Sjukdomar Och Skadedjur Av Violer: Behandling Av Mjöldagg Och Eliminering Av Bladlöss. Varför Stiger Bladen Upp Och Böjer Sig Ihop? Varför Försvinner Ljusstyrkan I Kronbladets Färg

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Violer: Behandling Av Mjöldagg Och Eliminering Av Bladlöss. Varför Stiger Bladen Upp Och Böjer Sig Ihop? Varför Försvinner Ljusstyrkan I Kronbladets Färg

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Violer: Behandling Av Mjöldagg Och Eliminering Av Bladlöss. Varför Stiger Bladen Upp Och Böjer Sig Ihop? Varför Försvinner Ljusstyrkan I Kronbladets Färg
Video: PREV-AM on Aphid 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Violer: Behandling Av Mjöldagg Och Eliminering Av Bladlöss. Varför Stiger Bladen Upp Och Böjer Sig Ihop? Varför Försvinner Ljusstyrkan I Kronbladets Färg
Sjukdomar Och Skadedjur Av Violer: Behandling Av Mjöldagg Och Eliminering Av Bladlöss. Varför Stiger Bladen Upp Och Böjer Sig Ihop? Varför Försvinner Ljusstyrkan I Kronbladets Färg
Anonim

Skönheten och nådan hos saintpaulias, även känd som uzambar (afrikanska) fioler, har gjort dem till universella favoriter i världen av inomhusodling. Efter noggrann vård kommer de att glädja dig med snabb tillväxt och riklig blomning året runt. Medan deras felaktiga innehåll leder till en förlust av dekorativitet, förseningar i utvecklingen och som ett resultat av en minskning av immunitet och motståndskraft mot angrepp av skadedjur och patogena mikroorganismer. Låt oss ta reda på vilka svårigheter violer står inför när de odlar Saintpaulias, hur dessa rosettväxter oftast blir sjuka, hur man skyddar dem från infektioner och håller dem friska.

Trots att Saintpaulia botaniskt saknar anknytning till de verkliga företrädarna för den violetta familjen (Violaceae), är dess andra namn Usambara violet, men det tillhör samtidigt en helt annan Gesneriaceae -familj. Även om artikeln specifikt handlar om Saintpaulia, kommer vi att använda både det officiella namnet och namnet på den violetta blomman, som är mer bekant för många.

Bild
Bild

Ofta växande problem

Saintpaulia, som är infödd på den afrikanska kontinenten och en typisk representant för den tropiska floran, kräver förhållanden som är så nära som möjligt för dem som är karakteristiska för dess historiska hemland för full tillväxt och utveckling. Vid olämpliga förvaringsförhållanden förlorar utloppet sin visuella överklagande, börjar göra ont och dör ofta. Låt oss titta på exempel på hur denna blomma reagerar på brott mot vissa regler för underhåll och vård.

Bild
Bild

Fläckar på bladen

Uzambara -violetten gillar ljus, men diffus belysning, och att vara i direkt solljus är kontraindicerat för det. En brist eller överskott av ljus kan orsaka missfärgning av bladen, som hos friska växter har en ljusgrön färg. På grund av överdrivet ljus blir de gula, blir täckta med bruna fläckar, vilket indikerar en solbränna och börjar ibland falla av. Även om dagsljuset för violer ska vara minst 12 timmar, bör ljusets ljusstyrka vara måttlig. Det finns följande orsaker till bildandet av fläckar på bladen:

  • otillräcklig (överdriven) luftfuktighet;
  • felaktig bevattningsregim (underfyllning, överfylld, vattning med kallt vatten);
  • övermättnad av jorden med kvävehaltiga gödningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad sträckta upp

Detta är ett direkt bevis på felaktiga ljus- eller temperaturförhållanden. När en blomkruka placeras på en fönsterbräda med fönster mot solsidan, lider växten ofta av ett överskott av ljus. För att skydda sig från den aggressiva solen måste han lyfta bladen. En liknande situation kan observeras när man organiserar konstgjord belysning, när lampor med fel effekt och ljusstyrka används.

En violett med löv uppåt kan uppleva obehag nära närheten till värmeenheter och försöker genom att deformera utloppet skydda sig från värmeflödet. Om det är för varmt i rummet försvinner ljusstyrkan på kronbladets färg.

Viktig! Saintpaulias behöver en stabil lufttemperatur inom + 15– + 25 ° C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen torkar och blir svarta i kanterna

Det finns sådana orsaker till detta fenomen som:

  • vattentätning av jorden;
  • otillräckligt innehåll av mikro- och makroelement i jordsubstratet;
  • dålig jord: för tät, tung eller alltför komprimerad nära rötterna; fioler mår bra i lätt torvjord med bakpulver (sphagnum, perlit, vermikulit);
  • stanna i ett utkast, vilket butikerna verkligen inte gillar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen krullar inåt

Om bladen på en violett är böjda, beror det vanligtvis på överdriven vattning. En mindre vanlig orsak är att odla en blomma i kväve-mättad jord. Det kan också vara ett tecken på fytofagskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen blir mjuka och vissnar

En frisk violett, väl omhändertagen, är en växt med köttiga, glänsande, väl pubescenta blad på raka bladblad som pekar något uppåt. Mjuka, hängande löv i dem kan vara ett resultat av en kränkning av bevattnings- och utfodringsregimen (brist på kalium och kväve eller missbruk av gödningsmedel), otillräcklig belysning av platsen där kruka med växten står.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

De flesta violetta sjukdomar kan behandlas framgångsrikt, förutsatt att ägaren vidtar lämpliga åtgärder i tid och inte försummar förebyggande åtgärder.

För att diagnostisera vissa sjukdomar i tid måste du känna till och kunna känna igen deras symtom.

Bild
Bild

Fusarium

Stressiga förvaringsförhållanden minskar växternas immunförsvar, vilket gör dem extremt sårbara för olika patogener. Svampar av släktet Fusarium visar ett ökat intresse för försvagade Saintpaulias … Genom att tränga in i unga rotskott påverkar patogenen de ledande vävnaderna, som bildar ett kontinuerligt grenat system i blommans kropp, som förbinder alla organ: rötter, stjälk, bladstjälkar, peduncles.

Efter spiring av rotsystemet i luftstrupen blockerar svampen tillgång till vatten och näringsämnen. Uppkomsten av sjukdomen kännetecknas av den långsamma vissningen av det violetta, varefter bladen börjar dö efter varandra, sönderfaller och förvandlas till en geléliknande uppslamning.

I det sista steget kan svartning av bladblad och stjälk observeras, vilket indikerar att växten inte längre har en chans att överleva.

Bild
Bild

Vaskulär bakterios

Denna sjukdom övervägs den allvarligaste bland sjukdomar i fioler av infektiös etiologi . Dess förekomst provoceras främst av varmt väder. När termometern är stabil vid + 27– + 30 ° C, ackumulerar de ledande växtvävnaderna ökade koncentrationer av ammoniak, vilket bränner luftstrupen, eftersom processen för avlägsnande i värmen störs helt.

Sjukdomen utvecklas när växtens gröna delar är självförgiftade med väte-nitrid, vars sedimentvolym ökar beroende på ökningen av lufttemperaturen. Vidare bakterier sprids med blixtens hastighet på den försvagade vävnaden i bladen och täppa till luftstrupen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns faktorer som orsakar bakterios, till exempel:

  • felaktig vattning med vattentäppning av jorden, vilket stör dess luftning och rotandning av växter;
  • fosfor- och kaliumbrist;
  • stanna i tung jord, vilket framkallar ett brott mot luftutbyte och utveckling av förruttnande processer.

Tecken på sommarbakterios i olika utvecklingsstadier är följande:

  • utseendet på små genomskinliga vattniga brunaktiga fläckar med en kantig form på de gröna delarna av violerna;
  • lokalisering av bakterier parallellt med de ledande buntarna i bladplattorna;
  • bladen blir glänsande, som om glas, och börjar sedan mörkna, bli slemmiga, får gelékonsistens;
  • massdöd av löv och död av en blomma.

Viktig! Bakterios är svår att behandla, eftersom den är flyktig - en vuxen blomma dör inom 24 timmar. En sak är bra: sjukdomen kan inte spridas till närliggande blommor.

Bild
Bild

Mjöldagg

Orsaken till denna svampinfektion är erysipheus (mjöldagg) parasitiska svampar. Daggutbrott inträffar på våren i slutet av uppvärmningssäsongen eller innan det börjar på hösten. Följande förhållanden bidrar till utvecklingen av sjukdomen:

  • låg temperatur i kombination med hög luftfuktighet;
  • brist på ljus;
  • obalans mellan mineralföreningar i jordblandningen, när kväve är i överskott, och kalium och fosfor är i otillräckliga mängder.

I en infekterad växt är alla gröna delar (löv, skott, blomställningar) täckta med en vit pulverformig beläggning, som om växten strös med mjöl, vilket förklarar namnet på sjukdomen. Andra manifestationer av sjukdomen är följande:

  • curling, vissnande och fallande av löv;
  • förlust av bladturgor, vars integumentära membran blir ojämnt och täckt med grunda sår;
  • bildandet av vita fläckar på kronbladen av violer av lila färg;
  • stoppa i utvecklingen av skott och knoppar;
  • generellt undertryckande av plantans tillstånd och tillväxthämning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sen blödning

Det orsakande medlet är en parasitisk svamp från släktet Phytophthora. Senblåsa kännetecknas av en hög grad av smittsamhet, snabb spridning och kurs. De viktigaste smittkällorna är förorenad jordblandning och infekterat plantmaterial. Följande faktorer provocerar utvecklingen av sjukdomen:

  • överdriven vattning;
  • otillräcklig belysning;
  • kraftiga temperaturfall.

Tecken på lesion av senblåsa är följande:

  • vissnande av växten, trots den fuktiga jorden i krukan;
  • sönderfall av rotsystemet, följt av ruttning av stammen och bladen;
  • förlust av turgor, som slutar återhämta sig efter vattning;
  • snabb torkning och mumifiering av löv;
  • förändring av röttens färg till rotsystemets bruna, partiella eller fullständiga död.

Viktig! Sen röda tar cirka 4-5 dagar att förstöra växten helt.

Bild
Bild

Gråröta (botridios)

En infektiös svampsjukdom som orsakas av svamparna Botrytis cinerea. De viktigaste infektionsvägarna är kontakt med infekterade prover, genom stänkande vatten under bevattning och besprutning eller jord med rester av infekterade växter. Sjukdomsutvecklingen underlättas av tillstånd som:

  • ökad luftfuktighet i kombination med låg lufttemperatur, i synnerhet en minskning av t under + 16 ° С;
  • riklig och slarvig vattning med våta löv och / eller kronblad;
  • dålig luftcirkulation på grund av otillräcklig ventilation av rummet med fioler.

Svamppatogener visar först och främst ett ökat intresse för de döende delarna av Saintpaulias - torkade sjuka blommor eller skadade löv, även om de under gynnsamma förhållanden ofta påverkar friska blommor.

I olika stadier inträffar följande karakteristiska manifestationer av sjukdomen:

  • utseendet på de finaste filamenten av mycel på utloppet;
  • en förändring av bladens turgor - efter att ha tappat sin elasticitet ser de svaga och livlösa ut;
  • förlust av normal färg på blad och stjälk, vars yta är täckt med ojämna små fläckar av brun färg;
  • utseendet av en gråaktig fluffig mögel på de gröna delarna av växten och blommorna;
  • mjukning av de drabbade områdena, följt av torkning och död.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Insekter, som fioler lider av, är av två typer: sugande och ätande av blad. Det är värt att överväga de vanligaste skadedjur av dessa växter.

Bild
Bild

Kvalster

Saintpaulias attackeras av flera fästingar, varav några är så små att de bara kan detekteras med ett mikroskop. Vi pratar om en cyklamen (jordgubbe) fästing, som bara kan identifieras genom förändringar i violernas utseende. Röd spindelmyt fytofagisk orsakar inte mindre skada på violer. Denna skadedjur kan redan identifieras utan mikroskop genom en spridning av små röda prickar omgiven av spindelnät. Oavsett art är placeringen av fästingarna och deras larver oförändrade.

Detta är tillväxtpunkten för rosetten, spirande knoppar, unga löv, veck vid basen av bladbladen, det vill säga platser med hög luftfuktighet, av vilken skadedjurets välbefinnande beror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med följande yttre tecken är det möjligt att bestämma nederlaget för fytofager:

  • avmattning i tillväxten;
  • deformation av löv i rosettens centrala del, de blir små, böjda;
  • förkorta stjälken och bladstjälkarna;
  • "Pulverighet" av bladens baser, på vilka grå pulver hälldes;
  • deformation av blommor som slutar blomma och stoppar utvecklingen av knoppar;
  • lockighet och trängsel av unga blad;
  • torkning av drabbade löv;
  • modifiering av bladens yttre del - många små punkteringar dyker upp på ytan, och det blir själv grovt;
  • att dö av blommans tillväxtpunkt och växtens död.

Fytofagliga kvaltsäggs vitalitet är fantastisk: de förblir livskraftiga i 4-5 år.

Skador av parasiter av något slag hotar violerna med en oundviklig förlust av visuell dragningskraft på grund av bladens krökning inåt och bristen på blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trips

Denna lilla dipteran rödbruna insekt som mäter 0, 1–0, 15 cm tenderar att spridas vid hög hastighet, vilket i hög grad underlättas av förmågan att flyga. Så för att fördubbla befolkningsstorleken under uppvärmningssäsongen eller sommarsäsongen, när det är varmt och torrt, behöver de max 6 dagar. Vid denna tidpunkt påverkas vanligtvis hela samlingen av fioler. Både blad och blomställningar av Saintpaulias fungerar som en näringsbas för trips. De leder en hemlig tillvaro och gömmer sig framgångsrikt i urtagen mellan bladens bas och stjälken, mikrosporofyller av blommor och blomknoppar. Det är ganska problematiskt att se skadedjur med blotta ögat, vanligtvis ger närvaron av oinbjudna gäster spår av deras dagliga liv, nämligen:

  • utseendet på bladen av färglösa och ljusgula ränder eller intermittenta silverfärgade linjer;
  • bildandet av fläckar på ytan av skadade bladplattor, på utsidan av bladen är de ljusa och på insidan - brunröda.

Följande tecken på thrips är möjliga:

  • deformation av bladen, följt av curling inåt vid allvarlig skada;
  • förekomsten av spilld pollen på blommor med en mörk, oftast intensiv blå färg;
  • oregelbunden form och orörligt utseende av blommor;
  • kort blomning.

Efter ett långt samliv med thrips förvandlas ömma Saintpaulia till en växt med halvvisna blommor och starkt deformerade blad till en liten svartvit fläck (vita fläckar är spår av bett och svarta är avföring).

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladlus

Detta är en stor grupp skadedjur som suger saft från växtceller. Kroppen är liten, högst 7 mm. Denna typ av sugande insekt skadar alla Saintpaulias -organ: blad, blommor, stjälk, rotsystem. En annan egenskap är att de inte bor ensamma, utan bildar ganska stora grupper. Unga blad väljs för livet, föredrar baksidan, eller de placeras runt unga stjälkar. De kännetecknas av genomsnittlig rörlighet och förmåga att snabbt föröka sig: om förhållandena är gynnsamma kan honor lägga upp till 25 ägg under dagen.

Skadedjurens utseende är svårt att inte märka, eftersom deras kluster är tydligt synliga för blotta ögat, plus det finns många andra tecken på bladlusskador på violer, nämligen:

  • karakteristiska spår i form av klibbiga blanka sekret som täcker bladens yta, bildandet av sotiga svampkolonier på den klibbiga substansen;
  • gulning av de drabbade gröna delarna av växten, i avancerade fall tappar de sin färg;
  • bladdeformation, vridning och fallande;
  • stoppa utvecklingen av peduncles, vars blommor öppnas, men omedelbart bleknar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Schervets

Den största faran för Saintpaulia representeras av rotmaskar. Till en början är deras närvaro nästan omöjlig att avgöra på grund av deras lilla storlek (upp till 5 mm) och på grund av att nästan alla stadier av deras livscykel äger rum i marken. Även om insekterna kan välja unga blomstjälkar och gröna växtdelar för livet, klättrar de in i bihålorna eller bladplattornas veck, men platsen där större delen av befolkningen bor är just en jordklump.

Maskar är underjordiska invånare som kommer upp till ytan och betraktar växternas markorgan bara som föda vid massreproduktion

De kan enkelt flytta till angränsande blommor, och att placera krukor i vanliga pallar förenklar bara deras uppgift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på rotmaskskador är följande:

  • bildandet av en vitaktig beläggning som ser ut som aska eller mögel på rötterna;
  • utseendet på ljusa klumpar av liten storlek som täcker krukornas väggar, vilket är särskilt märkbart på mörka behållare;
  • förekomsten av utsläpp i form av vitaktig fluff på botten av stammen;
  • utseendet av en främmande lukt från marken, liknande lukten av svamp;
  • långsam utveckling, dålig och sällsynt blomning av den drabbade växten, trots de idealiska förhållandena för kvarhållande;
  • förlust av turgor och ljusstyrka på bladens färg.

På grund av flera skador på Saintpaulias rötter minskar immuniteten och motståndskraften mot sjukdomar kraftigt, så en växt död är bara en tidsfråga.

Den försvagade violetten "avslutas" av sekundära infektioner av bakteriell eller svampetiologi.

Bild
Bild

En annan art är inte mindre lömsk - mjölkfisken . Näringsbasen för dessa skadedjur är unga skott, knoppar och blad, från vilka de suger ut cellsaft. Förutom det faktum att på detta sätt berövas violer lejonparten av vitala föreningar. På grund av att saliven utsöndras av maskarna under utfodring, störs metaboliska processer i växter. Tecknen på skadedjur är följande:

  • bildandet av en fluffig plack, liknande bomull, som täcker blommans yta;
  • sprickbildning av stammens hud;
  • brunning och fallande löv;
  • fördröjning av växttillväxt;
  • depression av det allmänna tillståndet;
  • svag blomning;
  • snabb vissning, förlust av dekorativitet och deformation av bettplatser vid massförstöring.

På grund av den konstanta förlusten av juice blir värdväxten svag, sårbar för sekundära infektioner och dör ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nematod

Små filamentösa icke -segmenterade maskar endast 0,5–0,13 cm långa, vilket framkallar utvecklingen av nematodos - sjukdomar från kategorin röta. Det finns flera typer av nematodmaskar. Angrepp av gallnematoder (melodogin) orsakar gallbildning - rödbruna formationer på ruttnande rötter. På grund av bladnematoder (aphelenchoidider) lider fiolerna av blad och rudimentära skott och stam - de är stamparasiter som också kan migrera till blad eller blommor.

Det som förenar alla dessa typer är det de är otroligt svåra att bli av med, eftersom de har förvärvat extremt motståndskraft mot bekämpningsmedel . Att äta nematoder tenderar att utsöndra matsmältningsenzymer i vävnaderna hos värdväxter, som har en deprimerande effekt, men inte orsakar döden av gröna organismer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om sann identifiering av nematoder endast är möjlig i en laboratoriemiljö, det finns följande tecken på vilka du kan avgöra att växten påverkas av dessa skadedjur.

  • utseendet på gulaktiga fläckar på bladen;
  • gallring och torkning av löv;
  • förtryck av det allmänna tillståndet och frånvaron av blomning eller bildandet av fula blommor: asymmetrisk, hård och liten;
  • sträckning och förtjockning av stammen;
  • bromsa eller stoppa växttillväxt;
  • asymmetri i uttaget;
  • förkortning av peduncles och petioles;
  • "Layering" av många toppar av huvuden ovanpå varandra;
  • bräcklighet, överdriven pubescens, slöhet i bladplattorna.

Viktig! I de drabbade violerna reduceras immuniteten kraftigt och fotofobi kan också förekomma. Infektionsvägarna går genom vanliga brickor, jordblandningar, löv från andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att slåss

När tecken på skada upptäcks, Saintpaulia först och främst måste du utföra sådana åtgärder som:

  1. snabbt isolera problemprovet från angränsande växter;
  2. göra en grundlig undersökning av alla närliggande gröna husdjur för att identifiera andra infektionsfokus;
  3. förbereda växter för behandling genom att ta bort och förstöra alla skadade organ;
  4. desinficera hyllor, verktyg, utrustning (krukor, pallar, balkonglådor).

Krukorna desinficeras med "Bioderm", ytorna besprutas först med en 3% lösning av väteperoxid och sedan med 5% bordsvinäger. Detta bör göras för att förhindra smittspridning.

Beroende på katastrofens omfattning utförs kampen mot skadedjur och sjukdomar hos fioler med användning av kraftfulla bekämpningsmedel eller folkmedicin och biologiska produkter baserade på växtmaterial (infusioner, avkok).

De främsta fördelarna med att använda naturliga insekticider för att eliminera insekter är deras fullständiga säkerhet för människors hälsa, bristen på förmåga att ackumuleras i växtvävnader och den snabba förlusten av toxicitet.

Bild
Bild

Skyddsanläggning

Vilka skadedjur hjälper

Recept för sprayinfusion

Marigold Bladlus En hink med en volym på 10 liter är hälften fylld med växter (färska eller torkade), fylld till brädden med varmt vatten, insisterade i 48 timmar.
Maskros Fästingar, bladlöss Häll hackade rötter (200 g) eller färska blad (300 g) med 5 liter vatten t upp till + 40 ° C, låt det brygga i 3 timmar. Behandlingen utförs två gånger med ett intervall på 10-12 dagar.
kamomill Fästingar, bladlöss Häll hackade blommor (75–100 g) med 5 liter vatten t + 60 ° C, låt stå minst en halv dag. Pressa och filtrera. Före bearbetning späds koncentratet med vatten i förhållandet 1: 3.
Tobak Trips Häll tobak (50 g) med vatten (1 l), låt stå i 48 timmar, sila, tillsätt 4-5 g tvålspån.
Rölleka Bladlöss, fästingar Häll 40 g torra råvaror med kokande vatten och låt stå i en halvtimme, tillsätt sedan 5 liter vatten, låt det bryggas i 48 timmar och sila.
Vitlök Bladlöss, thrips, fusarium, gråröta, senblåsa Lägg några rivna lökar i en hermetiskt tillsluten behållare, häll vatten i ett förhållande 1: 1, låt dra i 8-10 dagar. Späd 20 ml koncentrat med 10 liter vatten och spraya plantorna.
Celandine Bladlöss, buggar, larver, loppor 100 g torra råvaror (blad, skott) häll 5 liter vatten, låt stå i 48 timmar.

Viktig! Det rekommenderas att bearbeta blommor på morgonen eller kvällen, med pauser mellan procedurerna i 6-9 dagar.

Bild
Bild

Det är tillrådligt att använda kemikalier endast vid massiva attacker av skadedjur och patogener. Hemma får bekämpningsmedel i faroklasser I och II inte användas.

Skadedjur / sjukdomar

Förberedelser och metoder för kamp

Kvalster Behandla alla omgivande växter med acaricider och insektoacaricider. Sprutpreparat - "Fitoverm", "Vertimek", "Fufanon", "Inta -Vir", "Agravertin".
Nematoder Förstör den drabbade växten tillsammans med jorden, desinficera krukan.
Bladlus Behandla växter med Inta-Vir, Fitoverm, Fufanon, Agravertin, Aktara, vattendispergerbara granulat (WDG), Iskra. Sprutningsfrekvensen är en gång i veckan.
Schervets Marken spills med en lösning av "Regent", "Mospilan", "Dantop", "Aktara" tre gånger med ett intervall på 8-10 dagar.
Trips Behandla hela samlingen 5 gånger med ett 6-dagars intervall mellan procedurerna, alternerande läkemedel att välja mellan: "Fufanon", "Aktara", VDG, "Fitoverm", "Vertimek", "Aktofit", "Confidor", "Tanrek".
Ben (podura) Med ett litet nederlag hjälper torkningen av jordkoman, vid en massattack måste jorden kastas med "Pyrethrum", "Agravertin", eventuella insekticider. Springtails har utvecklat motstånd mot Aktar, så det är bättre att använda Dantop.
Fusarium Behandla växterna med Trichophyte eller Infinite. Vidare, den rekommenderade månatliga tvåfaldiga marken "Benomil" ("Fundazol"), vid massförstörelse oftare.
Vaskulär bakterios Under maj, transplantera hela samlingen av fioler till färsk jordblandning. Vid mindre skador, behandla växterna med en lösning av "Epin", "Zircon", "Previkur" eller "Trichodermina".
Mjöldagg För att rädda fiolerna, i det första infektionsstadiet, behandlas de med "Topaz" eller "Sapropel", vilket kan neutralisera svampar. Med avancerade former av sjukdomen tillgriper användningen av "Triadimefon" ("Bayleton"). Andra läkemedel som används är "Previkur", "Ridomil Gold MC", "Profit Gold", "Amistar Extra", "Flint".
Sen blödning För vattning och medicinsk sprutning, använd en lösning av "Trichophyte" eller "Infinito". I närvaro av levande rötter är det möjligt att transplantera den violetta till ett sterilt substrat, till en mindre kruka.
Grå röta För terapeutisk sprutning, använd en 0,1% lösning av alla kontaktsystemiska fungicider, till exempel Topsin M, Teldora, Sumileks, Triforin eller en blandning av 2 g kopparsulfat och 200 g tvålspån. Behandlingsfrekvensen är 1 gång per 10 dagar.
Bild
Bild

Förebyggande

Även om förebyggande inte 100% garanterar att skadedjur och sjukdomar kommer att kringgå fioler, hjälper det till att förhindra plötsliga utbrott av infektioner och massiva okontrollerade insektsattacker som kan förstöra hela samlingen. Att följa följande grundläggande regler för att hålla Saintpaulias minskar risken för infektion till ett minimum:

  • förvara nya kopior av samlingen i karantän i 1–1, 5 månader;
  • för att öka den naturliga immuniteten, spraya fioler med biostimulerande medel ("Zirkon", "Epin");
  • desinficera jorden genom ånga, frysa på balkongen på vintern och spill 0,01–0,1% manganlösning;
  • för att skapa gynnsamma förutsättningar för växter för livet med lufttemperatur + 19– + 25 ° C, luftfuktighet 55–60%, syra-basbalans i jorden inom 6, 2–6, 7 och med en ljusdag som varar 9–13 timmar;
  • utför en årlig transplantation av vuxna växter till en kruka med högkvalitativ dränering och substrat;
  • tvätta och sanera ställningar, fönsterbrädor och utrustning varje månad;
  • med vårens ankomst, utför förebyggande behandling mot skadedjur och i början av hösten - mot svampsjukdomar.
Bild
Bild

Du kan lära dig hur du känner igen skadedjur på violer och vad du ska göra med dem från följande video.

Rekommenderad: