Reproduktion Av Pioner (21 Bilder): Hur Man Odlar Dem Från Frön Och Planterar Dem På Våren? Hur Reproducerar De Sig Genom Att Dela Busken?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Pioner (21 Bilder): Hur Man Odlar Dem Från Frön Och Planterar Dem På Våren? Hur Reproducerar De Sig Genom Att Dela Busken?

Video: Reproduktion Av Pioner (21 Bilder): Hur Man Odlar Dem Från Frön Och Planterar Dem På Våren? Hur Reproducerar De Sig Genom Att Dela Busken?
Video: Hur stora är mina odlingsytor? Del 1/2 Jag mäter upp mina ytor inför årets planering 2024, Maj
Reproduktion Av Pioner (21 Bilder): Hur Man Odlar Dem Från Frön Och Planterar Dem På Våren? Hur Reproducerar De Sig Genom Att Dela Busken?
Reproduktion Av Pioner (21 Bilder): Hur Man Odlar Dem Från Frön Och Planterar Dem På Våren? Hur Reproducerar De Sig Genom Att Dela Busken?
Anonim

Det finns flera sätt att odla pioner. Nybörjare bör definitivt bekanta sig med var och en av dem. Endast i detta fall kommer det att vara möjligt att välja den mest lämpliga metoden. De mest populära metoderna är sticklingar och dela buskarna. När det gäller reproduktion av pioner med hjälp av frön, är det mestadels inom uppfödares makt, eftersom det tar mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild

Särdrag

Trädgårdspioner är fleråriga ört- och buskeväxter. Blommor från Peony -familjen är ett utmärkt dekorativt levande element som passar bra in i landskapet på alla platser. Du kan odla dem på landet eller på din egen gård.

  • Pioner kan nå en maximal höjd av 1 meter.
  • Rotsystemet är ganska massivt, det finns stora pinealrötter på det.
  • Vissa representanter för denna växtart har en pinnately-separerad form, medan andra är trifoliate. De kännetecknas av mörkgrå, grön och mörk lila färg. Bladen på sådana planteringar ser väldigt imponerande ut.
  • Blomställningarna har ett enda arrangemang. En stor blomsterskål kan vara upp till 20 centimeter i diameter.
  • Skiljer sig i opretentiös vård, för vilken han är så förtjust i blomsterodlare.
  • Pioner kan växa på platsen i mer än ett dussin år.
  • Blommor tål låga temperaturer bra.

Genom att använda olika metoder för att odla pioner har uppfödare uppfödt många sorter och hybrider. Det finns cirka 5 tusen av dem i världen. De har alla individuella skillnader ..

Detta påverkar främst plantans höjd, dess form, blomskålens storlek, deras färg och blomningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Frön

Vanligtvis uppvisar processen med att odla pioner hemma inte stora svårigheter. Det är mer lämpligt att fokusera på att ytterligare ta hand om dem. Detta är metodens hela komplexitet. Det tar enorm tid att gro frön på detta sätt. Uppfödare hittade en väg ut och berättade för världen hur man odlar pioner snabbare från frön. Det enda är att det är viktigt att strikt följa alla regler för plantering av en växt.

  • Det rekommenderas inte att köpa frön - det är bättre att samla dem från hemblommor.
  • Det är bäst att skörda dem i ett omoget tillstånd. Utåt är de bruna i färg, täckta med små gula fläckar. Vid denna tidpunkt är utseendet på sprickor hos fostret också karakteristiskt.
  • Frön ska inte få torka ut. Av denna anledning planteras de omedelbart i öppen mark. Innan de planteras kan de också placeras i en liten behållare, täckt med sand och kylas. Maximal hållbarhetstid är 1,5 månader. Denna process görs bäst på sensommaren eller början av hösten.
  • Du kan så frön till plantor i förväg i en behållare (med möjlighet att transplantera vidare till öppen mark). Men det är också tillåtet att plantera frön, försumma det inledande förfarandet, direkt på gatan.
  • När man planterar frön på en gatutomt är det nödvändigt att reproducera flera skikt av skiktning. Den första är varm, den åtföljs av en temperatur på 16 till 30 grader. Det andra steget är kallt och varar cirka två månader. En lämplig temperatur är 6-10 grader.
  • Med denna odlingsmetod kommer plantor från pionfrön att dyka upp om ett år. Som regel kommer inte alla groddar att bryta igenom samtidigt, och 70 procent kanske inte kommer att gro alls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid stratifieringsprocessen måste grundläggande regler följas. Thermal hjälper till att odla pioner snabbare och mer effektivt.

Denna fas åtföljs av följande åtgärder:

  • så frön i en liten behållare med våt sand;
  • i nästa steg måste behållaren placeras på en varm plats: det kan vara ett batteri eller en värmedyna;
  • det rekommenderas att värma sanden till 30 grader, varefter den kyls igen, ytterligare åtgärder innebär ytterligare en uppvärmning.

Vid denna åtgärd bör den fuktas då och då.

Den termiska fasens varaktighet är 2 månader, varefter fröna splittras och små rötter spirar från dem. Därefter måste du nypa unga rötter och placera dem i en behållare fylld med krukväxtjord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter slutet av den termiska fasen är det dags för kall skiktning. Detta förfarande främjar tillväxten av växtskott. I grund och botten varar denna process i tre månader, men det finns ett sätt att avsevärt minska den. För att göra detta behöver du en speciell lösning på 0,01%, vilket stimulerar plantans tillväxt.

Gaze fuktas med denna lösning och hypokotyl placeras. Det är nödvändigt att hålla rätt luftfuktighet. För detta är fröna täckta med ett speciellt genomskinligt material. Temperaturen på innehållet är 5-10 grader.

Bild
Bild

Med uppkomsten av skott placeras växten på en varm plats. I slutet av våren måste skotten överföras till trädgården, platsen måste vara skuggad och avståndet mellan dem får inte vara mindre än 5 centimeter. Det är absolut nödvändigt att täcka jorden och regelbundet bli av med ogräsgräset.

Fram till slutet av sommarsäsongen odlas plantor bäst i behållare, varefter en permanent plats bör hittas för dem i det öppna fältet. Platsen ska vara med lätt halvskugga och bördig jord. Det är lämpligt att lossa den innan du planterar. Plantorna går 2 centimeter djupt in i hålen. Det är också nödvändigt att observera avståndet mellan dem - 0,5 meter.

Glöm inte att lägga dränering i botten av hålet och täck det med jord mättad med användbara komponenter och organiskt gödningsmedel ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Att odla pioner med sticklingar är ett enklare sätt än det föregående. Du bör välja rätt tid på året för denna procedur. Det rekommenderas att börja arbeta när anläggningen helt har bildat sin grenade struktur. Detta händer vanligtvis sent på våren.

  • Först måste du välja buskens stjälkar, göra en liten fördjupning nära dem och böja grenarna där, medan du lämnar en liten mängd löv över marknivå.
  • Efter det måste de strös med jord och fuktas ordentligt.
  • Det är nödvändigt att jorden runt lagren är i perfekt ordning. Detta kan uppnås genom regelbunden vattning. Du måste också komma ihåg att rensa området för ogräs.
  • I genomsnitt visas de första skotten i juli, varefter det rekommenderas att lossa marken runt. Detta är nödvändigt för att mätta växten med syre.

Du kan plantera plantor på en ny plats i slutet av sommarsäsongen. För att pioner normalt ska kunna tåla frost måste de mullas före kallt väder.

För att förhindra att växterna försvagas är det bäst att kontrollera blomningen genom att ta bort knopparna under de två första åren efter plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rhizome division

Ett annat enkelt och ganska effektivt sätt att reproducera pioner är uppdelningen av rhizomen. Sannolikheten för grobarhet är nästan hundra procent. Och du kan se den första blomningen 2 år efter att pionerna planterades. En sådan process är ibland till och med nödvändig, eftersom växter som odlas som perenner kräver föryngring med en minskning av blomningstätheten. Det är bäst att skilja buskarnas rhizomer i början av hösten, eftersom unga knoppar vid denna tidpunkt dyker upp på växten och rotsystemet är helt förstärkt och mättat med näringsämnen.

Det är nödvändigt att välja en planteringstid så att pionerna kan slå rot innan vintern börjar . Att separera rhizomerna och plantera dem på våren rekommenderas kategoriskt inte, eftersom roten efter det kalla vädret inte är redo för intensiv utveckling.

För att dela buskarna korrekt måste du noggrant läsa processen och utföra den strikt steg för steg

  • Du måste noggrant gräva upp busken och ta bort den från jorden. Skott beskärs med cirka 10 centimeter. Varje planteringsmaterial bör innehålla i genomsnitt fem knoppar. Fler av dem i framtiden kan försvaga växtens rotsystem. Det bör finnas minst tre lagringsrötter.
  • Otänkbara delar av skaftet måste tas bort.
  • De resulterande sektionerna är täckta med träaska.
Bild
Bild

Beskärning

Denna metod för att odla pioner är mycket effektiv. Men det kräver också ängslig groddvård. En stor buske är lämplig för denna procedur; beskärning görs vanligtvis under vårens första månad eller under höstperioden på året. Efter ett sådant förfarande börjar en så kallad rehabiliteringsperiod för en stor buske, som varar upp till två år. Först efter att denna tidsperiod har gått kommer den igen att ge blomställningar.

Om du bestämmer dig för att börja odla busken på våren måste du vänta tills snötäcket försvinner helt och rensa jorden i området runt plantagen. I detta fall bör rhizomen exponeras helt för ett djup av 10–20 centimeter.

När beskärningsprocessen utförs under höstperioden kommer åtgärderna att vara liknande. Därefter måste du ta en spade, det är bäst att behandla den med en speciell desinfektionslösning . Med dess hjälp bör du göra ett horisontellt snitt av roten.

Avståndet mellan njurarna bör vara minst 6 centimeter. Det rekommenderas att bearbeta de resulterande grenarna och sedan plantera växten.

Bild
Bild

Sticklingar

För att utföra processen med föryngring av gamla buskar, använd metoden för sticklingar. Till skillnad från andra metoder för att odla pioner är den ganska lång. Du kommer att kunna observera blomningsprocessen först efter fyra år efter plantering av sticklingar i öppen mark . Växter reproducerar på två sätt: rot och stam.

Rot

Vanligtvis utförs denna process samtidigt som piontransplantationen. Det är bäst att använda rotsticklingar på våren. Roten ska delas upp i små delar, deras längd bör inte överstiga fem centimeter. Du kan också använda de återstående delarna av rhizomen efter att ha planterat om buskarna. En förutsättning för att plantera växter på detta sätt är närvaron av en lagringsrot och minst en knopp.

Planteringsmaterial måste bearbetas före plantering i öppen mark. Denna process består av följande steg:

  • först och främst är det nödvändigt att förbereda en lösning av kaliumpermanganat, det är bäst att bearbeta sticklingarna i den i två timmar;
  • därefter måste materialet torkas helt, i genomsnitt kan det ta 2,5 timmar;
  • det rekommenderas att täcka rhizomens snitt med träaska;
  • därefter måste skivorna också torka ut, för detta behöver de mycket mer tid - upp till 20 timmar;
  • i en specialaffär rekommenderas att köpa ett läkemedel som stimulerar tillväxten av blommande växter och behandla rötterna med dem innan själva plantering i öppen mark.

Det valda området måste lossas innan du planterar . Det angivna intervallet (20 centimeter) bör följas mellan plantorna. De ligger begravda i marken i cirka fem centimeter, varefter jorden runt plantagen mults.

Groddarna kräver grundläggande underhåll i form av vattning och rensning av ogräs. Efter två års tillväxt kan skotten transplanteras.

Bild
Bild

Stam

Denna metod för förökning av pioner med sticklingar anses vara mer komplicerad och kan ta mycket mer energi från dig än rotsticklingar. Stammodling av pioner rekommenderas inte för interspecifika växthybrider: sannolikheten för att alla plantor kommer att gro är mycket låg. Vanligtvis visas bara 1/3 av de planterade pionerna. Och detta kan redan betraktas som en framgång.

En vecka innan blomningsprocessen börjar måste stjälkarna klippas av. Vanligtvis kan du inte få mer än 7 kopior från varje buske. Förfarandet kan också utföras 3 dagar efter att blommorna har blommat ut. För detta ändamål är buskar som är mer än fem år gamla lämpliga.

  • Grenarna måste skäras i lika delar, var och en måste ha två internoder. Det är önskvärt att deras längd når 10 centimeter.
  • Sticklingarnas löv bör förkortas till ungefär tre gånger deras naturliga längd.
  • Den nedre delen av skotten placeras i en behållare fylld med ett preparat för att stimulera växttillväxt.
  • Marken måste lossas och mättas med organiskt gödningsmedel. I framtiden kommer detta att hjälpa skotten att bilda en rhizom. För plantering kan du välja en behållare i form av en liten låda. Ett skuggat område är perfekt.
  • Ovanpå jordblandningen ska sand placeras, vars skikt bör nå 6 centimeter. Det rekommenderas också att fördjupa sticklingarna i den.
  • För bästa effekt installeras ett litet växthus för första gången.

Du kommer att lära dig mer om hur pioner förökar sig i följande video.

Rekommenderad: