Reproduktion Av Liljor: Hur Man Förökar Blommor Med Lökar, Sticklingar Och Löv? Hur Man Planterar I öppen Mark?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Liljor: Hur Man Förökar Blommor Med Lökar, Sticklingar Och Löv? Hur Man Planterar I öppen Mark?

Video: Reproduktion Av Liljor: Hur Man Förökar Blommor Med Lökar, Sticklingar Och Löv? Hur Man Planterar I öppen Mark?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Liljor: Hur Man Förökar Blommor Med Lökar, Sticklingar Och Löv? Hur Man Planterar I öppen Mark?
Reproduktion Av Liljor: Hur Man Förökar Blommor Med Lökar, Sticklingar Och Löv? Hur Man Planterar I öppen Mark?
Anonim

Liljor vid första ögonkastet erövrar med sina lyxiga knoppar, så det är inte förvånande att deras fans blir fler och fler. Lökarna i dessa underbara blommor är inte svåra att skaffa, men ofta är priset inte överkomligt för alla. Trots sin aristokrati och det verkar krävande omsorg är liljor helt kräsna växter, dessutom är de helt enkelt uppfödda . Dessutom finns det många sätt att föröka en blomma, så alla trädgårdsmästare väljer det som är mest bekvämt för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Liljor förökas främst på våren eller hösten, även om de på vissa sätt, till exempel med vågar, kan odlas året runt. Men ändå är de flesta trädgårdsmästare enhälliga i åsikten att den optimala tiden för att plantera liljor är början av hösten - från augusti till oktober. De växter som planteras vid denna tid under vintern har tid att bygga upp ett starkt rotsystem och på våren kommer de att börja växa snabbare och bilda knoppar. Dessutom beror tidpunkten för plantering av lökar till stor del på typen av lilja.

Vita liljor har den kortaste vilande perioden, så de planteras bara på hösten så att de hinner slå rot . Nordamerikanska arter kräver också bara höstplantering, men orientaliska hybrider tvärtom blommar rejält efter plantering på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas med våg?

Denna uppfödningsmetod är den mest populära bland blomsterhandlare, eftersom de kan sprida liljor året om, oavsett årstid. Dessutom, även på vintern, är denna metod mycket framgångsrik. Dessutom gör det det möjligt att bevara integriteten hos förälderlampan, som inte förlorar sin förmåga att blomma nästa år, och samtidigt samla ganska mycket planteringsmaterial. Det kräver lökskal som ligger på utsidan. För att inte skada den ursprungliga glödlampan, från en användning endast upp till en tredjedel av alla vågar. Om förhållandena är rätt kan upp till 5 lökar växa från varje platta, lämpliga för plantering.

Med denna metod kan vuxna växter odlas på ett år, men de kommer att blomma först under det andra eller tredje året. Med denna metod behöver du:

  • separera det erforderliga antalet yttre skalor;
  • göra hål för luft i en behållare eller en tät polyetenpåse;
  • fyll dem med blandning av mossa, vermikulit eller torvplantor;
  • placera vågen försiktigt i fyllmedlet och täck dem lätt, fukta dem;
  • under en månad placeras en påse (bunden) eller fat på en varm plats (+22 + 24 ° C);
  • efter 1, 5-2 månader planteras vågen i enskilda krukor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med denna metod är att alla sorter av liljor förökas på detta sätt . Om du börjar odla på våren kan groddarna redan i augusti planteras i öppen mark. Det är bekvämt att plantera liljor med denna metod på hösten, när buskarna grävs upp för att plantera.

Processen är densamma som vid vårreproduktion, först efter att lökarna dyker upp på plattorna, ordnas de om till en plats där temperaturen hålls vid + 17 ° C.

Bild
Bild

Hur späds ut med lökar?

Vid basen av bladen, på stammarna av liljor, bildas spädbarn - lökar eller luftlökar. I sin naturliga miljö faller de själva till marken i slutet av blomningen och bildar sedan nya växter. På en buske kan det finnas upp till 100 bitar av sådana lökar, vilket är utmärkt material för plantering. De uppfödda växterna behåller alla egenskaper hos moderbuskarna. Bland alla metoder är den här den billigaste.

Det är värt att notera att växter börjar blomma först under den tredje säsongen, men riklig blomning börjar bara under det fjärde året . Alla typer av liljor är inte anpassade för bildandet av lökar. I grund och botten har rörformiga liljor och asiatiska hybrider sådana förmågor. Vissa arter bildar lökar på peduncles efter att ha klippt knopparna, du behöver bara böja dem något och spudda dem med jord.

Främst aktiverar beskärning av blomställningar bildandet av luftlökar i lövets fördjupningar, dessutom stimulerar en sådan operation deras tillväxt.

Bild
Bild

Lamputbredning kännetecknas av sin enkelhet. De faller av sig själva 2-3 veckor efter att liljorna har bleknat, så du måste ha tid att samla lökarna före den här tiden. De ska lätt separera från peduncle och ha små rötter .- detta indikerar deras förmåga att rota. Storleken på mogna lökar är 3-8 mm, det kan finnas 2-3 av dem på ett ark. Det framtida planteringsmaterialet blötläggs i Fundazole i cirka 2 timmar och planteras sedan i 5-10 mm djupa hål med ett avstånd på 8-10 cm.

Dessutom bör planteringsområdet vara väl lossat och ogräsfritt. De planterade lökarna är fuktade, och före kallt väder är de väl täckta med mulch. På våren, när hotet om frost har passerat, tas skyddet bort, plantorna vattnas och ogräs. Under det första året visas bara löv i blomman, de kan bli upp till 20 cm, glödlampan växer också och har redan 10-12 mm. På hösten är sådana groddar redan helt redo för transplantation till en rabatt.

Under det andra året har växten en stjälk med löv, på vilka nya lökar börjar bildas . En lilja blommar, odlas på detta sätt för den tredje säsongen, lökan växer till 25-30 mm och stammen kan redan nå upp till 50 cm. Under det fjärde året blir liljan en fullt mogen blomma med alla artskarakteristika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer från sticklingar

Denna metod kännetecknas av en ganska snabb reproduktion av blomman. Lily sticklingar odlas på våren. Unga skott med 10-15 cm separeras noggrant från den vuxna växten och fuktas med ett preparat för att stimulera rotbildning . Efter det kan de omedelbart planteras i en behållare med näringsjord och dränering, eller omedelbart på en rabatt (vid bra väder). I det andra fallet hälls lite sand i små hål.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att du gör ett par lätta snitt längs skärningen längst ner, detta förfarande bidrar till bildandet av ett större antal lökar.

Behållaren med groddar är täckt med en film- eller plastbehållare, vilket skapar effekten av ett mini-växthus . Sticklingarna bör fuktas regelbundet för att förhindra att jorden torkar ut. Under sådana förhållanden börjar skotten slå rot om cirka 1, 5-2 veckor, och efter ytterligare ett par veckor dyker lökar upp vid basen. Skyddet tas bort och groddarna är täckta med lossad jord, detta bidrar till en ökning av antalet lökar. I slutet av sommaren kan de bildade lökarna redan planteras separat, så att de börjar växa snabbare. Liljor som förökas på detta sätt börjar blomma nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

andra metoder

Förutom ovanstående metoder finns det andra som är lika tillgängliga och effektiva. Liljor kan också spädas genom att dela busken. Detta är kanske en av de enklaste metoderna och är idealisk för nybörjare. Liksom de flesta perenner tenderar liljebuskar att växa, med tiden kan flera lökar växa i ett bo, som ser ut som tjocka rötter. Detta kan kännas igen av antalet stammar som växer från ett bo. För att undvika detta och låta blommorna utvecklas normalt måste de transplanteras vart 3-4 år. För detta behöver du:

  • på sensommaren - tidig höst, gräva en buske med en högkål;
  • separera lökarna mycket noga;
  • plantera var och en på en permanent tillväxtplats i öppen mark.

För att inte orsaka besvär för växterna måste du agera mycket noggrant, och sedan nästa år kommer de att glädjas åt sin blomning. Denna förökningsmetod är inte särskilt svår eller mödosam, men med dess hjälp kan du inte få många nya växter samtidigt.

Dessutom bildar vissa typer av liljor ett mycket litet antal lökar och dessutom mycket sällan (bland dem rörformiga sorter och orientaliska hybrider).

Bild
Bild

Ett annat sätt att odla liljor är av barn. Det är mycket likt det föregående, eftersom det också är nödvändigt att gräva ut en buske på hösten för att hitta små lökar - framtida planteringsmaterial . Skillnaden är att dessa små lökar ligger på en del av stammen under jorden. Vissa arter, till exempel asiatiska hybrider, bildar flera dussin sådana dotterlökar. De är små och svaga nog för att sätta knoppar nästa år.

Barn separeras försiktigt från stammen och sitter separat på en säng som är väl lossad och ren från ogräs. Hålets djup bör vara cirka 3 cm. För vintern är de noggrant täckta med halm eller fallna löv. Nästa säsong bör de få styrka, så knopparna som kan bildas måste tas bort. Således kommer blomman inte att slösa energi på blomställningar, utan kommer att spendera dem på utvecklingen av lök- och rotsystemet.

Förälderlampan kan planteras i samma område eller på en ny plats . Processen att ta bort bebisarna påverkar inte hennes tillstånd på något sätt, och nästa år kommer hon att kunna blomma fullt ut igen. I augusti eller september planteras de mogna lökarna på en permanent växtplats, nästa år kommer de redan att blomstra rejält.

Bild
Bild

Det finns ett sätt att odla liljor genom sticklingar efter blomningen. Det är också relevant genom att du kan använda blommorna från den presenterade buketten. Med denna metod utförs följande procedurer:

  • efter blomningen är klar, klipp av stammen tillsammans med bladplattorna, eller så kan du använda en vissen blomma från buketten;
  • i den skuggiga delen av platsen, gör ett litet spår (ca 2 cm djupt) för längden på det valda skottet;
  • jorden måste lossas väl och näras;
  • placera skaftet i ett horisontellt läge i spåret och strö det med jord;
  • vattenbrunn med en stimulans för snabb rotning;
  • täck med polyeten.

Efter cirka 2 månader börjar lökarna dyka upp, det är bättre att inte störa dem förrän på våren . Platsen där skottet ligger är väl täckt med mulch. I avsaknad av en sommarstuga med en tomt är det möjligt att föröka en lilja på detta sätt hemma. För detta ändamål är en lång behållare eller blomkruka lämplig; på vintern ska den förvaras svalt. På våren kan lökarna planteras utomhus eller i behållare.

Bild
Bild

Liljor är så lätta att reproducera att de till och med kan odlas med löv. Det är sant att inte alla sorter är lämpliga för detta, de mest lämpliga är:

  • snövit lilja;
  • brindle;
  • långblommig;
  • svavelblommiga;
  • lilja Maksimovich;
  • lilja av Thunberg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladplattorna tas under bildandet av knopparna. Du måste plocka dem försiktigt tillsammans med basen och bara de övre. Sedan planteras de i marken, fördjupas i marken med hälften och i en liten vinkel. För avstigning är det bättre att ta en behållare med dräneringshål, hälla 5-6 cm lös jord i den och ca 3 cm flodsand på den. Behållaren måste täckas med polyeten, den måste vändas varje dag för att förhindra fuktansamling.

En månad senare, när små lökar börjar dyka upp vid basen av bladen, kan du ta bort filmen . Under vinterperioden placeras behållaren i ett svalt rum eller begravas i trädgården, väl täckt. För nästa säsong är lökarna klara för plantering. De kan planteras på våren eller hösten.

Bild
Bild

Det är möjligt att odla liljor hemma med frön, men denna metod är endast lämplig för artblommor, vars frön behåller alla egenskaper hos moderplantan. Hybridvarianter förökar sig inte på detta sätt . Processen att odla liljor från frön är ganska besvärlig och tar lång tid, den används vanligtvis av uppfödare för att få nya sorter av blommor.

De som vill få starka plantor genom sina egna ansträngningar kan mycket väl prova den här metoden, men det är värt att överväga att vissa sorter måste artificiellt pollineras.

Liljekärnor är överjordiska (blombladet är belägna på ytan) och under jorden (blombladet finns i jorden). Frölådor ska samlas in när de precis har fått en brun färg, du behöver inte vänta tills de öppnas. Om det finns tillräckligt med frön kan de sås omedelbart på platsen, och om det finns få av dem, är det värt att först så i lådor för plantor och sedan dyka i separata små krukor . Du kan ta hand om plantor på samma sätt som för alla andra växter: fuktning, befruktning och ogräs. Detta är den mest långsiktiga metoden, för från att så frön till blommornas utseende måste du vänta 5-7 år.

Bild
Bild

Det finns också en sådan metod som beredning av lökens botten:

  • på våren väljs de största lökarna;
  • skär av botten;
  • placerad i jorden med toppen nedåt, ska den skurna delen vara överst;
  • på sommaren, vattnas regelbundet;
  • för vintern är lökarna väl täckta;
  • på våren planteras alla lökar som dyker upp separat i jorden så att de växer.

Nackdelen med denna metod är att moderlampan inte bevaras, men detta kompenseras av ett ganska stort antal nya lampor.

Bild
Bild

Sorten och antalet uppfödningsmetoder ger varje trädgårdsmästare och sommarboende en chans att välja det som är mest bekvämt för sig själv. Dessutom kräver alla inte ytterligare finansiella kostnader. Även en nybörjare inom blomsterodling kan odla så underbara blommor som liljor.

Rekommenderad: