Krysantemum Från Frön (19 Bilder): Växande Plantor Av Ettåriga Och Fleråriga Krysantemum. Hur Man Planterar Och Odlar Krysantemumfrön Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Krysantemum Från Frön (19 Bilder): Växande Plantor Av Ettåriga Och Fleråriga Krysantemum. Hur Man Planterar Och Odlar Krysantemumfrön Hemma?

Video: Krysantemum Från Frön (19 Bilder): Växande Plantor Av Ettåriga Och Fleråriga Krysantemum. Hur Man Planterar Och Odlar Krysantemumfrön Hemma?
Video: Odla örter och goda blad i krukor på fönsterbrädan 3 olika frön jag sår nu 2024, Maj
Krysantemum Från Frön (19 Bilder): Växande Plantor Av Ettåriga Och Fleråriga Krysantemum. Hur Man Planterar Och Odlar Krysantemumfrön Hemma?
Krysantemum Från Frön (19 Bilder): Växande Plantor Av Ettåriga Och Fleråriga Krysantemum. Hur Man Planterar Och Odlar Krysantemumfrön Hemma?
Anonim

Krysantemum är en av favoritplantorna bland trädgårdsmästare. Du kan köpa sticklingar av dessa blommor i plantskolor utan problem. Tekniken att odla från frön är en ganska komplicerad process, men den är fortfarande relevant idag.

Bild
Bild

Funktioner i metoden

Tidigare försökte de odla krysantemum uteslutande från frön. Allt för att dessa växter var självsådande ettåriga.

I den moderna världen har ett stort antal hybridsorter av denna växt fötts upp, medan tekniken för att växa från frön förlorar sin popularitet.

Anledningen ligger i det faktum att den nya krysantemum med denna metod skiljer sig mycket från moderbusken och förlorar sina särdrag.

Denna metod är dock en favorit bland många trädgårdsmästare. Den är lämplig för dem som gillar att experimentera och inte förväntar sig att få en växt med en viss färg och storlek . En stor fördel med denna teknik är en hög andel plantor som gror. Det följer att från fröna kan du få en originalblomma, vars utseende och färg kommer att vara mycket icke-standard.

Bild
Bild

Denna metod är utmärkt för uppfödning av småblommiga koreanska krysantemum . Ett exempel skulle vara en sort som heter "Ariel". Årliga arter som kölad krysantemum och kärrkrysantemum kan odlas genom sådd i öppen mark eller för plantor. När det gäller fleråriga växter är metoden för att så direkt i öppen mark inte lämplig för dem, i princip odlas sådana krysantemum endast för plantor.

Bild
Bild

När ska man plantera?

Det rekommenderas att plantera krysantemumplantor på våren. Det är lämpligt att vänta tills nattfrosten har passerat, så vanligtvis plantering faller i maj eller juni. Denna metod är inte lämplig för alla, eftersom blomningen av växter sker i en ganska sen period - augusti.

För det för att påskynda utseendet på krysantemum i din rabatt är det att föredra att välja tillväxtmetod genom plantor … Frösådd kan utföras strax innan vinterfrosten börjar, sent på hösten eller tidig vinter. Emellertid bör plantor placeras på en varm plats.

Bild
Bild

Det är bäst att plantera krysantemum i öppen jord vid visst väder . För plantering rekommenderas att plocka upp en grumlig eller regnig dag. När du väljer en plats för plantering måste du ta hänsyn till det faktum att skuggade områden inte rekommenderas för avel av krysantemum. Denna växt är termofil och gillar inte överdriven fukt.

Innan du planterar måste du vara uppmärksam på jordtypen. Det ska vara neutralt och, viktigast av allt, lite surt.

Det är viktigt att jorden är av en lerig typ och innehåller användbara näringsämnen . Organiskt gödningsmedel används ofta för att odla krysantemum, men de rekommenderas inte att överanvändas.

Bild
Bild

Val av sittplats

Ett av huvudkriterierna för framgångsrik krysantemumuppfödning är att välja rätt plats. Den måste ha följande egenskaper:

  • bra belysning;
  • måttlig luftfuktighet;
  • normal luftcirkulation;
  • närvaron av näringsämnen.

För att växten ska vara väl upplyst bör planteringsplatsen ligga på en liten kulle. En bra tillförsel av solljus bidrar till att busken bildas korrekt. Med brist på solljus blir plantans höjd högre än genomsnittet, vilket medför sällsynt blomning och blotta fläckar på buskens stjälkar. Ibland kommer blomman kanske inte alls.

Bild
Bild

Höjningen är också en gynnsam plats för odling av krysantemum när det gäller markfuktighet. Detta arrangemang undviker stillastående vatten. Överdriven våt jord har en dålig effekt på buskens utveckling och kan därefter framkalla rotröta . Dessutom förekommer i sådana fall ofta fuktälskande skadedjur på växterna. Om platsen är i skuggan, kommer ett sådant arrangemang av busken bara att förvärra problemet.

Krysantemum odlas bäst i jord som är rik på näringsämnen och mineraler. Annars kommer växten inte att bildas ordentligt, rotsystemet blir svagt och stjälkarna är dåligt utvecklade.

Med en sådan utveckling av busken är det kanske inte blommande. Det är möjligt att hantera detta problem, det räcker bara att befrukta jorden innan du planterar växten och efter dess rotning. Före plantering kan kompost användas som gödningsmedel, liksom kvävegödsling.

Bild
Bild

Hur får jag frön?

Det är inte svårt att köpa frön av olika sorter av krysantemum i en specialbutik. Men om du odlar en blomma hemma kan du samla frön själv. För att växa en krysantemum ordentligt inomhus eller i öppen mark, bör vissa nyanser beaktas.

  • Det är mycket svårt att växa från frön och samla den mängd material som krävs från storblommiga krysantemum. Detsamma gäller frottéväxter.
  • Frön av senblommande krysantemum mognar mycket långsamt, så de bör samlas in från småblommiga enkla och halvdubbla sorter.
Bild
Bild

Genom att följa vissa regler blir det möjligt att samla frön av god kvalitet med utmärkt groning. För detta behöver du:

  • plantera plantor i öppen mark så tidigt som möjligt;
  • utföra regelbunden vattning och utfodring av växten;
  • nypa buskar då och då;
  • det maximala antalet stjälkar på en småblommig krysantemum bör inte överstiga 8 stycken, och på en storblommig krysantemum-3;
  • det bör inte vara mer än en knopp på stammen.
Bild
Bild

Krysantemum, som blommar i juli, är redo att skörda frön i trädgården, på det öppna fältet. Med senblommande växter måste du göra följande.

  • För att förhindra att buskarna blir blöta bör du överföra dem till växthuset. I avsaknad av en sådan möjlighet är krysantemum täckta med plastfolie.
  • Innan det kalla vädret börjar måste blommorna transplanteras i en kruka och föras in i huset. Krysantemum är bäst placerade på solsidan.
  • För att skydda behållaren från skador genom kondens när den växer i ett växthus, är den täckt med en film.

När blomställningarna blir bruna kan fröna skördas. Detta händer vanligtvis på senhösten eller tidig vinter. Det är viktigt att inte missa ögonblicket, eftersom blomställningarna snabbt smulas.

Det rekommenderas att låta fröna mogna. Det har bevisats att efter två månaders lagring inomhus ökar grobarheten avsevärt och når en optimal indikator.

Bild
Bild

Landning

Odla krysantemum från frön kan göras på två sätt:

  • så frön i öppen mark;
  • genom att odla plantor.

Låt oss titta närmare på var och en av metoderna.

Bild
Bild

Fröfritt sätt

Denna teknik för odling av krysantemum anses vara den mest optimala på grund av dess tillgänglighet och minimala arbetskostnader. Den enda nackdelen med denna metod är att växter tenderar att blomma sent. Resultaten kan bara ses i slutet av sommarsäsongen. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att tekniken för att odla ettåriga och fleråriga växter skiljer sig markant. Du kan odla en ettårig växt genom att följa några regler steg för steg.

  • Planteringsmaterialet planteras i öppen mark i slutet av maj. Hål grävs i det förberedda området, gapet mellan dem bör inte överstiga 30 centimeter.
  • Brunnarna fylls med varmt vatten. Efter att jorden är väl mättad planteras frön - 2-3 bitar i varje hål.
  • Strö över fröna med lite jord och täck med folie. Detta är nödvändigt för att upprätthålla ett normalt mikroklimat.
  • Då och då måste sådd ventileras genom att filmen tas bort. När plantorna växer tas filmen bort och jorden rensas från ogräs.
  • Efter spiring av plantor rekommenderas att befrukta dem. För detta är verktyg som "Ideal" eller "Rainbow" perfekta.
  • Efter att upp till 3 löv visas på skotten, och deras höjd kommer att vara minst 10 centimeter, måste de starkaste och hälsosammaste skotten lämnas i hålet.
Bild
Bild

Fröplanta

Fröplantor av fleråriga krysantemum måste odlas i ett varmt rum. Denna uppfödningsmetod är populär bland flickornas krysantemum, varav en av de ljusaste representanterna är Golden Ball -sorten. Såprocessen bör utföras i slutet av vintern eller tidig vår . Krysantemumfrön måste planteras i små lådor fyllda med jordblandning, som består av komponenter som humus och torv. I en specialaffär kan du köpa en färdig blandning. Dränering bör läggas ut i botten av behållaren som används för plantering; den kan presenteras i form av expanderad lera eller grus. I vissa fall använder trädgårdsmästare trasiga tegelstenar. En jordblandning hälls över dräneringen, följt av krysantemumfrön. Djupsådd bör inte göras, det räcker med att lätt pressa fröna mot jorden.

Bild
Bild

De planterade fröna ska sprutas med vatten och täckas med folie, placeras sedan på en varm plats, lufttemperaturen bör vara minst 23 ° C. Frön måste ventileras då och då och sprutas med varmt vatten.

Om du följer alla ovanstående regler bör plantorna dyka upp om 1, 5 veckor . Därefter måste behållare med groddar placeras på ett väl upplyst ställe. Således anpassar växten sig gradvis till sin miljö. Filmen måste tas bort först i en timme, sedan i två, och sedan ta bort den helt.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Rimlig vård är en av de viktigaste ingredienserna i framgångsrik odling av någon växt. Det finns vissa regler för vård av krysantemum, som rekommenderas att följas.

  • Efter att ha planterat plantor i öppen mark är det nödvändigt att kontrollera antalet blad på stjälkarna - det bör inte vara mer än 8. De överflödiga bör tas bort. Nya skott kläms också fast först. Detta bidrar till buskens täta och frodiga tillväxt. Regeln gäller inte storblommiga växtarter.
  • Krysantemum som tillhör den storblommiga typen måste avlägsnas från sidoskotten, medan de bara lämnar de starkaste.
  • Det rekommenderas att binda upp höga sorter av krysantemum. Detta innebär vanligtvis att använda en trä- eller metallpinne eller ett nät.
  • Du bör vara försiktig med att vattna växten, för med brist på fukt förlorar krysantemum sitt utseende. Det är önskvärt att vattnet för bevattning filtreras. Vattna busken vid roten, undvik droppar på bladen.
  • Vid vattning är det också nödvändigt att lossa jorden runt växten och rensa området för ogräs.
  • Toppdressing är en viktig komponent för korrekt växtbildning. Under tillväxtperioden rekommenderas att mata den med organiskt och mineralgödsel genom att lägga dem i jorden. I det första tillväxtstadiet är det bäst att använda kvävegödsling, detta främjar tillväxt av löv på stjälkarna. För första gången befruktas krysantemum 6 veckor efter sådd. För att stimulera tät blomning används ett gödningsmedel baserat på kalium och fosfor. Denna utfodring görs bäst under den spirande perioden.
  • Den maximala perioden för en krysantemum på ett ställe bör inte överstiga 3 år. Om du sedan inte transplanterar det kommer växten att börja värka och blomningen blir mindre riklig. Det är bäst att plantera om krysantemum på våren, medan det rekommenderas att dela buskarna i delar med en beskärare.
Bild
Bild

När dyker plantor upp?

Vid fröodling hemma kan de första skotten visas om två veckor. När groddarna har spirat ska behållaren som de planteras i ordnas om till ett väl upplyst ställe . För att växter bättre ska kunna anpassa sig till nya förhållanden måste filmen avlägsnas regelbundet en stund för luftning, varefter varje period ökar varaktigheten av denna period. Efter en vecka kan filmen tas bort helt.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att dyka plantor i små krukor inte innan minst två blad visas på dem. Substratet i behållaren ska fuktas väl . Innan dykprocessen bör marken i behållaren vattnas. Fröplantor måste närmas försiktigt, eftersom deras rotsystem är mycket bräckligt under denna period. Skott som ser slöa och svaga ska kasseras. Efter plantering av plantor i krukor rekommenderas groddarna att behandlas med en tillväxtbiostimulator. Efter plockningen måste du behålla temperaturen i rummet där kulturen ligger, högst 18 ° C.

Bild
Bild

Om rummet är dåligt upplyst bör en fytolamp installeras ovanför krukorna på ett avstånd av minst 20 centimeter.

I framtiden kommer vården av krysantemum att bestå av regelbunden vattning . Det rekommenderas också att mata buskarna med mineralgödsel en gång varannan vecka. Efter 1, 5 månader bör krysantemum växa upp till 20 centimeter, varefter de kan planteras i öppen mark.

Rekommenderad: