Lila Oxalis (35 Bilder): Hemvård Och Regler För Reproduktion Av Triangulära Oxalis. Vad Händer Om Bladen Vissnar?

Innehållsförteckning:

Video: Lila Oxalis (35 Bilder): Hemvård Och Regler För Reproduktion Av Triangulära Oxalis. Vad Händer Om Bladen Vissnar?

Video: Lila Oxalis (35 Bilder): Hemvård Och Regler För Reproduktion Av Triangulära Oxalis. Vad Händer Om Bladen Vissnar?
Video: Oxalis Triangularis - Purple Shamrock care 2024, Maj
Lila Oxalis (35 Bilder): Hemvård Och Regler För Reproduktion Av Triangulära Oxalis. Vad Händer Om Bladen Vissnar?
Lila Oxalis (35 Bilder): Hemvård Och Regler För Reproduktion Av Triangulära Oxalis. Vad Händer Om Bladen Vissnar?
Anonim

Violet oxalis är en vacker, opretentiös växt, varför trädgårdsmästare runt om i världen älskar att odla den inomhus och utomhus. Det finns över åtta hundra arter av denna växt. Dessutom är det vanligt att kalla det annorlunda: hare kål, blomma av lycka, surklöver. Det vetenskapliga huvudnamnet är Oxalis Triangularis.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Violet oxalis ser extremt original ut både i rummet på fönsterbrädan och på blomsterrabatten på gatan. På en grumlig himmel stängs bladen på dess blommor som liknar fjärilar. I dagsljus trivs oxalis med frodig blomning, strödda med ljusa blommor bland ovanliga triangulära löv.

Det är på grund av den ternära lövformen som växten fortfarande hörs som triangulär oxalis . Busken är underdimensionerad och överstiger inte 25 cm i höjd. Bladen har olika nyanser, vars pigment beror lika på sorten och villkoren för dess odling.

Tillräcklig belysning ger dem en rik, djup färg och brist på ljus leder till blekning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den ovanliga busken Triangularis blommar hela sommaren . Blommor har en unik form och struktur. Blomställningar finns i en mängd olika färger, från vitt och gult till alla nyanser av rosa och lila. På Rysslands territorium är lila oxalis vanligast. Växten luktar doftande och dess lila blad smakar surt. Därför bär det sitt namn och fungerar inte bara som en dekorativ dekoration för interiörer, utan också som ett substitut för grön sorrel i matlagning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana växtarter är också utbredda

Omvänd triangulär oxalis med en ovanlig form av blad och blommor . Gröna blad med spetsiga kanter ser väldigt ovanliga ut. Den geometriska formen lockar trädgårdsmästare och blomsterhandlare som samlar oxalier till sin odling.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Depp" eller fyrbladig oxalis - en sort som är lämplig för hemodling och plantering i gatubäddar. Ömtåliga olivblad är fyrflikiga med en vinröd kärna. Mot en sådan bakgrund ser ljusa skarlakansblommor kontrasterande och spektakulära ut. I Europa är denna sort känd som "lyckoklöver".

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerfärgad oxalis - en mängd otrolig skönhet, mycket populär på grund av blommornas säregna färg - snövit i rika röda ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Det är lätt att ta hand om sur syra hemma om du följer några grundläggande steg. De innehåller en standard i tre steg: vattning, utfodring, omplantering. Eftersom växten anses vara mild är regelbunden vård nödvändig. Om allt görs korrekt kommer blomman att tacka ägaren med frodigt lövverk under vintersäsongen och underbar blomning och doft på sommardagar.

Bild
Bild

Vattning

Den fuktälskande blomman svarar bra på måttlig vattning. Det tål inte stillastående fukt i jorden. Vattna det sura körsbäret först när det övre jordlagret är helt torrt. Riklig vattning är viktigt under växtsäsongen och under blomningen. När det blir kallare minskar antalet vattningar, vilket minimerar det. Och så stannar de upp ett tag.

Inomhusvård innebär att den blommande kulturen får en vilofas . I olika sorter skiljer det sig i tidsram. För vissa blommor kommer den här tiden från december till januari, medan andra behöver vila från oktober till november. Det finns också sådana sorter som "Orgtisa", som behöver vila hela vintern.

Så snart färska tunna stjälkar kläcks, omplaceras surkörsbäret omedelbart till en plats där det är varmare (20-25 grader) och återgår till det vanliga vattningssystemet. Oxalis lämnar gynnar sprutning. På sommaren måste växten vattnas med vatten två gånger i veckan.

Lövverket blir saftigare i färg och struktur av fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

En växt med lila blommor hemma behöver matas. Dessutom matar de den sura växten under växtsäsongen och vid blomningstiden. Krukväxten älskar att mata med mineraliska och organiska ämnen i form av komplexa gödningsmedel. Toppdressing utförs varannan vecka från början av våren och hela sommaren. Den sista utfodringen är i slutet av augusti. Efter detta börjar beredningsperioden för violett oxalis för vilofasen.

Bild
Bild

Belysning

Den lila skönheten älskar att vara i ljuset, men inte direkt under solen. På sommaren är det bättre att hålla potten under diffust ljus. Vinterljuset skadar inte syran, eftersom morgonsolstrålarna under vintersäsongen inte påverkar växten aggressivt. Därför kan blomman övervintra i en vindtät fönsterbräda.

Den mest bekväma platsen för kislitsa anses vara den västra eller östra delen av rummet . Placering i halvskugga är tillåten, men blomman växer inte bra i det här fallet. Långsiktig skuggning gör blommans löv mindre mättade i färgen.

I trädgården är det också bättre att inte skugga dem med spridande grödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

För full tillväxt och utveckling behöver syra värme. På våren och sommaren måste temperaturen hållas inom + 20-25 ° C, och med kallt väder, när fred är viktigt för oxalis violett, är en minskning till + 10-15 ° C tillåten. Lägre temperaturer kommer att förhindra att blomman utvecklas och blommar ordentligt.

Överföra

Den övervuxna, frodiga sura körsbären måste transplanteras, annars har busken inte tillräckligt med utrymme i grytan. På grund av de begränsade tillväxtförhållandena kommer blomman att börja förlora sin prakt och skönhet. För att undvika negativa konsekvenser är en årlig transplantation av buskarna viktig.

Processen börjar med beredningen av dräneringen, en ny kruka och näringsjord

  • Pott . Du behöver en kapacitet ett par centimeter större än den föregående, förutsatt att busken inte delar sig under transplantationen. Annars kommer den gamla potten att göra. Det ska ha hål för vätska att rinna ut.
  • Dränering och jord . Dräneringen består av små stenar och flodsand. Marken kan användas färdig eller tillverkad av en blandning av torv och torv med sand och jord som tas under lärketräden.
Bild
Bild
Bild
Bild

I botten av den förberedda krukan placeras en 2 cm tjock dränering och jord hälls ovanpå. Efter det planteras en lila syraväxt där. Under transplantationen måste du agera försiktigt för att inte skada rotsystemet. Innan du får växten vattnas det krukade substratet rikligt. Det är lämpligt att lämna ett litet lager på rötterna för att påskynda processen för anpassning av syraväxten till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

De flesta sorter av denna prydnadsgröda behöver en vilande period på 30 dagar. Torkande och fallande löv vittnar om att tiden har kommit. I vilofasen förs anläggningen till ett svalt rum och antalet vattningar reduceras.

I vissa fall faller inte lövverk av busken, men dess tillväxt stannar . Detta fenomen är en signal om att oxalis förbereder sig inför vintern. Slutet av övervintringsperioden kan förstås genom att unga blommande lövverk ser ut på busken. Den övervintrade blomman måste transplanteras till en annan jord och flyttas till ett varmt, solbelyst rum.

Den tidigare avgången återupptas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Violett oxalis kan spridas på flera sätt:

  • med lökar;
  • transplanterande knölar;
  • blad och sticklingar;
  • dela buskarna;
  • frön.
Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen förökar triangularis sig av frön, och denna metod används sällan för en krukväxt. Innan du börjar odla ett lila mirakel från frön måste du först förbereda underlaget. Det ska vara näringsrikt, bestående av torv med tillsats av lövhumus och sand i förhållandet 4: 4: 1.

För att fröna ska gro snabbare måste de ge god luftfuktighet, tillräcklig belysning och en temperatur på minst 17 grader . Sådana förhållanden kommer att tillhandahållas av ett mikroväxthus, i vilket fröet placeras. Då och då måste den ventileras och jorden fuktas. Ett gynnsamt mikroklimat gör att fröna kan gro under en period av 14-30 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla nya växter kommer inte att vara en stor grej. Växten bildar många lökar och knölar, som, när de transplanteras, är lätta att separera och plantera i enskilda behållare. För att göra busken spretig och frodig är det klokt att plantera flera lökar i en blomkruka.

Planteringstekniken är identisk med den för transplanterade vuxna grödor . Lökarna som placerats i jorden lämnas svalt (15-18 ° C) och mörkt. Regelbunden vattning är viktigt för plantering. Med färska plantor ordnas blomman om på en varm, ljus plats.

Ännu en månad och du kan beundra den unga busken.

Bild
Bild

Det är väldigt lätt att föröka surkörsbär med sticklingar och blad. Materialet läggs i vatten i ett glas. Efter två veckor är det värt att vänta på rotskott. Du måste vänta tills de blir upp till 1, 5 cm och plantera unga sura grönsaker i krukor.

Buskens uppdelning . Detta uppfödningsalternativ är enkelt och fungerar bäst med en planttransplantation på våren. För att göra detta, ta det försiktigt ur potten och undersök rotsystemet för skadade och torkade rötter.

Bild
Bild

Rötterna befrias från den gamla jorden och sänks ner i en svag lösning av desinficerande kaliumpermanganat i flera minuter. Den behandlade moderbusken delas långsamt upp i flera plantor. För att förebygga sjukdomar behandlas sektionerna med lysande grön eller träaska.

De förberedda delarna planteras i ett näringsrikt underlag, krukan placeras i ett ljust, varmt rum . Vattning är endast tillåten när matjorden torkar ut.

Efter 14 dagar kommer den transplanterade sura växten att behöva gödsla med mineralgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom många inhemska representanter för floran attackeras surt virke av insekter och olika sjukdomar. Oftast påverkas blomman av vitflugor, bor i bladlöss, fästingar, irriterande skalinsekter och en småskalig insekt. Efter att ha hittat dem är det nödvändigt att behandla växten med speciella preparat. De är färdiga i vilken blomsterbutik som helst.

Felaktig vård kan också skada växten . Solens direkta strålar bränner sorreln och bladen vissnar på den. När gula fläckar visas på ljusa triangulära löv måste du omedelbart reagera och ordna om krukan till en skuggad plats. Låt växten komma till sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa dag kan du spruta surliljan med vatten. I framtiden är det bättre att placera blomman i halvskugga tills växten är helt återställd.

Vid överdriven aktiv vattning ackumuleras fukt i jorden, vilket kan leda till rotröta . Blad reagerar på det med förlust av färg och vissnande. Problemet kommer att lösas genom att minska antalet bevattningar. Marken måste fluffas upp och försöka ändra sitt översta lager. Ett extremt mått på blomrestaurering är att transplantera surt surt i en kruka med ett torrt substrat.

I allmänhet är det lätt att ta hand om en lila charmig tjej, och blomsterodlare njuter fullt ut av glädjen för själen från hennes blomning.

Det viktigaste är att noggrant observera växten och vid de första varningsskyltarna vidta åtgärder för att rädda naturens floristiska mästerverk.

Rekommenderad: