Katarantus "Pacifika": Sorter Av Sorter "Pacifika" "Pink Ice" Och "Burgundy", "Polka Dot" Och "Deep Orchid" Och Andra. V

Innehållsförteckning:

Video: Katarantus "Pacifika": Sorter Av Sorter "Pacifika" "Pink Ice" Och "Burgundy", "Polka Dot" Och "Deep Orchid" Och Andra. V

Video: Katarantus
Video: Катарантус обыкновенный Эприкот (apricot) 🌿 обзор: как сажать, семена катарантуса Эприкот 2024, Maj
Katarantus "Pacifika": Sorter Av Sorter "Pacifika" "Pink Ice" Och "Burgundy", "Polka Dot" Och "Deep Orchid" Och Andra. V
Katarantus "Pacifika": Sorter Av Sorter "Pacifika" "Pink Ice" Och "Burgundy", "Polka Dot" Och "Deep Orchid" Och Andra. V
Anonim

Catharanthus är en mycket attraktiv växt. Men det kommer att vara möjligt att odla det bara med en noggrann studie av alla nyanser och finesser. Det finns många sorter av denna kultur, och alla har sina egna detaljer.

Särdrag

Catharanthus är en av de evergreens av exotiskt ursprung. I naturen utvecklas den i en flerårig regim. Men i vårt land kan du växa det bara som en årlig. Den graciösa blomman antas ha sitt ursprung från Madagaskar. Botaniker tillskriver det Kutrovy -familjen och skiljer åtta arter, men många sorter har uppfödts på denna grund.

Bild
Bild

Katarantus är bättre känd under ett annat namn: periwinkle . På grundval av detta tillverkas läkemedel som framgångsrikt undertrycker maligna neoplasmer. I landskapsdesign används denna växt på samma sätt som andra grödor avsedda för öppen mark. Catharanthus kan övervintra även i nästan fullständig frånvaro av snö. Traditionellt finns det många legender runt dem, och några av dessa legender är mycket olycksbådande. Så det antogs att du med hjälp av katarant kan:

  • avslöja de onda magikerna;
  • skydda dig från onda andar;
  • förhindra en blixtnedslag i huset;
  • gissa.

De ovanliga legenderna kring periwinkle är förknippade med dess imponerande egenskaper. Anläggningen kan använda vatten så effektivt som möjligt. Mycket lite fukt avdunstar genom lövverkets miniatyrstomat, så kataranthusen är ovanligt seg. Dess blommor dyker upp även under de svåraste förhållandena, och själva växten kan överleva frysande regn.

Bild
Bild

Grunderna för odling

Att odla en katarant ger lika bra resultat i en kruka, i en rabatt och i en behållare. Växtens frön är inte för nyckfulla. De utmärks av vänliga skott och låter dig bilda utmärkta plantor. Många sorter kräver inte vattning och kan odlas i måttligt fuktig jord.

Bild
Bild

Viktigt: varje del av catharanthus är giftig. Därför är det nödvändigt att placera det i ett hus eller på gatan mycket eftertänksamt så att små barn eller husdjur inte kommer till anläggningen. Allt arbete med catharanthus bör endast utföras i slitstarka handskar eller vantar.

Även i de varmaste regionerna i Ryssland är det omöjligt att samla frön: de kan inte mogna i det öppna fältet. Undantaget är växthuskultur. Att så frön till plantor bör vara tidigt på våren. Experter rekommenderar att blötlägga fröet i cirka 2/3 timmar innan de planteras i en svag lösning av kaliumpermanganat … Därefter måste fröna torka. För att göra detta läggs de på en pappersservett i 2-3 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken består av samma mängd:

  • torv;
  • humus;
  • arkjord;
  • torva.

Alla komponenter blandas noggrant och läggs i behållare. Jorden måste lossas ordentligt. Resten av kaliumpermanganatlösningen måste användas för markbehandling. Det är nödvändigt att så frön i fåror upp till 15 cm djupa. När planteringen är klar flyttas behållaren till mörkret, spiring där varar 7-10 dagar.

Du kan odla en catharanthus i en blomkruka eller på en rabat. Ampelsorter utvecklas relativt långsamt. Vid långt molnigt väder, såväl som på vintern, behövs ytterligare insolering omedelbart. För odling används endast lite sur jord. Det rensas noggrant från ogräs.

Bild
Bild

Olika sorter

Catharanthus cultivar "Pacific" är annorlunda:

  • så tidig blomning som möjligt;
  • bildandet av stora blommor;
  • aktiv förgrening;
  • obetydlig tillväxt;
  • inget behov av att tvinga busken;
  • utmärkt motståndskraft mot varmt väder.

Det finns många sorter

" Pacific pillbox regiment " i höjd når 0,25-0,3 m. Växtens diameter är 0,15-0,2 m, den är täckt med mörkgrönt lövverk. Blommor av vit färg med ett rödaktigt centrum har en diameter på upp till 5 cm. Kulturen kan aktivt blomma före kallt väder. Det måste odlas i soliga områden. Med rätt tillvägagångssätt kan du odla denna växt både i en rabatt och i en behållare.

På vintern överförs denna sort till huset eller vinterträdgården.

Bild
Bild

" Stilla djupa orkidéer "blommar också tidigt och utvecklas starkt. Buskens höjd varierar från 0,2 till 0,25 m. Samtidigt sträcker sig diametern från 0,15 till 0,2 m. "Deep Orchid" överlever den torra heta perioden utmärkt. Blommor målade i djuplila toner har en ljus mitt. Den totala diametern är 0,05 m. Det harmoniska och eleganta utseendet på blommor kombineras perfekt med mörkgrönt lövverk. Den täcker helt både raka och grenade skott.

Bild
Bild

" Stilla rosa is " - flerårig halvbuskkultur. Lancettliknande blad är målade i en tät grön ton.

Bild
Bild

" Pacific Burgundy " rikligt prickad med uttrycksfulla blommor. Höjden överstiger inte 0,3 m. Ibland används den på landskapsarkitekturer.

Bild
Bild

" Pacific Crenberry " växer till 0,25-0,36 m. Bredd varierar från 0,15 till 0,2 m.

Bild
Bild

" Pacific Orange " - en populär sort bland florister. Han utmärks av sin lyhördhet för god vård. Färgen är ovanlig, attraktiv.

Bild
Bild

Variationen " Mörkröd i Stillahavsområdet " stora lyxiga blommor bildas. Anläggningen är utformad för pollinering utomhus. Det kan enkelt odlas både i en rabatt och inuti en behållare.

Bild
Bild

" Stilla aprikos " - förkroppsligandet av ömhet. Växten är kompakt, väl förgrenad. Inuti den krämiga blomman är ett crimson eye. Denna typ av catharanthus tolererar perfekt även extrem värme.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om att odla denna vackra blomma i följande video.

Rekommenderad: