Plantera Och Ta Hand Om Weigela I Moskva-regionen (29 Bilder): Namnen På De Bästa Vinterhärdiga Sorterna, Beskärning Och Skydd För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Weigela I Moskva-regionen (29 Bilder): Namnen På De Bästa Vinterhärdiga Sorterna, Beskärning Och Skydd För Vintern

Video: Plantera Och Ta Hand Om Weigela I Moskva-regionen (29 Bilder): Namnen På De Bästa Vinterhärdiga Sorterna, Beskärning Och Skydd För Vintern
Video: Pruning of Weigela (2021) 2024, April
Plantera Och Ta Hand Om Weigela I Moskva-regionen (29 Bilder): Namnen På De Bästa Vinterhärdiga Sorterna, Beskärning Och Skydd För Vintern
Plantera Och Ta Hand Om Weigela I Moskva-regionen (29 Bilder): Namnen På De Bästa Vinterhärdiga Sorterna, Beskärning Och Skydd För Vintern
Anonim

Människor som har ett eget land tänker ofta på hur man kan dekorera det vackert. Prydnadsväxter används ofta för detta ändamål. Weigela kan mycket väl vara en av dessa växter.

Bild
Bild

Beskrivning

Denna buske är infödd i Öst- och Sydostasien. I Fjärran Östern i Ryssland växer 3 inhemska arter, 9 till är "migranter". Weigela tillhör fleråriga växter, kända för blad av ovanlig form och färg, liksom en mängd ljusa färgvariationer av blomställningar.

Bild
Bild

När det gäller växtens egenskaper kan vi säga följande:

  • tillväxten av weigela varierar från 35 cm till 3 m, beroende på sorten;
  • bladen ligger mittemot varandra, har inte stipulat;
  • klockformade eller trattformade blommor, färgen varierar från vitt till djuprött;
  • varje blomma har 5 kronblad;
  • weigela blommar vanligtvis på sommaren, från juni till augusti;
  • frukter representeras av kapslar med två ventiler, inuti finns små kantiga frön som snabbt bärs av vinden.
Bild
Bild

Weigela älskar fukt, sol, men tål också skugga ganska bra. För reproduktion används sticklingar och mogna frön, som bättre sås tidigt på våren i växthus.

Bild
Bild

En mängd olika sorter av denna växt gör det enkelt att välja det bästa alternativet för odling under vissa klimatförhållanden, även så långt från östra Asien som Moskva -regionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna att odla

För odling nära Moskva bör vinterhårda sorter väljas, annars kommer växten att glädja dig bara en säsong. Låt oss överväga några typer av weigela, lämpliga för odling under förhållandena i centrala Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid . Olika sorter av hybridweigela erhålls genom artificiell korsning av vilda arter. En av deras värdefulla egenskaper är möjligheten till upprepad blomning. Bland de mest frostbeständiga finns sådana namn som "Candida", "Bristol Ruby", "Styriaca", "Lucifer", "Nana Variegata", "Gustav Malle".

Bild
Bild

Blomning . Fördelarna med denna art: torkmotstånd, riklig blomning, liten storlek. Vinterhårdheten ligger på en genomsnittlig nivå, så under den kalla årstiden behöver dessa buskar skydd. Populära sorter: Elvera, Alexandra, Pink Princess och andra.

Bild
Bild

Trädgård . Värdefulla egenskaper: snabb tillväxt, bra torka och frostbeständighet, enkel reproduktion. Kräver mycket sol. I skuggade områden minskar tillväxten och antalet blommor minskar.

Bild
Bild

Tidigt . Ett särdrag hos denna art är kronan av en nästan regelbunden sfärisk form. Precis som trädgården växer den snabbt, blommar bra i soliga områden, tål värme och frost bra. Om vädret är torrt och varmt på sommaren måste planteringarna vattnas.

Bild
Bild

Hur man planterar?

För att plantera denna ljusälskande växt, välj platser som är generöst upplysta av solen och skyddade från vindbyar. Brist på belysning påverkar överflödet av blomning, kronform, bladfärg och varaktigheten av frömognad negativt. Det bör också noteras att när de odlas i skuggade områden förblir grenarna på weigela mjuka under lång tid.

Bild
Bild

Kraven på jorden är inte så allvarliga: all jord är naturligtvis lämplig för weigel, förutsatt att den är bördig, lossnar och lätt fuktad.

Bild
Bild

Den bästa tiden att plantera plantor i öppen mark är våren. För att göra detta måste du gräva ett hål på cirka 50x50x50 cm. För att säkerställa god dränering bör grov sand eller grus hällas på botten: buskens rötter är för tunna, och om vattnet stagnerar börjar de helt enkelt ruttna. Sätt plantan i marken och täck den försiktigt med jord. Samtidigt ska du inte begrava rötterna i jorden - den måste förbli i nivå med marken. Fukta jorden runt plantan med en vattenkanna. Täck marken runt planteringen med ett 8-10 cm lager sågspån eller någon annan blandningsblandning (blad, torv, barkbitar).

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om en weigela är inte svårt. Vinterhärdiga sorter kräver inte ens skydd i kylan. Naturligtvis kan unga grenar samtidigt frysa, men när våren kommer tar växten snabbt form. Om vintern förväntas vara hård och med lite snö är det bättre att täcka växter (särskilt unga): med torra löv, agrofibre eller grangrenar.

Bild
Bild

Vattning

Låt inte jorden där busken planterades torka ut. Om vädret är varmt, mulch muldjorden med torra grannålar, gräs eller torv för att förhindra överdriven avdunstning av fukt. Vattna dina dekorativa planteringar regelbundet och rikligt.

Bild
Bild

Gödselmedel

För en harmonisk utveckling behöver din växt mineralgödsel. Det bästa alternativet skulle vara att applicera gödselmedel på jorden 2 gånger per säsong. Första gången är tidigt på våren, även innan bladen dyker upp. Tillräckligt med 30-40 g komplext blomgödsel per planta . Den andra toppdressingen görs bäst på senvåren, under spirande perioden. Växten vid denna tid mer än någonsin behöver ytterligare näring, eftersom den ger all sin styrka till framtida blommor.

Bild
Bild

Istället för kemisk gödning kan du också använda naturligt gödningsmedel.

Bild
Bild

Beskärning

För att Weigela -buskarna ska få en vacker form, skärs plantorna av under det andra året tidigt på våren (innan knopparna hackas). I detta fall förkortas grenarna på ett sådant sätt att deras längd från marken är cirka tio centimeter. Detta förfarande inducerar aktiv tillväxt av unga skott . Om det behövs, beskärs grenarna igen.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Rensa först området för fallna löv - marken ska vara ren. Detta görs för att förhindra olika skadedjur, eftersom de övervintrar bra under täckningen av ett lager av lövverk och på våren kommer de igen att irritera dig.

Bild
Bild

Sedan bör du behandla rotområdet med ett fungicidpreparat - för att förhindra svampsjukdomar. Därefter måste marken runt busken lossas ordentligt och växtstammen ska omges av en 20-25 cm hög.

Bild
Bild

Placera grangrenar på marken. Bind försiktigt alla weigela -skotten i ett gäng och böj det till marken (på den plats där grangrenarna lades). Täck busken med ytterligare ett lager grontassar ovanpå och täck med plast. Säkra skyddet med pinnar eller stenar så att det inte finns några luckor för luft och vatten att passera igenom.

Bild
Bild

Du kan göra ett mini-växthus för att övervintra en värmeälskande växt. Denna metod är motiverad om allvarliga frost förväntas.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De odlade sorterna av weigela utmärks av ett tydligt motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur. Trotts detta, planteringar attackeras ofta av bladlöss och maskar. Du kan också attackeras av lövfällande larver, spindelmider och thrips . För att bekämpa dem behöver du bara behandla busken med lämplig insekticidpreparat ett par gånger. Du kan också använda miljövänliga folkmedicin - till exempel en tinktur av vitlök eller varm peppar.

Bild
Bild

Växten är mottaglig för sjukdomar som gråröta, bladfläckar (bakterier och svampar) och cancer i rothalsband. Behandlingen av de två första typerna av infektioner bestäms av graden av skada på busken. Om du lyckades fånga sjukdomen i början, måste du ta bort alla drabbade delar av växten och bränna dem . Och behandla busken själv med ett bakteriedödande eller fungicidpreparat (till exempel Bordeaux -vätska, kopparsulfatlösning eller komplexa medel).

Bild
Bild

I händelse av att sfäriska tillväxter uppträder på buskens rothals, gradvis härdas och täcks med en träig skorpa, finns det bara en väg ut - att förstöra växten som är sjuk med bakteriecancer. Det finns för närvarande ingen effektiv behandling för denna sjukdom, och för att förhindra infektion av andra exemplar måste busken som drabbats av cancer brännas.

Bild
Bild

Glöm inte förebyggande, eftersom det är mycket lättare att förebygga sjukdom än att hantera konsekvenserna av infektion senare. För detta jorden behandlas flera gånger med en lösning av kaliumpermanganat eller Bordeaux -vätska . Första gången en sådan behandling bör utföras tidigt på våren, när naturen börjar vakna av en lång vintersömn. Andra gången (valfritt) kan du bearbeta buskarna under spirande perioden - det här är den tidpunkt då någon växt är mest försvarslös. För tredje gången odlas marken på senhösten innan den täcker weigela för vintern.

Rekommenderad: