Mimulus (60 Bilder): Läppstift öppet För öppen Mark, Röd (lila) Och Gul Mimulus, Hybrid Och Brindle, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Mimulus (60 Bilder): Läppstift öppet För öppen Mark, Röd (lila) Och Gul Mimulus, Hybrid Och Brindle, Plantering Och Vård

Video: Mimulus (60 Bilder): Läppstift öppet För öppen Mark, Röd (lila) Och Gul Mimulus, Hybrid Och Brindle, Plantering Och Vård
Video: Behandla tidiga grå hår med 4 naturliga kurer 2024, Maj
Mimulus (60 Bilder): Läppstift öppet För öppen Mark, Röd (lila) Och Gul Mimulus, Hybrid Och Brindle, Plantering Och Vård
Mimulus (60 Bilder): Läppstift öppet För öppen Mark, Röd (lila) Och Gul Mimulus, Hybrid Och Brindle, Plantering Och Vård
Anonim

Unika mimulusblommor intar en speciell plats bland trädgårdsväxter. De värderas inte bara för sina ljusa och extraordinära färger, utan också för knopparnas speciella form, som liknar en aps ansikte. I detta material kommer du att bekanta dig med beskrivningen av mimulusblomman, populära sorter, liksom invecklingarna med att plantera och ta hand om denna växt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Mimulus (eller läppstift) är en halvbuskeört från Frim-familjen, som kännetecknas av den fläckiga och ljusa färgen på sina knoppar. Blommans livsmiljö i dess naturliga miljö är zoner med ett tempererat eller monsunklimat. I Ryssland används denna växt inte särskilt ofta i landskapsdesign, men i Nordafrika och Nya Zeeland odlas den överallt.

Växten odlas uteslutande för dekorativa ändamål och används för att dekorera rabatter, terrasser, stigar, gränser och loggior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Idag har trädgårdsmästare lyckats odla cirka 150 oberoende sorter av mimulus, men endast 2 typer används vanligtvis för att dekorera trädgårdstomter: rött och gult läppstift. Du bör bekanta dig med dessa arters yttre egenskaper mer detaljerat.

Röd

Denna typ av läppstift kallas också lila - sådana blommor har hängande stjälkar med rika röda eller lila knoppar och äggformade blad med utbuktande vener. Detta är en ganska hög växt med långa pediklar. Bland ryska trädgårdsmästare odlas oftast följande sorter av rött läppstift: "Auranticus", "Cardinal", "Rose Queen" och "Red Dragon ".

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul

Denna sort kom till Ryssland från Chile. Sådana blommor har höga pubescenta skott upp till 60 cm i höjd. Karaktäristiska skillnader av arten: ljusgula knoppar med ett gulaktigt fluff, samt en speciell form av blad med tänder i kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det finns också mindre vanliga sorter av mimulus.

Orange - en ganska hög växt med smaragd, glänsande lövverk och mjuka apelsinknoppar. Det anses vara flerårigt, men det rekommenderas att förvara det inomhus under vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granatäpple . En mycket vanlig sort i Kalifornien. Skiljer sig i ljusa vinröda blommor med en gulaktig hjärtformad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckig . Denna blomma finns i USA och Nya Zeeland. Den kännetecknas av små citronfärgade knoppar med en rödaktig fläck i kärnan, samt höga skott upp till 80 cm. Bland de mest kända sorterna finns Richard Bish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopparröd . Inte särskilt höga växter med bara rödaktiga stjälkar och kopparröda knoppar på korta axillära pediklar. I slutet av blomningen får blommorna en delikat gyllene kanarifärg. De mest populära sorterna: Red Imperor, Andean Nymph, Rother Kaiser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jordviva . En av de lägsta läppstift (upp till 15 cm i höjd), som utmärks av tunna skott och avlånga löv. Knopparna av denna art är citron med en röd prickig fläck. Detta är den enda frostresistenta arten bland Mimulus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Musky . En mycket igenkännlig växt som kännetecknas av citronblommor och stora, droppformade, naped blad. Dessutom avger denna växt en stark myskdoft. Dessa blommor växer vanligtvis inte längre än 30 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslöjat . Denna sort har små rosa eller pastell lila knoppar, liksom smala långsträckta gröna blad.

Bild
Bild

Brindle (även känd som Hybrid, Leopard och Maximus) . Dessa växter har en relativt liten höjd (upp till 25 cm) och skiljer sig från andra arter i flerfärgade knoppar varvat med bruna, vinröda och crimsonblommor. Inkluderar många sorter, inklusive "Viva", "Winter Sunset", "Vaudeville" (blandning av sorter), "Magic", "Foyer King", "Twinkle Mix", "Brass Monkeys" och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så frön för plantor

Läppstiftplantor kan köpas i trädgårdsbutiker eller odlas på egen hand. Om du vill odla Mimulus -plantor från frön måste du följa instruktionerna nedan.

  • Du kan samla plantmaterial efter att blomman har blommat, när boxfrukterna är fullt mogna. Dessutom kan frön köpas i affären.
  • Du måste plantera frön senast första halvan av april, men vissa sorter med tidig blomning kan sås redan i slutet av februari.
  • För att plantera mimulusfrön hemma är det bättre att välja en näringsrik, neutral eller lätt sur jord (upp till 5, 8 nivåer av surhet). En universell jord för trädgårdsväxter är också lämplig här, men du måste lägga till humus, torv och sand till den. Helst bör substratet för plantering av svampfrön innehålla torv, lövmark, torv, sand och humus i förhållandet 1: 2: 1: 1: 3.
  • För plantering av frön är det bäst att använda trä- eller polymerlådor, men alltid med hål för att tömma fukt. Små plastmuggar eller keramiska krukor är också bra alternativ.
  • Först placeras dränering av hög kvalitet från grus eller trasiga tegelstenar i behållarna, sedan placeras jorden försiktigt, som lossas och fuktas med en spruta.
  • Läppstiftfrön är väldigt små, så du måste hantera dem med en tandpetare. Försök att fördela plantmaterialet jämnt över behållaren med ett avstånd på minst 2-3 cm mellan fröna. Det är inte nödvändigt att fördjupa fröna mycket; det räcker med att trycka ner dem lite.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare frövård omfattar också ett antal specifika aktiviteter

  • Efter plantering av fröna sprutas jorden i behållarna igen med en sprutpistol, sedan installeras behållarna på en varm plats (med en temperatur på minst 18 grader) och täcks med folie eller glas.
  • Det är mycket viktigt att kontrollera vattningsfrekvensen, för att förhindra att jorden torkar ut eller vattnas. I vissa fall visas mögel under filmen på marken - detta är ett tecken på att det ibland är nödvändigt att lufta behållaren.
  • Så snart de första groddarna dyker upp, sätts plantorna i ett svalare rum med bra belysning. Helst bör temperaturen inte sjunka under 10 grader, luftfuktigheten bör inte vara mer än 80%.
  • Om det inte finns tillräckligt med belysning i rummet eller om det regelbundet är grumligt ute, installeras speciella lampor ovanför plantorna.
  • Cirka 7-8 dagar efter uppkomsten av groddar befruktas jorden i behållarna med komplex gödning med kväve och kalium. Nästa utfodring utförs med ett intervall på 10-12 dagar.
  • Så snart groddarna har 3 friska kronblad transplanteras de i separata behållare - torvkrukor eller papperskoppar med en volym på minst 150 ml passar bäst här. Upp till 3-4 plantor kan placeras i varje sådan behållare.

Plantorna väntar på plantering till maj, varefter standardproceduren för att plantera ett läppstift följs, som du kan bekanta dig med nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i öppen mark

Vanligtvis planteras Mimulus i öppen mark i form av starka plantor med flera löv, eller transplanteras från krukor köpta i trädgårdsbutiker. men i södra varma områden är det tillåtet att plantera en svamp på platsen och i form av frön.

Fröodlingsmetoden används vid odling av vissa sorter av Mimulus och garanterar inte bevarandet av växtens sortkvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Den bästa tiden att plantera Mimulus -plantor i marken kan betraktas som slutet av maj eller början av juni - under dessa månader kommer jorden redan att värmas upp tillräckligt, men den är fortfarande mättad med tillräckligt med fukt för att växten ska slå rot.

Tidpunkten för plantering beror också på regionen där läppstiftet kommer att planteras: för de södra regionerna med en varm vår planteras mimulusen i slutet av april, men i de norra territorierna, till exempel Ural eller Sibirien, landningen flyttas till andra halvan av juni. Under alla omständigheter måste du se till att yttemperaturen under avstigning inte sjunker under 15 grader.

Bild
Bild

Instruktioner

Korta instruktioner för avstigning av Mimulus i form av plantor och frön ser ut så här:

  • den perfekta tiden för plantering av Mimulus-plantor är mitten av maj eller början av juni;
  • friska och starka växter från 6 veckor gamla väljs ut för plantor;
  • innan du planterar växterna förbereds jorden - läppstiftet känns bäst på bördig, lös och lätt jord som innehåller humus och torv;
  • när du väljer en plats, fokusera på områden i halvskugga så att solen träffar växterna endast på morgonen och kvällen, men inte vid middagstid (direkt solljus kan bränna växten, göra dess löv tröga och minska knopparnas färgmättnad);
  • det rekommenderas inte att plantera dessa blommande växter bredvid buskar eller träd med ytliga rotskott - nära dem kommer läppstiftet regelbundet att sakna fukt och vitaminer från jorden;
  • plantor placeras i grunda (upp till 10 cm), men breda hål med ett litet avstånd mellan exemplar på 15-20 cm, med tiden kan mimulusbuskar växa och störa varandra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mimulusfrön planteras sällan i öppen mark - det mesta av plantmaterialet förstörs och förlorar sorter … Dessutom, när man planterar frön samtidigt som man planterar plantor, börjar blomningen av sådana blommor mycket senare - redan på hösten eller i slutet av sommaren.

Det är bättre att plantera frön i början av juni vid en yttre temperatur på minst 15 grader . Under plantering fördelas de jämnt över platsen och placeras i jorden på ett grunt djup, sedan täckt med en tät film. När de flesta plantorna har dykt upp måste de tunnas ut lite.

Plockning och plantering av plantor till en permanent plats utförs inte tidigare än 2-3 fullfjädrade löv på spiran.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Gubastik, oavsett sort och sort, kan knappast kallas en kräsen växt att ta hand om. I allmänhet kommer all vård av denna blomma till regelbunden vattning och utfodring - dessa förfaranden påverkar direkt mimulusknopparnas överflöd och färgmättnad.

Vattning

Regelbunden vattning och en konstant hög luftfuktighet är nyckeln till en vacker, stark och hälsosam mimulus. Helst bör denna växt vattnas dagligen, särskilt under sommarsäsongen. Tänk på att cirkeln nära stammen nära växten alltid bör fuktas något - för detta organiseras vanligtvis ett lager av mulch nära läppstiftet. Trots att Mimulus är mycket förtjust i fukt, bör du inte överdriva det med mängden vatten för 1 vattning. Överdriven fukt kan leda till ruttnande av rötterna, bildandet av en svamp på läppstiftbusken, liksom utseendet på sniglar och sniglar - de viktigaste skadedjurarna i denna blomma.

För vattning av mimulus bör något varmt, men fast vatten användas. Själva vattningen görs på morgonen eller kvällen. Fukten i rotcirkeln nära blomman torkar snabbt ut från solens strålar och kan bränna dess blad. Bristen på fukt i växtens rötter kommer att indikeras av buskens allmänna tröga utseende och frånvaron av blomning, den överflödiga mängden fukt kan gissas av de små hålen på bladplattorna.

Bild
Bild

Toppdressing

Regelbunden matning är obligatorisk för att stärka läppstiftets immunitet och mättnad av dess knoppars färg. Vanligtvis är det mineralgödselmedel med kalium, fosfor och kväve som väljs för dessa växter. Den allra första utfodringen utförs redan 3 veckor efter plantering av en ung växt i öppen mark. Därefter bör toppdressning utföras minst 1 gång per månad.

Vanligtvis används en lösning av 15 ml av ett mineralpreparat och 10 liter vatten för att mata Mimulus . Du bör inte överdriva det med andelen kväve i gödningsmedel - det kommer att leda till bildandet av ett stort antal skott och grönska, öka plantans höjd, men minska antalet blomställningar. Ytterligare utfodring av läppstiftet rekommenderas under perioder med aktiv tillväxt, efter beskärning, och även om växten är sjuk.

För utseendet på de första blommorna eller mer riklig blomning används en lösning av magnesiumsulfat (20 gram) för 10 liter sedimenterat vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lossning och mulching

Professionella trädgårdsmästare rekommenderar att man lossar mimulusen i cirkeln nära stammen efter varje vattning - detta är nödvändigt så att fukten absorberas snabbare i jorden och når rötterna. Dessutom gör det möjligt att ta bort ogräs som kan störa blomväxten genom att lossa. Det är inte värt att överdriva det med djupet och grundligheten i att lossa - läppstiftet har en ytlig rotväxt som är lätt att skada. När det gäller mulching utförs det inte bara för att behålla fukt nära växtens rötter, utan blockerar också ogräsens tillväxt och ger också passiv befruktning av jorden efter varje vattning.

Beroende på olika svampar kan följande material fungera som mulch: nålar, fallna löv, humus, torv, halm och sågspån. Skiktet av mulch väljs baserat på jordtypen på platsen - för lera bör det inte vara mer än 2-3 cm, på sandiga lerjordar - upp till 6 cm. Försök att lägga ut skiktet av mulch så att inte att röra växtstammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Vissa trädgårdsmästare odlar läppstiftet som en flerårig, men det är omöjligt att övervintra växten under utomhusförhållanden - allt förklaras av den här blommans varma hemland och dess oförmåga att dröja frost. Redan på hösten, efter slutet av mimulusens blomningsperiod, skärs busken kort, grävs sedan ut tillsammans med en jordklump och transplanteras i en liten behållare. Det är bäst att förvara en behållare med en blomma på en fönsterbräda eller lägga den på en loggia.

Transplantering tillbaka till öppen mark utförs endast på våren, efter att jorden har värmts ordentligt och all snö har smält.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Normalt kännetecknas läppstiftssorter av en mycket stark immunitet mot många svamp- och virussjukdomar, men om villkoren för odling av dessa blommor inte följs kan vissa sjukdomar och skadedjur orsaka betydande skada på dem. Nedan beskrivs de viktigaste sjukdomarna och skadedjur som trädgårdsmästare måste hantera när de odlar mimulus i en trädgårdstomt, liksom effektiva sätt att bekämpa dem.

  • Blackleg . Denna svampsjukdom påverkar ofta trädgårdsgrödor och observeras vanligtvis exakt på plantor och unga buskar av blommor. Typiska tecken: ruttnande och svärtande av stjälkar och basalhals, försvagning och vissning av busken. För att bekämpa denna sjukdom isoleras den sjuka växten från andra grödor, vattningsmängden reduceras, alla infekterade växtområden behandlas med kaliumpermanganat (5 gram per 1 liter) eller träaska. Som en förebyggande åtgärd behandlas växten med fungicider (Fitosporin, Baktofit, Etin).
  • Grå röta . En annan svampsjukdom, uttryckt i karakteristiska grå fläckar på bladplattorna och mimulusstammarna, på fläckarna kan du också märka en karakteristisk dun. För att bota växten i detta fall tas alla drabbade områden bort, växten separeras från resten och behandlas med Bordeaux -blandning eller giftiga läkemedel som Champion eller Oxychoma. Om infektionen precis börjat sprida sig behandlas alla infekterade områden med en blandning av aska (250 mg), krita (250 mg), kopparsulfat (1 tsk), sedan blandas allt med 10 liter vatten. Denna blandning bör räcka för att bearbeta 2-3 kvadratmeter mark.
  • Sniglar och sniglar . Dessa skadedjur uppträder vid hög luftfuktighet och lämnar stora hål och spår av slem på blommans bladplattor. Sniglar kan samlas in för hand, eller så kan du placera ölfällor nära mimulusbusken. Kemikalier kan användas för att radikalt bekämpa dessa skadedjur, men de är mycket giftiga för andra växter och husdjur.
  • Mjöldagg . Också en svampsjukdom som lätt kan kännas igen av den vita blomman på plantans löv, som först kan förväxlas med dagg. I kampen mot sjukdomen hjälper förstörelsen av de drabbade områdena och behandlingen av den sjuka växten med fungicider.
  • Bladlus . Särskilda tecken på bladlössens utseende på en växt: vridna bladplattor, myrornas utseende, vissnande och gulning av blommans bladplattor. Trots allt infekterar bladlöss alltid växter i hela kolonier, så det är svårt att inte lägga märke till dem. Insekticider i form av "Intavim", "Neorona" eller "Confidor" hjälper till i kampen mot dessa skadedjur. Du kan också försöka samla bladlöss från växten för hand.

Mycket sällan, men mimulus blir en plats för vitflugor - dessa skadedjur kan kännas igen av en blank vit blomning och av larver på bladplattor. Konventionella insekticider används för att bekämpa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av läppstiftets stora kärlek till hög luftfuktighet används det ofta för att dekorera dekorativa dammar

Bild
Bild

Om vi pratar om att odla denna blomma inomhus (som ett inslag i det inre av sommarhästar eller loggior), så ser det här harmoniskt ut med lobelia eller verbena. Kombinationen av läppstift och matthiola är särskilt intressant - den gemensamma aromen från dessa växter kommer att göra även de mest erfarna trädgårdsmästarna galna

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om att plantera en mimulus i öppen mark, så ser det här bäst ut tillsammans med en funky, en sitovnik eller en falsk spirea. Gubastic kan framgångsrikt planteras i rabatter med andra växter eller odlas separat från andra blommor. Många trädgårdsmästare planterar flera sorter av mimulus i trädgården på en gång för att skapa färgglada, ljusa och iögonfallande rabatter

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket ofta används mimulus i utformningen av de så kallade klippträdgårdarna, där den kombineras med murgröna, smörblommor, trädgårdsviola eller vild dill

Bild
Bild
Bild
Bild

Frekvensen för att använda mimulus i trädgårdsdesign förklaras av de låga kraven för att ta hand om denna växt - även nybörjare kan odla den. Denna blommande växt kan dekorera alla förortsområden med ljusa blommor från början av sommaren till början av frosten.

Rekommenderad: