Jasmine Sambac (46 Bilder): Hemvård, Funktioner I En Indisk Inomhusblomma, En översikt över Storhertugssorten Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Jasmine Sambac (46 Bilder): Hemvård, Funktioner I En Indisk Inomhusblomma, En översikt över Storhertugssorten Och Andra

Video: Jasmine Sambac (46 Bilder): Hemvård, Funktioner I En Indisk Inomhusblomma, En översikt över Storhertugssorten Och Andra
Video: grand duke of tuscany /arabian jasmine growing tips in tamil 2024, April
Jasmine Sambac (46 Bilder): Hemvård, Funktioner I En Indisk Inomhusblomma, En översikt över Storhertugssorten Och Andra
Jasmine Sambac (46 Bilder): Hemvård, Funktioner I En Indisk Inomhusblomma, En översikt över Storhertugssorten Och Andra
Anonim

Jasmine har alltid lockat blomsterälskare med sina rörande ljusknoppar och fantastiska doft. Dessutom utvecklas jasmin sambac bra hemma och kräver inte särskilt komplex vård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Jasmine sambac är en vintergrön flerårig täckt med små, snövit blommor i ändarna av skotten. En karakteristisk egenskap hos växten är dess ljusa och starka lukt, som till och med kan orsaka huvudvärk inomhus . På tunna och släta brunaktiga grenar växer små läderaktiga blad, som bildas separat och liknar ett ägg i sin form. Längden på varje tallrik varierar från 3 till 9 centimeter. De långsträckta blommorna är bara en centimeter i diameter och ser ut som ett rör. Färgen på corollas kan vara vit, gul eller röd.

Bild
Bild

Indisk jasmin når en höjd av cirka 3 meter . Antalet blomkorgar som växer samtidigt i slutet av varje stam varierar från 3 till 12 exemplar. Från den övre äggstocken bildas röda eller svarta bär med en diameter på en centimeter. Under blomningsperioden blommar jasminknoppar på kvällarna och stänger på morgonen. Antalet sambac jasmin sorter som finns i naturen når ett par hundra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Hemma odlas som regel flera huvudvarianter av Sambac -jasmin. Alla har en snövit färg och en ljus lukt, men skiljer sig åt i storlek och svårighet att växa. Varieté "Arab Knights " kännetecknas av mycket snabb tillväxt och utveckling. Diametern på en blomma är från 1,5 till 1,7 centimeter, och själva knoppen är dubbel. Kulturen utvecklas framgångsrikt både i solen och i halvskugga. Blomningen av denna sort varar från mars till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varieté "Storhertig av Toscana ", som ofta kallas " Storhertigen ", växer ganska långsamt, men glädjer sina ägare med mycket stora blommor, vars diameter är 4–5 centimeter. Knopparna fördubblas tätt. De visas på stammen bara några dagar, varefter de torkar ut utan att falla av. Denna sort kräver skuggade områden, men kan i allmänhet växa i ett väl upplyst område. Den tål torka om den inte försenas utan bevattning. Av recensionerna att döma är den söta doften av "storhertigen" den trevligaste.

Bild
Bild

Variety "Maid of Orleans " känd för sin anspråkslöshet och snabba tillväxt. Växten är lockig och krypande, men när den beskärs ordentligt bildar den en snygg buske. Diametern på de framväxande blommorna är cirka 20 millimeter, och de "lever" bara en dag.

För framgångsrik odling av sorten är det nödvändigt att motstå en temperatur på minst 10 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varieté "Indiens skönhet " utvecklas i genomsnittlig takt, men producerar blommor under hela året. Diametern på de resulterande korgarna är 30 millimeter, dessutom är de frotté. Sorten kräver regelbunden men inte övervattning och mycket ljus.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av sambac jasmin sorter beror på det syfte som växten köps för. Om huvudvärdet är kulturens aromatiska egenskaper och blommorna kommer att användas för tillverkning av till exempel naturkosmetika, är det värt att köpa "Storhertigen av Toscana ". Om det är mycket viktigare för köparen att kulturen regelbundet trivs med sitt utseende, bör företräde ges till "Indiens skönhet", som blommar i nästan alla 12 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

I de södra regionerna är det vanligt att odla jasmin sambac utomhus, men i andra klimat är det bättre att bosätta det hemma, och på varma dagar, ta ut behållaren eller krukan till balkongen eller terrassen. Marken för blomman kommer att kräva ljus, lös och näringsrik, berikad med sand och humus . Det blir mycket lättare att köpa en jordblandning som är lämplig för blommande buskar i affären, men om detta inte är möjligt måste du blanda jorden från trädgården, torv och sand i förhållandet 1: 1: 1. Dessutom är det viktigt att jorden är neutral eller svagt sur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om plantering sker hemma ska potten tas med en volym på en och en halv till två liter . Dess botten är nödvändigtvis täckt med ett dräneringsskikt, varefter jordblandningen hälls inuti. Ett år senare kommer jasmin att behöva en transplantation, eftersom inte bara antennen kommer att växa utan också rötterna. I det här fallet måste kapaciteten tas av en större storlek - samma som ett år senare. En vuxen sambac transplanteras vartannat år med en fullständig ersättning av marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om en blomma hemma är inte särskilt svårt.

Belysning

I princip växer inomhus sambac jasmin alltid snabbt om det får tillräckligt med ljus, och därför är det bättre att välja fönsterbrädor som vetter mot sydväst eller sydost för växande. Med jämna mellanrum måste krukan eller behållaren vikas ut så att kronans utveckling blir enhetlig . På vintern har jasmin inte tillräckligt med naturligt ljus, så du måste använda en fytolampa, som gör att du kan få varaktigheten av dagsljus till 16 timmar. Temperaturen vid vilken en växt klarar sig bra varierar med årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren är det optimala intervallet 18-25 grader, och på vintern sjunker det till 10-13 grader, eftersom jasminen måste gå i pension. Brist på ordentlig vila kommer att resultera i att jasmin blir utarmad och inte längre blommar med vårens början.

Det bör också nämnas att sambac älskar fukt, och därför kan exponering för torr luft, särskilt under den period då batterierna slås på, spela en avgörande roll och skada växten. Därför behöver han regelbundet spruta med vatten vid rumstemperatur, vars frekvens bestäms av situationen.

På sommaren kan behållaren också placeras på en pall fylld med fuktiga stenar eller expanderad lera. Under blomningen och viloläget upphör sprutningen av växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Jasmine sambac kräver måttlig vattning, vilket reduceras avsevärt på vintern. Sorten reagerar inte bra på överskott av fukt, så dess mängd bör kontrolleras.

För bevattning är sedimenterat vatten lämpligt vid rumstemperatur, till vilket, om nödvändigt, tillsätts lite citronsyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

En gång i månaden bör sambac jasmin få komplexa gödningsmedel som innehåller kalium, fosfor och kväve, som används i lika stora mängder.

Det är bättre att inte bara använda kvävehaltig toppdressing, eftersom ett överskott av detta ämne bidrar till tillväxten av grön massa och därför till en avmattning i blomningen.

Överskott av gödselmedel leder till att bladbladen ändras till gult . Avsaknaden av befruktning är resultatet av en avmattning i tillväxten och följaktligen upphörandet av bildandet av blomknoppar. Det är mest bekvämt att befrukta sambac -jasmin med granulära formuleringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Genom snabb beskärning kan du ge jasmin en vacker och snygg form. Som regel utförs det tidigt på våren och består i att förkorta långa grenar med nästan 2/3. Svaga, sjuka eller torkade prover tas bort helt . När jasmin bleknar är det vettigt att nypa den eller förkorta den något igen. Denna procedur kommer att bidra till det fortsatta uppkomsten av unga och friska skott med blommande knoppar. Som regel är det nödvändigt att bilda en buske ett par gånger om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste också komma ihåg att sambac måste vara ordentligt förberedd för den vilande perioden som inträffar på vintern. För detta vattningsmängden minskar gradvis och applicering av gödningsmedel minskar . Luftfuktigheten förblir dock på samma nivå, eftersom torrt kan förstöra en växt, även när den är i vila. Dessutom, som redan nämnts, minskar temperaturen i rummet där jasmin övervintrar.

Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Jasmine sambac reagerar snabbt och tydligt på kränkningar av villkoren för underhåll och vård - som regel blir växten omedelbart antingen sjuk eller försvagad, blir ett mål för skadedjur. Av insekter angrips kulturen oftast av spindelkvalster, bladblad och bladlöss . Anläggningsägaren måste snabbt reagera på situationen genom att ta bort de skadade delarna och spraya busken med insektsmedel. Men om situationen inte är alltför försummad, bör du först använda naturliga metoder för att kämpa eller tvätta jasmin med tvålvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sambac kastar bladplattor kan källan till problemet vara överdriven fukt, uttorkning av jorden eller låg luftfuktighet. Vad man ska göra i den här situationen är i princip klart-att balansera kulturens out-of-control-aspekt. Torra ändar av löv och skott är återigen karakteristiska för låg luftfuktighet eller otillräcklig vattning . När grenen torkar helt kan problemet ligga i användningen av hårt vatten för bevattning och ackumulering av alkali i marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av sjukdomarna lider jasmin sambac ofta av kloros, vilket uppstår på grund av den dåliga jorden . Som regel kommer tillsatsen av järn och magnesium att eliminera problemläget. Övervattning leder ofta till röta. I det här fallet måste den skadade delen av anläggningen tas bort och proceduren bör göras måttlig. Om grödans löv blir gula, talar vi kanske om överdriven befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Sambac jasminförökning utförs endast genom sticklingar. Denna procedur utförs i slutet av maj eller genomförs under hela sommaren. Sticklingar skärs på ett sådant sätt att de delvis lignifieras och har ett par internoder . Det är förbjudet att klippa av dem från blommande skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje gren måste doppas i en lösning som stimulerar utvecklingen av rötter, varefter den planteras i en behållare till ett och ett halvt till två centimeters djup, fylld med fuktad sand eller torv. Snittet ska vara avfasat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behållaren är täckt med en glasburk eller plastflaska för att skapa en växthuseffekt . Med regelbunden bevattning, luftning och bibehållande av temperaturen vid 20 grader Celsius kommer rötterna att dyka upp om en och en halv månad. Skott med rötter planteras i separata krukor, vars diameter är 5 centimeter. Nästa transplantation sker först när rötterna flätar all tillgänglig jord - i detta fall kommer behållare med en diameter på 9 till 11 centimeter att krävas.

Rekommenderad: