Plantera Och Ta Hand Om Viburnum: Beskärning. Hur Man Transplanterar Och Tar Hand Om I Landet På Det öppna Fältet? Hur Odlar Man Dekorativt Viburnum?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Viburnum: Beskärning. Hur Man Transplanterar Och Tar Hand Om I Landet På Det öppna Fältet? Hur Odlar Man Dekorativt Viburnum?

Video: Plantera Och Ta Hand Om Viburnum: Beskärning. Hur Man Transplanterar Och Tar Hand Om I Landet På Det öppna Fältet? Hur Odlar Man Dekorativt Viburnum?
Video: Rosor i full blom - hör expertens bästa tips för långlivad rossäsong - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Viburnum: Beskärning. Hur Man Transplanterar Och Tar Hand Om I Landet På Det öppna Fältet? Hur Odlar Man Dekorativt Viburnum?
Plantera Och Ta Hand Om Viburnum: Beskärning. Hur Man Transplanterar Och Tar Hand Om I Landet På Det öppna Fältet? Hur Odlar Man Dekorativt Viburnum?
Anonim

Kalina kännetecknas av en rik användbar komposition, därför används den vid behandling av olika sjukdomar. Många trädgårdsmästare vill ha den här växten på sin webbplats. För att framgångsrikt plantera och växa ett friskt träd måste du ha ett lager av viss kunskap. Hur man planterar och vårdar viburnum kommer att diskuteras i artikeln.

Bild
Bild

Hur väljer man sittplats?

Viburnum är en träig blommande växt från adox -familjen. Under naturliga förhållanden distribueras denna representant för floran på norra halvklotet - i Anderna, Madagaskar och Antillerna. Frukterna av kulturen är röda bär med en rik vitaminkomposition . Att plantera ett träd nära huset, i trädgården eller i sommarstugan innebär inga svårigheter. För närvarande anses viburnum vara en populär gröda, som planteras på deras tomter inte mindre ofta än äpplen, körsbär, päron och plommon.

Bild
Bild

En opretentiös kultur kan växa i solen, men föredrar ett halvskuggat område . Viburnum anses vara en opretentiös representant för floran i förhållande till jorden. Det bästa alternativet för det är en neutral, lätt sur jord.

Bild
Bild

Om underlaget är sandigt eller sandigt lerjord, bör det befruktas innan det planteras.

Bild
Bild

Trots den fuktälskande naturen kan kulturen bli sjuk av överdriven fukt. Grundvattnet bör inte placeras närmare än 100 centimeter från marknivån. Med hjälp av viburnumplantager kan du bilda en häck . Vackra buskar kan bli en riktig dekoration av territoriet. Om du planterar en viburnum bredvid ett oattraktivt staket, kommer det säkert att maskera alla brister och göra bilden levande.

Bild
Bild

Funktioner för plantering och transplantation i öppen mark

Du kan plantera en dekorativ viburnum eller transplantera den till en annan ny plats under hösten eller våren. Sorter "Benjamin", "Sargent" och andra kan förökas av frön och sticklingar både i Sibirien och i andra regioner i landet.

Bild
Bild

Sommar

Att plantera viburnum med sticklingar på sommaren anses vara en vanlig jordbruksteknik. Planteringsmaterial bör förberedas i förväg genom att beskära en flerårig blekad buske. Från en ung skott är det värt att klippa av delar som är 15 centimeter långa, på vilka det finns ett par blad . Sticklingar från en vuxen växt bör blötläggas i förväg i ett stimulerande ämne och sedan planteras i marken i ett litet växthus.

Bild
Bild

Ett hemgjord miniväxthus måste täckas med polyeten ovanifrån. Sticklingar som slår rot bör härdas gradvis genom att filmen öppnas regelbundet. Således kommer frisk luft in i växthuset, vilket kommer att förbereda planteringarna för framtida plantering i öppen mark.

Bild
Bild

På hösten

Algoritmen för att plantera viburnum i öppen mark på hösten skiljer sig inte från våren. Det är värt att plantera en växt efter att lövverket har fallit och innan den första frosten börjar.

Bild
Bild

Under våren

På våren kan viburnumbusken planteras eller transplanteras först innan bladen börjar blomma på den. Storleken på planteringshålet ska vara 50 x 50 x 50 centimeter. Vid plantering av flera grödor är det värt att observera avståndet mellan dem från 250 till 350 centimeter.

Bild
Bild

Vid förberedelse av gropen måste det övre jordlagret vikas tillbaka separat . Efter det ska det blandas med en hink torv eller humus och 2 glas nitrofoska. Därefter måste 2/3 av den resulterande blandningen hällas i hålet och 40 liter vatten måste hällas där. För plantering är 3-åriga plantor bäst lämpade. Deras rotsystem måste spridas ut och installeras på den bildade kullen.

Bild
Bild

Nästa steg är att fylla planteringshålet med resten av jordblandningen . Stamcirkeln tampas noggrant och vattnas rikligt. Efter att vätskan har absorberats rekommenderas att mulch från torv, kompost och humus. Trädgårdsmästaren bör inte glömma att efter plantering bör viburnums rotkrage begravas i marken med cirka 0,5 centimeter.

Bild
Bild

Reproduktion av viburnum med frön är mindre effektiv, men fortfarande möjlig . Det planterade plantmaterialet börjar gro först efter 7 månaders skiktning. Nästa år, på våren, kan du se utseendet på cotyledons. Trädgårdsmästare bör komma ihåg att de första 12 månaderna efter sådd av fröna bör området med planteringar täckas med fallna löv.

Om fröna sås på hösten kommer de att gro först efter ett år. De första två åren är kulturens tillväxt ganska långsam.

Bild
Bild

Vårdregler

Viburnum är en opretentiös växt, men den kräver grundläggande vårdregler. För att odla en hälsosam växt behöver du inte spendera mycket ansträngning, tid, så även en nybörjare kan klara processen. Det är nödvändigt att ta hand om grödan i landet eller i den personliga tomten korrekt, regelbundet utföra bearbetning, vattning, beskärning, utfodring.

Bild
Bild

Behandling

Alla trädgårdsväxter lider av sjukdomar och skadedjur då och då, och viburnum är inget undantag. För grödans säkerhet kommer det att vara nödvändigt att utföra regelbunden förebyggande sprutning på våren och hösten. Insekticider måste användas för att döda parasiter . För att eliminera svampsjukdomar rekommenderas att behandla busken med fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar av bakteriell och viral natur elimineras inte. Trädgårdsmästare bör komma ihåg att alla typer av insekter kan bära sjukdomar, så viburnum bör regelbundet behandlas mot skadedjur.

Bild
Bild

Vattning

Det är nödvändigt att bevattna viburnumbusken regelbundet, 1 vattning efter 7 dagar anses tillräckligt. Glöm inte att bevattna växten i torrt, varmt väder. Häll från 30 till 40 liter vätska under en buske. En ung representant för floran behöver inte mycket vatten, men vattning bör utföras en gång i veckan.

Om det ofta regnar på sommaren, bör det bli mindre bevattning . Men du måste veta att viburnum är en fuktälskande kultur, så långa pauser och övertorkning av jorden bör inte tillåtas.

Bild
Bild

Toppdressing

På grund av att den helande busken kräver ofta vattning måste den befruktas med torra förband. Gödsel bör fördelas jämnt över ytan nära stamcirkeln. Efter proceduren bör kulturen vattnas . Den första utfodringen utförs på våren när bladen öppnas: vid denna tidpunkt ska 2 matskedar urea hällas under varje växt. Ett sådant förfarande är endast nödvändigt om busken inte har matats med detta ämne av njurarna i vilande tillstånd.

Bild
Bild

Andra gången appliceras befruktning under blomningskulturen . I denna fas behöver kulturen ämnen som innehåller kalium. Under varje växt måste du lägga till 2 stora matskedar kaliumsulfid eller 0,5 liter träaska. Det tredje förfarandet för befruktning av viburnum utförs efter att det har bleknat. För att göra detta hälls 2 stora skedar nitroammophoska under varje kultur.

Bild
Bild

Viburnum behöver den sista utfodringen endast om dess nära stamcirkel inte var täckt med ett organiskt lager före vinterperioden. För att befrukta busken krävs en lösning, som innehåller en hink med vatten, 2 stora matskedar superfosfat, kaliumsulfid.

Bild
Bild

En växt behöver cirka 20 liter blandning.

Bild
Bild

Beskärning

Kalina måste trimmas under de första vårdagarna innan saften börjar röra på sig. En klippning kan också utföras under höstperioden efter att lövverket har fallit av . Experter rekommenderar emellertid att föryngra och forma beskärning uteslutande på våren, och för sanitära ändamål, klippa växten på hösten.

Bild
Bild

Under naturliga förhållanden kan viburnum presenteras i form av ett träd eller en buske, så det är värt att forma sin krona därefter . Före starten av sapflödet klipps kulturen av för ett sanitärt ändamål, och därefter - med en formativ. Om du vill att viburnum ska växa i form av ett träd måste du lämna 1 vertikal gren och skära resten i en ring. Njurarna i botten av stammen, där stammen kommer att placeras, tas bort.

Bild
Bild

Det tar cirka tre år att ta bort bagageutrymmet . När kulturen når en höjd av 150-200 centimeter krävs det att nypa tillväxtpunkten. Denna procedur stimulerar förgreningen av växten. Under hela tiden kommer det att vara nödvändigt att eliminera tillväxten nära rötterna, annars blir resultatet en buske. Glöm inte att upprätthålla standardrenheten genom att ta bort sidoskott.

Bild
Bild

Oavsett önskan att odla en buske eller ett träd, kommer beskärning av viburnum att krävas i alla fall. Utan detta förfarande kommer kronans krona att växa och bli tjockare, vilket kommer att komplicera insamlingen av bär, försämra kvaliteten på frukterna och minska deras kvantitet. Det är definitivt värt att beskära rivaliserande grenar, liksom skott som växer inåt eller felaktigt . När behovet uppstår för att föryngra kulturen är det värt att klippa av de gamla skotten. Vid denna tidpunkt är det bara de mest utvecklade grenarna kvar nära rötterna.

Vid det andra året av viburnums liv är det nödvändigt att ersätta ytterligare en tredjedel av de föråldrade grenarna och med det tredje - den återstående tredjedelen. En föryngrande frisyr av en trädkultur utförs på liknande sätt som andra fruktträd.

Bild
Bild

Efter att växten har kastat alla sina löv och är vilande kan höstens sanitära beskärning börja. I det här fallet är det värt att ta bort alla trasiga, torra grenar skadade av parasiter eller sjukdomar. Om snittet i diameter är mer än 7 millimeter måste det bearbetas med trädgårdslack. Sanitär beskärning görs bäst på en torr, varm höstdag.

För att bilda en buske från en ung viburnum kommer det inte att vara nödvändigt att skära ner gamla stammar, för att bilda en lika lång ram . Resultatet av ansträngningarna kan bara ses efter tre år.

Bild
Bild

Det finns ett antal aktiviteter som måste utföras från det första året av en kulturs liv

  1. Efter att ha planterat en ung buske i öppen mark måste du klippa av alla skott från den och lämna från 3 till 4 knoppar. Skärningen ska göras i en vinkel på 45 grader.
  2. På sommaren, under det första levnadsåret, är det värt att förkorta de skott som har växt och deras processer. Längden från rötterna bör inte överstiga 0,45 meter. Om spetsen är längre, skärs den av.
  3. På hösten börjar en enda viburnum dyka upp underväxt nära rötterna. Det ska klippas ut genom att placera från 5 till 7 grenar, som senare kommer att bli ramstammar.
  4. Till nästa vår måste ramstammarna som lämnats tidigare kortas, vilket ger en längd på 0,3, 0,4 eller 0,5 meter.
  5. De två sista stegen måste upprepas varje år tills en buske med önskad form och storlek bildas.
Bild
Bild

Möjliga växande problem

För nybörjare i Moskva -regionen och andra regioner är information om de möjliga svårigheter som uppstår när odling av viburnum är mycket viktig. Det vanligaste problemet är skadan på växten av skadedjur och sjukdomar som kan elimineras med hjälp av speciella medel. I en situation där kulturen inte ger blomställningar är det värt att överväga om valet av planteringsplatsen har gjorts korrekt . När du växer en växt i ett skuggat område kan dess dekorativa effekt drabbas. Torka eller svåra vintrar kan också resultera i frånvaro eller minskning av knoppar på busken.

Bild
Bild

Erfaren trädgårdstips

  • med en invasion av myror på viburnum är det värt att behandla det med en insekticid;
  • i slutet av bladfallet bör alla nedfallna löv tas bort i samband med det gamla lagret av mulching;
  • efter att kulturstammen bildats måste den bindas upp för att undvika skador vid kraftiga vindbyar;
  • under sommarperioden bör minst två kullar genomföras.
Bild
Bild

Nästan alla kan odla en viburnumbuske på sin egen tomt . Kultur kan inte bara bli en värdig dekoration av trädgården, utan också en källa till nödvändiga element för människokroppen. De fördelaktiga ämnena i viburnumbär kan hjälpa till med förkylning, sömnlöshet och högt blodtryck. Bären på denna växt bör plockas efter början av de första frostiga dagarna och förvaras i riven, frusen eller torkad form.

Rekommenderad: