Ringblommor (21 Bilder): Idéer För Att Dekorera Rabatter På Landet Och I Trädgården. Vilka Andra Färger Kombineras Ringblommor Med? Vackra Exempel

Innehållsförteckning:

Video: Ringblommor (21 Bilder): Idéer För Att Dekorera Rabatter På Landet Och I Trädgården. Vilka Andra Färger Kombineras Ringblommor Med? Vackra Exempel

Video: Ringblommor (21 Bilder): Idéer För Att Dekorera Rabatter På Landet Och I Trädgården. Vilka Andra Färger Kombineras Ringblommor Med? Vackra Exempel
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, Mars
Ringblommor (21 Bilder): Idéer För Att Dekorera Rabatter På Landet Och I Trädgården. Vilka Andra Färger Kombineras Ringblommor Med? Vackra Exempel
Ringblommor (21 Bilder): Idéer För Att Dekorera Rabatter På Landet Och I Trädgården. Vilka Andra Färger Kombineras Ringblommor Med? Vackra Exempel
Anonim

Ringblommor (latinska namnet Tagetes) är solens blommor, en symbol för långt liv i många länder. De anses välförtjänt som en av de mest mångsidiga ettåriga. Detta är en landskapsklassiker och en modern variation av trädgårdsflora, som har en imponerande uppsättning värdiga egenskaper. För närvarande är det svårt att föreställa sig en trädgårdstomt eller sommarstuga som inte skulle ha odlat dessa hårda, opretentiösa ettåriga.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Trots det stora utbudet av moderna prydnadsväxter tappar inte ringblommorna sina positioner inom trädgårdsodling och används aktivt av blomsterhandlare. Det finns sorter av ringblommor som skiljer sig åt i blommornas enkla och dubbla form, kronbladens varierande färg (gul, orange, röd och deras nyanser), buskens storlek - långa, medelstora och miniatyr. Inte bara guldfärgblommor har höga dekorativa egenskaper, utan också deras tjocka mönstrade löv.

Bild
Bild

I prydnads trädgårdsarbete används upprättställda, avvisade och tunnbladiga sorter av ringblommor. Landskapsdesignsexperter noterar att rabatter gjorda med ringblommor inte förlorar sin dekorativa effekt hela säsongen. Vissa sorter av ringblommor blommar fram till själva frosten . Dessutom lockas de av sin perfekta anspråkslöshet i vården, det enda villkoret är bra belysning (men de växer bra i skuggan, de blommar bara mindre intensivt).

De tolererar smärtfritt transplantation (även med knoppar) och kortsiktiga torka, de kräver inte jordens sammansättning.

Bild
Bild

Ringblommor passar alla designstilar, ser lämpliga ut i nostalgiska kompositioner och i moderna projekt . De är lika bra i alla rabatter av olika storlekar och fyllningar, i monoclumba och komplexa mixborders, i utformningen av trädgårdsvägar, gränser och plattformar. Mår bra när den odlas i behållare, i stenblommor och mobila rabatter (till exempel i form av en vagn som kan flyttas till olika delar av trädgården).

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av rabatter

Blomrabatter kan bara bestå av olika sorter av ringblommor, eller de kan göras tillsammans med andra blommor. Med ett genomtänkt tillvägagångssätt för bildandet av rabatter kan du skapa en unik design av en blomsterträdgård med en förändring av flera färgmönster på en säsong, om du korrekt tar hänsyn till alla funktioner i blomningen av de växter som väljs för fyllning rabatten.

Bild
Bild

Monoclumba

Detta är den enklaste typen av rabatter. Den kan vara rund, oval eller geometrisk (efter trädgårdsmästarens val).

I blommande kompositioner har varje grupp växter sitt eget syfte

En rund eller oval monoklumba gjord av ringblommor består av sorter av olika höjder . I mitten av blomträdgården planteras höga sorter, sedan sorter av medellång höjd och lågväxande sorter längs rabatten på rabatten. För att välja ett färgschema när du använder olika sorter har odlare stora möjligheter, beroende på deras smak och personliga fantasi.

Bild
Bild

Användningen av kontrasterande färger gör att du kan skapa olika mönster på rabatterna . Till exempel kan du avbilda en improviserad sol. I detta fall är den centrala cirkeln och strålarna fyllda med gula och orange ringblommor, och röda och bruna sorter planteras mellan strålarna. Vackra rabatter erhålls genom att växelvis plantera ringblommor i olika färger i form av vågor, böjar, ränder.

Bild
Bild

Ringblommor ser spektakulära ut i en blomsterträdgård mitt på en gräsmatta eller längs trädgårdsvägar , består huvudsakligen av underdimensionerade sorter. Geometriska ornament är alltid lämpliga vid utformningen av gränser

Bild
Bild

Du kan plantera en monoklumba med ringblommor av endast en lågväxande sort på ett avstånd av 20-25 cm från varandra, och när de blommar kommer de att skapa en imponerande illusion av en matta. Ytterkanten av rabatten, som består av växter med kontrasterande färger, ser bra ut.

Bild
Bild

Ett bra alternativ skulle vara en monoklumba , om dess sammansättning är diversifierad med en hög ephedra (thuja, enbär), som står i mitten och ringblommor omger den med en tät ring.

Bild
Bild

Kombinerade landningar

Förutom blomsterbäddar som bara är dekorerade med ringblommor, använder blomsterodlare i stor utsträckning skapandet av rabatter med kombinerade planteringar. I sådana rabatter stiger den centrala delen över periferin, och planteringarna är mindre täta än vid kanterna.

En annan förutsättning för kombinerade planteringar är att färgrytmen måste bibehållas, men inte monoton.

Bild
Bild

Den största skillnaden mellan rabatter med ringblommor är de växttyper som utgör en uppsättning rabatter. Ringblommor passar bra med ageratum, cineraria, kornblomma, asters, zinnias, gailardia, phlox, escholzia, lobelia, salvia, viola, petunia, dahlior. Universella, opretentiösa ringblommor kommer att skapa soliga accenter i kompositionen, dölja bleka årgångar bakom tjockt vackert lövverk, fylla tomrummen mellan planteringarna.

Bild
Bild

Marigolds kan vackert komplettera fleråriga kombinerade rabatter, eller de kan kombineras vackert med ettåriga . Till exempel kommer en doftande långblommande rabatt av vita petunier och ringblommor av vilken färg som helst, lila petunier och gulorange guldblommor att vara en bra dekoration för alla platser.

Du bör bara ta hänsyn till den lilla höjden på petunier, välja lågväxande ringblommor för att plantera med dem.

Bild
Bild

Inredning idéer

För att plantagen ska få ett semantiskt uttryck måste blomsterhandlaren ha en konstnärlig smak och kunna bestämma plantornas optimala höjd och färgintervall i den framtida kompositionen. Till exempel ser rabatter spektakulära ut, där röda, blå och vita blommor väljs korrekt, eller flera typer av ringblommor växlar med asters av olika sorter.

Bild
Bild

Idén med att dekorera en rabatt, bestående av en uppsättning blommor som ändrar dekorativa egenskaper beroende på tid på dygnet eller vädret, är underbar: några öppna eller nära blomknoppar på soliga dagar, andra - i grumligt väder eller bara i kvällen. En sådan komposition är intressant genom att den kan ändra schemat och färgen mer än en gång om dagen.

Bild
Bild

Ringblommor är tillämpliga i utformningen av olika stillösningar . De är lämpliga i rabatter med stenar i japansk stil, och i kompositioner med andra blommor ser de lätt ut som element i en landskapsstil.

Bild
Bild

När man dekorerar rabatter bör man inte bara ta hänsyn till dess artssammansättning, utan också avståndet mellan växterna så att ritningen inte förvrängs. Under trånga förhållanden kan de öppnande blomställningarna överlappa varandra och mönstret "smetas ut ". Att vackert plantera och odla på din webbplats unika prover av rabatter med ringblommor utan tråkig vård är ett genomförbart jobb för alla entusiastiska blomsterhandlare.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Ringblommor är värdefulla inte bara för dekorativitet, utan också för deras användbara egenskaper. De är det bästa alternativet för introduktion i blandade sängar (blandade planteringar av blommor och grönsaker) och för gemensam odling i te- och kryddplanteringar. Deras gröna delar och rötter producerar naturliga fytoncider, vilket bidrar till ytterligare skydd av trädgårdsgrödor från skador av växtinfektioner, nematoder och fusarium.

Deras rika doft driver bort skadedjur, mol och en björn - dessa fantastiska fiender till trädgårdsgrödor.

Bild
Bild

Oönskade grannar

I rabatter i trädgårdar och stadstorg trivs ringblommorna bra med alla blommor. Men det finns fortfarande vissa begränsningar. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att du placerar dem borta från plantering av rosor - blommans drottning gillar inte ett så nära "grannskap ". Dessutom är det bättre att avstå från att skapa rabatter av ringblommor bredvid trädgårdsgrödor som bönor, ärtor, rädisor.

Landskapsdesignspecialister har utvecklat många alternativ för rabatter med ringblommor i utformningen av förortsområden och parkområden. Blommande kompositioner som består av olika sorter av ringblommor ensam, eller kombinerade planteringar med andra typer av blommor, kan skapa en solig stämning och glädje med långvarig blomning från våren till den första snön.

Rekommenderad: