Astilba Arends (36 Bilder): Sorter "Amethyst" Och "Fanal", "Gloria Purpurea" Och "America" för öppen Mark, "Diamant" Och "Etn

Innehållsförteckning:

Video: Astilba Arends (36 Bilder): Sorter "Amethyst" Och "Fanal", "Gloria Purpurea" Och "America" för öppen Mark, "Diamant" Och "Etn

Video: Astilba Arends (36 Bilder): Sorter
Video: Астильба. Дачные картинки. 2024, Maj
Astilba Arends (36 Bilder): Sorter "Amethyst" Och "Fanal", "Gloria Purpurea" Och "America" för öppen Mark, "Diamant" Och "Etn
Astilba Arends (36 Bilder): Sorter "Amethyst" Och "Fanal", "Gloria Purpurea" Och "America" för öppen Mark, "Diamant" Och "Etn
Anonim

Den örtartade växten Astilbe Arends har ett lätt luftigt utseende, för vilket den uppskattas av många trädgårdsmästare. Kulturen fyller trädgården med en magisk atmosfär och passar perfekt in i alla typer av landskapsarkitektur. Ett fantastiskt utseende skapas under blomningen. Denna art fick sitt namn från namnet på dess skapare, botanikern G. Arends.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Medellivslängden för Astilba Arends är upp till 15 år . Växtens storlek, liksom utseendet, beror till stor del på sorten. I genomsnitt är kulturens höjd 80-100 cm, även om det finns sorter som når storlekar upp till 2 m.

Vita fluffiga paniklar innehåller många små blommor som bildas på små grenar. Blommans varaktighet bestäms också av sortens egenskaper; i genomsnitt är denna period från juni till mitten av augusti.

Bild
Bild

Växtens ljushet beror på bladens ovanliga utseende. De är genomarbetade, snidade, först målade i en brun nyans, i vuxen ålder blir de gröna och till hösten är de täckta med en rödaktig nyans. Rotsystemet är fibröst, massivt, tolererar vintern bra och temperaturer upp till -35 grader Celsius. Gamla rötter vissnar varje år, men nya knoppar bildas ovanpå, från vilka färska rötter kläcks.

Även efter blomningen ser växten väldigt estetiskt tilltalande ut i trädgården, och på vintern bildar snöhögar som ligger på exemplaret intressanta former.

Förutom sitt fantastiska utseende är kulturen känd för sin trevliga blommiga delikata doft.

Bild
Bild

Bland de typer av Astilba Arends finns det sorter som kallas falsk getskägg och spirea … Den första tillhör Asteraceae -växter, och spirea är en rosakultur. I sitt utseende liknar de astilbe, och för detta, för stavelsens enkelhet, kan de kallas vid hennes namn.

I naturen växer denna representant för floran i Östasien, Japan och USA. Den föredrar att utvecklas i halvskugga, men du kan också hitta växten i skogskanten. Detta är en fuktälskande blomma som kännetecknas av god vinterhärdighet och hög immunitet mot sjukdomar och skadedjur, men detta motstånd kan bara säkerställas genom att följa alla regler för plantering och odling.

Bild
Bild

Olika sorter

Sorten av de presenterade arterna kännetecknas av sin mångsidighet. Varje art har sin egen beskrivning. Låt oss överväga de mest populära sorterna.

  • " Ametist ". Denna sort kännetecknas av ljusa syrenblommor, som påminner om en ädel sten, med en delikat honungsarom.
  • Fanal . Denna art är berömd för sina långa, nätt dissekerade löv och ljusa crimson blomställningar 20 cm långa.
  • Gloria Purpurea . Busken är 80 cm hög och har grenade gröna stjälkar med mörkgröna blad. Blommor av "Gloria Purpurea" kännetecknas av en liten diameter (1 cm) och en ljusrosa nyans.
  • " Amerika " … Detta är bara en av de typer av spirea. Det är en hybrid av Davids astilba. Den har löv av komplex form med ojämna kanter. Blommorna kännetecknas av en ljusrosa eller lila nyans.
  • " Diamant ". Växten når en höjd av 90 cm och en bredd på 40-50 cm. Den har blad av medelstorlek och mörkgrön färg. Denna sort uppskattas för sin långa blomningstid och opretentiösa odling. Blommorna är små - upp till 0,5 cm, blygsamma och känsliga i utseende, dekorerade i ljusrosa toner och har en behaglig doft.
  • Etna . Denna sort föredras av älskare av höga fluffiga ljusa blommor. De har en rik röd färg och bladen ser ut som fjädrar, vilket skapar ett mycket attraktivt utseende.
  • Boomalda . En kompakt växt upp till 70 cm hög med miniatyr känsliga ljusrosa eller vita blommor.
  • " Granat ". En annan liten hybrid som växer upp till 70 cm. Den har tätt lövverk och spridande grenar. Bladplattans kanter är tandade, knoppen bildas i form av en rombe och består av små blommor. Kronbladen är färgade med saftiga röda nyanser. Och även sorten har en trevlig doft.
  • Brautschleier … I höjd når denna art 70-80 cm och i bredd-40-60 cm. Den kännetecknas av små blommor upp till 1 cm i diameter med snövit kronblad. Doften av blommorna påminner om doften av fågelkörsbär. Blomningen fortsätter i två veckor.
  • Cattleya . Plantera upp till 70-80 cm höga med täta rombiska ljusrosa blomställningar 23-27 cm höga. Blomningen varar i 3 veckor.
  • Anita Pfeiffer . I genomsnitt växer den upp till 80 cm, men det finns exemplar med en höjd av upp till 100 cm. På bredden kan den växa med 50-80 cm. Bladen är komplexa, täta. Blommorna är små, rosa och har en svag blommig arom. Blommande kan pågå i en månad.
  • Syster Theresa . Miniatyrsort upp till 50 cm hög, med höga frodiga blomställningar. Under blomningen uppvisar växten krämiga rosa små blommor med en delikat doft.
  • " Röd charm " … Denna buske kan bli upp till 1 m, och dess penslar är kronade med körsbärsröda blommor.
  • Burgund ed . En liten buske, som sällan når en höjd av mer än 50 cm. Skiljer sig i bra grenande, pyramidformad, grönt glansigt lövverk. Många blommor bildas, deras färg är mörkröd.
  • Färg Flash . Denna typ rekommenderas för dem som vill skapa ett delikat blomsterarrangemang. Atmosfären av romantik och magi kommer att skapa smala blekrosa paniklar.
  • " Radie ". Sorten växer upp till 60-70 cm. De ljusröda blommorna skapar en imponerande kontrast i kombination med blankt grönt bladverk och mörka oöppnade knoppar.
  • " Hyacint ". En lång buske upp till 1 m stor och 40-50 cm bred. Den kännetecknas av små blommor med en attraktiv ljusrosa färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du börjar plantera en gröda är det värt att välja den lämpligaste platsen för den. Denna blomma gillar inte solen, ultraviolett ljus har en destruktiv effekt på den, och därför bör planteringsplatsen vara i halvskugga. Detta är en fuktälskande växt, men den tål inte överflödig fukt, vilket innebär att du bör undvika områden med nära förekomst av grundvatten.

Neka plantering i lågt liggande rabatter, där stillastående smälta eller regnvatten inte utesluts

Om platsen ändå väljs på en plats där överflödig fukt kan ackumuleras, förutse då organisationen av ett dräneringssystem av hög kvalitet i förväg.

Bild
Bild

En annan viktig punkt vid plantering är valet av planteringsmaterial. Undersök plantans rotsystem visuellt, och om du märker torkade eller ruttnade fragment som utstrålar en obehaglig lukt, ta inte detta prov. Köp plantor endast från beprövade plantskolor, och under lagring, fukta rötterna något så att de inte torkar ut. Planteringsprocessen i sig är följande:

  1. gräva ett planteringshål av en sådan storlek att plantans grundstam lätt passar in i det grävda utrymmet utan att fördjupa sig mycket;
  2. tillsätt mineralgödsel, aska och hydrogel för att behålla fukt;
  3. fukta planteringsplatsen;
  4. placera en planta i det förberedda hålet för att inte fylla tillväxtpunkten;
  5. tampa området och vattna igen rikligt;
  6. mulch planteringen med bark eller torvflis för att behålla fukt och förhindra att rötterna torkar ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Det är inte svårt att ta hand om Arends astilba, men det finns vissa nyanser. Vård omfattar flera punkter.

Vattning

Växten bör fuktas 2-3 gånger i veckan, och efter blomningen - en gång i veckan . För att förhindra att rötterna överhettas i marken från solen, rekommenderas att man gör ett hål runt plantan. Vattning sker på kvällen. Och erfarna trädgårdsmästare rekommenderar en gång var 2-3 veckor att bevattna kulturen med en svag lösning av kaliumpermanganat eller fungicid. I början av september stoppas bevattningsförfarandet helt.

Bild
Bild

Toppdressing

Växten behöver 3-4 gånger befruktning .… Med bildandet av en ny njure kan du mata kulturen med en komplex blandning eller en tillväxtstimulator. Under blomningsperioden är det bättre att föredra kompositioner, som innehåller fosfor och kalium - dessa komponenter är ansvariga för färgrikhet och överflöd av blomning.

Den tredje toppdressingen appliceras endast när en försvagning av busken märks, oftare observeras detta i mitten av sommaren.

Anläggningen behöver ett annat komplex innan frysning - speciella blandningar gör att du kan övervintra utan problem.

Bild
Bild

Lossar

Detta är en nödvändig procedur för astilba, som gör att rötterna kan andas lätt och absorbera syre. För tät jord kan leda till att rhizomen dör. Det rekommenderas att lossa rabatten varje vecka. Under lossning det är viktigt att eliminera allt ogräs tillsammans med roten - de kan bli en källa till sjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Under de första 2-3 åren av livet behöver växten beskäras. Under klippningen tas torkade, skadade, frysta stjälkar bort medan bör lämnas 8-10 cm i längd . Resten av områdena beskärs före frysning. Hela processen utförs med ett väl sanerat instrument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Beskärning före övervintring är en slags förberedelse för kylan . Det låter dig täcka växten väl för vintern. Om det inte fungerade med beskärning rekommenderas att isolera busken i flera lager mellan stjälkarna med sågspån, hö, torv, grangrenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Bland de vanligaste sjukdomarna i den presenterade kulturen noteras rotröta, bakteriell upptäckt och fytoplasmainfektioner. Så röta kan bedömas av förstörda rötter, stora svarta fläckar indikerar förekomst av fläckar, och en infektion som redan finns på den köpta plantan kanske inte visas på länge.

Den huvudsakliga metoden för att hantera dessa och andra sjukdomar är användningen av olika läkemedel

  • Bordeaux vätska … Detta botemedel gör att du kan hantera en svampinfektion.
  • Kopparpreparat . Ett effektivt botemedel mot bakterieröta.
  • Kaliumpermanganatlösning . Det kan användas för att behandla rötter där de första tecknen på röta observeras.
  • Insekticider . De bekämpar skadedjur som blir en källa till spridning av sjukdomar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekter älskar bladlöss oftast att äta på astilba, som kan bli av med tobaksrökning. En annan fiende - jordgubbsnematoden - tolererar lätt industriella preparat, och därför bör busken som drabbas av den grävas upp och förstöras. För att skydda kulturen från invasionen av jordgubbsnematoden rekommenderas att inte plantera växten bredvid jordgubbsträdgården.

Den slarviga slanten, som föredrar att lägga ägg på bladen, blir en frekvent objuden gäst.

Larverna skyddas av en klibbig substans genom vilken kemiska element inte kan tränga in, därför är den mest effektiva kontrollmetoden den mekaniska samlingen av individer och deras efterföljande förbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Att odla en kultur är tillåtet på flera sätt.

Så frön

Erfarna odlare kan försöka föröka astilba med frön, men det är möjligt att skaffa ett friskt fullvärdigt plantmaterial endast genom sorterval, som specialister engagerar sig i. Innan sådd genomgår kornen ett skiktningsförfarande i kylskåpet i tre veckor . Sådd görs på fuktad jord; du behöver inte strö det med jord.

Dessutom fuktas planteringsstället regelbundet så att kornen inte torkar ut. Behållaren där plantorna planteras måste placeras på en ljus plats, men så att solens direkta strålar inte faller på den. En gynnsam temperatur för plantor är +20 grader Celsius. Efter cirka 3 månader kan unga plantor planteras i en sommarstuga i öppen mark.

Bild
Bild

Division

Detta är den mest lovande uppfödningsmetoden som även en nybörjare kan göra. Slutsatsen är att extrahera rhizomen från rabatten och dela den i 2-3 delar så att varje del innehåller rhizomen, äventyrliga rötter och knoppar … Skärplatsen bör desinficeras med trädgårdsfett eller krossat kol för att minska risken för att bakterier sprider sig.

Om en spade används för separation är det inte nödvändigt att gräva ut busken helt, det räcker med att separera en del av rhizomen direkt i marken. När du använder en kniv grävs hela busken upp. Det är viktigt att inspektera rötterna för defekter; vid behov bör alla döda och ruttna områden elimineras.

Vidare planteras de separerade skotten omedelbart i fuktig jord, varefter trädgårdsmästaren måste säkerställa konstant vattning och lossning. Användning av ytterligare föreningar, till exempel ett tillväxtstimulerande medel, är tillåtet.

Delningsförfarandet utförs bäst i mars och blommande kan observeras i slutet av hösten.

Bild
Bild

Njurindelning

Proverna multiplicerade med denna teknik kännetecknas av god överlevnad. Processen utförs på våren när knopparna dyker upp. Det är nödvändigt att klippa sticklingarna, plantera dem i växthusförhållanden efter att ha fuktat substratet väl förberett från jorden med sand och grus i förväg. Att växa med knoppdelning skiljer sig i längd, till skillnad från roten - först efter ett år kommer växten att sträcka sig till önskad storlek och glädjas med sin blomning.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Under det första levnadsåret kan kulturen ännu inte ta den önskade formen och dimensionen, och därför kommer unga exemplar att se estetiskt tilltalande ut med hasselripor, krokusar, snödroppar. Vuxna exemplar kombineras harmoniskt med ihärdiga djur, navelsträngar, lameller, saxifrage.

Bild
Bild

För att skapa en vårkomposition kan busken planteras nära doronicum eller rhododendron. Om trädgårdsmästaren planerar att dekorera en trädgårdsdamm, är iris, lungwort, anemone lämpliga som estetiska grannar. Ett naturskönt landskap kan skapas genom att plantera en gröda bredvid rosenbuskar, men placera blommor i den norra halvan av rabatten.

För att undvika olika växters inkompatibilitet med jordbruket får astilba växa i krukor eller blomkrukor.

Bild
Bild

Frodiga ljusa paniklar ser spektakulära ut mot bakgrunden av stora träd eller buskar, till exempel enbär, berberis, spirea och trädgårdsvägen, inramad av imponerande buskar, kommer att fylla trädgården med en atmosfär av magi och saga. Kultur ser inte mindre elegant ut med en enda plantering.

Rekommenderad: