Knifofia (58 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Odling, Bärkniphofia Och Andra I En Rabatt, Fröförökning Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Knifofia (58 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Odling, Bärkniphofia Och Andra I En Rabatt, Fröförökning Hemma

Video: Knifofia (58 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Odling, Bärkniphofia Och Andra I En Rabatt, Fröförökning Hemma
Video: Renovera en rabatt - Jag sätter vårlök, planterar perenner, byter marktäckare i en rabatt. 2024, April
Knifofia (58 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Odling, Bärkniphofia Och Andra I En Rabatt, Fröförökning Hemma
Knifofia (58 Bilder): Plantering Och Vård I Det öppna Fältet, Odling, Bärkniphofia Och Andra I En Rabatt, Fröförökning Hemma
Anonim

Knifofia är en örtartad växt vars hemland anses vara Afrika. En exotisk vintergrön representant för floran kännetecknas av intressanta yttre drag. Kulturknoppar ändrar färg under hela säsongen, och denna egenskap lockar uppmärksamhet hos många trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Tritoma, eller knifofia, är en värdig representant för floran för öppen mark. Växten har smalt långt lövverk upp till 0,9 meter högt. Designers använder den ofta för att göra buketter tillsammans med andra blommor. Tritomblomställningen har en yttre likhet med den lupingröna gödseln. Dess längd varierar från 10 till 25 centimeter.

En särdrag hos kulturen kan kallas dess ursprungliga blommor . De ser ut som långsträckta facklor och består av flera blomställningar. Knopparnas färg kan vara röd, orange, gul. Denna vackert blommande representant för floran kännetecknas av en kärlek till skugga, den trivs bäst i södra regionen. Den totala växthöjden kan variera från 100 till 300 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens rhizom är tjock och kort. Fruktens utseende ser ut som en låda. Blommor är vanligtvis koncentrerade på toppen av stammen. Början av blomning anses vara juli; i slutet av denna fas förlorar cniphophy inte sin dekorativa effekt . En egenskap hos denna kultur kan kallas det faktum att dess blommor inte blommar samtidigt. Denna process kännetecknas av att knopparna gradvis ser ut.

Knifofia under blomningen är en pittoresk syn. Effekten av originalitet och dekorativitet gömmer sig i stora färgglada blommor, liksom täta lövverk som samlas i ett gäng. Afrikansk skönhet odlas ofta inte bara i hemträdgårdar, utan också i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Vi listar de mest populära sorterna och sorterna av fleråriga buskar med ett dekorativt utseende.

Tukka är en kallresistent representant för flora med en höjd av högst 0,8 meter

Denna icke-nyckfulla växt är resistent mot extrema temperaturer. Tritomen hos denna art kännetecknas av stora blomställningar med en storlek på cirka 15 centimeter. Stauden känns bra både i lägenhetsförhållanden och i ett öppet område. Två sorter av denna typ är mest efterfrågade.

  • " Alcazar ". Växten kan bli upp till 1 meter hög. Den blommar från juli till augusti. Kulturens blommor är orange.
  • Fleming fackla är en låg buske växer upp till 60 centimeter. Under blomningen dekoreras kulturen med gulröda blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid

Växten kännetecknas av blomställningarnas ursprungliga färg. Grunden för hybridisering är bärkniphofia. Peduncles kan ha olika höjder beroende på sorten. Populära sorter av hybridknifofi: Atlanta, Cobra, Cardinal.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bär

Växten av denna art tillhör tall - några av dess sorter kan växa upp till 200 centimeter. Kulturens blomställning är stor med en diameter på 25 centimeter. Denna tritom kännetecknas av en ljus färgpalett. Planteringar från bärknifofia kan vara en utmärkt inredning för ett öppet område, gräsmatta eller trädgård. Flera sorter av växten är populära.

  • Eskimo . Kulturen presenteras i form av mätarbuskar. Under blomningen ligger plantans gula blommor i dess nedre del. De övre knopparna är orange eller ljusa korallfärger.
  • " Dr Kerr " har stammar 1 meter långa. Blomställningarna överstiger inte 0,2 meter i höjd. Citronblommor ger busken dekorativitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta på trädgårdstomter kan du hitta sådana sorter av bnifofia som "African Guest", som kännetecknas av en blandning av färger i knopparna, liksom "Surprise", "Grandiflora", "Uvaria".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Att odla knifophya i en rabatt, liksom inomhusförhållanden, kräver inte bara ordentlig vård, utan också kompetent plantering. För att den afrikanska stauden ska slå rot i ett annat klimat behöver den bekväma förhållanden. Först och främst är det värt att välja den lämpligaste platsen och jorden. Tritoma är en termofil växt, så stark belysning kommer inte att skada den. I avsaknad av gott ljus kan kulturen bli sjuk eller dö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Territorier i området med ett halvt nedsänkt lågland utgör en fara för knifophia . En buske planterad i ett liknande område kommer att drabbas av syrebrist och ruttning av rotsystemet. Det bästa alternativet för att plantera en dekorativ representant för floran är ett öppet område och en bild. Detta område bidrar till snabb uppvärmning av rotsystemet och stimulerar dess tillväxt.

En rotad buske behöver inte skydd från solen, men det är bättre att skugga en ung planta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ljus perenn växer bra och utvecklas i dränerad jord med en blandning av sand . Och trädgårdsmästare bör inte glömma att upprätthålla konstant jordfuktighet. Loams anses lämpliga för knifophy, men denna typ av jord måste dessutom gödslas. När du väljer en lerig plats för plantering av tritom bör marken grävas upp först, blandad med torvjord, sand eller torv. För att förbättra substratets näringsegenskaper är det värt att lägga till humus till det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det kommer inte att vara svårt även för en oerfaren trädgårdsmästare att odla knifofi i Moskva -regionen eller i en annan region i Ryssland. Den första fasen av blomningen av busken faller på nästa säsong efter plantering, förutsatt att rotsystemet stärks. För att växten ska glädjas med sin dekorativa effekt är det värt att måttligt fukta jorden, ogräs, täcka, lossa den och också befrukta kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Bevattning av tritom kan utföras genom sprutning eller vattning vid roten. Det är strängt förbjudet att utföra denna procedur under dagens hetta, annars kommer växten att bränna lövverket och förlora sin dekorativa effekt. På sommaren är det nödvändigt att bevattna busken var 3-4 dagar. På vintern, när det är i källaren, vattnas knifofia var 30: e dag . Huvudregeln i denna händelse är att bibehålla låg markfuktighet.

Bild
Bild

Gödselmedel

I början av växtsäsongen behöver växten kvävehaltig gödning. För detta ändamål kan du använda en komplex blandning, till exempel azophoska, nitroammophoska, urea, saltpeter, dubbel eller vanligt superfosfat. Det är inte värt att använda kväve under lång tid, eftersom den aktiva utvecklingen av grön massa med fördröjd blomning eller dess frånvaro är möjlig.

Före blomningsfasen kan du befrukta trito med kaliumämnen. Kalium kan stödja växtens dekorativitet, nämligen: dess blomställningens glans, knopparnas ljushet. Dessutom kvarstår cniphophy som är befruktad med kalium länge i ett nedskärningstillstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen behöver fosfor under växtsäsongen. Gödsel appliceras på höstens blomsterbäddar, liksom på våren före planteringsprocessen. För detta ändamål är det möjligt att använda fosfatberg, som anses vara ett långverkande gödningsmedel. Denna toppdressing måste appliceras på marken vart 3-4 år.

Av organiska gödningsmedel anses humus vara den mest lämpliga för knifophy . Färsk gödsel kan vara farligt på grund av utsläpp av metan som bränner rotsystemet. Många trädgårdsmästare infunderar träaska eller blandar substratet med kompost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det är nödvändigt att klippa av det gulnade lövverket på en prydnadsbuske på våren efter att filmomslaget har tagits bort. Om knifofia tillbringade vintern i källaren, behöver hon inte denna procedur. I slutet av blomningsfasen är det nödvändigt att eliminera pedunclesna upp till roten . Annars kommer gamla blomstjälkar att ta näringsämnen från rötterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Ett tritom som växer på mittbredd är inte långlivat. Men inom några år kommer hon att kunna dekorera sajten med sin närvaro. Innan vintern börjar bör busken skäras av pilarna utan att det påverkar bladen. Förbereda blomman för kyla, tritomblad bör vara noggrant knutet . Nästa steg blir att täcka busken med torvflis och täcka med grangrenar.

Ovanpå vallen ska knifofia täckas med ett vattentätt material, till exempel en film eller takmaterial. På våren måste skyddet tas bort. Därefter undersöks buskarna noggrant, de skott som blivit gula eller skadade av frost skärs av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transplantation på hösten

Att gräva fram en kultur och föra den in i rummet kan förlänga dess livslängd. För att göra detta är det värt att ta bort blomman från jorden och sedan plantera den i en stor behållare. Rummet där knifofia ska förvaras måste vara svalt. Trädgårdsmästaren bör se till att buskens rotsystem inte torkar ut, så då och då bör kulturen vattnas med en liten mängd vätska. Plantering av tritom i öppen mark kan göras under senvåren eller försommaren.

Bild
Bild

Fortplantning

Knifofia reproducerar inte bara från frön hemma, utan också vegetativt. Det första alternativet är mödosamt, så det används sällan. Trädgårdsmästare använder vegetativ förökning oftare.

Frömetod

Om du vill föröka trito med frön på egen hand bör du endast använda köpt frömaterial. I mitten av mars kan du börja så frön i en behållare som innehåller krukväxter. För att öka grokapaciteten bör behållaren med grödor täckas med folie och lämnas i flera veckor. Ett hemlagat växthus behöver ventilation och jordfuktighet.

Fröplantor som just har dykt upp bör härdas med rumstemperatur . När det första paret av blad bildas kan kulturen börja dyka i separata behållare. I juli kan örten planteras på en permanent plats. En blomma som har förökats på detta sätt kan blomma under det tredje levnadsåret.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Bush -uppdelning anses vara ett enklare alternativ för buskförökning. I en vuxen 3-årig växt bildas rosetter av dottertyp, som senare används för reproduktion. I maj ska trädgårdsmästaren skära av dotterrosetterna från moderbusken med en vass kniv. Snittet måste torkas och strö med kol.

Efter att flera timmar har gått sedan klippningen av plantmaterialet kan du börja plantera det i de hål som har förberetts i förväg . Groparna är fyllda med ett näringssubstrat. De första veckorna efter plantering måste växten vattnas väl, så småningom minskar bevattningsfrekvensen till 1-2 gånger var 7: e dag. Tritoma, som förökas av buskeuppdelning, kommer att kunna glädjas med blomning redan nästa säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Enligt trädgårdsmästares recensioner är knifofia ganska sällsynt. Om kulturen attackeras av bladätande eller sugande insekter, till exempel bladlöss, thrips, spindelmider, bör den behandlas med insekticider. Vid frekvent vattning eller stagnation av fukt kan grödan drabbas av rotröta. För att eliminera denna sjukdom kan du använda fungicider . Om denna metod inte hjälper, bör stauden elimineras från platsen för att undvika kontaminering av andra representanter för floran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

När du skapar ett blomsterarrangemang på en plats är det värt att ta hänsyn till blomningstid, vattningsfrekvens, vegetationshöjd och blomningstid. Följande representanter för floran kan bli värdiga grannar för en afrikansk skönhet:

  • iris;
  • salvia;
  • gypsophila;
  • lupin;
  • manad korn;
  • ripsalis;
  • santolina;
  • klibbig tjära;
  • dahlia;
  • dekorativt spannmål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det särdrag hos den afrikanska växten är att den inte förlorar sina dekorativa egenskaper under hela växtsäsongen. På grund av denna egenskap används kulturen ofta av landskapsdesigners. Knifofia kan planteras som en central växt i en rabatt eller i kombination med andra representanter för floran.

Bild
Bild

Höga växtsorter kan användas för att skapa en visuell skärm, och med hjälp av underdimensionerade sorter kan de användas för att dekorera en alpin bild eller sten. Gruppplanteringar av knifofia på gräsmattan kommer att se spektakulära ut när du dekorerar en behållare eller en blandad blomma trädgård. Genom att dekorera gränsen med denna representant för floran kan du skapa en vägg av starka orange lampor i form av blommor.

Bild
Bild

Varje trädgårdsmästare som älskar att odla blommande vegetation kommer så småningom att vilja plantera en exotisk gröda från avlägsna länder. Knifofia anses vara en så ljus och intressant dekorativ representant för floran. Denna buske kännetecknas av enkel plantering och krävande vård. En trädgårdsmästare behöver inte lägga ner mycket tid och ansträngning på att ta hand om en växt, men när du utför enkla aktiviteter för att odla en gröda kan du förvandla din trädgård med dekorativa ljusa blommor.

Rekommenderad: