängarna.

Under den första vintersäsongen måste unga plantor täckas med grangrenar . Nästa år kan du börja plantera plantor på deras permanenta plats. Gran från frön kommer att växa mycket långsamt till en början. Inom 4 år når den en höjd av endast 30-40 cm, eftersom vid denna tid, för det mesta, bildas rotsystemet. Efter det kommer trädets tillväxt att märkbart accelerera.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

När du odlar gran på din webbplats är det viktigt att komma ihåg att den kan attackeras av skadedjur eller bli sjuk. Om du väljer rätt plats för att plantera denna växt, ge den kompetent vård, då kommer den att ha stark immunitet . Trots dess motståndskraft mot många sjukdomar kan granen bli byte för bladlöss. Det första och huvudtecknet som indikerar ett sådant problem kommer att vara en märkbar gulning av trädets nålar. Det är inget svårt att ta bort bladlöss. För att göra detta måste du använda ett speciellt läkemedel "Antio" eller "Rogor". De kommer att behöva strö ett träd i mars, när insekter vaknar och blir farliga för plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att bearbeta trä, rör om 20 g av det valda preparatet i en hink med rent vatten. Dessa medel hjälper till att lösa problemet, inte bara med bladlöss, utan också med en gran eller lövrulle.

Om du märker att granen "blommar" med gula fläckar med tillväxt, kommer detta att indikera att trädet har påverkats av svampar . Grenar som har ändrat färg måste tas bort. Experter rekommenderar att bli av med nålar som fallit. Hela anläggningen måste behandlas med en speciell Bordeaux -blandningslösning.

Bild
Bild

Det finns en annan utbredd skadedjur som allvarligt kan skada granen - det här är den falska skölden. Bevis på hennes attacker kommer att vara de glänsande märkena på trädets nålar, såväl som hennes avhoppning i framtiden. Vissa områden kommer att ändra färg helt och hållet - de blir inte saftiga gröna, utan bruna . Som i situationen med bladlöss måste du använda speciella preparat för att bearbeta nålarna.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att bära speciella skyddsbälten av säckväv och impregnerade med larvlim - den senare får larverna av en farlig parasit.

Spindelmider kan också bli farliga för gran. Detta är en av de mest skadliga skadedjur som kan orsaka allvarliga skador på trädet. Så snart en spindelkvalster dyker upp ändrar granen färg och faller sedan av. Spindelnätet täcker toppen av trädets grenar - det här är den mest märkbara funktionen och genast fångar ögat . Du kan börja återfukta det gröna "husdjuret" i tid, för i de flesta fall visas fästingen vid otillräcklig bearbetning och ett torrt klimat. Maskros tinktur är ett annat effektivt botemedel mot fästingar - detta är ett underbart preparat som inte innehåller kemikalier.

Att förbereda en maskroskomposition är enkelt och enkelt . För att göra detta måste du mala 300 g löv och häll 10 liter varmt rent vatten över dem. Därefter måste tinkturen hållas i cirka 3 timmar. Därefter kan den resulterande vätskan användas för att behandla de drabbade grannålarna.

Bild
Bild

Firs frekventa gäster är larver . Du kan förstå att ett träd lider av dem genom att märka slem på grenarna. Detta är inte det trevligaste fenomenet, men det kan enkelt hanteras. För detta är vegetabiliska tinkturer lämpliga. En lök eller tomat infusion kommer att göra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste lökkompositionen att göra . För att göra det måste du ta en liter vatten och 10 g mycket finhackad lök. Tinkturen måste förvaras i 7 timmar. Efter det kan du säkert börja bearbeta anläggningen.

Bild
Bild

Tomat tinktur är lite svårare att förbereda. För att göra detta måste du förbereda 4 kg grönsaksrötter och blad. De måste hällas med vatten och sedan koka upp och sedan hållas i 30 minuter på låg värme . Den resulterande brygden måste filtreras och spädas sedan med färskt vatten i en andel av 3 delar vatten till 1 del tinktur. Du kan tillsätta 40 g flytande tvål till kompositionen.

Rekommenderad: