Kandyk (49 Bilder): Siberian Och Caucasian Erythronium, "Pagoda" Och Andra, Plantering Och Vård Av Växter I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Kandyk (49 Bilder): Siberian Och Caucasian Erythronium, "Pagoda" Och Andra, Plantering Och Vård Av Växter I Det öppna Fältet

Video: Kandyk (49 Bilder): Siberian Och Caucasian Erythronium,
Video: Кандык Европейский , кандык Собачий зуб , Эритрониум ( Erythronium ) . 2024, April
Kandyk (49 Bilder): Siberian Och Caucasian Erythronium, "Pagoda" Och Andra, Plantering Och Vård Av Växter I Det öppna Fältet
Kandyk (49 Bilder): Siberian Och Caucasian Erythronium, "Pagoda" Och Andra, Plantering Och Vård Av Växter I Det öppna Fältet
Anonim

För att få trädgården att se inte bara vacker ut, utan också blända med sin mängd blommor, rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att välja kandyk när de skapar ett vackert landskap. Med hjälp av denna växt kommer du att kunna väcka även de mest vågade idéerna till liv. Denna växt påminner något om en liten lilja, som kan glädja ögat tidigt på våren.

Dessa ljusa och samtidigt känsliga blommor är bland de första som dyker upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Kandyk blev känd redan på 1 -talet f. Kr. I grunden växer växten i bergskogar. Blomningen sker från slutet av april till början av maj . I grund och botten är alla arter och de flesta sorterna underdimensionerade, deras stamhöjd når inte mer än 30 cm, men det finns också höga växter som kan nå upp till 60 cm.

En årlig äggformad glödlampa, men lövverk kan vara av flera sorter: petiolat, motsatt, långsträckt eller ovat-lansettformat. Och det kan också vara antingen vanligt eller med vita fläckar. Två blad växer vid basen av stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns i princip en blomma, men det finns tillfällen då flera växer.

Stenbladet är ganska stort och består av 6 kronblad, som sammanförs vid basen och bildar en klockform, och de som är högre avviker och böjer sig mot utsidan.

Bladen är ganska långa, de kan växa från 18 till 20 mm. Färgen på kronbladen kan vara rosa, gul eller vit . På de inre bladen, som ligger nära bladbladet, finns en tvärgående vikning vid basen. Under denna vik finns det små gropar. Totalt har blomman 6 ståndare, som har linjära avlånga ståndare. Trådarna i basen är linjära i form, som är spindelformade-svullna i mitten, och de längst upp är tunna. Kolonnen är filiform, den ökar i diameter mot kronan och innehåller en trepartsstigma (vanligtvis med bilaterala lober) . Frukten presenteras i en ovovad låda med ett litet antal frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Totalt finns det 29 arter av kandyk, varav nästan alla kan odlas som prydnadsväxter. Det bör noteras att 3 sorter av erytronium är listade i Rysslands röda bok: kaukasiska, japanska och sibiriska . För att förstå hur varje art skiljer sig från varandra bör du bekanta dig med var och en av dem mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaukasiska

Denna typ av växt i naturlig livsmiljö är utbredd på västra Transkaukasiens territorium, nämligen inom bergsskogar. Det är nödvändigt att markera sådana egenskaper hos den kaukasiska kandykarten som:

  • lampans form kan vara av två sorter (avlång eller äggformig);
  • stamhöjd - betraktas som en lågväxande växt, den maximala stamlängden är upp till 25 cm;
  • lövverket är avlångt och liknar formen på ett kycklingägg, med små fläckar; petiole omfamnar, kronblad har en blek nyans av gult eller vitt;
  • blommorna är honungsfärgade på insidan och magenta på framsidan.

Dessutom har den kaukasiska kandyken en ganska låg frostbeständighet, därför bör blommorna vara välisolerade med kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk

Den naturliga livsmiljön för denna art är i södra Sibirien och Mongoliet. Dessutom kan blommor av denna art växa i röjningar av barr- eller blandskogar i Altai. Denna typ av erytronium har sådana karakteristiska egenskaper som:

  • en cylinderformad glödlampa med en känslig struktur;
  • stjälk - underdimensionerad buske med en höjd av 12 till 35 cm;
  • blad - ett par motsatta plattor, som har formen av en ellips (smalare uppåt, med en skarp spets); färgen är rödbrun, liknar en marmorbeläggning;
  • blommorna hänger, kronbladen växer upp till 8 cm vita eller lila blommor, basen är gul med en mörk fläck; vita pistiller, gyllene trådar.

Populära sorter: "Lady in red", "Snow of Altai", "White Fang".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japanska

Växter av denna art är vanliga på Kurilöarna, liksom i Korea, Sakhalin och naturligtvis i Japan. Liksom många andra sorter anses japansk kandyk vara en mycket dekorativ växt, som inte skiljer sig åt i frostbeständighet. Följande blommaparametrar bör också markeras:

  • lampans form är cylindrisk-lansettformad;
  • stjälk av medeltjocklek; den maximala växtlängden kan nå 30 cm;
  • bladen är smala och avlånga, växer upp till 12 cm;
  • en blomma, hängande; lila kronblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tuolumni

I naturen växer blommor av Kandyk Tuolumni -arter främst vid foten av Sierra Nevada -bergen. De karakteristiska egenskaperna hos denna sort är följande:

  • stjälk - maximal höjd är cirka 30–40 cm;
  • lövverk med lång petiolat och rik grön färg; plattorna kännetecknas av en lansett- eller ovans-lansettformad form, deras längd kan nå 30 cm;
  • blommor - det kan finnas en eller flera blommor med en ljus gyllene nyans med en gulgrön bas.

Det är vanligt att skilja de två vanligaste sorterna i Ryssland: "Pagoda" med citronblommor och "Kongo" med smutsiga gula blomblad och brunröda vener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalifornien

Namnet på denna art talar för sig själv. Dessa blommor finns i deras naturliga livsmiljö i Kalifornien. Funktionerna i sorten är följande:

  • skaftets höjd är upp till 35 cm;
  • avlånga blad med fläckar kan bli upp till 10 cm;
  • bevingade petioles;
  • flera blommor kan växa på en stjälk; kronblad i gräddtoner med en gul nyans och en orange bas.

Bland trädgårdsmästare är följande sorter av kandyka särskilt populära: "White Beauty" med snövit blommor och en mörk horisontell rand i mitten, liksom "Harvington Snowgaz" med stora krämfärgade blommor karakteristiska för denna sort och en citron bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeiska

Blommor av denna sort finns inte bara i Europa, utan också inom Alperna på upp till 2 tusen meters höjd, liksom i västra Ukraina. För den europeiska Kandyk är ett subtropiskt och tempererat klimat lämpligt. Den har följande egenskaper:

  • stammen är ljusrosa; maximal höjd - 30 cm;
  • bladen är i stort format, plattan smalnar närmare bladbladet, växer vid basen av stammen; färg grön med lila fläckar;
  • petiole räfflad;
  • blomman är som regel en och hängande; lansettformade kronblad med en skärpning närmare vid spetsarna, som vänds i motsatt riktning; färger: rosa, vitt och lila.

Blommor av denna sort kännetecknas av god frostbeständighet och hög dekorativ effekt.

Trädgårdsmästare särskiljer följande sorter: Pink Perfection pink, Snowlake med vita blommor och Rose Queen med rosa kronblad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Förutom ovanstående typer av växter som kandyk finns det också en enorm variation av både arter och sorter. Till exempel, erythronium american , som finns i USA eller Kanada på 1500 meters höjd, växer vanligtvis upp till 20 cm i höjd med bärnstensfärgade eller lila blommor. Kandyk vitaktig på sin ursprungsort och i vissa parametrar liknar det amerikanskt erytronium. De största skillnaderna inkluderar frånvaron av blad i bladbladet i sorter. Färgen på blommorna kan vara olika: vit, blå, rosa. Och en vy som kandyk multi-stam rymmer upp till 3 blommor på en stjälk. Deras färg är vanligtvis krämig med en orange bas. Med processen att vissna får den en annan färg - ljusrosa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Efterlevnad av alla planteringsregler är 50% av framgången för all ytterligare växttillväxt. För att alla åtgärder ska utföras korrekt, du bör följa följande enkla steg-för-steg-instruktioner:

  1. redan mogna blomfrön bör spridas ut på ett avstånd mellan varje såmaterial högst 5 cm;
  2. placera dem i groparna till ett djup av 3 cm så att avståndet mellan dem är från 10 cm, varefter spåren kan repareras;
  3. Vi vattnar rikligt på platsen där våra växter planterades.

När vintern anländer, bör platsen bara lindas om säsongen lovar att vara frostig och utan snö. De första skotten kan ses i mitten av våren. Deras höjd bör vara minst 4 cm. Om groddarna är mindre eller inte groar alls, är det nödvändigt att fukta dem väl och "mata" dem med gödningsmedel. Om du bestämmer dig för att plantera kandyklökar måste du vara särskilt uppmärksam på vissa funktioner. Till exempel bör europeiska-asiatiska lökar vara nedsänkta på ett djup av cirka 15 cm, med minst 15 cm mellanrum mellan varje lök. Amerikanska sorter planteras 20 cm djupa med 15 cm avstånd, som är fallet med asiatisk-europeiska hybrider. …

Efter plantering måste området vattnas med mycket vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att odla erytronium utomhus innebär att man måste ta hand om växten under hela sitt liv.

Vattning

På våren börjar en period med aktiv tillväxt, men eftersom snön smälter kommer vatten in i jorden, så växten kan berika den mängd fukt den behöver från smältvatten. Aktiv vattning kan startas i slutet av våren om det inte var regn . Efter varje bevattning eller regn bör jorden lossas och ogräs avlägsnas, om sådana finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under det första året efter plantering behöver växten inte ytterligare befruktning, eftersom all gödsel som applicerades vid plantering kommer att räcka för hela året.

Då måste du tillgripa mulching, och som toppdressing använder du speciellt gödningsmedel för kandyk med mineralbas.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Trots att en sådan växt som kandyk är en av de första som växte fram med vårens ankomst, kan den fortfarande inte kallas en blomma med bra frostbeständighet. Om du bestämmer dig för att plantera denna vackra växt i din trädgård, är det absolut nödvändigt att isolera den med ankomsten av den första frosten. Om vintern inte skulle vara för kall och samtidigt snöig, behöver den sköra växten inget skydd . Dess roll kommer att spelas av snötjockleken. I övrigt, som isolering, rekommenderar experter att rikligt fylla platsen där blomman växer med ett lager grangrenar eller torrt lövverk. Om vi pratar om sådana sorter av en prydnadsväxt, som mer eller mindre utmärks av sin frostbeständighet, kan "filten" göras lite mindre tjock. Isoleringsskiktet bör avlägsnas tidigast när snödrivorna smälter och vårvärmen kommer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Först och främst bör det sägas att denna växt inte är benägen för sjukdomar eller skadedjur. Skada kan endast orsakas av de insekter eller gnagare som lever i själva jorden, till exempel mol, björnar eller spetsar . Men ibland är det mycket svårare att hantera sådana skadedjur än med andra insekter. För att spara pengar använder många erfarna trädgårdsmästare folkliga och billiga metoder för att eliminera parasiter.

Du kan förstöra murverk av en björn om du lossar marken mellan blommorna till ett djup av 15 cm. Du kan också gräva en plastflaska skuren på båda sidor runt varje lök. Detta livshack kommer att blockera alla skadedjurens vägar till växtlampan.

När det gäller mol och spetsar bör du i det här fallet börja bygga speciella hemgjorda enheter . För att göra detta behöver du järnstavar. Deras längd bör ligga i intervallet från 1 till 1,5 meter. Du bör sticka dem i marken på de platser där skadedjur ska samlas, du måste sticka dem i hälften av den totala längden. I de ändar som förblir fria måste du sätta på en tom burk.

Tack vare vinden och kontakt med metaller kommer vibrationer att genereras, vilket hjälper till att skrämma bort skadedjur från växten. Och du kan också slå in stavarna med textilier efter att tidigare ha fuktat det i damm så att lukten skrämmer bort insekter och gnagare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Kandyk anses vara en flerårig blomma som kan växa på samma plats i 4-5 år. Efter denna period är det dags för transplantation av växten, och samtidigt för dess reproduktion. Erytronium förökas genom att dela lampan. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att de deltar i uppfödningsprocessen från slutet av juli till början av augusti . Det är vid denna tidpunkt som blomman är i ett tillstånd som är lämpligt för reproduktion.

Vid denna period ska kandykens löv bli gula. Lökarna kommer att kunna återhämta sig efter plantens sista blomningstid . När lökarna grävs ut ska barnen separeras från dem och sedan ska pauserna behandlas med kolpulver. Det resulterande planteringsmaterialet ska omedelbart planteras i förberedda hål med gödningsmedel. Långvarig exponering av lökarna för friluft skadar deras struktur. Detta beror på att de inte är täckta med ett skyddande lager av skal, så de börjar torka direkt från vinden. Om du behöver förvara plantmaterialet en tid bör du lägga dem för långtidslagring i en behållare med vått sandigt lock eller torv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av den stora variationen av båda sorterna av denna prydnadsväxt och sorterna med sina extraordinära färger kan kandyk användas överallt. För att skapa ett vackert landskap med den här typen av växter kan du använda det för att plantera det på en alpin bild eller i en stenig trädgård. Dessutom kommer denna blomma att se harmoniskt ut i rabatter, mixborders eller till och med rabatbäddar. På grund av dess höga dekorativitet och "livbarhet" med andra växtarter kan erytronium planteras bredvid Kaukasiska Arabier, Trillum, Iberis och Liverwort. När det gäller samma tidiga växter kan du plantera en kandyk bredvid muscari, chiondoxia, pushkinia och brandushia.

Denna typ av dekorativ blomma nära en cotoneaster, enbär eller holly mahonia kommer att se ganska fördelaktig ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av kandyk beskrivs nedan.

Rekommenderad: