Arbor Tillverkad Av Korgpil: Vävning Av En "levande" Berså Från En Vinstock Med Egna Händer, Utförande Teknik, Hur Man Bryr Sig

Innehållsförteckning:

Video: Arbor Tillverkad Av Korgpil: Vävning Av En "levande" Berså Från En Vinstock Med Egna Händer, Utförande Teknik, Hur Man Bryr Sig

Video: Arbor Tillverkad Av Korgpil: Vävning Av En
Video: Two Years Living Alone in the Wilderness: Our Story of Learning from Nature 2024, Maj
Arbor Tillverkad Av Korgpil: Vävning Av En "levande" Berså Från En Vinstock Med Egna Händer, Utförande Teknik, Hur Man Bryr Sig
Arbor Tillverkad Av Korgpil: Vävning Av En "levande" Berså Från En Vinstock Med Egna Händer, Utförande Teknik, Hur Man Bryr Sig
Anonim

Ett skuggigt lusthus i en välskött trädgård i en sommarstuga eller ett lanthus kommer alltid att vara en välkommen plats att koppla av i frisk luft . Det är inte svårt att bygga det från någonting, men bara en struktur av naturmaterial kan bli en organisk del av det omgivande landskapet. Flätverk från pilgranar är idealiska för dessa ändamål - de skapar en naturlig livgivande nyans som konstgjorda material inte kan ge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Willow är en utbredd växt, botaniker räknar cirka 500 vilda arter av dessa träd. De sorter som växer i den mänskliga livsmiljön har fått separata namn - pil, pil, pil, vinstock. Med pilgrenar kan du skapa ett lusthus på två sätt:

  1. att bilda ett träd i tillväxtprocessen, avsiktligt placera flexibla grenar;
  2. väva en struktur från en beskuren vinstock.

I det första fallet kommer vi att få levande väggar och tak, i det andra - ett fristående föremål, vävt av kvistar skurna och förberedda på ett speciellt sätt.

En egenskap hos lusthusen som produceras av något av dessa alternativ är att de slutligen görs utan en enda spik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för ett "levande" lusthus Babylonisk (gråtande) pil - ett träd av utomordentlig skönhet med långa grenar som faller till marken. Willow älskar fukt och platser fyllda med solljus, det är frostbeständigt. Den växer upp till 12 m, först blad och sedan blommor. Om långa flexibla grenar är korrekt formade och bundna kan du ordna ett mysigt lusthus under den gråtande pilen.

Det finns en annan lämplig variant för att skapa levande strukturer - Amerikansk gigantisk pil . Gazebos, valv, häckar vävs från grenarna på ett växande träd. Pilen växer snabbt och släpper kraftfulla skott, på ett år når de en längd på upp till 2,5 m. På vintern skärs alla grenar från en ettårig växt, nästa år växer de upp till 3,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den som vill väva ett lusthus från en beskuren vinstock måste välja andra typer av växter. För dessa ändamål, lämplig Litauisk sort - den har släta, flexibla, graciösa stavar. Trädet växer inte överväxt från rötterna och strö inte området. Variationen " Belatau " vacker vit skal, ett lusthus från det kommer att visa sig vara en lätt, ovanlig sort. Krasnatau barken är vinröd, om du tar av den kommer vinstocken att bli brun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utförandefaser

Vi kommer att berätta hur du gör ett "levande" lusthus och en hemgjord korgpilstruktur med dina egna händer. Var och en av dessa metoder är attraktiv på sitt eget sätt.

Väver ett lusthus från en vinstock

De väljer en lämplig plats för lusthuset, gör skiss av strukturen . Producera sedan pålägg på marken. För ett ljust korghus ingen grund behövs . Det räcker med att gräva ett 20 cm djupt hål runt omkretsen av hela strukturen, lägga ett lager sand på botten och sedan fylla det med spillror. Dumpning från sand och grus kommer att bli en bra dränering och ta bort våta sediment från lusthuset.

Därefter gräver de enligt ritningen 4 gropar för stöd (upp till 50 cm djupa), sand och krossad sten hälls i botten . Metall- eller trästolpar hälls med betong. När cementet är helt torrt görs lusthusets övre och nedre rör, det vill säga att stöden är anslutna till varandra med horisontella balkar, till vilka korgväggar kommer att fästas i framtiden.

Taket kan vara av vilket material som helst, eller en korgsköld av vinrankor kan installeras - samma som på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

I nästa steg görs en ram för väggarna av plankorna; i färdig form måste den motsvara måtten på öppningarna mellan stöden . Du behöver tre identiska ramar, den fjärde öppningen blir ingången till lusthuset. Förbered stavar med en diameter på 2-3 cm och en längd som motsvarar ramens parametrar. Skotten är förkokta och blötlagda. Arbeta endast med fuktigt material. Om det torkar under vävning sprutas det med vatten var 10-15: e minut.

Alla pilelement fixeras med tråd … Först installeras och fixeras vertikala stavar på ramen. En horisontell vinstock vävs mellan dem. För att göra detta gängas vertikala skott med en stång, som går förbi var och en uppifrån och nedifrån, monotont alternerande vävning till slutet av ramen. Således fylls ramelementet till en vägg. Sedan vävs det andra och tredje väggfragmentet, och vid behov vävs ramar för taket. … När arbetet är klart installeras de färdiga ramarna i öppningarna mellan stöden.

Bild
Bild
Bild
Bild

"Levande" lusthus

För att skapa en levande struktur väljs en öppen, solig plats. De gör markeringar på marken i form av ett lusthus. Med samma steg längs markeringen planteras pilsticklingar till 30 cm djup. För strukturen kommer 8-10 växter att behövas. För att pilen ska slå rot måste den vattnas ofta - den älskar vatten . Om två till tre år kommer lusthuset att vara helt täckt av vegetation.

När de växer bildas skotten och riktas i rätt riktning. På höjden av baldakinen lutar plantorna något mot mitten av strukturen, när de växer upp och samlar grenar på toppunkten bör de bindas ihop med tråd.

För att ge lusthuset tydligare former kan du bygga en ljus ram av tjock tråd och sedan plantera skott. När de växer blir det lättare att styra dem genom att knyta stavarna till ramnätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll av strukturen

Ett "levande" lusthus kräver konstant övervakning: pilen växer snabbt och behöver beskäras . Det är bättre att göra ramen till höjden på de upphöjda armarna så att du inte behöver använda en stege. Avskärning av överflödig tillväxt utförs medan du står i mitten av lusthuset. I torra tider behöver växter vattnas. En "levande" byggnad kan glädja sina ägare med skönhet och komfort upp till 60 år gammal.

När det gäller artificiellt vävda vinstockstrukturer kräver de ingen särskild omsorg - det räcker att periodiskt slänga ner damm med ett tryck från en slang . Vackra klätterväxter kan planteras runt lusthuset: clematis, jungfrudruvor, kinesisk magnolia vinstock, kirkazon, murgröna, humle.

Ett lusthus i en levande eller artificiellt vävd version kommer att bli en dekoration av trädgården och en favorit viloplats för hela familjen.

Rekommenderad: