Chrysanthemum Sjukdomar: Behandling Av Thrips Och Bladlus. Varför Böjer Sig Löv Och Blir Gula? Hur Bli Av Med Vitrost På Ditt Hem Krysantemum?

Innehållsförteckning:

Video: Chrysanthemum Sjukdomar: Behandling Av Thrips Och Bladlus. Varför Böjer Sig Löv Och Blir Gula? Hur Bli Av Med Vitrost På Ditt Hem Krysantemum?

Video: Chrysanthemum Sjukdomar: Behandling Av Thrips Och Bladlus. Varför Böjer Sig Löv Och Blir Gula? Hur Bli Av Med Vitrost På Ditt Hem Krysantemum?
Video: Så slipper du skärmbråk med ungarna - expertens bästa tips - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Chrysanthemum Sjukdomar: Behandling Av Thrips Och Bladlus. Varför Böjer Sig Löv Och Blir Gula? Hur Bli Av Med Vitrost På Ditt Hem Krysantemum?
Chrysanthemum Sjukdomar: Behandling Av Thrips Och Bladlus. Varför Böjer Sig Löv Och Blir Gula? Hur Bli Av Med Vitrost På Ditt Hem Krysantemum?
Anonim

Krysantemum är populära trädgårds- och inomhusperenner, aktivt odlade och mycket vanliga i centrala Ryssland. Bland deras funktioner kan man notera frånvaron av behovet av transplantationer, lång och riklig blomning. De växer enkelt på ett ställe i åratal, men den här egenskapen leder ofta till att insekter ser ut på grenarna och utvecklar sjukdomar som nybörjare inte alls är redo för.

Varför böjer sig löv och blir gula? Hur bli av med vitrost på ditt hem krysantemum? Är det möjligt att hantera angrepp av skadedjur i trädgården på en gång och hur man botar växten? Alla dessa frågor kräver den mest detaljerade övervägningen, eftersom inte bara krysantemumet i sig är hotat, utan också grannarna i trädgården eller hemväxthuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Det kan finnas många orsaker till utvecklingen av krysantemumsjukdomar - från insekts skadedjur (till exempel thrips eller bladlöss) på platsen till spridningen av svampsjukdomar. Ofta uppstår infektion från angränsande växter, så här sprider sig mjöldagg. Felaktig vård kan hänföras till frekventa källor till problem, vilket bidrar till skapandet av gynnsamma förutsättningar för rotrot. Vad kan leda till växtsjukdomar?

Bland de misstag som görs av oerfarna odlare är:

  • alltför riklig jordfuktighet;
  • stagnation av vatten vid rötterna på grund av dålig dränering;
  • för kall luft;
  • brist på eller överskott av gödningsmedel;
  • svampinfektion av planteringsmaterialet;
  • introduktion av färsk gödsel.

Förutom problem i samband med felaktig jordbruksmetod, lider krysantemum ofta av infektioner som aktiveras under gynnsamma väderförhållanden. Om bladlöss dyker upp på platsen är det värt att undersöka grannväxterna. Särskilt ofta påverkar det växthus- och växthuskrysantemum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Symtom

Vad ska du vara uppmärksam på, hur man diagnostiserar utseendet på sjukdomar och skadedjur? Det är värt att regelbundet inspektera växten, försumma inte att ta hand om den. Symptom på parasitiska insektsangrepp på krysantemum ser oftast ut så här.

  1. Med thrips, prickar eller fläckar visas på bladen , då blir de gula, missfärgas, vissnar, torkar och faller av. Insekten i sig är liten, med en långsträckt kropp, ungdomar är gulbeige, vuxna med blanka svarta ryggar, bevingade. Du kan leta efter dem på baksidan av bladen.
  2. Med blad nematod bladen är täckta med fläckar av gulbrun färg, som gradvis växer över hela ytan. Lövverket dör först och krullar sig i nedre delen av stammen, sedan dör de övre skotten. Infekterade buskar förstörs.
  3. Symtomen kan variera med bladlöss .beroende på typen av själva skadedjuret. Oftast påverkas en växtens blomställning av den bruna subtypen, som lämnar spår av dess vitala aktivitet inuti. Skadedjur ser ut som små mörkbruna eller svarta skalbaggar. Växthuslössen är rosa eller grön i färgen, ligger i kolonier på stammen eller i bladets nedre del, suger ut juicer, vilket leder till vissnande och död av blomman.
  4. Med angrepp av spindelmider på bladen på baksidan kan du se spår av spindelnät, plantans blad torkar, skotten vissnar och blir gula. Vid varmt väder är parasiten särskilt aktiv.
  5. När lövhoppare eller slobberingpennor dyker upp skummande spår av insektsaktivitet dyker upp på växten. Den livnär sig uteslutande på blomstersaft.
  6. När ängbuggar attackerar försvinner knopparna , de deformeras, som skotten, och krysantemumets utveckling störs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växtsjukdomar

Infektionsskador manifesterar sig i olika symptom. Oftast försvinner knopparna, tillväxten stannar, lövverket vissnar, rötterna ruttnar och dör, fläckar som är typiska för deras färg visas på skotten.

Följande svampinfektioner anses vara de vanligaste

  1. Vit rost . Med denna sjukdom är bladen täckta med rundade gula fläckar med en diameter på högst 5 mm. En vitaktig blomning bildas på baksidan av bladen. När sjukdomen sprider sig påverkar lesionen också blommans kronblad.
  2. Mjöldagg . En infektionssjukdom där en blom som liknar spritt mjöl bildas på hela ytan av krysantembusken. Växter som inte får kaliumtillskott är i fara.
  3. Grå röta . Det ser ut som mögel som strös på lövverk. Fläckar med en vattnig struktur täcker alla plantens skott i markens del. I täta planteringar sprids mycket snabbt. Berörda växter förstörs.
  4. Fusarium . Med denna sjukdom krullar plantans löv, ruttnar på stammen och roten torkar.
  5. Septoria . Det kännetecknas av skador på bladen, på vars yta svampens sporer lämnar gulbruna fläckar. Sjukdomen utvecklas på de nedre skotten, kan vara associerad med förtjockning av planteringar, dålig skörd av fallna löv.
  6. Rost . Med denna sjukdom bildas en rostig beläggning på bladens yta, som snabbt sprider sig genom busken. På baksidan är skotten täckta med rundade högar av mörkbrun färg. Problemet uppstår främst i växthus- och växthusväxter, huskrysantemum i krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sällan förekommer, men farliga sjukdomar för krysantemum, inkluderar rot bakteriell cancer. När det visas på stjälkarna bildas deformerande tillväxter, de påverkar också rotsystemet. Alla infekterade buskar är föremål för obligatorisk förstörelse.

Krysantemum är ganska resistent mot virussjukdomar, men tecken på mosaik, vit fläck eller dvärg kan också visas på den. Det finns också icke-smittsamma problem. Till exempel, bräcklighet, sprickbildning i stammen i samband med överdriven vattning.

När fukt stagnerar vid roten börjar den också ruttna, plantans skott vissnar, tappar sin färgstyrka och slutar växa och blomma. När röda ränder visas på bladen kan det förstås att blomman har drabbats av frost, så den behöver skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollmetoder

Vilken behandling rekommenderas för olika sjukdomar hos krysantemum? Det finns allmänna regler för vissa grupper av sjukdomar. Vid svampinfektioner är det första steget att ta bort alla drabbade växtdelar. De måste förstöras genom att brinna. Kampen mot sjukdomen med fungicider börjar om sjukdomen sprids snabbt. Att bli av med fusarium i jorden hjälper till att reglera dess surhet till 7 pH.

Bland de mest populära formuleringarna för att bekämpa svampinfektioner är:

  • 1% lösning av kolloidalt svavel;
  • Bordeaux vätska;
  • kopparpreparat;
  • Fundazol.

Hemma står blomsterodlare oftast inför mosaik - en virussjukdom som orsakar dvärgväxt, rivning av blommor, gulning av lövverk. Du kan bli av med det genom att ta bort de redan drabbade områdena, plantera om växten och befria den från ogräs. Om möjligt förstörs eller kasseras de växter som påverkas av mosaiken utan att sticklingar tas från dem för reproduktion.

Om mjöldagg uppträder på växterna - en vit blomning, som liknar dammning, ska du inte tveka . Vanligtvis manifesterar sjukdomen sig mot bakgrund av brist på kväve-kaliumgödselmedel i jorden. Först utförs behandlingen med en soda -lösning på en tvålbas. För 10 liter vatten, ta 40 g av varje ämne.

Om detta inte hjälper, används en lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med insekter

När de drabbas av nematoder - rundmaskar som förstör växter, är de främsta källorna till fara jord, humus och brinnande lövverk. Rekommenderade växträddningsåtgärder är relaterade till vårmullning. Ibland hjälper en lösning av insekticid tvål eller läkemedlet "Heterophos" att återuppliva bladen. Du måste spraya hela busken och försöka bearbeta den så effektivt som möjligt. Om denna åtgärd inte hjälpte grävs växten tillsammans med jordklumpen upp och förstörs.

Kampen mot bladlöss är av största intresse för sommarboende. Eftersom dessa skadedjur inte bara påverkar krysantemum har en mängd erfarenhet samlats på detta område. Bland de mest populära medlen för att förstöra bladlöss är följande.

  1. Mekanisk behandling av alla delar av anläggningen med tvålvatten . Proceduren utförs med handskar med en mjuk svamp. Relevant om bladlöss har dykt upp nyligen.
  2. Kemisk bekämpning av skadedjur . Det utförs med hjälp av preparaten "Karbofos", "Phosphamid", "Metaphos" på fosfatbasis. Lösningen bereds med en hastighet av 20 ml vätska per 10 liter vatten. Bearbetningen utförs vid lugna timmar, på morgonen eller på kvällen, med en spruta, med obligatorisk sprutning av jorden i rotzonen.
  3. Använda ammoniak . För detta bereds en vattenlösning i en andel av 100 ml per 1 liter vatten, sprutning upprepas var 12: e dag tills skadedjuren förstörs helt. Arbetet utförs i respirator.
  4. Folkmedicin . Oftast är det infusioner, till exempel 20 g lökskal per 1 liter vatten. Den resulterande kompositionen besprutas med krysantemum. Proceduren upprepas tre gånger, var tionde dag. En koncentrerad lösning av tjära eller tvätttvål hjälper också till. Det appliceras på platserna för den största ackumuleringen av insekter.
  5. Plantera växter som är naturliga fiender till bladlöss . Pelargonium har dessa egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också bekämpa spindelmiten med hjälp av förebyggande och behandlingsåtgärder. Det är viktigt att beröva honom möjligheterna till bekväm övervintring genom att förstöra höstskräp, högar av rådande lövverk och gräva upp det översta lagret av jord. Om skadedjuret redan har dykt upp är det värt att använda svavelpulver eller dess kolloidala 1% lösning i en volym av 100 g per 10 liter vatten . Kompositionen appliceras så att den faller på den nedre delen av arket, med tre repetitioner, var tionde dag.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra utvecklingen av sjukdomar och skadedjurattacker mot inhemska eller trädgårdskrysantemum, följ bara några enkla regler.

  1. Gräs noggrant och lossa jorden . Detta kommer att undvika stagnation av rotfuktighet, ge bra odlingsförhållanden.
  2. Undvik att applicera färsk gödsel . Det kan orsaka brännskador på rötterna, allvarligt skada växten.
  3. Vatten med extremt måttligt varmt vatten , det är bättre om det är i rumstemperatur.
  4. Applicera kalium- och fosforbaserat gödningsmedel regelbundet . Toppdressing ska ske i flytande form var 10: e dag. Inget gödselmedel appliceras under blomningen.
  5. Observera avståndet vid landning , när det gäller att odla krysantemum i trädgården. Det är inte nödvändigt att tjockna dem, annars kommer riskerna för att utveckla sjukdomar att öka avsevärt.
  6. Utför förebyggande sprutning med Bordeaux -vätska 10 dagar efter plantering . Innan de skickas till marken måste sticklingarna behandlas med en lösning av "Fundazole" för att förhindra svampinfektioner.
  7. Inomhus krysantemum upp till 3 år gamla måste planteras om årligen . I en äldre ålder - en gång vartannat år.
Bild
Bild

Var noga med att rengöra din trädgård ordentligt på våren och hösten. Det är i det fallna lövverket som skadedjur lever, som kan orsaka allvarliga skador på planteringarna på våren. Under själva krysantemum måste du också ta bort de fallna delarna av växten.

Rekommenderad: