Behandling Av Cyklamen Från Sjukdomar Och Skadedjur (22 Bilder): Vad Ska Man Göra Om Löven Krullar? Hur Gör Man Om En Växt Om Den Vissnar Och Dör?

Innehållsförteckning:

Video: Behandling Av Cyklamen Från Sjukdomar Och Skadedjur (22 Bilder): Vad Ska Man Göra Om Löven Krullar? Hur Gör Man Om En Växt Om Den Vissnar Och Dör?

Video: Behandling Av Cyklamen Från Sjukdomar Och Skadedjur (22 Bilder): Vad Ska Man Göra Om Löven Krullar? Hur Gör Man Om En Växt Om Den Vissnar Och Dör?
Video: Avsnitt 30: Hur gör man när man mäter själen och vad är psykometri 2024, April
Behandling Av Cyklamen Från Sjukdomar Och Skadedjur (22 Bilder): Vad Ska Man Göra Om Löven Krullar? Hur Gör Man Om En Växt Om Den Vissnar Och Dör?
Behandling Av Cyklamen Från Sjukdomar Och Skadedjur (22 Bilder): Vad Ska Man Göra Om Löven Krullar? Hur Gör Man Om En Växt Om Den Vissnar Och Dör?
Anonim

Många odlare älskar cyklamer för sina vackra knoppar. Denna växt kan vara mottaglig för olika sjukdomar. Vi kommer att berätta mer om sätten att behandla denna vackra blomma från sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Orsaker och tecken på nederlag

Olika influenser kan leda till skador på blomman. Experter noterar att orsakerna till växtskador oftast är följande:

  • vattentätning av jorden där blomman ligger;
  • felaktigt vald rumstemperatur;
  • irrationell vattning;
  • minskning av luftfuktighet;
  • felaktigt markerat jordsubstrat;
  • minskad insolation.

Var och en av dessa faktorer gör att cyklamen ser ut att förändras. Så en ökning av lufttemperaturen i rummet där dessa blommor finns leder till att deras vackra knoppar faller av. Och även en sådan förändring i mikroklimatet kan få bladen att börja torka.

Om ägaren till cyklamen noterade att bladen på hans favoritblomma har torkat, är det i detta fall nödvändigt att mäta lufttemperaturen i rummet och också att justera vattningens frekvens.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägre temperaturer kan också skada växten. Du kan misstänka negativa förändringar i blomman om du noggrant observerar den. Så om en blommande cyklamen plötsligt tappat sina knoppar, är det i detta fall viktigt att utvärdera temperaturen i rummet där den ligger. Om denna dekorativa blomma är frusen måste akuta åtgärder vidtas för att skydda den från döden.

Rätt bevattning är avgörande för god växttillväxt . Vissa (särskilt nybörjare) blomsterodlare är rädda för att torka ut cyklamen och vattna den ganska ofta. Sådan frekvent vattning leder i regel till skador på rotapparaten hos en inomhusblomma. Om den översvämmade cyklamen började ruttna, bör vattnet i detta fall minskas avsevärt. Dessutom, efter överflöd, kräver växten noggrann vård.

Om cyklamen vissnar, är det i detta fall nödvändigt att bedöma luftfuktigheten. Cyklamen är en växt som vissnar och dör i för torr luft. Och experter rekommenderar också att älskare av cyklamener tänker på förändringen i luftfuktigheten om blommorna vissnat.

Det kan också vara nödvändigt att ändra denna mikroklimatindikator om cyklamen inte startade knopparna och inte blommade i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bladen på denna dekorativa blomma är böjda, rekommenderar experter i detta fall att du utvärderar luftfuktigheten i rummet. För torr inomhusluft leder ofta till sådana specifika förändringar. Om det inte är möjligt att ändra luftfuktigheten i rummet med blomman i tid, måste ägaren med en hög grad av sannolikhet tyvärr notera om några veckor att hans husdjur helt har vissnat och vissnat.

Olika parasiter kan också leda till skador på blomman . Mikroskopiska patogena svampar sätter sig på cyklamenens lövverk, vilket leder till en förändring av dess utseende. Påverkade blad i vissa sjukdomar som orsakas av parasiter krullar ner och blir bleka. Och även en karakteristisk vit blomning kan visas på lövverket.

Sjukdomar som orsakas av parasiter kan få blommor att dö och försvinna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Cyklamens sjukdomar uppstår med en förändring av växternas utseende. Fusarium kan orsaka gulning av lövverk. I detta fall börjar förändringen i arket som regel från dess övre del. Specifika svampar är orsaken till denna sjukdom. Faran med denna sjukdom är att mikrober kan skada växtens inre strukturer. I det här fallet börjar den sjuka växten vissna. Om cyklamenbehandling inte påbörjas i tid, kan svampar i detta fall skada dess rotapparat. I en sådan situation kommer det att vara extremt svårt att bota blomman.

Överdriven fukt i jordsubstratet är en ganska vanlig orsak till röta . Dessutom kan den ha en annan färg. Faran med denna patologi är att allvarliga skador på rotsystemet uppstår. I en sådan situation är fullfjädrad tillväxt av cyklamen omöjlig. Om det är mycket röta är det tyvärr inte alltid möjligt att rädda växten.

I detta fall rekommenderar experter omedelbart att isolera den sjuka blomman, vilket minskar risken för infektion av andra växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minskad rumstemperatur och fukt är orsakerna till grårot på växten. Utseendet på denna sjukdom orsakas av nederlaget för blommans rotapparat av svampar. Även en nybörjare blomsterhandlare kan identifiera denna sjukdom. För att göra detta måste du noggrant undersöka cyklamen löv och blommor. Förekomsten av en grå våt blomning på bladen, dödsfall av peduncles och en stark droppe knoppar är tecken på denna sjukdom.

Exponering för cyklamen vid hög luftfuktighet och höga temperaturförhållanden kan leda till antraknos . Denna sjukdom orsakas också av parasitiska svampar som bor i växten. Dessa parasiter påverkar som regel tillståndet på löv och peduncles. En sådan sjukdom kan vanligtvis misstänks först när cyklamen "släpper" blomsterstjälkar. Om de ser torra ut och har en blek färg, och bladen torkar snabbt och börjar falla av, bör du tänka på att behandla blomman från antraknos.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Olika parasiter kan också skada blomman. En av de skadedjur som leder till växtskador är skalinsekter. Växten kan påverkas av både vuxna och larver. Med allvarliga skador på växten kan skadedjur hittas nästan överallt - på löv, jordsubstrat, peduncles, blommor. Faran för vuxna för växter ligger också i det faktum att de kan infektera flera blommor samtidigt, eftersom de har vingar och kan flyga från plats till plats. Dessutom kan små parasiter flyga till en närliggande blomma. Det är därför experter rekommenderar att isolera en växt som är infekterad med skalinsekter från andra.

Trips kan också skada cyklamener . De vuxna representanterna för dessa parasiter är små - cirka 1,5–2 mm. Dessutom bosätter de sig som regel på lövverk. Experter noterar att när en växt är infekterad med thrips är det oerhört viktigt att omedelbart vidta åtgärder och starta behandlingen. Annars börjar den sjuka blomman torka ut och tappar snabbt de insamlade knopparna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur som kan infektera cyklamener inkluderar också cyklamen fästingar. I vissa fall är det extremt svårt att identifiera sjukdomen som orsakas av dessa parasiter. Faktum är att dessa kvalster är mikroskopiska i storlek, vilket innebär att det är svårt att avgöra med hjälp av en vanlig visuell undersökning. Växten skadas inte bara av vuxna, utan också av larverna. Experter noterar att det är möjligt att exakt identifiera cyklamen kvalster bara med ett mikroskop.

Risken för infektion av cyklamener med sådana kvalster ökar betydligt om temperaturen i rummet där växterna ligger är för hög . Torr luft kan också öka risken för att dessa skadedjur infekterar blomman. Experter rekommenderar att vid behandling av prydnadsväxter från cyklamen fästingar, inte bara använda speciella preparat utan också ändra mikroklimatindikatorer. Endast sådana omfattande åtgärder kommer att bidra till att sjuka cyklamener kan räddas.

Bladlöss kan också leda till nederlag för cyklamener. Med tidig upptäckt av dessa parasiter är det ganska lätt att bota de drabbade växterna. Experter rekommenderar inte att försena behandlingen av infekterade blommor. Bladlöss, under sitt liv, livnär sig på cyklamenjuicer, vilket leder till att blomman infekterad med dessa parasiter börjar vissna. Växten växer också långsammare och bladen börjar krypa ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och hur man behandlar rätt?

Cyklamenbehandling bör utföras på ett omfattande sätt. Innan du sparar en blomma är det viktigt att avgöra vilken anledning som ledde till dess skada. Samtidigt är det oerhört viktigt att identifiera sjukdomar som orsakas av skadedjur. Om förändringar i inomhusmikroklimatet har lett till skador på anläggningen, är det i detta fall nödvändigt att justera luftfuktigheten och temperaturen samt vattningsfrekvensen. Tyvärr är det inte alltid möjligt att återuppliva nästan helt torkade cyklamener. Detta händer vanligtvis om behandlingen inte startades i tid. Vid allvarliga skador på cyklamenrotapparaten måste du tyvärr säga adjö till den.

Behandling av sjukdomar orsakade av skadedjur består i användning av speciella preparat . Så, för att bota en sjuk växt från bladlus, bör den behandlas med ett insekticidmedel, till exempel "Aktara" eller "Commander". Det är nödvändigt att bearbeta löv som påverkas av skadedjur. Det är bekvämare att göra detta med en bomullspinne doppad i ett läkemedel.

Efter att en insekticid har applicerats på en blomma som drabbats av bladlöss måste den sköljas under duschen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att göra insekticidbehandling om växten påverkas av trips. För detta används läkemedel som "Apache", "Akarin" och andra. Innan den berörda blomman sprutas måste insekticidmedlet spädas med vatten. Detta måste göras enligt instruktionerna. Det kommer att vara möjligt att återuppliva växten endast om luftfuktigheten i rummet, förutom insekticidbehandling, justeras. Så om luften i rummet är för torr, i en sådan situation rekommenderas det att tänka på att köpa en luftfuktare eller placera en behållare med vatten på ett kort avstånd från anläggningen.

Insekticider är också nödvändiga för behandling av cyklamener från skida . Att hantera dem kan vara ganska knepigt. I vissa fall krävs flera ombehandlingar av den skadade växten mot dessa skadedjur. Vanligtvis bör blomman behandlas med 2-4 veckors intervall (beroende på det valda insekticidmedlet).

Under behandlingen måste de sjuka cyklamen vara i karantän.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återupplivning av en växt infekterad med gråröta utförs på ett komplext sätt . Om karakteristiska tecken på detta patologiska tillstånd uppträder bör blomman klippas av omedelbart. I det här fallet måste du ta bort alla skadade områden. För att förbättra tillståndet bör cyklamen flyttas till ett rum med god ventilation, och eventuella drag bör uteslutas. En viktig del av behandlingen för gråröta är att minska vattningsfrekvensen. Ackumulering av överskott av fukt i marken kommer bara att bidra till sjukdomens utveckling.

Efter att ha skurit bort skadade löv måste växten behandlas med insekticida preparat.

Bild
Bild

Förebyggande

Det är ganska svårt att behandla sjuka cyklamener. Experter noterar att förebyggande åtgärder bidrar till att avsevärt minska risken för skador på blommor av olika skadedjur. Det rekommenderas att observera dem direkt efter att ha köpt en cyklamen. För god tillväxt behöver blomman en optimal lufttemperatur samt måttlig vattning. Det finns inte några tips som är värda att uppmärksamma.

  • För att identifiera skador på blomman i tid måste den inspekteras regelbundet. I detta fall bör särskild uppmärksamhet ägnas åt lövverk. Blad måste inspekteras inte bara från ovansidan, utan också från botten. Du kan använda ett förstoringsglas om det behövs. Detta gör att du kan upptäcka även de minsta förändringarna, vilket innebär att vid behov och i tid starta behandlingen.
  • Innan du planterar cyklamen i underlaget rekommenderas att bearbeta jorden. För detta ändamål steriliseras eller ångas det. Vissa experter rekommenderar att behandla substratet med en svag lösning av kaliumpermanganat.
  • För att cyklamen ska växa bra bör näringssubstratet där den ligger befruktas inte för mycket. Så missbruk av kvävegödsel kan orsaka skada på rotapparaten hos en blomma, vilket innebär att den kan bromsa tillväxten.
  • Att välja den bästa storleken är mycket viktigt. Dessa dekorativa blommor tenderar att växa bra i medelstora behållare. Experter rekommenderar att du väljer en kruka för denna vackra blomma på ett sådant sätt att avståndet mellan knölen och krukans vägg är cirka 2, 5-3 cm. Det är bättre att placera kruka med växten bort från värmeapparater.

Rekommenderad: