Celosia Kam (42 Bilder): Beskrivning Av Kammusslor, Regler För Plantering Och Skötsel Av Tuppkammar I Det öppna Fältet Och Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Celosia Kam (42 Bilder): Beskrivning Av Kammusslor, Regler För Plantering Och Skötsel Av Tuppkammar I Det öppna Fältet Och Hemma

Video: Celosia Kam (42 Bilder): Beskrivning Av Kammusslor, Regler För Plantering Och Skötsel Av Tuppkammar I Det öppna Fältet Och Hemma
Video: Kammusslor (scallop) på två vis 2024, Maj
Celosia Kam (42 Bilder): Beskrivning Av Kammusslor, Regler För Plantering Och Skötsel Av Tuppkammar I Det öppna Fältet Och Hemma
Celosia Kam (42 Bilder): Beskrivning Av Kammusslor, Regler För Plantering Och Skötsel Av Tuppkammar I Det öppna Fältet Och Hemma
Anonim

Celosia kam är en ljus årlig blomma som framgångsrikt odlas både i sommarstugor och hemma. Kulturens namn kommer från det grekiska kelos, vilket betyder "eldigt, flammande". Om ditt val föll på denna intressanta växt, och du vill odla den själv, bör du bekanta dig mer med de karakteristiska egenskaperna och nyanserna i grödvård.

Bild
Bild

Beskrivning

Cockscomb på ett annat sätt kallas cockscomb. Namnet kom av en anledning, eftersom blomställningarna verkligen liknar ljusa tuppkammar. Växten tillhör amarantfamiljen, odlas som ettårig eftersom den inte tål frost . I en naturlig livsmiljö är höjden på celosia cirka 45 cm, men i ett hem eller en trädgård växer kulturen sällan över 30-35 cm.

Växtens blommor är små i storlek, samlas i stora blomställningar i form av kammusslor. Färgerna representeras av nästan hela det varma utbudet av färger: gul, orange, röd, ljusrosa, crimson.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller frukterna är dessa små lådor som innehåller frön. Deras trädgårdsmästare använder dem för efterföljande odling av grödor. Växten börjar blomma i juli och slutar i mitten av oktober.

Om vi pratar om intressanta fakta relaterade till cezion, kan det noteras att Afrikas folk använder denna växt i stor utsträckning för mat … Kultur används också i medicin: avkok från bladen av tuppkammar bekämpar framgångsrikt många inflammatoriska processer i kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sorter

Tänk på flera sorter av kamkam, som oftast väljs av trädgårdsmästare.

Imponera på

Detta är en växt med ljusgröna blad och luftiga blomställningar. Färgen sträcker sig från vinröd till ljus skarlet. Kulturens höjd är högst 25 cm.

Bild
Bild

Kejsarinnan

En annan populär underdimensionerad sort, höjden når 30 centimeter. Scarlet vener är tydligt synliga på bladen, och knopparna har en attraktiv lila färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atropurpurea

Celosia med stora, mycket tunga, ljusa blomställningar. Stammen är rosa och bladen har en ljusgrön nyans. Höjd - ca 20 cm.

Bild
Bild

Coral Garden

Denna sammetsort kan nå upp till 50 cm i höjd, därför odlas den oftast i en trädgård. Stammarna är raka, ganska köttiga. Blomställningarna är små, kammusslor, mycket ljusa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att få plantmaterial måste du på hösten klippa av flera vissnade blomställningar. De ska torkas på en mörk och sval plats. När detta är gjort måste blomställningarna skakas över papperet och de färdiga fröna hälls ut ur växten i överflöd. Dessa frön läggs i tätt slutna behållare och placeras i kylskåpet.

I början av april är fröna klara för plantering. Men först måste de bearbetas. Detta hjälper verktyg som "Zirkon" och "Epin". Lös upp en droppe av var och en av preparaten i ett glas rent vatten, och ympningen blötläggs i 4 timmar. Dessutom kommer det att vara användbart att behandla mark och frön med en manganlösning - detta kommer att stärka planteringarna, göra dem mindre mottagliga för sjukdomar.

Flera spår görs i jorden (i behållaren), men du kan helt enkelt lossa det och placera fröna

Bild
Bild
Bild
Bild

En jord av humus och vermikulit, med en liten tillsats av ren sand, är lämplig som jord.

De somnar inte med jord ovanifrån, trycker bara ned något och sprutar från en sprayflaska. Sedan täcker de den med polyeten och placerar behållaren med materialet i den varmaste delen av lägenheten på en väl upplyst fönsterbräda. Vart i temperaturen i lägenheten ska inte sjunka under +25 grader Celsius … Periodiskt bör polyeten öppnas så att groddarna ventileras.

Lite mer än en vecka kommer att gå, och du kommer att se de första groddarna. När två löv visas på var och en av dem måste groddarna dyka och plantera var och en i en separat behållare. När växterna är välväxta planteras de i en permanent kruka och matas med mineralkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Vi har redan demonterat planteringen hemma, men ofta planteras också växten i öppen mark.

Tuppkammar är mycket förtjusta i solen, så de bör planteras i väl upplysta områden där det inte kommer att finnas frekventa drag.

Celosia planteras i grupper, avståndet mellan lågväxande buskar bör vara cirka 15 cm, mellan stora - minst 35. Den optimala tiden för plantering är i slutet av maj, då du kommer att vara säker på att det inte kommer snö och glasera. Rätt lufttemperatur är cirka +20 grader Celsius.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken ska vara lätt, bördig, lätt sur. Om surheten ökar används kalkning. När platsen har valts och allt är förberett börjar de plantera växterna . Detta görs med omlastningsmetoden: växten avlägsnas från krukan tillsammans med en jordklump och planteras i marken. Detta kommer att hjälpa kulturen att slå rot väl. I det fall då kammusslorna dykades ner i torvkrukorna är det tillåtet att plantera blommor i jorden direkt i dem. Efter plantering vattnas plantorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vårdverksamheten omfattar flera obligatoriska steg.

Vattning

Både inomhus och trädgård celosia tolererar inte vattenloggning väl. Därför bör vattning av sådana växter vara sparsamt, bara när jorden torkar. Under regnperioden kan du i allmänhet göra utan att vattna innan det heta vädret börjar. Efter tillförseln av vatten måste trädgårdens celosia lossna och även riva upp ogräs som har dykt upp.

Rätt tid för vattning är den tidigaste morgonen, men om detta inte är möjligt kan du skjuta upp evenemanget till kvällen . Vattnet måste först lägga sig, och många trädgårdsmästare använder regnvatten - det här är det bästa alternativet. Vätskans temperatur bör vara vid rumstemperatur, eftersom cellosia inte tål kallt vatten, även om det är varmt ute, kan det till och med dö av detta.

Bild
Bild

Gödselmedel

Toppdressing ska doseras. De börjar göra detta under den andra månaden. För dessa ändamål används fosfor och kalium. Många trädgårdsmästare lägger också till kväve, men detta måste göras mycket noggrant. Om du överdriver det kommer växten snabbt att få grön massa, men den kommer inte att ha tillräckligt med styrka för blommor.

Komplexa gödningsmedel bör appliceras varje månad . Men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en annan taktik: dela upp gödningsmedlet i flera delar, späd ut i vatten och ge med varje vattning. Således är det möjligt att säkerställa att koncentrationen av näringsämnen i jorden kommer att vara på önskad och stabil nivå, exklusive överskott.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller skydd för vintern genomförs det inte, för även med det bästa skyddet kommer växten inte att överleva.

Hanskammarna skärs och får torka för att få frön. Förutom, växten lagras mycket länge i torkad form, så efter att ha samlat fröna kan du lägga den i en vas och njuta av den känsliga doften.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

I allmänhet är crested cetus ganska bra på att motstå alla slags sjukdomar, undantagen är bara mycket unga växter som ännu inte har fått ordentlig immunitet.

En av de viktigaste sjukdomarna i kulturen är det svarta benet . Det verkar som ett resultat av överdriven fukt i jorden eller luften, liksom om plantorna är för tätt planterade. Basen på stammen blir svart, svampen täpper till den och förhindrar att saft flödar. Som ett resultat blir kulturen gul, torkar och dör. Trädgårdsmästaren måste komma ihåg att det svarta benet lätt kommer att infektera andra blommor, så det kommer inte att vara möjligt att återställa stammen från en döende växt. Det måste grävas upp och sedan förstöras. Marken på platsen för den utgrävda blomman behandlas med träaska, andra växter måste tillfälligt inte vattnas. Förebyggande åtgärder för att skydda mot svartben är att fröna desinficeras med mangan redan före plantering, och jorden spills också med det.

Bild
Bild

En annan sjukdom är bladkloros, som uppstår på grund av brist på järn. Med denna sjukdom blir kulturens blad gula, bara ränderna blir ljusa. Att lösa problemet är ganska enkelt: du behöver bara mata kulturen med järn och se över reglerna för dess odling.

Av skadedjuren påverkas celosia oftast av bladlöss . Det verkar där det finns många myror, så du måste hantera dem i ett komplex. Gryn som sprids runt växterna hjälper bra mot myror, och du kan också förstöra myrstackar för hand. Till en början tvättas bladlössen perfekt med tvålvatten, men om tiden går förlorad och det finns för många insekter hjälper bara starka insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom bladlöss kan växter också äta upp insekter som björnar. Dessa varelser är allätare, men mest av allt gillar de att skada rötterna, från vilka de suger ut all livssaft, vilket orsakar vissnande och död av växten. Björnar lever under jorden, bara ibland kommer upp till ytan . Du kan förstöra dem med insekticider, som bäst hälls i marken med vatten. Och även många trädgårdsmästare knådar sötkornspinnar och lägger till gift där. Efter det ligger vällingen begravd i marken, och efter några timmar kryper skadedjuren upp till ytan på grund av brist på luft. Dessutom kan ringblommor alltid planteras längs kanterna på rabatterna - detta kommer att fungera som en bra förebyggande åtgärd.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Celosia kam är en frekvent gäst hos många trädgårdsmästare. Hon ser bra ut på vilken webbplats som helst, och kompletterar det intressant med sin ljusa och rika färg.

Oftast planteras tuppkammar i grupper i rabatter. Samtidigt kan de kombineras med blommor i olika nyanser, men vitt ser mest imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pilgrimsmusslor med ringblommor ser också original ut: dessa blommor är inte bara vackra, men också användbara, de hjälper mot många skadedjur. Förutom, celosia kan spädas helt med ingenting: i en stor rabatt kommer hon att må bra ensam . Det viktigaste är att välja flera nyanser, minst två.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna kultur planteras också längs stigarna. För att göra detta bör du välja de mest färgstarka sorterna. Dessa blommor kommer effektivt att inrama husets vägar och väggar, och kommer också att fungera som en intressant kontrast till andra grödor i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhus kukar är lika bra. Genom att välja underdimensionerade sorter kommer du bara att gynnas, eftersom sådana mättade fläckar kommer att vara lämpliga i alla interiörer, även en klassisk . Och om du föredrar gruppplanteringar, kommer celosia att dekorera balkongen perfekt och förvandla den till en riktig blomsterträdgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Recensioner

Med tanke på recensionerna om crested crested kan vi dra slutsatsen att många människor gillade en sådan växt. Det kommer inte att bli några kostnader för frön alls, eftersom trädgårdsmästaren varje år på hösten har möjlighet att samla frö och plantera det. Dessutom uppstår vanligtvis inte problem med odling, eftersom växten inte är alltför krävande på jorden, är den enda punkten här behovet av ordentlig vattning.

Men mest av allt sommarboende gillar hur vacker och original kultur ser ut … Intressant i sig, det går också bra med andra färger, vilket orsakar en verklig extravaganza av färger. Ser bra ut på en rabatt, blomsterodling, alpin bild, hemma, i en park eller torg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också negativa aspekter. Till exempel gillar vissa sommarboende inte att växten har så lågt frostbeständighet, och den måste planteras igen varje år. Det finns dock inget du kan göra åt det. Och även nyanlända hävdar att kulturen lätt blir sjuk med svampsjukdomar, vilket inte bara bidrar till dess snabba död, utan också till den snabba infektionen av andra växter på platsen. Men även här finns det en lösning: att ta hänsyn till alla odlingsregler och strikt följa dem.

Således, crested celosia är en spektakulär och mycket rolig växt, som inte kommer att vara svår att odla … En intressant och ovanlig typ av kultur kan lätt ersätta många dyrare och nyckfulla blommor, och möjligheten att beundra blomställningarna efter blomningen kommer utan tvekan att glädja alla trädgårdsmästare.

Rekommenderad: