Terry Anemone (24 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Fleråriga Anemonsorter

Innehållsförteckning:

Video: Terry Anemone (24 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Fleråriga Anemonsorter

Video: Terry Anemone (24 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Fleråriga Anemonsorter
Video: Nina vattnar blommor 2024, Maj
Terry Anemone (24 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Fleråriga Anemonsorter
Terry Anemone (24 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om Blommor I Det öppna Fältet. Fleråriga Anemonsorter
Anonim

Terry anemone är en höstväxt, men några exemplar blommar tidigt på våren. Denna stora grupp av färger kännetecknas av sin variation. Arten som härrör från denna blomma finns i olika former, storlekar och färger. Om du vill lära känna den här underbara blomman bättre och försöka odla en anemon på egen hand måste du ta reda på alla funktioner i kulturen i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Alla typer av denna blomma kan delas in efter vårperiod till vår och sommar.

Växter som blommar på våren har ett bredare utbud av färger i pastellfärger. De utmärks av sin nåd och mjuka blomning. Du kan hitta kulturer med lila, rosa eller blå blommor . Bland vårens skönheter finns också frottéarter.

En variant av denna typ av anemoner är sorten "Flore Pleno", som tillhör årliga blommor.

Bild
Bild

Tyvärr blommar alla våranemoner en kort stund. Deras blomningstid är i maj, och i juli bleknar de redan . Även om bladen av vissa exemplar kan ses även på hösten. En av de populära kulturtyperna är öm anemon. Det är en blomma från 5 till 10 cm hög. De vackraste färgerna är rosa, blå och vit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan välkänd art är ekanemonen . Höjden på denna växt är från 20 till 30 cm. Blommornas diameter är 2-4 cm. Blommorna är vanligtvis vita, men rosa eller lila nyanser kan också hittas.

Den största fördelen med denna typ är dess opretentiösa vård.

Bild
Bild

Den mest populära bland sommararten är den japanska anemonen. Detta är en flerårig art, vars buske når en ganska stor storlek. Har ett kraftfullt rotsystem. Blomningsperioden är från augusti till oktober.

Bild
Bild

Låt oss nu se vilka sorter av frottéanemoner som är mest älskade av trädgårdsmästare

  • Kenigin Charlotte . Stammarna på denna anemon når 80 centimeter i höjd, och den blommar i stora knoppar (8 centimeter i diameter). Knopparna blir rosa med en gul kärna. Och några av dem, med rätt vård, utstrålar en behaglig doft.
  • " Margaret ". Dess blommor är inte så fluffiga, så växten brukar kallas halvdubbel. Dess höjd når 120-130 centimeter.
  • Medvind . Den mest populära individen i sitt slag. Trädgårdsmästare älskar dessa blommor på grund av hur lätt de kan odlas. Varje blomma med en gul kärna blommar i slutet av stammen och har många skott upp till 80 centimeter höga. När de blommar liknar de en stor snövit bukett.
  • Mount Everest . Denna blomstersort har mycket vackra knoppar. Den stiger efter att snön har smält, tolererar frostigt väder bra. Blomman är lätt att odla, varför det är mycket efterfrågat. Buskens höjd är liten (20 centimeter), och blomningstiden är från 14 till 20 dagar.
  • " Lord Lieutenant ". Dessa blommor är intressanta med sina vackra lila knoppar. Buskens höjd är 30 centimeter, knoppens diameter är 8-9.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det första du ska göra är att bestämma platsen för framtida plantering och förbereda jorden. Välj en plats som är rymlig, skyddad mot vind och direkt solljus . Den stora storleken på blommor beror på att rhizomen växer snabbt i växten, men på grund av dess skörhet kan den skadas när den kommer i kontakt med roten till en annan växt.

Marken ska vara dränerad och lös. Det bästa alternativet skulle vara lera eller jord med torv.

I vissa fall kan sand läggas till jorden. Om din webbplats har sur jord är det värt att sänka surheten genom att lägga till träaska till dess sammansättning.

Blomhålets storlek bör variera från 30 till 40 cm, djupet bör vara minst 15 cm . Lite humus och aska ska placeras i botten, och sedan ska en knöl planteras. Planteringsplatsen bör vattnas rikligt med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är värt att notera att vissa sorter av frottéanemoner är ganska opretentiösa i vården, medan andra kräver särskild vård. Denna skillnad i vård beror på att anemoner är tuberous och rhizome.

Det finns dock allmänna regler för odling:

  • regelbunden vattning i torrt väder;
  • utfodring på hösten bör göras med mineralgödsel;
  • före plantering måste kulturen befruktas med organiskt material;
  • vinterskydd krävs;
  • reproduktion bör utföras under vårsäsongen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis tolererar alla sorter av anemoner övervintring bra i det öppna fältet. Gör så här:

  • att täcka cirkeln nära stammen;
  • göra skydd mot trädgrenar.

Det är viktigt att vattna plantorna ordentligt, eftersom rotsystemet börjar ruttna på grund av vattentäppning och blommorna dör.

Man bör komma ihåg att med brist på fukt kanske växten inte blommar alls. För att undvika problemet är det bäst att välja planteringsplatser i ett förhöjt läge med bra dränering . På våren räcker det med att fukta jorden en gång i veckan. Under värmen är det värt att vattna blomman dagligen.

Reproduktionsmetoder

Det finns två metod för att plantera anemoner:

  • använda frön;
  • med hjälp av knölar.

Om du bestämmer dig för att odla en växt från frön, bör du veta att med denna reproduktionsmetod är spiringstakten för denna kultur låg. Det finns dock en teknik som kan öka grobarheten. När fröna utsätts för kyla i 1 eller 2 månader fördubblas tillväxtprocenten nästan.

Dessutom kan du plantera växterna i lådor för vintern i marken, då kommer de att genomgå en naturlig kallbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

När plantor förökas genom knölar måste de först placeras i varmt vatten i ett par timmar . Under denna tid kommer de att svälla, och det kommer att vara möjligt att börja plantera i krukor till ett djup av cirka 5 cm. Krukorna ska innehålla en blandning av torv och sand. Växten bör vattnas sällan, men jorden ska alltid vara fuktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Denna kultur tolererar sjukdomar väl, och många arter är helt resistenta mot sjukdomar.

Av skadedjur bör sniglar och sniglar noteras ., så om du plötsligt märker dessa varelser på din blomma, bör du bli av med dem. Först bör de avlägsnas från växten för hand och sedan behandlas med en lösning av metalldehyd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns sorter som är mottagliga för angrepp av en vintermask eller nematod. Om din buske har fångat en nematod måste den grävas upp och kasseras och jorden där den växte måste bytas ut.

Det krävs mycket arbete för att odla vackra perenner . Det är viktigt att inte bara veta vilken blomma som ska väljas så att den ser harmonisk ut i trädgården, utan också att ta hänsyn till alla finesser i att ta hand om den. Korrekt plantering, särskild vård i det öppna fältet - och en flerårig anemon kommer att glädja varje trädgårdsmästare med sin skönhet.

Rekommenderad: