Nya Zeeland Delphinium (29 Bilder): Plantera En Flerårig Delphinium Och Ta Hand Om Växten, Så Giant Delphinium, Särskilt Sorterna

Innehållsförteckning:

Video: Nya Zeeland Delphinium (29 Bilder): Plantera En Flerårig Delphinium Och Ta Hand Om Växten, Så Giant Delphinium, Särskilt Sorterna

Video: Nya Zeeland Delphinium (29 Bilder): Plantera En Flerårig Delphinium Och Ta Hand Om Växten, Så Giant Delphinium, Särskilt Sorterna
Video: Delphinium - Larkspur - Growing Delphinium 2024, Maj
Nya Zeeland Delphinium (29 Bilder): Plantera En Flerårig Delphinium Och Ta Hand Om Växten, Så Giant Delphinium, Särskilt Sorterna
Nya Zeeland Delphinium (29 Bilder): Plantera En Flerårig Delphinium Och Ta Hand Om Växten, Så Giant Delphinium, Särskilt Sorterna
Anonim

Många trädgårdsmästare har hört talas om Nya Zeelands delphinium. Blomman är slående i storlek och spektakulärt utseende. Kulturen används för att dekorera rabatter, fylla dekorativa blomkrukor, späda tät grönska av buskar med ömhet hos stora blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Delphinium är en stark, rak stjälk täckt med många blommor. Nya Zeelands art skiljer sig från andra i sin fasta höjd (upp till två meter) och stora blomställningar. Sorten är flerårig.

Den konformade delen av växten, tätt dekorerad med blommor, kan nå 70 cm. Grödans nedre del är täckt med grönska. Bladen är spetsiga, saftiga gröna i färgen.

Varje blomma kan nå så mycket som 9 cm i diameter, består av många kronblad ordnade i 4-6 rader. Blommor kan vara dubbla eller halvdubbla. Ibland kan deras antal gå upp till 20.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oblåsta knoppar har en grönaktig nyans. Sedan byter den till en annan. Blomstringsfasen glädjer trädgårdsmästaren med fantastiska färger . Beroende på sorten kan kronbladen vara lila, ljus och mörkrosa, himmelsblå, vita, crimson och så vidare. Vanligtvis är färgen monokromatisk, men det finns också tvåfärgade alternativ. Till exempel ser en kombination av blått och vitt eller lila med blåblåblått spektakulärt ut.

Blommor visas under de sista dagarna i juni. Blomningsperioden är ungefär en månad . Elimineringen av döda knoppar stimulerar en andra våg som börjar i slutet av sommaren . Förutom det spektakulära utseendet är fördelen med alla "Nya Zeeländare" motståndskraft mot kyla och sjukdomar.

Bild
Bild

Olika sorter

Nya Zeelands blommor är hybrider. Denna grupp består av olika sorter, vilket gör att trädgårdsmästaren kan välja vilken som helst efter hans smak. Låt oss ta en titt på några av de populära alternativen.

Skumma jungfrur

Denna sort kännetecknas av stora dubbla blommor av en dammig rosa nyans. Varje blomma har ett mörkt centrum, vilket gör växten ännu mer spektakulär . Blommornas diameter är cirka 7 cm. Kulturen växer upp till 180 cm. Bladverket är tätt. Blomställningarna är täta och når 80 cm i storlek.

Bild
Bild

Spaddrottningen

Denna superstora delphinium från "Giant" -serien har starka peduncles och enorma blommor (ca 8 cm). Färgen är lila med en rosa nyans. Ögonen är ljusa. Växten når 2 meter i höjd. Kulturen börjar blomma under sååret.

Bild
Bild

Nya Zeelands dvärg

Detta är en blandning som gör att du kan odla en hel samling flerfärgade delphiniums från en påse frön. Blå, crimson, rosa, blå dubbla blommor 3-7 cm i storlek kommer att dekorera alla trädgårdar. Som namnet antyder har växten en liten höjd (50-70 cm). Detta hindrar dock inte honom från att vara extremt attraktiv. Lövverket är tätt, mörkgrönt. Blomning sker det andra året efter sådd.

Bild
Bild

Kalk

Denna art fick sitt namn av en anledning. Vita frodiga blommor med ett olivcentrum liknar faktiskt frukten med samma namn i färg. Stor variation (upp till 200 cm). Den växer och utvecklas snabbt, inte kräsen om vård.

Bild
Bild

Brudens bukett

Denna hybrid har en lila-rosa färg. Jätte dubbla blommor erövrar med sin ömhet och framkallar romantiska associationer. Du behöver inte vänta länge på blomning det händer det första året . Plantens höjd är cirka två meter.

Bild
Bild

Azurblå

En charmig två meter lång blomma av en himmelblå nyans kommer att ta sin rättmätiga plats i vilken trädgård som helst. Diametern på den öppna knoppen är cirka 8 centimeter. Gröna är mörka, frodiga. En mycket vacker sort.

Bild
Bild

Lila flamma

Uttrycksfull lila med blå färg skapar känslan av att blomman skimrar i solens strålar. Pressade kronblad förstärker effekten. Växten växer upp till två meter, utvecklas snabbt, blommar omedelbart.

Bild
Bild

Vit riddare

Det är omöjligt att inte inkludera en sort med snövit blommor i recensionen. Superdubbla enorma blommor liknar ett ljust fluffigt moln. Kulturens tillväxt är 200 cm. Lövverket har en rik grön ton.

Bild
Bild

Landning

Den mest pålitliga metoden för att föröka en gröda är att använda frön. Det rekommenderas att fröet förvaras i kylskåp före sådd. Såning sker vanligtvis på våren - i slutet av mars . I detta fall odlas plantorna hemma. Det är tillåtet att så frön direkt på platsen , denna procedur utförs i juli eller hösten.

Det är bättre att desinficera självsamlade frön genom att blötlägga i en lösning av kaliumpermanganat. Därefter tvättas de i vatten och torkas. Köpta frön behöver inte bearbetas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken måste vara steril, fuktig och andas . Detta kan vara lätt jord från butiken. En blandning av torv, trädgårdsjord och humus är också lämplig (den måste antändas). Frön läggs ut på ytan (2 stycken per 1 kvm). Sedan strös de med ett tunt lager vermikulit (0,3-0,5 cm).

Efter det bevattnas det med varmt kokt vatten. Planteringarna är täckta och placerade på en sval plats. Rekommenderad temperatur är 10-15 grader Celsius. För att förbättra grobarheten kan du placera framtida växter i kylskåpet i en vecka . Därefter utförs planteringen till en varm och upplyst plats.

Plantor uppträder om 2-3 veckor vid + 18,21 ° С. Det kritiska maxvärdet är + 25 ° С . Plantor bör ventileras och fuktas i tid (genom sprutning). Efter 6-8 veckor blir plantorna starkare. När de första bladen är synliga (flera bitar på varje växt) dyker plantorna.

Bild
Bild

Enskilda behållare ska vara små (högst 300 milliliter). Unga växter behöver måttlig vattning, gradvis härdning. I maj börjar de vänja dem vid utomhusförhållanden och tar dem kort ut i frisk luft.

Blommor placeras i öppen mark i slutet av maj - början av juni. Under denna period är rotsystemet redan utvecklat och växten tas enkelt bort från behållaren. Bör observeras avståndet mellan proverna är 0,5-0,8 m . Innan de planteras i trädgården matas växterna.

Delphiniumplantor föredrar lösa, näringsrika jordar med humus, där fukt inte stagnerar. Det är önskvärt att jordens sammansättning liknar den där fröna grodde. Om du inte helt kan förbereda jorden, du bör åtminstone lägga till ett komplext mineralgödselmedel till det.

Platsen ska vara solig, ljus skugga möjlig. Det är lämpligt att välja en plats skyddad från starka vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

När skotten når 15 cm utförs toppdressing. Använda sig av komplexa mineralpreparat . Passform och flytande organiska gödningsmedel.

På en höjd av 25 cm tunnas blommorna ut. 5 skott bör lämnas på varje växt . Detta möjliggör större knoppar. Det ger också högkvalitativ luftcirkulation och stärker immunförsvaret.

När blommorna blir en halv meter är det lämpligt att binda dem. Som ett stöd kan du ta stavarna genom att gräva dem i sida vid sida. Ett stödelement är inte tillräckligt. Varje växt bör stödjas av tre av dessa. Fixa dem med remsor av tyg. Nästa gång är "Nya Zeelandarna" bundna på en meters höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning utförs en gång i veckan . Varje instans har 3 liter vatten. Efter bevattning av jorden lossas den bredvid växten till ett djup av cirka 5 cm.

Den spirande perioden för kulturen är mycket viktig. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att inte bara vattna växten rikligt (men med måtta). Och det är också nödvändigt att berika jorden fosfor-kaliumpreparat (detta är den andra utfodringen). Ta 20 g gödselmedel per hink vatten . Den resulterande lösningen vattnas med blommor, fördelar 1 liter till varje kopia. Detta garanterar en frodig, vacker blomning.

Den tredje toppdressingen sker i slutet av blomningen. Denna period är den mest lämpliga för att samla frö. Använd läkemedel med kalium och fosfor . Visna knoppar skärs av. Och du bör också minska vattningen något.

Växter som har klippts ger nya skott. I slutet av sommaren kommer de återigen att glädja trädgårdsmästaren med lyxiga blommor. Under denna period ökar mängden fukt som kommer in i jorden igen.

Bild
Bild

Under perioden mellan de första och andra blomningsvågorna kan ett reproduktionsförfarande utföras. Här använder de metoden för att dela busken . Detta gör att du kan få nya exemplar och föryngra donatorväxter.

Endast 3 år gamla och äldre blommor används. De grävs noggrant upp och delas upp i delar. Då är det viktigt att inte skada njurarna. Snittplatser behandlas med träpulver. Framtida blommor planteras i marken. Föryngring utförs vart tredje år.

Bild
Bild

I slutet av hösten skärs hybridernas stjälkar nästan till roten. Det rekommenderas att lämna cirka 25 cm . För att bevara blommornas hälsa täcks snittplatserna med lera. Du kan använda ett kitt som är avsett för trädgårdsarbete.

Vanligtvis tål kulturen kallt väder. Därför är det inte nödvändigt att bygga ett vinterskydd. Men om du befinner dig i norra regionen kan du spela säkert. Täck bara växterna med grangrenar.

Det bör noteras att trots yttre ömhet och skönhet kan Nya Zeelands delphinium kallas giftigt. Därför är det viktigt att observera säkerhetsåtgärder: varje gång du rör kulturen bör du tvätta händerna noggrant.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Mycket ofta blir blommorna sjuka av mjöldagg. Sjukdomen är svampig i naturen. Symptomet är en ljus blomning som sedan blir brun. Det är viktigt att regelbundet noga undersöka kulturen och vidta åtgärder vid de första larmsignalerna. Behandlingen består vid sprutning med "Fundazol" är "Topaz" också effektivt.

Om trädgårdsmästaren märkte svarta fläckar på stjälkarna som gick upp från botten, kan vi dra slutsatsen om en annan vanlig sjukdom - så här ser svart fläck ut. I de inledande stadierna är behandlingen framgångsrik. Skadade växter sprutas med tetracyklinlösning. Ta 1 tablett för 1 liter vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland attackeras kulturen av insekter. Slug och Delphinium Fly Fighting med hjälp av insekticider . De första skräms också bort av blekmedel (behållare med det placeras bredvid blommorna).

Bladlöss kan vara bärare av ett farligt virus. När kulturen är skadad visas ringformig spotting. Lövverket blir gult och faller av. Om en sådan olägenhet inträffar är det inte möjligt att hantera det. För att förhindra skador på andra växter förstörs de infekterade exemplen.

För förebyggande ändamål behandlas de återstående hybriderna av Karbofos.

Rekommenderad: