Stockrose (65 Bilder): Beskrivning Av Fleråriga Blommor. Vad är Skillnaderna Med Malva? Hur Odlar Man Roseros I Trädgården? Sjukdomar Och Skadedjur

Innehållsförteckning:

Video: Stockrose (65 Bilder): Beskrivning Av Fleråriga Blommor. Vad är Skillnaderna Med Malva? Hur Odlar Man Roseros I Trädgården? Sjukdomar Och Skadedjur

Video: Stockrose (65 Bilder): Beskrivning Av Fleråriga Blommor. Vad är Skillnaderna Med Malva? Hur Odlar Man Roseros I Trädgården? Sjukdomar Och Skadedjur
Video: Aquilegia Care, How to Grow Granny's Bonnet /Columbines : 4 of 30, my month of perennials 2024, Maj
Stockrose (65 Bilder): Beskrivning Av Fleråriga Blommor. Vad är Skillnaderna Med Malva? Hur Odlar Man Roseros I Trädgården? Sjukdomar Och Skadedjur
Stockrose (65 Bilder): Beskrivning Av Fleråriga Blommor. Vad är Skillnaderna Med Malva? Hur Odlar Man Roseros I Trädgården? Sjukdomar Och Skadedjur
Anonim

Bland fleråriga trädgårdsodlingar upptar en speciell plats av stockrose. Denna växt, som många förväxlar med malva, har otroligt ljusa och frodiga blomställningar och kan bli upp till 2,5 meter hög. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av stockrose, liksom med särdragen i att plantera och ta hand om denna trädgårdsväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Stockros (eller Álcea) avser blommande trädgårdsväxter från familjen Malvaceae . Släktet med denna trädgårdskultur inkluderar 77 sorter, bland vilka det finns ettåriga, tvååriga och perenner.

Stockros har bisexuella massiva blommor med regelbunden form … Växtens krans består av 5 anslutna kronblad, och det finns också en karakteristisk finess. Växten kännetecknas av alternativa och symmetriska bladplattor av ljusgrön färg, en upprätt, långsträckt stjälk samt en kran och kraftfullt rotsystem.

De torkade frukterna i denna trädgårdskultur liknar bruna kakor. En fruktkapsel kan innehålla från 14 till 40 bruna bönliknande frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på växtens ålder och dess sort kan den växa upp till 2,5 meter i höjd . I sin naturliga miljö är dessa blommor sällsynta. Deras reproduktion sker huvudsakligen av frön, som transporteras till en ny plats av vind eller vilda djur. Blomstringsperioden för en trädgårdskultur varar cirka 2-3 månader och börjar vanligtvis i slutet av juni eller juli.

Stockroser odlas idag uteslutande för dekorativa ändamål för deras ljusa och massiva blomställningar - varje knopp när den öppnas kan nå 20 cm.

Blomställningarna själva är med enradiga eller dubbla kronblad - de senare liknar blommorna i en vanlig ros.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaderna med malva?

Stockros tillhör familjen Malvaceae, men det anses vara ett oberoende släkte, som har cirka 80 arter. Det är på grund av den yttre likheten mellan mallow och stockrose, liksom på grund av deras relation till samma familj, som många trädgårdsmästare inte ser skillnaden mellan dessa växter. Nedan finns faktorer som hjälper dig att förstå hur trädgårdsstock skiljer sig från malva.

Den viktigaste skillnaden mellan dessa växter är tillväxtperiod på en permanent plats. Om malva eller malva tillhör tvååriga eller ettåriga växter, kan stockrose vara flerårig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra viktiga skillnaden mellan stockrose och mallow är olika tillväxthastigheter .… Till exempel, om malva vanligtvis inte växer mer än 120 cm i höjd, kan stockrose växa upp till 2,5 meter. Detsamma gäller minimihöjden för dessa blommor - för mallow är den 30 cm och för stockrose - 50.

Det beror på den högre höjden att stockrosen planteras nära staket eller tegelväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa skillnader gäller också specifika funktioner .… Som redan nämnts innehåller stockrose -släktet cirka 80 (närmare bestämt 77) sorter, medan mallow -släktet består av endast 29 arter. Det naturliga spridningsområdet för dessa växter kan också särskiljas - stockrose anses vara en exklusivt domesticerad växt och finns vanligtvis bara som en trädgårdskultur. Och vissa sorter och typer av malva växer i naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stockros är en mer krävande trädgårdsodling - den behöver särskild förberedelse för vintern och, när den sås, bildas endast rosetter utan blomställningar. Mallow kräver i sin tur ingen speciell förberedelse för vintern och kan blomma första året. Dessutom odlas både malva och stockros med frö.

Skillnaden i plantering här är att malvan vanligtvis planteras direkt i det öppna marken, medan stockrose vanligtvis planteras i plantor först.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag använder trädgårdsmästare endast 8 sorter och sorter av stockrose

Årlig . Det är en relativt låg växt - upp till 80 cm, med fembladiga eller dubbla blomställningar upp till 10 cm i diameter. Blomningsperioden börjar i juni och varar till slutet av augusti. Förutom stora och ljusa blommor har den en lätt och behaglig doft. Oftast planteras den som en del av rabatter eller nära häckar.

Bild
Bild

" Kunglig ". En av de mest populära årliga arterna. Den växer upp till en halv meter hög och har massiva dubbla blommor upp till 10 cm i diameter. Har också en behaglig, men knappt märkbar doft, blommar från juli till mitten av september. Det används ofta av trädgårdsmästare i utformningen av vaser eller trädgårdskrukor, men du kan också hitta det i en rabatt.

Bild
Bild

Sommarkarneval . En tvåårig sort som växer upp till 1,5 meter. Den har stora och frodiga dubbla blommor i de mest ovanliga färgerna: rosa, vit, gul och röd. Blomningsperioden är i juli och varar fram till september. Det odlas aktivt för skärning och vidare försäljning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Violett ". En av de högsta sorterna - den växer upp till 2 meter. Den har enorma dubbla blommor i en djup lila färg. Blomningsperioden är standard - från juli till september.

Bild
Bild

" Majoretta ". En tvåårig trädgårdssort upp till 80 cm hög. Den har stora dubbla blommor av vinrött, choklad, rött eller till och med svart. Den kan blomma bara ett år efter plantering i öppen mark - denna period faller i slutet av juli och varar fram till oktober.

Bild
Bild

Stockros är skrynklig . Den kännetecknas av stor tillväxt (upp till 2 meter), bra frostbeständighet, liksom relativt små kronblad (upp till 5,5 cm) av ljusgul och orange färg. Detta är en av de äldsta arterna av odlad stockrose - den har odlats sedan slutet av XXVI -talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Mulatt ". Denna fleråriga sort kännetecknas av sin höga höjd, liksom mycket stora vinröda eller nästan svarta blomställningar. Odlas oftast för skärning och försäljning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stockros rosa eller vanligt . Detta är den vanligaste typen av stockros, från vilken alla sorter och hybrider har gått.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Idag är ett stegvis system för plantering av stockroses i öppen mark mycket populärt bland trädgårdsmästare. Det inkluderar tidpunkten för plantering, beredning av planteringsmaterial, sådd hemma, vård av plantor, samt transplantation av plantor i öppen mark.

Bild
Bild

Tidpunkt

Tidpunkten för plantering av frön eller plantor påverkar direkt blomningstidens längd, liksom på växtimmunitet.

  • Den bästa tiden för plantering av groddplantor hemma är början av april.
  • Om fröna planteras i ett växthus i en trädgårdstomt, är den bästa tiden för detta första halvan av mars.
  • Om fröna sås i öppen mark måste du välja slutet av maj eller början av juni för detta.

För att plantera frön i öppen mark smärtfritt måste de planteras med ankomsten av varma nätter och fullständig frånvaro av frost. Tänk på att under det första året från de planterade stockrosplantorna kommer du inte att vänta på blomning.

Bild
Bild

Fröförberedelse

Stockrosfrön, beroende på växtsorten, kan skördas från mitten av sommaren till november. Varje växt har frukt i form av kapslar, som mörknar och blir gula ungefär en månad efter blomningen - detta är ett tecken på att fröna kan skördas. Varje sådan låda kan innehålla från 15 till 40 frön. Om du har en stockrose -sort med en höstblommande period till ditt förfogande, skärs skotten omedelbart efter den och torkas hemma.

Stockrosfrön kan förbli livskraftiga i 3 år efter insamling, men det bästa planteringsmaterialet är för två år sedan.

Innan plantrosfrö planteras i marken måste de placeras i en behållare med varmt vatten i en halv dag. Inom 12 timmar är fröna mättade med fukt, vilket gör att de kan gro bättre i jorden.

Bild
Bild

Sådd

Stockroses, som malvor, har ett taprootsystem; dessutom tolererar dessa växter inte att plocka bra. Av dessa skäl används vanligtvis djupa planteringsbehållare i form av krukor eller torvkoppar för stockroses.

För avstigning är det bäst att välja behållare med dräneringshål . Stockrosjord föredrar näringsrik och bördig - substratet av fuktig jord, torv, sand och kompost kommer att visa sig bäst här. Så att jorden är ännu lättare och leder väl luft och fukt, sågspån kan läggas till underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pincett används vanligtvis för att korrekt plantera frön i krukor och inte skada dem . Fröna ska fördjupas högst 1,5 cm, sedan strö över dem med ett lager sand eller jord. För att skapa ett optimalt mikroklimat är behållaren täckt uppifrån med en film eller glas och installerad i ett ljust rum med en temperatur på högst 20 grader. Plantorna vattnas och ventileras regelbundet. Kondens som bildas på filmen bör tas bort.

Om alla villkor är uppfyllda bör de första skotten av stockrose visas om 1, 5-2 veckor. Om växterna har vuxit för nära varandra bör de tunnas ut. Observera när du planterar frön avståndet mellan dem är 3-4 cm.

Många trädgårdsmästare odlar årliga stockrosefrön hemma eller i växthus; tvååriga och fleråriga växter planteras vanligtvis direkt i öppen mark under sen vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantor vård

Efter att skotten har spirat slutar växtvården inte. Förutom vanlig vattning och luftning är de härdade. För att göra detta tas skyddet bort från behållaren varje dag under en allt längre period - om det är 10 minuter den första dagen, så är det redan en halvtimme nästa dag. Så snart 3 fullfjädrade löv dyker upp på groddarna tas skyddet helt bort och behållarna med groddar själva ställs ut varje dag i ett svalt rum - på en balkong eller loggia.

Om plantorna saknar naturligt ljus, ordna ytterligare ljus för dem i form av fytolampor . Vanligtvis utförs inte stockrosplockning - dessa blommor tolererar inte bra att transplantera och rotar länge på en ny plats. Om en transplantation ändå är nödvändig, utförs den med omlastningsmetoden - plantorna planteras på en ny plats tillsammans med en jordklump.

Bild
Bild

Öppen marktransplantation

Plantering av stockroz -plantor i öppen mark utförs i slutet av maj, med början av varma nätter och fullständig uppvärmning av jorden efter frost. Det finns ett antal faktorer att tänka på när du väljer plats.

  • För riklig blomning bör området för plantering av stamros vara öppet och väl upplyst - dessa växter är mycket förtjusta i solen och bleknar i skuggan. En särskild fara för blommor är en kall och stark vind, som kan bryta deras stjälkar, och därför är det bättre att plantera växten nära staket eller uthus, där de skulle skyddas från vindbyar.
  • Endast bördig och lätt jord med högt humusinnehåll är lämpligt för att plantera denna trädgårdskultur .… Marken måste leda syre och fukt väl och inte heller störa växternas stamroters tillväxt - varför tunga lerjordar inte är lämpliga för detta. Om jorden i din trädgård är tung och dålig, bör den grävas upp och gödslas med torv, sågspån och kompost en vecka innan plantorna planteras.
  • Efter att ha valt landningsplats och förberett marken sker själva landningsförfarandet . För att göra detta grävs djupa hål på platsen på ett avstånd av minst 30 cm från varandra.
  • Plantor planteras i hål genom att överföra . Utrymmet mellan jordklumpen och hålet är täckt med bördig jord.

Efter plantering komprimeras och vattnas jorden, sedan organiseras ett kompostskikt, som kommer att behålla fukt vid jordytan och förhindra att ogräs växer nära blomman. Det är mycket bekvämt att plantera plantor av stockros i öppen mark omedelbart i torvkrukor - i detta fall är omlastning inte nödvändig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om en stockrose omfattar flera steg, vilket inte kommer att verka svårt för erfarna trädgårdsmästare.

Vattning . Storkrokar, som alla trädgårdsväxter, är väldigt förtjusta i fukt, så jorden i deras nära stamcirkel ska aldrig torka ut. Men överdriven fukt för denna blomma kan också vara destruktiv - för att avlägsna fukt måste ett dräneringslager av expanderad lera, småsten eller trasigt tegel vara särskilt organiserat. Själva vattningen utförs en gång i veckan i normalt väder, under torra perioder kan den utföras varje dag.

Försök att inte översvämma blommorna och bladen på växten med vatten under vattning - det kan framkalla solbränna. Vattning görs bäst på kvällen eller på morgonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing . Stockroses klarar sig utan att äta på bördig jord, men denna blomma behöver gödselmedel för att bilda vackra och frodiga blomställningar. Vanligtvis appliceras befruktning på jorden för växterna 2 gånger. Den första utfodringen utförs under plantering av blommor i öppen mark, och den andra - i mitten av augusti, när jorden på platsen grävs upp och blandas med gödningsmedel. Mineralkomplexgödselmedel med fosfor och kalium är bäst lämpade för utfodring. Det är bättre att vägra befruktning med kväve - detta kommer att leda till utveckling av en stor mängd grönska och minska antalet blommor.

Om du har en flerårig sort stockros måste rabatten med den befruktas med kompost eller humus minst en gång om året.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stöd . Stockroser och malvor har mycket starka kranstammar som kan bryta under sin egen vikt och vikten av blommorna. För att förhindra detta installeras träpinnar i cirkeln nära stammen nära plantorna (det är bättre om det finns flera av dem), som är fixerade på blomman med naturliga rep eller fläta.

Bild
Bild

Lossar . Om du vill odla en hälsosam och vacker stockrose måste varje vattning av denna växt åtföljas av att jorden lossnar. Detta gör att fukt kan absorberas snabbare och nå rötterna, och kommer också att utesluta ogräs i cirkeln nära stammen.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Precis som malva reproduceras stockrose på två sätt: frö och plantor. Var och en av metoderna är lämplig för vissa sorter av denna trädgårdsodling.

Nyskapande

Att odla stockros med frön anses vara det vanligaste, även om det kräver mer uppmärksamhet från trädgårdsmästaren. Proceduren för fröförökning och plantering av stockrosfrön har redan beskrivits i detalj ovan. Det är bara värt att lägga märke till det fleråriga stockroses reproducerar bra av frön och utan mänsklig hjälp . På hösten, efter blomningsperioden, sprider dessa växter runt sig många färdiga frön, som går djupt ner i marken efter regnet och gror på egen hand nästa vår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fröplanta

Förökning av en kultur med hjälp av plantor brukar tillgripas av trädgårdsmästare som köpte den i en trädgårdsbutik eller som vill få fullfjädrade blommande växter under det första året efter att ha planterat en blomma. Agrotekniken för att plantera stockrosplantor i öppen mark har redan angetts ovan, endast ytterligare viktiga punkter för sådan reproduktion kommer att presenteras nedan.

  • För att plantera plantor av plantros i öppen mark i maj, bör plantering av frön för plantor utföras i februari. Planteringsmaterialet planteras i torvkrukor, som förvaras till varma vårdagar i ett ventilerat, något mörkt och svalt rum.
  • Under transplantationen av groddroddar måste du vara extremt försiktig - det är mycket stor chans att skada växtens rötter. För att rotsystemet smärtfritt ska komma ur jorden måste plantorna vattnas rikligt innan de transplanteras. När du transplanterar plantor i öppen mark, se till att så mycket jord som möjligt från den gamla krukan finns kvar på sina rötter.
  • Undvik att plantera stora mängder frön i planteringsbehållare. Det är bättre att plantera från 1 till 3 frön i en kruka. Om växterna blir för tjocka, tunnas de ut. Dessutom sammanflätas rötterna av nära planterade skott ofta, vilket kan orsaka mycket besvär när man planterar en gröda på en permanent plats.
  • Det är bättre att välja torvkrukor som behållare för odling av plantor. De har flera fördelar: sådana krukor kan planteras direkt i marken utan omlastning - med tiden kommer de helt enkelt att lösas upp i marken; de ger passiv växtnäring under tillväxten; torv genomsyrar perfekt fukt och luft, och svampsjukdomar utvecklas inte i den. Som ett alternativ till sådana krukor kan speciella torvtabletter användas för odling av stamros. De är små tallrikar med pressad torv, som ökar i storlek när de är våta.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots sin imponerande storlek, kärlek till fukt och ljus, stockrose har en ganska svag immunitet mot svampsjukdomar och trädgårdsskadegörare.

De flesta svampsjukdomar uppstår genom kyla, överflödig fukt eller otillräckligt naturligt ljus. Vissa virus och sjukdomar kan redan finnas i jorden redan innan stockrosplantorna planteras i rabatten.

Den vanligaste sjukdomen som påverkar stockrose är rost . - Denna sjukdom uttrycks i bildandet av ljusbruna dynor på insidan av bladen. Med tiden krymper dessa löv, vissnar och faller av. För att bekämpa denna sjukdom är det nödvändigt att helt ta bort de drabbade bladen och behandla växten med Bordeaux -blandning eller Topaz. Som en förebyggande åtgärd behandlas angränsande trädgårdsgrödor också på platsen med en sjuk växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av skadedjur är stockrose väldigt förtjust i bladlöss och spindelmider … Bladlöss kan lätt upptäckas av sina gula och krullade löv och av myrkolonier nära angripna blommor. Spindelmiten är ännu lättare att märka - därifrån är kulturens blad täckta med en karakteristisk vit fluff eller blomma som liknar en spindelnät. Dessa insekter skadar plantans utseende och försvagar dess immunitet kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de mest effektiva åtgärderna mot dessa skadedjur är Akarin, Fitoferm, Tanrek, Decis, Iskra och Aktaru … Om skadedjuret precis har lagt sig på växten och inte har orsakat någon påtaglig skada, hjälper det att hantera busken med tvålvatten.

För att inte hantera behandling av stockrose är det bättre att inte tillåta infektion alls. För att göra detta rekommenderar trädgårdsmästare att behandla stockroses med fungicider minst en gång per säsong, och för att plantera plantor, ta bara ett desinficerat substrat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Som redan nämnts odlas idag stockroses aktivt just för dekorativa ändamål - allt tack vare höjden på sådana växter och deras ljusa blomställningar, som kan blomma i mer än 2 månader … Det är värt att säga att dessa blommor kan odlas både för att dekorera en trädgårdstomt och för att klippa - ofta finns ljusa buketter med stockroses på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stockrose är mångsidig i trädgårdsdekoration . Det kan planteras i små grupper i en rabatt, eller det kan växa mot tegelväggar eller staket för att skapa en blomsterhäck. Det är mycket bekvämt att använda stockros som en ljus bakgrund för lågväxande växter - i det här fallet kommer det inte att dölja andra blommor.

Bild
Bild

I en rabatt kan sådana växter framgångsrikt kombineras med alla grödor med samma rika och omfattande blomställningar. Sammansättningar av stockrose med kamomiller, lupiner, delphiniums, phlox eller manschetter ser bäst ut.

Bild
Bild

Det är anmärkningsvärt att stockroses kan odlas både utomhus och i stora dekorativa krukor, blomkrukor eller blomkrukor . Stockroses kan perfekt dölja uthus eller gamla lusthus i trädgården.

Rekommenderad: