Cyclamen -knölar (19 Bilder): Regler För Reproduktion Av Cyklamen Genom Att Dela Glödlampan. Hur Man Planterar Knölar Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Cyclamen -knölar (19 Bilder): Regler För Reproduktion Av Cyklamen Genom Att Dela Glödlampan. Hur Man Planterar Knölar Korrekt?

Video: Cyclamen -knölar (19 Bilder): Regler För Reproduktion Av Cyklamen Genom Att Dela Glödlampan. Hur Man Planterar Knölar Korrekt?
Video: How to grow Cyclamen (bulbs/tubers) - FarmerGracy.co.uk 2024, Maj
Cyclamen -knölar (19 Bilder): Regler För Reproduktion Av Cyklamen Genom Att Dela Glödlampan. Hur Man Planterar Knölar Korrekt?
Cyclamen -knölar (19 Bilder): Regler För Reproduktion Av Cyklamen Genom Att Dela Glödlampan. Hur Man Planterar Knölar Korrekt?
Anonim

Cyklamen är fantastisk i sin skönhet. När denna blomma finns i en butik är det svårt att motstå att köpa. Samtidigt är det få som tänker på de funktioner i vården som är karakteristiska för cyklamen. Om de inte följs försvinner växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Cyklamen tillhör familjen primula. Det är en flerårig ört med en köttig rot i form av en knöl, rundade, tandade blad i form av ett hjärta. Det silverfärgade mönstret pryder de gröna bladen, vilket bara förstärker plantens spektakulära utseende. Blommhuvudena hänger, placerade på långa kronblad, som kan färgas rosa eller bruna.

Hemma brukar persiska cyklamen odlas, som har ett stort antal hybrider.

Dessa växter kännetecknas av ett brett spektrum av färger . Oftast finns det exemplar med en enkel blomform, men det finns sorter med korrugerade och dubbla kronblad. En växt kan ha upp till 15 blommor samtidigt.

Bild
Bild

Cyclamenknölar är giftiga för vissa djur. De utgör ingen fara för människor, och saften från dessa lökar används för att behandla vissa sjukdomar. Grisar äter gärna denna produkt och trivs bra med den.

Men för kycklingar och kaniner är cyklamenlampan en giftig produkt som till och med kan leda till djurets död.

När man planterar en växt i öppen mark måste man se till att knölarna inte är tillgängliga för husdjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Det är viktigt att plantera cyklamen korrekt. Glödlampan har bara en tillväxtpunkt. Om den är skadad kommer växten att dö, det går inte längre att spara den. Cyklamen kommer inte att kunna utvecklas, dess knöl kommer att ruttna utan att gro. Därför måste man vara försiktig vid plantering och under lagring.

Du måste välja en liten kruka för plantering . Det bör vara cirka 3 cm från glödlampan till krukans kant. En öppning för överflödig fukt bör krävas.

Knölen sjunker inte helt i marken, dess topp med en tillväxtpunkt lämnas ovanför marken.

Vanligtvis lämnas en tredje del utanför, vilket gör att du kan behålla odlingspunkten, vilket gör att växten får rätt mängd ljus och luft.

Det är nödvändigt att plantera eller transplantera knölar under vilande perioden . Vanligtvis utförs detta arbete mellan maj och juni. Om du får en blommande cyklamen måste du vänta tills själva växten går i viloläge. Om en knöl anskaffas, anses det att växten redan har gått in i en vilande period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cyklamen är mycket krävande på marken. Du kan köpa ett färdigt substrat för sådana växter eller saintpaulias.

Om du vill göra jorden själv måste du blanda torv och lövjord, humus och sand i lika delar.

Om allt görs korrekt får du en jord med en surhet i intervallet 5, 5-6, 5. Det finns ett annat recept för att förbereda jord för cyklamen. Torv, sand, lövmark och agroperlit tas i lika stora mängder.

Att plantera en snäck består av följande steg:

  1. botten av tanken är täckt med ett material som kommer att utföra dräneringsegenskaper;
  2. vi lägger det mesta av jorden i en kruka, du kan inte tampa den, du kan bara trycka lätt på den, annars minskar luftgenomsläppligheten, knölen kvävs;
  3. vi lägger glödlampan i en kruka med tillväxtpunkten uppåt (om det inte är möjligt att bestämma dess plats, ligger knölen i sidled);
  4. vi fyller jorden på ett sådant sätt att den täcker glödlampan bara 2/3, om du vill påskynda utseendet på löv kan jorden täcka den med ett tunt lager;
  5. vattning behövs inte, det börjar först efter att de första skotten har dykt upp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns två sätt att odla en ny växt: genom att dela knölen och plantera frön. Reproduktion genom att dela glödlampan kräver största omsorg från odlaren, eftersom det är lätt att skada knölen och det kommer att vara omöjligt att väcka växten till liv igen.

Även om knopparna är ordentligt uppdelade kan ingen garantera att alla växter kommer att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frön kan också föröka denna fantastiska blomma. Det är sant att blomningen måste vänta i cirka 2 år, men hur kan sådana svårigheter stoppa en riktig älskare av cyklamen.

Endast den persiska sorten av växter kan föröka sig med frön. Denna process ser ut så här:

  1. med vårens början måste du fylla en lämplig låda med näringsrik jord och göra ett litet spår i den;
  2. fröna av persiska cyklamen sås i spåret och strös lite med jorden;
  3. lådan exponeras i ett varmt, men inte varmt rum med mycket ljus;
  4. jorden måste fuktas regelbundet, överskottsfuktighet är oacceptabelt, eftersom ruttning av fröet kommer att inträffa;
  5. det kommer att ta en månad eller till och med två att vänta till de första skotten; vissa sorter är så täta att fröna kläcks efter tre eller till och med fyra månader;
  6. vi väntar på utseendet på två blad, varefter du kan plantera små cyclamenchiks i separata krukor i lös jord med tillsats av flodsand;
  7. bara sex månader senare kan växterna flytta in i öppen mark, om det finns en sådan önskan;
  8. det är nödvändigt att plantera cyklamen i öppen mark i ett skuggat område, vanligtvis väljs platser under träd eller buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaring av knölar

Efter blomningen börjar en vilande period, vilket är en egenskap hos denna växt. Du behöver inte ställa lökarna i kylskåpet eller ta ut dem till balkongen med frysningstemperaturer.

Låg temperatur signalerar en ny aktiv fas, vilket är absolut oacceptabelt. Växten kommer att förlora sin livsrytm, från vilken den kan dö.

Efter slutet av den aktiva perioden lämnas krukan med knölen i samma rum, men avlägsnas från fönsterbrädan till en mörkare plats, vilket gör att du kan observera cyklamenens beteende och ta hand om det.

Vilovård utförs enligt följande:

  1. en bar lök vattnas en gång i veckan med en liten mängd vatten längs kanten av grytan; om det finns mycket vatten kommer växten att ruttna och levande rötter dör i torr jord;
  2. om växten har behållit sitt lövverk kan vattningen vara måttlig, i detta fall kommer avdunstning av fukt att utföras genom bladen;
  3. utfodring utesluts till uppvaknandet
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

De viktigaste förutsättningarna för att hålla cyklamen se ut så här:

  • denna växt är mycket förtjust i ljus, men den direkta solen har en destruktiv effekt på den, så du måste välja en ljus plats, men skydd mot solen krävs;
  • cyklamen älskar också vatten, men reagerar negativt på minsta stagnation av vatten och vattentäppning; knölarna börjar snabbt ruttna och det blir svårt att rädda blomman i det här fallet;
  • under vattning är det viktigt att inte komma på knölen, därför måste vatten hällas längs kanten av krukan eller från botten, och metoden för att sänka behållaren i vatten används också;
  • den optimala temperaturen för tillväxt, utveckling och blomning är inom + 6– + 12 grader.

Rekommenderad: