Dagliljor I Landskapsdesign (44 Foton): Plantering I En Sommarstuga Med Iris, Värdar Och Andra Blommor I En Rabatt I Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Dagliljor I Landskapsdesign (44 Foton): Plantering I En Sommarstuga Med Iris, Värdar Och Andra Blommor I En Rabatt I Trädgården

Video: Dagliljor I Landskapsdesign (44 Foton): Plantering I En Sommarstuga Med Iris, Värdar Och Andra Blommor I En Rabatt I Trädgården
Video: Renovera en rabatt - Jag sätter vårlök, planterar perenner, byter marktäckare i en rabatt. 2024, Maj
Dagliljor I Landskapsdesign (44 Foton): Plantering I En Sommarstuga Med Iris, Värdar Och Andra Blommor I En Rabatt I Trädgården
Dagliljor I Landskapsdesign (44 Foton): Plantering I En Sommarstuga Med Iris, Värdar Och Andra Blommor I En Rabatt I Trädgården
Anonim

Daylily hänvisar till den typ av fleråriga dekorativa blommor som kommer att dekorera någon sommarstuga eller trädgårdstomt under lång tid, och utan mycket ansträngning. Förutom att denna blomma är mycket vacker, har en delikat, behaglig doft, är den också ganska opretentiös. När du har planterat dagliljan korrekt, och bara då och då justerat den lite, kan du njuta av utsikten över din blomsterträdgård länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Registreringsregler

Erfarna trädgårdsmästare planerar alltid sin plats när de planerar att plantera fleråriga grödor. därför Om du vill krossa en rabatt eller göra en blomsträdgård med dagliljor måste du först ta reda på så mycket som möjligt om denna växt: vilken art finns, på vilken plats kommer den att växa bättre, hur den kommer att kombineras med andra växter och det allmänna utseendet på territoriet som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns cirka 30 tusen olika typer av dagliljor. Dessa är främst höga blommor (höjden på vissa arter överstiger 1 m).

På en hög stam bildas knoppar, som gradvis blommar efter varandra . En knopp blommar bara en dag, men eftersom det finns många av dem på peduncle blommar växten i nästan en månad, eller ännu längre. Dagliljeblad är smala och långa, växer från rotens bas och bildar en ganska stor, omfattande buske. En vuxen växt kräver cirka en meter ledigt utrymme. Och detta måste beaktas när man bildar en blomsterträdgård med dagliljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även när du planerar plantering av dagliljor måste du komma ihåg att även om denna växt är relativt opretentiös, är det fortfarande bättre att välja en solig plats. Oftast växer brunorange och gula dagliljor i vår klimatzon . Men det finns många andra sorter med alla möjliga nyanser, det finns till och med mörklila, nästan svarta blommor.

Ljusa blommor planteras i solen, men mörka blommor med rödaktiga nyanser placeras bäst i halvskugga, eftersom kronbladets färg bleknar lite i solen och förlorar sin ursprungliga färg. Det enda villkoret för god blomning av dagliljan är minst 6-7 timmars solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dagliljor ser bra ut både ensamma och i kombination med andra växter och blommor . Ensamma landningar kallas bandmaskar. Dagliljor av samma sort kan planteras i dem, eller flera arter av lämplig färg kan väljas. För att blomsterträdgården ska glädja ögat hela sommaren kan dagliljor kombineras med andra blommor, men när du väljer grannar, ta hänsyn till att dagblommor blommar främst i juni-juli. Även om det fortfarande beror på vilken typ av växt, till exempel anses Middendorf -dagliljan vara den tidigaste och börjar blomma i maj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat kan vi notera det faktum att dagliljornas blommor inte har monokromatiska färger . Det finns flera nyanser i kronbladen, och det händer att kärnan är målad i en kontrastfärg och har en tydlig kontur, eller omvänt, färgen ändrar smidigt sin nyans från mitten till kronbladets kanter. Sådana färgegenskaper hos dagliljor kan användas för vilken designlösning som helst av en blomsterträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredvid vad man ska plantera dagslökar?

Daylilies används framgångsrikt i landskapsdesign av hemman, sommarstuga, trädgårdstomter, liksom i stadsparker, torg, torg. De kan planteras mot bakgrunden av byggnadsväggen och längs stigarna, nära dammen, eller göra en separat rabatt bland gräsmattan. Alpina rutschkanor och rockeries kan göras med lågväxande sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar dagslökar nära byggnader och trädgårdskonstruktioner är det bättre att välja sorter vars färg kommer att sticka ut i kontrast mot en ljus eller mörk bakgrund av väggen.

Du kan kombinera flera typer av dagliljor . Plantera de högsta direkt mot väggen. Ser bra ut när dagslökar planteras bredvid buskar, särskilt om färgen på buskens blad är annorlunda. Till exempel kommer dagliljans smaragdgröna bredvid den rödbladiga berberisen att se mycket fördelaktig ut. Låga buskar, till exempel mock apelsin, fläder, liguster, kommer att skapa en bra komposition med både höga och dvärgiga dagsliljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ordna en trädgårdsstig väldigt snyggt, särskilt om den inte är rak. Plantera bara blommor inte från kanten, men lite djupare, eftersom dagliljor växer och därefter kan stänga en betydande del av vägen . Och du kan också dekorera stranden av en damm, pool eller vilken vattensamling som helst, särskilt eftersom dagliljor är fuktälskande växter som ursprungligen växte i tropiska regnskogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra en rabatt mitt på gräsmattan . På gräsplanets plana gröna yta kommer höga blommor att fungera som en underbar dekoration för ett stort område av gräsmattan. Du kan odla enstaka buskar eller kombinera dem med andra blommor, till exempel phlox, och plocka upp dem i samma färgschema.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dem som inte gillar höga staket och staket på sin webbplats kan vi rekommendera att skapa en slags häck från dagliljor, plantera dem i rad på nära avstånd från varandra. Eller gör en häck från akaciebuskar och plantera gula dagliljor i förgrunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan användning för dessa färger är alpina diabilder . I det här fallet rekommenderas att plantera växter inte högst upp, men på en sluttning, är det lämpligt att använda lågväxande sorter och i små mängder, eftersom vanligtvis plantor med låg marktäckning planteras på sådana kullar. För närvarande har miniatyrsorter av dagliljor utvecklats med tunna löv, liksom de av spannmålsväxter, vars höjd inte överstiger 25 cm och små blommor högst 4 cm i storlek (Penny Earned, Penny's Worth). De växer i frodiga buskar och är perfekta för rockeries.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat stort trevligt plus med dagliljor är deras underbara känsliga doft . Därför kan dessa vackra blommor användas för att dekorera rekreationsområdet. Efter en kvav julidag på kvällen är det väldigt trevligt att sitta någonstans i ett lusthus, på en mysig trädgårdsbänk eller gunga på en gunga. Det finns en särskilt doftande, doftande typ av dagliljor (Siloam Double Classic), som inte är sämre i skönhet än rosor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombination med andra växter

Experter inom blomsterodling och trädgårdsodling rekommenderar att kombinera blommor och växter i en rabatt på ett sådant sätt att blomningen inte stannar från tidig vår till sen höst. Dagliljor passar perfekt in i alla blomträdgårds design, eftersom deras blomning sker i hjärtat av sommaren, och det tar ganska lång tid.

Bild
Bild

Dagliljor kan planteras bredvid lökar som blommar tidigt på våren. I det här fallet måste man komma ihåg att hyacinter, tulpaner, påskliljor är mycket lägre än dagliljor, så de borde vara i förgrunden.

Efter de första vårblommorna börjar iris blomma, och blomningstiden kombineras med början av blomningen av dagliljor . Det finns många olika sorter av iris och därför alternativ för att kombinera dagliljor med dem. Du kan välja sorter i samma färgschema, till exempel solgult, eller omvänt skapa kontrasterande kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa experter föreslår att man planterar dagliljor i en rosenträdgård, eftersom många rosor vilar ett tag efter den första blomningsvågen, och just nu kommer dagliljorna att stödja och "rädda" denna ädla blomsterträdgård.

Bild
Bild

Konstigt nog kombineras dagliljor mirakulöst med barrträd . Thuja, enbär, lärk, tall med granar kommer att fungera som en utmärkt bakgrund för dagliljor. Mörkgröna nålar och ljusa, till exempel rödaktiga blommor av dagliljor kommer i allmänhet att se bra ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassikerna är dagsliljor med värdar. Denna kombination anses av landskapsdesigners vara det säkraste alternativet i utformningen av skuggiga hörn av infielden.

Bild
Bild
Bild
Bild

I augusti, närmare hösten, vissnar dagliljorna gradvis, blomningen stannar, bladen vissnar, dör och trädgårdsmästare, för att bevara mixgränsens snygga utseende, kombinera olika typer av spannmålsväxter med dagblommor, yarrows i alla slags nyanser, loosestrife, echinacea, de så kallade torkade blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för boende

Med en erfaren trädgårdsmästare är varje planta i trädgården placerad så korrekt att det inte är nödvändigt att transplantera den efter ett tag, för att byta plats, om den plötsligt inte har rotat sig eller vuxit med tiden och det inte finns tillräckligt med utrymme, eller, ännu värre, växten börjar störa, stänger banorna, till exempel … Därför, när du planterar fleråriga dagslökar som kan växa på ett ställe i tio eller fler år, är det värt att ägna mer uppmärksamhet åt valet av deras "bostad ".

Bild
Bild

Experter ger några rekommendationer om placering av dagliljor i trädgården och på landet, där du kan njuta av den årliga sprudlande blomningen av dina favoriter

Företräde ges till soliga tomter . Solen är nyckeln till dagblommans blomning. I extrema fall kan du landa i halvskugga, men under förutsättning att solens strålar kommer att belysa detta område i minst 6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt älskar bra vattning och känns ganska bra på stranden av vattenförekomster . Om landskapet på webbplatsen innehåller dammar, sjöar, pooler, kommer daylilies att fungera som deras perfekta ram.

Bild
Bild

När det gäller terrängen och marken ges företräde till små kullar och mjuka sluttningar . - lågland med stillastående vatten kommer att vara skadligt för denna blomma. Daylily växer vilt i naturen i nästan vilken jord som helst, men dekorativa sorter planteras bäst i näringsjord med neutral syra. Om jorden på dacha inte uppfyller dessa krav, när du planterar en växt i hålen, är det nödvändigt att lägga till ytterligare komponenter som hjälper till att neutralisera jordens surhet (aska, kalk, sand, torv och andra), liksom som universalgödselmedel.

Bild
Bild

Vid plantering måste storleken på en vuxen växt beaktas . Dagliljor bildar ganska stora buskar med spridande blad.

Så att de i framtiden inte stänger stigarna eller närliggande blommor som växer i rabatten, måste du tilldela minst 0,7 kvadratmeter mark för varje daglilja.

Bild
Bild

Förutom allt ovanstående använder många sommarboende små knep för att dölja eventuella konstruktionsfel, en öppning i en vägg eller staket eller en misslyckad trädgårdsväg med hjälp av dessa vackra stora blommor. Varför inte, för vackra dagliljor kommer verkligen att dekorera alla utrymmen.

Rekommenderad: