Slät Alm (27 Bilder): Beskrivning Av Vanliga Almblad Och Rotsystem, Inställning Till Ljus Och Trädfamilj, Venation Och Höjd

Innehållsförteckning:

Video: Slät Alm (27 Bilder): Beskrivning Av Vanliga Almblad Och Rotsystem, Inställning Till Ljus Och Trädfamilj, Venation Och Höjd

Video: Slät Alm (27 Bilder): Beskrivning Av Vanliga Almblad Och Rotsystem, Inställning Till Ljus Och Trädfamilj, Venation Och Höjd
Video: THE SILENCE OF ELM TREE, TV PICTURE 4K NEW OPTION FOR 2021 ! MINIMALISM SANSUMG FRAME TV 2024, April
Slät Alm (27 Bilder): Beskrivning Av Vanliga Almblad Och Rotsystem, Inställning Till Ljus Och Trädfamilj, Venation Och Höjd
Slät Alm (27 Bilder): Beskrivning Av Vanliga Almblad Och Rotsystem, Inställning Till Ljus Och Trädfamilj, Venation Och Höjd
Anonim

Sedan antiken har människor lagt särskild vikt vid olika typer av träd. Elm intar en speciell plats - enligt populär uppfattning ger det mod och ger turister lycka till. För de slaviska folken var detta träd associerat med födelsen av ett nytt liv, och för britterna är almgrenen, sammanflätad med en vinstock av druvor, personifieringen av älskares lojalitet. Almfamiljen har minst 40 arter, och en av dem är slät alm, vi kommer att överväga mer detaljerat i denna artikel.

Bild
Bild

Beskrivning

Slät alm har otrolig flexibilitet, varför den fick sitt namn. Kelterna kallade trädet "alm", vilket betyder "alm", de slaviska folken dechiffrerade detta ord som "flexibel stav ". Trädet kallas också ibland annorlunda: björkbark, alm eller alm. På grund av dess egenskaper blev trä ett utmärkt material för byggande av hus, vagnar, pulkor och till och med vapen.

Även hushållsverktyg som stickor, axlar, krattor eller bågar gjordes av almträ . Det är inte svårt att skilja björkbark från andra träd, du behöver bara känna till några av dess funktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på detaljerna i utseendet på den gemensamma alm

  • Kronan på detta träd är tillräckligt stor, har formen av en kupol och är ganska tät på grund av stora, tätt placerade löv. Diametern på kronan på ett vuxet träd når 20-25 meter.
  • Barken på alm är slät, utan synliga sprickor. Det tenderar också att flagna av med liten platina och har en brunbrun nyans.
  • Trädets grenar är indelade i tre nivåer: nedre, mellersta och apikala. Den nedre delen består av korta horisontella grenar. Skotten som stiger i början och hänger i slutet är karakteristiska för plantens mittdel. I det övre lagret tenderar grenarna uppåt och avviker i strålar till sidorna, barken på dem är slät, ljusbrun och glänsande och lövverket växer mycket tätt.
  • Karagach växer ganska snabbt, dess maximala höjd är 25-30 meter.
  • Stammdiametern på detta träd är ofta mer än en och en halv meter.
  • Almbladet har en oval form, spetsad mot slutet och ofta asymmetriska halvor. Bladets storlek är från 5 till 12 cm, och stjälken brukar inte överstiga 4-6 mm i längd. Vänningen liknar fågelfjädrar i sin struktur. Ovan är bladen släta och mörkgröna och under är mjuka, håriga och har en ljus nyans av grönt. Lövkanten liknar en halvmånatandad handsåg i struktur. Med höstens ankomst får lövverket bruna och lila nyanser.
  • Alm blommar i små bruna blommor med lila ståndare, blombladet är ganska långt. Normalt varar almblomningen i 7-10 dagar.
  • Frukterna är små, övervägande bruna, har flimmerhår längs kanten och en nöt inuti.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig slät alm tolererar hårda vintrar och är lätt att forma och trimma . Almens rotsystem är tätt, stort och kraftfullt, vilket gör att växten kan förbli stabil under starka vindar eller stormar. Livslängden för träd i almfamiljen når 250-300 år, men exemplar som har levt mycket längre återfinns ofta. I djup, fuktig jord växer björkbark upp till 50 cm i höjd och 30 cm i stammdiameter per år.

Under den torra säsongen kommer trädet inte att dö, men dess tillväxthastighet kommer att minska avsevärt . Dessutom, om trädet planteras i stadsparker eller på gatorna, kommer torr, dålig jord inte bara att sakta ner tillväxten, utan också garantera tidigt lövverk och torkning av kronan. Alm har också svårt att tolerera andra faktorer i stora städer, till exempel dammighet, skuggning av byggnader i flera våningar, samt salthalt och jordkomprimering. Den naturliga livsmiljön ligger vid vattendragen och i skogen, och konstgjorda träd finns ofta i parker och gränder. …

Ursprungligen växte almarna upp i England, Kaukasus och de skandinaviska länderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande

Alm är motståndskraftiga mot hårda levnadsförhållanden - de tål både överflödig fukt och torka. Träden klarar lätt både de kalla vintrarna i norr och det varma ekvatorklimatet . Björkbark kan växa på sand nära floder, stenar, småstenar och saltvatten. Alla ovanliga förhållanden påverkar bara tillväxttakten - ju sämre mark och klimat desto långsammare växer trädet.

Att plantera en alm i din egen bakgård eller sommarstuga är ganska enkelt . Det är inte nödvändigt att leta efter färdiga almplantor - du kan gro skott med frön. Om du följer rätt sekvens av åtgärder kommer de första skotten att visas mycket snart.

För att skotten ska växa snabbt, välj ett område för groning som är väl upplyst av solen.

Bild
Bild

Tänk på steg-för-steg-instruktionerna för odling av plantor från frön:

  • det är nödvändigt att samla nötter efter att björkbarken har bleknat;
  • efter uppsamling, lägg fröna på fuktad bomull eller ostduk;
  • var noga med att behandla framtida skott med ett svampdödande medel - ett fungicid, detta kommer att skydda skotten från sjukdomar som är svåra att bota efter uppkomsten;
  • efter två eller tre dagar kommer fröet att gro, sedan måste de transplanteras i en behållare med svart jord eller humusberikad jord, under sådana förhållanden växer almet så snabbt som möjligt;
  • lossa och fukta jorden innan du planterar;
  • planta groddar på ett avstånd av 20-25 cm från varandra och till ett djup av 2-3 cm;
  • täck de planterade fröna med bomull, hö eller mossa, detta kommer att skapa gynnsamma förutsättningar för att höja skotten;
  • var noga med att vattna jorden varje dag;
  • efter 10-12 dagar kommer groddarna att stiga och växa sig starkare nog, sedan kan täckmaterialet tas bort.
Bild
Bild
Bild
Bild

Unga skott har en ganska bra inställning till solljus, därför rekommenderas det i gynnsamt väder att utsätta dem för ett område upplyst av strålar.

Den mest framgångsrika tiden för att odla frön är slutet av våren, under denna period finns det en aktiv tillväxt av alla växter.

Bild
Bild

Landning

Transplantation av plantor i jorden utförs ett år efter spiring, under vilken tid groddarna kommer att bli starkare och växa med cirka 20-25 centimeter. Hemodlade och inköpta groddar av slät alm är planterade på samma sätt . Unga träd är inte rädda för fukt, de är inte nyckfulla för marken och lufttemperaturen under den varma årstiden. Under de första åren efter plantering är det nödvändigt att skydda det unga trädet från kyla och vind; på vintern måste skottet lindas.

Under varma sommardagar rekommenderas att vattna alm regelbundet, men under regnperioden är det bättre att vägra att fukta jorden runt trädet . För att rotsystemet ska få den nödvändiga mängden näringsvätska måste jorden runt stammen lossas regelbundet.

Om jorden inte är berikad måste humus läggas till den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Om ditt mål är att snabbt växa en frisk, slät alm med en elegant, spridande krona, se till att jorden är tillräckligt hydratiserad och berikad med näringsämnen. Ilms växer också vackert bredvid andra träd, så du kan plantera dem i gränden och bilda blandade planteringar.

Vården av björkbarken består också i att skära av defekta grenar och bilda en snygg krona. Om du noggrant övervakar trädets skick och tar bort torkade, vridna och skadade grenar i tid, kommer detta att förlänga elmens livslängd avsevärt.

Att skära av överskott kommer också att förbättra kronans övergripande utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det finns metoder för reproduktion med hjälp av groddar från en stubbe och roten av äventyrliga knoppar, men det bästa alternativet för att plantera alm är frögroning. Du kan odla frön direkt efter skörd - de behöver inte ytterligare förberedelse. Det är mycket viktigt att gro plantorna så snabbt som möjligt och transplantera dem i jorden, för varje dag med fördröjning minskar kvaliteten på nötterna och följaktligen minskar sannolikheten för skott.

Låt oss närmare överväga metoden för förökning av almar med frön

  • Plantera fröna i den beredda jorden, avståndet mellan dem bör vara minst 30 cm.
  • Lägg en liten mängd jord ovanpå såningen och täck fröna med ett tunt lager.
  • För att skapa gynnsamma förhållanden för frögroning är det nödvändigt att fukta jorden väl inom 30-35 dagar.
  • Innan vintern börjar måste sådd täckas med fallna löv och efter frost - med snö.
  • Du kan transplantera unga almar till en permanent plats ett år efter sådd, det är bäst att göra detta på våren.

Att transplantera små träd kommer inte att vara svårt, eftersom deras rötter fortfarande är ganska kompakta.

Med rätt vård och gynnsamma förhållanden, under en andra levnadsår, kan en alm nå en meters höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För att din alm ska leva ett långt liv och glädja utseendet med en vacker frisk krona, är det nödvändigt att skydda trädet från sjukdomar och skadedjur. därför det är klokt att läsa listan över möjliga patogener och skadliga skalbaggar.

Bild
Bild

Holländsk sjukdom

Det orsakas av en svamp som barkbaggar bär från träd till träd. På grund av denna sjukdom kan alm inte få normal näring och efter en månad försvagas den och dör långsamt.

Bild
Bild

Oparad sidenmask

Dessa är larver som orsakar för tidigt fall av lövverk, dessutom blir björkbarken mer sårbar för sjukdomar efter att den påverkats av dessa skadedjur.

Bild
Bild

Asiatisk barbel

Det vanligaste skadedjuret. Skalbaggar tränger in i barken och livnär sig på trä, samtidigt som de stör den normala ämnesomsättningen inuti alm.

Bild
Bild

Skydda

Detta är en sjukdom som orsakas av mycket små insekter - de ser ut som gupp på björkbarkens grenar. Om du inte stoppar reproduktionen av dessa skalbaggar kan de störa saftens rörelse, varefter träden snabbt vissnar, slutar bära frukt och snart dör.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Slät alm kommer att dekorera både en sommarstuga och en stadsgränd eller park. Trädet är opretentiöst, torktåligt och lätt att bilda . Elmen kommer också bra överens med andra trädslag, vilket gör att du kan skapa intressanta kompositioner, till exempel att plantera en gran eller akacia bredvid den. Förutom landskapsarkitektur och dekoration, gör alm också ett utmärkt jobb med att rengöra luften från sot, rök och damm.

Karagach växer mycket snabbt med rätt vård, detta är en fördel när du snabbt behöver skapa ett grönt område eller odla en häck . Alm placeras ofta i parker och gränder, eftersom deras krona lätt formas och blir en dekorativ dekoration av landskapet.

Vissa typer av björkbark ser bra ut på gräsmattor och gräsmattor, men det är bättre att inte plantera dem bredvid rabatter . - täta löv lämnar en nyans där de flesta blommor inte kommer att överleva. Men sådan skuggning har sitt eget plus - om du odlar en slät alm i en sommarstuga, kommer hans nyans att bli en fristad från solen på varma sommardagar. Ett vanligt almträd med en tät krona kommer att se bra ut bredvid äpple-, bergaska, körsbärs- och fågelkörsbärsträd. Dessutom kommer björkbarken att passa perfekt in i en trädgård gjord i japansk stil - "rock garden".

Rekommenderad: